Bani transportaţi cu maşina Direcţiei Vamale Constanţa Legăturile vameşului arestat pentru mită şi fuga sirianului Omar Hayssam
Bani transportaţi cu maşina Direcţiei Vamale Constanţa: Legăturile vameşului arestat pentru mită şi fugaCompletul 2 urgenţă al Secţiei penale a Curţii de Apel, prezidat de magistratul Adriana Ispas şi format din judecătorii Viorica Lungu şi Marius Cristian Epure, au decis ca Sandu Nelu Valentin, lucrătorul vamal din Biroul Vamal Constanţa Sud - Agigea cercetat pentru luare de mită, să rămână în arest. Potrivit unor date din anchetă, Sandu Nelu Valentin ar fi fost mituit de Lucian Roberto Bojin, finul fostului adjunct al şefului Biroului Vamal Port Constanta, Mihai Mihăiţă. De altfel, Mihăiţă şi Bojin au fost condamnaţi la câte un an de închisoare fiecare, cu suspendarea condiţionată, fiind găsiţi vinovaţi de luare de mită în formă calificată şi complicitate la luare de mită în formă calificată. Pe lângă cei aproape 7.000 de euro, bani găsiţi în haina vameşului arestat, despre care instanţa a aflat că ar fi fost câştigaţi la Robingo, un alt aspect care nu trebuie omis este acela că două nume din această speţă apar şi în dosarul fugii din România a lui Omar Hayssam.
Potrivit unor date din anchetă, la data de 27 martie, administratorul SC Middle East Trading SRL, George Karam, a formulat un denunţ, la Serviciul Judeţean Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi la Direcţia Naţională Anticorupţie. Omul a arătat că firma sa exportă lemn în Egipt şi importă din această ţară mobilă în România. George Karam a mai împărtăşit celor de la Anticorupţie faptul că, înainte cu o săptămână de a formula plângerea, în Portul Constanţa Sud - Agigea a ajuns un container încărcat cu mobilă de lux, având ca destinatar societatea pe care o administrează. Mai mult decât atât, administratorul Middle East Trading spune că, la data de 25 martie, un angajat al său, respectiv Mircea Boncotă, i-a spus că Daniela Rotariu, colaborator al firmei în relaţia cu firmele de comisionariat vamal, i-a menţionat, din partea lui Lucian Roberto Bojin, colaborator al comisionarului vamal SC Seatrans House Services SRL Constanţa, că trebuie să dea mită unor lucrători vamali din Portul Constanţa Sud - Agigea 1.000 de euro. Banii ar fi trebuit să împiedice un control în urma căruia integritatea mobilei de lux ar fi avut de suferit. Toate bune şi frumoase, George Karam intrând în „hora" „partenerilor" săi.
Unde mergea presupusa mită
În seara zilei de 27 martie, în timp ce George Karam şi Mircea Boncotă se aflau la o masă din restaurantul Beirut, alături de Daniela Rotariu, ofiţerii de la Anticorupţie au prins-o în flagrant pe femeie în timp ce primea suma de 1.000 de dolari. În faţa faptului împlinit, Daniela Rotariu a mărturisit că banii urmau să ajungă la Bojin, care ar fi trebuit să-i împartă unor angajaţi vamali din Portul Constanţa Sud Agigea. În schimbul banilor, vameşii ar fi trebuit să se îngrijească de facilitarea formalităţilor specifice importului derulat de SC Middle East Trading SRL. La scurt timp, oamenii legii au descins în biroul lui Bojin, unde au descoperit suma de 1.000 de dolari, dată de Daniela Rotariu. După ce a recunoscut şi a acceptat să colaboreze cu organele de anchetă, Lucian Roberto Bojin s-a întâlnit, în Portul Agigea, aproape de rampa pentru controlul fizic al mărfurilor, cu Sandu Nelu Valentin, ulterior dându-i acestuia din urmă suma de 700 de dolari. Sandu Nelu Valentin a fost prins în flagrant, iar în urma percheziţiei maşinii de serviciu s-a găsit suma de 5.000 de dolari USD şi 6.600 de lei. Banii se aflau în haina vameşului, în buzunarul interior. Cu privire la aceşti bani, Sandu Nelu Valentin a spus că îi aparţin şi că urma să-i împrumute unei cunoştinţe.
Legături siriene
Ieri, bărbatul s-a aflat în faţa Curţii de Apel Constanţa, instanţă care a decis menţinea lui în arest. Foarte interesant, Lucian Roberto Bojin, a fost condamnat, alături de fostul adjunct al sefului Biroului Vamal Port Constanta, naşul său, Mihai Mihăiţă, la câte un an de închisoare fiecare, cu suspendarea condiţionată. Atât Bojin, cât şi Mihăiţă au fost găsiţi vinovaţi de luare de mită în formă calificată şi complicitate la luare de mită în formă calificată. Potrivit rechizitoriului, faptele s-ar fi petrecut pe 20 şi 21 aprilie 2004, când Mihăiţă ar fi pretins prin intermediul lui Bojin 1.500 de dolari. Suma era solicitată pentru îndeplinirea formalităţilor vamale pentru un import de portocale în Portul Constanta, în beneficiul unei societăţi comerciale importatoare. După cum precizam mai sus, două nume din această speţă apar şi în dosarul fugii din România a sirianului Omar Hayssam. La începutul lunii august 2006, procurorii DIICOT au dispus arestarea navei Iman T. în Portul Constanţa, vas cu ajutorul căruia ar fi ieşit din ţară Hayssam. Vasul era încărcat cu cherestea, o parte din lemn aparţinând lui George Karam. Un alt nume vehiculat în dosarul sirianului a fost şi cel al lui Mircea Boncotă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp