AVAS face derogare de la lege
AVAS face derogare de la lege
24 Apr, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
2418
Marime text
Complexul Neptun a fost cumparat de Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu, prin "abatere exceptionala" Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat, pe 23 februarie anul curent, licitatia publica privind vanzarea complexului Neptun. Pe 9 martie, ziua licitatiei, institutia statului a anuntat chiar si castigatorul Complexului Neptun: Grand Plaza Hotel SA Bucuresti-parte a grupului Howard Johnson.
AVAS a mandatat vanzarea Complexului Neptun firmei Olimp Estival 2002 SA Mangalia, reprezentanta sa in Adunarea Generala a Actionarilor. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este actionarul majoritar al societatii, cu 54% din capitalul social, din 24 august 2006, prin transferul sau de la Regia Administratiei Patrimoniului Protocolului de Stat. Oferta pentru vanzare prezenta activul format din constructii, mijloace fixe si teren in suprafata de aproximativ 30.000 metri patrati, in statiunea Neptun. AVAS a specificat ca decizia vanzarii complexului a avut la baza situatia economica dificila a societatii Olimp, care are foarte multe datorii si incasari insuficiente pentru platile curente. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat ca banii obtinuti din vanzarea complexului vor fi investiti in celelalte active din Olimp, hotelurile Amfiteatru, Belvedere si Panoramic.
Pretul minim, "cea mai buna oferta"
Grand Plaza Hotel SA Bucuresti a intrat in posesia Complexului Neptun in schimbul a sapte milioane de euro, fara TVA. De fapt, a fost singura firma care a depus oferta pana pe 8 martie, desi alte trei societati si o persoana fizica au achizitionat caiete de sarcini.
Pe 9 martie, reprezentantii Grand Plaza Hotel SA s-au prezentat si au castigat, gratie unei derogari de la prevederile articolului 60 aliniatul 1 din Hotararea de Guvern 577/2002, privind privatizarea societatilor comerciale. Abaterea "exceptionala" de la litera legii preciza ca "in cazul in care se prezinta un singur ofertant, care ofera pretul de pornire a licitatiei, acesta este declarat adjudecatar". In mod normal, astfel de vanzari se desfasoara potrivit art 60, alin. 1 "in prezenta a cel putin doi ofertanti". Reprezentantii AVAS au declarat pentru ZIUA de Constanta ca "derogarea a fost o consecinta a faptului ca la licitatie s-a prezentat un singur ofertant". Paradoxal, AVAS a organizat multiple licitatii publice la care s-au prezentat ofertanti "singulari". In majoritatea cazurilor, AVAS a reprogramat procedurile si a ajuns la negociere directa abia dupa doua licitatii publice "nereusite". Desi reporterii nostri au solicitat presedintelui Teodor Atanasiu sa precizeze "cine a hotarat derogarea de la HG 577/2002", conducerea AVAS s-a multumit sa raspunda ca "abaterea este o consecinta a faptului ca la licitatie s-a prezentat un singur ofertant". Mai mult, AVAS a refuzat sa raspunda la intrebarea referitoare la conditiile care trebuia respectate pentru aprobarea abaterii de la legea privind privatizarea societatilor comerciale.
Contestatie desfiintata de comisia de licitatie
Reprezentantul actionarului SIF Transilvania in comisia de licitatie, Petre Tutuianu, a contestat pe 9 martie modalitatea de desfasurare a procedurii. Tutuianu a declarat ca nu este acord cu vanzarea complexului Neptun singurului ofertant intrucat se incalca prevederile caietului de sarcini. Documentul mentiona ca "licitatia va fi competitiva si pretul va urca cu cate un pas, reprezentand pretul de pornire a licitatiei, iar adjudecarea se va face la cel mai mare pret". Petre Tutuianu a mai mentionat ca, in mod normal, derogarea trebuia aprobata de Consiliul de Administratie al Olimp Estival 2002, forul care a intocmit, avizat si aprobat caietul de sarcini. Contestatia lui Tutuianu a fost respinsa de ceilalti membri ai comisiei de licitatie si declarata "nefondata si nelegala".
Greii din spatele Grand Plaza Hotel
Societatea Grand Plaza Hotel este controlata de International Business and Trading SRL Bucuresti, Tatika Imvestements Limited si Treslea Investment Limited Cipru, plus alte 122 de persoane fizice. Firmele cipriote sunt offshore-uri profilate pe investitiile imobiliare si controlate de Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu. Administratorul Grand Plaza Hotel este Mihai Andrei Bejenaru, nume care apare in majoritatea afacerilor controlate de Dimofte si Popoviciu: Baneasa Investments, Herastrau SA, International Business and Trading Corporation etc. Interesant este ca Tatika Imvestements Limited, Treslea Investment Limited si International Business and Trading Corporation au aparut de-a lungului timpului lipite si de numele cumnatului lui Popoviciu, presedintele Clubului Dinamo, Nicolae Badea. Mai mult, Popoviciu apare in mult discutatul proiect "Baneasa Development", cartierul rezidential ridicat pe pamantul Universitatii de Agronomie si Medicina Veterinara din Bucuresti. Printre societatile patronate de Popoviciu&Co apar mall-ul Baneasa Shopping City, hotelurile Best Western Parc si Turist. Fara doar si poate ca activele Complexului Neptun puteau fi achizitionate de grupului Howard Johnson si fara "derogare", in contextul in care afacerile derulate de actionarii sai depasesc zeci de milioane de euro.
Scris de: {autor}Cristina RACOARE {/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii