Birocrația ne omoară! Cardurile de energie, muncă în plus pentru administratori și președinții de Asociații de Proprietari. Care sunt beneficiarii care trebuie să-și depună singuri documentele? (DOCUMENTE)
Birocrația ne omoară! Cardurile de energie, muncă în plus pentru administratori și președinții de Asociații
26 Jan, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
4456
Marime text
- Administratorii Asociațiilor de Proprietari nu sunt încântați de noua sarcină primită de la Guvern. În primul rând, aceștia nu sunt de acord că statul îi obligă să presteze aceste servicii gratuit
- Reprezentantul unei al AP este de părere că modelul de protocol este făcut pe genunchi, deoarece prin acesta se cer datele de identificare ale beneficiarilor, nume și CNP, date pe care asociația nu are cum să le știe, înainte ca beneficiarii direcți să se adreseze Asociației
- Vor fi probleme în cadrul asociațiilor unde nu există un cont bancar sau există organe de conducere, pentru că legislația spune foarte clar că toate plățile se realizează în contul asociației
- Modelul de certificat de validare urmează a fi asumat de către președintele asociației, fiind un act emis de către asociația de proprietari. Acolo unde nu există președinte, nu se va putea emite un astfel de document
- O altă problemă ridicată de administratori este cea a restanțierilor, căci trebuie încasată datoria cea mai veche, care exista înaintea acordării acestui ajutor guvernamental
- Vicepreședintele pe probleme tehnice al Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța ing. Ioachim Vasile Harsescu spune la rândul său că este încă neclar cum va funcționa tot mecanismul.
- La fel de neclar este și ce se întâmplă cu beneficiarii de carduri de energie care nu mai sunt racordați în sistemul centralizat. În cazul acestora Poșta Română trebuie să realizeze plățile direct în contul furnizorilor, că vorbim despre gaze, energie, etc. Dar cine depune documentele pentru aceștia?
Distribuirea cardurilor de energie va începe din 1 februarie iar primele plăţi aferente ajutorului de încălzire se vor putea face din 20 februarie, a dat asigurări ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Executivul a aprobat, în urmă cu două săptămâni, Ordonanţa privind instituirea unor măsuri de sprijin suportate parţial din fonduri europene aferente politicii de coeziune 2014-2020, destinate categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie.
Actul normativ stabileşte procedurile care vor fi aplicate pentru distribuirea eficientă a voucherelor pentru energie în valoare nominală de 1.400 lei, care pot fi utilizate până la data de 31 decembrie 2023.
Sprijinul va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe, pe baza listei de beneficiari emise de Ministerul Muncii şi a cardurilor de energie emise şi distribuite, astfel: 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 30 iunie 2023; 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie 2023 - 31 decembrie 2023.
Cardurile se emit pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie.
Plata se face pe baza de facturi sau Asociațiile de proprietari/locatari organizate în condițiile legii eliberează, la solicitarea beneficiarilor de sprijin, certificate de validare a datoriilor curente și/sau restante pentru consumul de energie termică. În cazul celor care au cumpărat lemne de foc și au documente justificative (n.r. chitanțe sau facturi), decontul se va putea face direct la factorul poștal.
Potrivit ordonanţei, CN Poşta Română SA va asigura serviciile de emitere, tipărire, formare şi condiţionare a plicurilor conţinând carduri de energie, certificate de validare a datoriilor şi înştiinţări privind neîndeplinirea venitului de eligibilitate şi distribuire prin trimitere de corespondenţă cu confirmare de primire, tipărirea, distribuirea şi colectarea declaraţiilor pe propria răspundere, precum şi efectuarea de plăţi prin serviciul de mandat poştal de către beneficiarii de sprijin.
De asemenea, Poşta Română va trimite către asociaţiile de proprietari/locatari certificatele de validare a datoriilor şi instrucţiuni privind modul de completare a acestora, precum şi înştiinţări privind neîndeplinirea venitului de eligibilitate.
De acest ajutor beneficiază pensionarii peste 60 de ani, inclusiv, cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv, pensionarii de invaliditate, cu venituri sub 2.000 lei, inclusiv, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei, inclusiv, familiile cu alocaţie de susţinere, familiile/persoanele cu ajutor social.
Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depăşească 2.000 lei.
Asociațiile de proprietari nu vor putea emite certificate de validare peste totalul de 1400 lei.
Asociațiile de Proprietari au obligația să înregistreze certificatele de validare a datoriilor într-un registru special
La data de 20.01.2023 a intrat in vigoare Ordinul privind termenele, formatul datelor şi al declaraţiei pe propria răspundere, condiţiile tehnice şi algoritmii de aplicare a criteriilor pe baza cărora se stabileşte eligibilitatea beneficiarilor, precum şi modalitatea de interogare, agregare şi validare a datelor, conform art. 25 alin. (24) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile.
Prin acest Ordin se stabilește în sarcina asociației de proprietari întocmirea unui registru special de evidență a certificatelor de validare emise iar, atașat fiecărei scrisori va exista și modelul de certificat de validare.
