Bataie pentru mort la poarta Cimitirului Central (galerie foto)
Bataie pentru mort la poarta Cimitirului Central (galerie foto)Dumitru Drăghici, şeful Cimitirului Central, a pus monopol pe morţi şi nu acceptă să îngroape decedaţii ale căror servicii funerare nu au fost efectuate de firma sa.
Ieri după-amiază, familia îndurerată a unei femei a fost la un pas de a-l linşa pe Dumitru Drăghici, după ce acesta a dat ordin ca poarta cimitirului să fie blocată. Motivul pentru care a fost luată această măsură absurdă a fost faptul că rudele preferaseră ca cele de trebuinţă să fie realizate de o altă firmă de profil, alta decât cea a lui Drăghici. Rudele femeii au dorit ca trupul neînsufleţit să fie dus la mormânt de angajaţii Casei Albastre (SC Proximus Andremar SRL), societate de pompe funebre care îşi desfăşoară activitatea peste drum de poarta Cimitirului. Acest lucru nu a fost acceptat de Dumitru Drăghici, patron al SC Clares SRL, firma care a obţinut contractul Primăriei Constanţa pentru a administra locurile de veci. Trebuie menţionat faptul că nu este pentru prima oară când se întâmplă asemenea lucruri groteşti. Legea în Cimitirul Central este dictată de Drăghici şi se pare că cine-i refuză serviciile trebuie să-şi ducă mortul la groapă cu scandal.
La un pas de a fi linşat
Aşa s-a întâmplat şi ieri, în jurul orei 13.00. După finalizarea slujbei religioase, rudele unei femei decedate au vrut să o conducă pe ultimul drum, însă ajunse la intrarea în cimitir au constatat că nu pot intra. Angajaţii societăţii Clares SRL blocaseră accesul în cimitir cu o maşină cu remorcă, culmea, a Primăriei. Şi nu s-au clintit de acolo până când oamenii îndureraţi nu şi-au ieşit din fire şi au intrat cu forţa. Dumitru Drăghici, şeful Cimitirului, a fost la un pas de a fi bătut de familia persoanei decedate. Cu nervii la pământ, rudele au început să-l apostrofeze şi să ceară să li se facă dreptate. „Avem hotărâre judecătorească irevocabilă şi trebuie să ne lase să intrăm în cimitir, şi pe jos, şi cu maşina", a declarat avocatul societăţii de pompe funebre Proximus Andremar, Andrei Cotruţă. Declaraţia îi este susţinută de documentele pe care ni le-a pus la dispoziţie. Pe 19 februarie 2008, Tribunalul Constanţa a dat sentinţa civilă nr. 410 COM, prin care SC Clares SRL era obligată să „permită reclamantei accesul în Cimitirul Central al Municipiului Constanţa (n.r. Casa Albastră) cu autovehiculele autorizate pentru transport funerar, proprietatea reclamantei, sub sancţiune prevăzută de art. 580 alin. 1, constând în obligarea pârâtei la plata unei amenzi civile în cuantum de 50 lei stabilită pe zi de întârziere până la îndeplinirea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu". La acestea se adaugă şi plata cheltuielilor de judecată de 1.523 lei. Pe 3 iulie 2008, Curtea de Apel Constanţa îi dă, de asemenea, câştig de cauză societăţii SC Proximus Andremar, mai clar Casa Albastră, şi respinge recursul făcut de Drăghici. Şeful Cimitirului contestă în instanţă această decizie şi procesul ajunge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Comercială, însă, pe 4 mai 2009, SC Clares renunţă la judecarea recursului, din motive necunoscute.
„M-au lovit în timpul serviciului"
Astfel, în mod legal, Casa Albastră avea tot dreptul, ieri, să-şi ducă mortul la groapă. Dumitru Drăghici, însă, are un alt punct de vedere, total contradictoriu. După cearta cu rudele femeii decedate, şeful Cimitirului Central s-a încuiat în birou şi nu a vrut să răspundă la întrebările reporterilor ZIUA de Constanţa. Peste câteva minute, l-am găsit în curtea cimitirului, făcând ordine. „De ce nu le-am dat drumul? Nu le-am dat drumul pentru că pot să fac asta şi să plătesc o penalizare de 50 lei pe zi, aşa cum este legal. Mi se pare logic ca acela care face curat aici în cimitir, care are grijă de locurile de veci, să şi răspundă pentru asta. Ştiţi câte vaze s-au furat? (...)", a fost poziţia acestuia. De asemenea, Drăghici a mai declarat că va face sesizări la Poliţie şi la Procuratură pentru că a fost lovit de rudele decedatei „în timpul serviciului", fapt dovedit, spune el, de camerele de supraveghere. La rândul său, avocatul Andrei Cotruţă spune că „amenda de 50 lei este o amendă civilă până când partea solicită executarea obligaţiei". „Iar noi am solicitat-o astăzi (n.r. ieri)", continuă acesta. Potrivit articolului 351 din Codul Penal, „împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătoreşti, prin ameninţare faţă de organul de executare, se pedepseşte cu închisoare strictă de la un an la trei ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este închisoarea strictă de la un an la şapte ani".
„Avem act de la Primărie care ne permite accesul"
Dumitru Drăghici, proprietar al firmei Clares, nu are niciun drept legal sa le spună familiilor îndurerate de unde să cumpere sicrie sau să le interzică accesul în cimitir. Potrivit actului nr. 23595, semnat pe 16 februarie 2004 de către reprezentanţii municipalităţii şi Dumitru Drăghici, societatea concesionară trebuie să asigure „lucrările curente de întreţinere şi funcţionare aferente mijloacelor şi dotărilor existente, după cum urmează: salubrizarea şi întreţinerea aleilor, prin lucrări specifice de măturat, curăţat rigole, prin răzuire, stropit alei, lucrări de combatere a poleiului, colectare, transport şi neutralizare deşeuri menajere; salubrizare şi întreţinere spaţii verzi amenajate, prin lucrări specifice de întreţinere, degajare resturi vegetale, completări cu material dendrologic". Pe scurt, Drăghici trebuie să se ocupe de aspectul cimitirului, nu de calitatea coşciugelor. De asemenea, contractul prevede că „virarea taxei de întreţinere se va efectua, conform regulamentului operaţional de casă, în contul Primăriei Constanţa", „asigurarea pazei obiectivelor de inventar" şi respectarea normelor şi regulamentelor specifice în executarea tuturor lucrărilor necesare în cimitir". Clares SRL mai este obligată, prin contract, să întreţină dotările şi utilităţile existente. A existat, într-adevăr, un proiect de hotărâre de Consiliu Local ce nu a mai fost votat în şedinţa de luna trecută, care prevedea impunerea unui monopol pe piaţa pompelor funebre a firmelor ce au în concesiune cimitirele constănţene. De asemenea, reprezentanţii societăţii Proximus Andremar SRL spun că au acte de la Primăria Constanţa prin care li se permite accesul autovehiculelor autorizate ale firmei în Cimitirul Central.
{mos_ri:bataie,cimitirul central}Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Socrate Toma 13 Aug, 2009 11:33 Ar trebui ca acest domn Draghici sa se ocupe de debarasarea gunoielor care au umplut aleele de acces la morminte. Iar faptul ca este in disputa economica cu ai sai concurenti , aceasta nu trebuie sa afecteze pe cei ce au probleme cu cimitirul. Decedatul si-a incheiat afacerile pe asta lume.
- mortii din cimitirul central 07 Aug, 2009 13:45 bai soprano,noi platim taxa anuala pentru morminte ca sa intretina draghici cimitirele,nu ma obliga el sa imi care mortul pe alee cu 200 de lei. sa iti moara si tie cineva si atunci sa te vad cat de vehement vei fi. pana atunci,daca nu esti cu draghici,taci ca e mai bine. draghici asta e un jegos,o lepra ,un gunoi ordinar.
- alt nemultumit 07 Aug, 2009 12:36 Sa perceapa taxa de intrare Draghici daca vrea si are voie. Dar e obligat sa le dea voie atata timp cat are o hotarare judecatoreasca, definitiva si irevocabila. Dar asta e Constanta.
- Tony Soprano 07 Aug, 2009 09:46 Mananci kkt!Draghici nu face decat sa-si apere investitia, si tu ai fi facut la fel,boule!Cand tu investesti si altul vine si ia gratis tu ce faci?Chiar nu vezi realitatea!Pe mine m-au tepuit astia de la Casa Albastra ca pe toata lumea!Tot orasulii stiu de jigodii!!!
- decedatul 07 Aug, 2009 06:46 Este un caz "normal"asa cum sunt toate in Constanta. Banditul Draghici face si el ce face primarul Mazare,seful lui.