Prin urmare, fiecare asociație va avea la dispoziție și modelul de certificat de validare.
Ordinul mai se stabilește și obligația asociației de proprietari să solicite beneficiarului de sprijin acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
Totodată, în cazul anexei 4 la acest Ordin se regăsește declarația pe propria răspundere a persoanelor care se încadrează în limitele stabilite de Ordonanța 166/2022 și se menționeaza și formularul de realizare a anchetei sociale.
Certificatele de validare a datoriilor se emit în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociaţia de proprietari/locatari emitentă, iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la Compania Naţională "Poşta Română", ca anexă la documentele care stau la baza plăţii prin serviciul de mandat poştal.
Foarte multe documente de realizat de către asociație dar nu se știe din ce fonduri, pentru că majoritatea Asociațiilor nu au bani pentru copierea acestora.
Ulterior, titularul locului de consum poate să se prezinte la orice oficiu poştal, cu certificatul de validare a datoriei şi cardul de energie, unde va putea efectua plata datoriei stipulate în certificat prin mandat poştal.
Ca urmare a acestei operaţiuni, Compania Naţională "Poşta Română" va vira sumele respective în contul asociaţiei de proprietari/locatari sau în contul furnizorilor, în cazul în care persoanele sunt debranșate din sistemul centralizat de încălzire.
Vicepreședintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari despre cardurile pentru energie: „Este destul de multă confuzie la acest moment”!
Cu toate că numărul potențialilor beneficiari ai cardurilor pentru energie nu este covârșitor, mulți administratori și președinti de Asociații de Proprietari nu sunt încântați de noua sarcină primită de la Guvern. În primul rând, aceștia nu sunt de acord că statul îi obligă să presteze aceste servicii gratuit.
„Eu am refuzat să completez acele protocoale. Nu există nicio prevedere legală prin care să ma oblige pe mine, entitate privată (n.r. Asociație de Proprietari) să prestez activități gratuite pentru un minister”, spune un președinte de AP.
Reprezentantul unei al AP este de părere că modelul de protocol este făcut pe genunchi, deoarece prin acesta se cer datele de identificare ale beneficiarilor, nume și CNP, date pe care asociația nu are cum să le știe, înainte ca beneficiarii direcți să se adreseze Asociației.
De pildă, vor fi probleme în cadrul asociațiilor în care nu există un cont bancar sau există organe de conducere, pentru că legislația spune foarte clar că toate plățile se realizează în contul asociației, de unde rezultă că altă modalitate nu este permisă, susține consultantul pe probleme de Asociații de Proprietari, Gelu Pușcaș.
În astfel de situații apreciază acesta, „proprietarul beneficiar, pare a rămâne fără posibilitatea de a beneficia de măsurile de protecție”.
Totodată, consultantul atrage atenția că modelul de certificat de validare urmează a fi asumat de către președintele asociației, fiind un act emis de către asociația de proprietari. „ Dacă nu există președinte, nu va avea cine să-și asume în numele și pe seama asociației emiterea unui astfel de act și realizarea acelui registru privind certificatele de validare.
În concret, urmează a se observa cum se va realiza toată această activitate suplimentară pusă în sarcina asociațiilor, de către cine și cu ce cost pentru asociația de proprietari”, mai spune Pușcaș.
O altă problemă ridicată de administratori este cea a restanțierilor.
„Cum faci cu restanțierii? Căci trebuie încasată datoria cea mai veche, care exista înaintea acordării acestui ajutor guvernamental”.
Vicepreședintele pe probleme tehnice al Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța ing. Ioachim Vasile Harsescu spune la rândul său că este încă neclar cum va funcționa tot mecanismul.
Primăria Constanța, de exemplu nu a făcut decât si trimită asociațiilor de proprietari modele documentelor, declarațiilor pe proprie răspunde și modelul cardului pentru energie și nu există informații că va realiza prin serviciul de specialitate un instructaj pentru președinții de asociații.
„O problemă nerezolvată este și ce se întâmplă cu beneficiarii de carduri de energie care nu mai sunt racordați în sistemul centralizat (n.r. Termoficare Constanța SRL).
Pentru că în cazul acestora Poșta Română trebuie să realizeze plățile în contul furnizorilor, că vorbim despre gaze, energie, etc. Cine va depune documentele pentru aceștia? Asociația de Proprietari nu are nicio obligație. Este posibil ca acești beneficiari să ceară direct aceste informații furnizorilor și să se descurce singuri să-și depună toate documentele.
Mai sunt multe lucruri de lămurit”, a precizat vicepreședintele pe probleme tehnice al Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța pentru ZIUA de Constanța.
În secțiunea „documente", vă punem la dispoziție un scurt ghid cu informații pentru beneficiarii cardurilor pentru energie.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ghidul pentru utilizarea cardurilor de energie a fost lansat. Ce condiții trebuie să le îndeplinească beneficiarii pentru a primi acasă cardul și cum se pot face plăți?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii