Bloc pe terenul unui veteran de război PUZ-ul pentru construirea unor parcări în Tomis Nord, din nou supus consultărilor (galerie foto + documente)
Bloc pe terenul unui veteran de război: PUZ-ul pentru construirea unor parcări în Tomis Nord, din nou supus
19 Jun, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
6818
Marime text
Cetăţenii municipiului Constanţa au fost convocaţi ieri, din nou, la consultări, pentru a-şi expune punctul de vedere cu privire la intenţia de elaborare a „Planului Urbanistic Zonal - zona delimitată de strada Suceava, strada Adamclisi, aleea Heracleea, aleea Capidava şi aleea Argeşului“. Aici ar fi trebuit să se construiască nişte parcări care să deservească locuitorii din zonă, dar în plan sunt cuprinse şi două blocuri care ar urma să se ridice de asemenea pe spaţiul verde. Iniţiatorul PUZ-ului era o anume Marcela Savin.
Astfel, ieri, de la ora 11.00, în jur de zece persoane, dar şi reprezentanţi ai elaboratorului PUZ-ului, funcţionari ai Primăriei Constanţa, activişti de mediu şi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari s-au strâns în sala mică de şedinţe a Primăriei Constanţa. Amintim că acest PUZ a creat controverse la şedinţa de Consiliu Local Municipal din 30 aprilie, atunci când viceprimarul cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău, a retras acest proiect de pe ordinea de zi, în urma unei scrisori primite din partea constănţenilor care locuiesc în zona respectivă, cu promisiunea că dezbaterile vor fi reluate. Lucru care s-a şi întâmplat, de altfel.
Acelaşi lucru l-au declarat şi în cadrul consultărilor de ieri. Mai mult, oamenii veniţi la consultări au precizat şi că, de fapt, acelor parcări le sunt „accesorizate“ şi două propuneri pentru blocuri, iar locurile de parcare astfel create ar deservi apartamentele din noile spaţii de locuit. „Subliniem faptul că în speţă nu este vorba despre un parteneriat public-privat, ci exclusiv despre un proiect privat, iar în aceste condiţii nu înţelegem de ce autoritatea publică locală creează unor investitori privaţi astfel de avantaje, în detrimentul locuitorilor din zona vizată. După cum se observă din planul prezentat de proiectant, celor doi investitori le sunt puse la dispoziţie mari suprafeţe de teren pentru parcări, realizate bineînţeles pe spaţiul verde aparţinând municipalităţii de care se bucură în primul rând locuitorii din zonă“, a explicat avocatul Cristian Ion.
După mai multe discuţii în contradictoriu între reprezentaţii Primăriei Constanţa, ai elaboratorului PUZ-ului şi avocatul celor două asociaţii de proprietari, persoanele direct afectate de construirea celor două blocuri şi a locurilor de parcare spun că nu sunt de acord cu aprobarea planului.
„Dacă nu doresc aceste parcări, în mod evident ele nu vor fi incluse. Scopul reglementării urbanistice este tocmai acela de a conjuga nevoile investiţionale cu dorinţele celor din zona respectivă. Am ţinut cont şi voi relua procesul de dezbatere publică. Cei care se simt lezaţi, inclusiv investitorii, pot acţiona în instanţă. Este dreptul oricui“, a adăugat, la vremea respectivă, viceprimarul Decebal Făgădău. Iată că acum vorbim deja de o a treia dezbatere.
Cât despre cealaltă parcelă, de 250 de metri, respectiv 275 de metri pătraţi din măsurători, al cărei proprietar este Marcela Savin, iniţiatoarea PUZ-ului, aceasta a dobândit dreptul de proprietate în anul 2005. Despre povestea celor două parcele de teren, precum şi despre cum a ajuns terenul veteranului de război în posesia unor oameni de afaceri veţi putea citi într-o ediţie viitoare a cotidianului ZIUA de Constanţa.
Citește și
Primăria recheamă oamenii la consultări: PUZ-ul întocmit pentru construirea unor parcări în Tomis Nord, la mâna constănțenilor
„Până la soluționarea litigiilor: Proiectul PUZ-ului pentru blocul social din Faleză Nord și cel elaborat de firma lui Felix Arsene, retrase (documente)“
Constănțeanul.com
Încă două distrugeri de spațiu verde intră la votul Consiliului Local Constanța
Astfel, ieri, de la ora 11.00, în jur de zece persoane, dar şi reprezentanţi ai elaboratorului PUZ-ului, funcţionari ai Primăriei Constanţa, activişti de mediu şi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari s-au strâns în sala mică de şedinţe a Primăriei Constanţa. Amintim că acest PUZ a creat controverse la şedinţa de Consiliu Local Municipal din 30 aprilie, atunci când viceprimarul cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău, a retras acest proiect de pe ordinea de zi, în urma unei scrisori primite din partea constănţenilor care locuiesc în zona respectivă, cu promisiunea că dezbaterile vor fi reluate. Lucru care s-a şi întâmplat, de altfel.
„Parcări impuse cu forţa pe spaţiul verde“
În epistola respectivă, înmânată viceprimarului Decebal Făgădău, mai mulţi locatari ai blocurilor U1 şi T1 au ţinut să-şi exprime dezacordul faţă de intenţia de distrugere a spaţiului verde. Ei au atenţionat că, în acest caz, „consultarea publicului cu privire la acest PUZ a fost una deficitară“. Când au depus această scrisoare prin intermediul avocatului Cristian Ion, locuitorii din zonă au specificat că nu doresc să le fie luat spaţiul verde şi ocupat cu nişte parcări pe care nu le-au solicitat: „Amenajarea acestei parcări, impuse cu forţa pe spaţiul verde de care ne bucurăm noi şi dorim să se bucure pe viitor şi copiii noştri, nu corespunde aspiraţiilor noastre, ci poate doar al privaţilor“.Acelaşi lucru l-au declarat şi în cadrul consultărilor de ieri. Mai mult, oamenii veniţi la consultări au precizat şi că, de fapt, acelor parcări le sunt „accesorizate“ şi două propuneri pentru blocuri, iar locurile de parcare astfel create ar deservi apartamentele din noile spaţii de locuit. „Subliniem faptul că în speţă nu este vorba despre un parteneriat public-privat, ci exclusiv despre un proiect privat, iar în aceste condiţii nu înţelegem de ce autoritatea publică locală creează unor investitori privaţi astfel de avantaje, în detrimentul locuitorilor din zona vizată. După cum se observă din planul prezentat de proiectant, celor doi investitori le sunt puse la dispoziţie mari suprafeţe de teren pentru parcări, realizate bineînţeles pe spaţiul verde aparţinând municipalităţii de care se bucură în primul rând locuitorii din zonă“, a explicat avocatul Cristian Ion.
„Interesul cetăţenilor din zonă nu a fost respectat“
În plus, reprezentantul legal al celor două asociaţii de proprietari a declarat că nu a fost anunţat asupra datei la care urma să aibă loc această nouă confruntare, aşa cum menţionase în adresa depusă la Primăria Constanţa, aflând despre aceste consultări după ce ZIUA de Constanţa a publicat un articol în care a precizat acest lucru. Astfel, consideră el, interesul cetăţenilor din zonă nu a fost respectat, ei neavând suficientă reprezentare în discuţiile purtate ieri. Acesta a solicitat reluarea consultărilor la o dată ulterioară şi la o oră accesibilă tuturor, adică undeva după programul obişnuit de lucru.După mai multe discuţii în contradictoriu între reprezentaţii Primăriei Constanţa, ai elaboratorului PUZ-ului şi avocatul celor două asociaţii de proprietari, persoanele direct afectate de construirea celor două blocuri şi a locurilor de parcare spun că nu sunt de acord cu aprobarea planului.
Decebal Făgădău - „Procedura de consultare va fi reluată“
Deşi primarul interimar al Constanţei nu a participat la consultări, neavând această obligaţie, el a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, că este la curent cu cele discutate în şedinţă şi consemnate în procesul-verbal şi că „procedura de consultare va fi reluată, dar dezbaterea va avea loc într-o zi de lucru, în a doua parte a zilei, până în ora 16.00”. „Primăria Constanţa este doar gazda acestor consultări. De asemenea, vom publica din timp anunţul pentru consultare şi pe site-ul Primăriei, şi pe Facebook, şi în media, iar toate instituţiile mass-media interesate vor primi din timp informaţiile necesare“, a declarat primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, pentru ZIUA de Constanţa.PUZ-ul, retras de pe ordinea de zi a şedinţei din aprilie
Revenind însă la PUZ-ul care a intrat ieri din nou în etapa de consultări, precizăm că acesta a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei din 30 aprilie 2015 a Consiliului Local Municipal şi retras înainte de adunarea aleşilor locali, în urma acestei scrisori a locuitorilor din zonă. Proiectul a stârnit nemulţumiri în rândul constănţenilor care locuiesc în zonă încă din faza de consultare, însă vocea lor nu a fost ascultată atunci. „Am retras de pe ordinea de zi două proiecte: unul privea modificarea Planului Urbanistic Zonal în Tomis Nord, partea dreaptă, delimitată de strada Suceava, întrucât, chiar dacă, din punct de vedere legal, toate avizele şi acreditările legale erau prezente la acest proiect, am luat act atât din presă, cât şi dintr-o scrisoare pe care mi-au adresat-o locuitorii din zonă, cum că obiecţiunile dânşilor în etapa de dezbatere publică au rămas fără ecou. Aşa că am retras acest punct de pe ordinea de zi şi voi organiza o nouă dezbatere publică între investitori sau cei care doresc să schimbe reglementarea... toate persoanele interesate: locatari, locuitori ai municipiului Constanţa şi instituţii abilitate, astfel încât şi dacă există o dorinţă investiţională şi aceasta va fi majoritară, să fie argumentată. Oamenii să primească un răspuns“, şi-a justificat viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, decizia de a retrage proiectul de pe ordinea de zi a şedinţei din 30 aprilie.„Dacă nu doresc aceste parcări, în mod evident ele nu vor fi incluse. Scopul reglementării urbanistice este tocmai acela de a conjuga nevoile investiţionale cu dorinţele celor din zona respectivă. Am ţinut cont şi voi relua procesul de dezbatere publică. Cei care se simt lezaţi, inclusiv investitorii, pot acţiona în instanţă. Este dreptul oricui“, a adăugat, la vremea respectivă, viceprimarul Decebal Făgădău. Iată că acum vorbim deja de o a treia dezbatere.
Parcări „accesorizate“ cu două blocuri
Revenind însă la proiectul de hotărâre care a fost retras atunci de pe ordinea de zi, pe care îl puteţi vedea în forma la care a fost redactat pentru şedinţa din 30 aprilie în cuprinsul hotărârii, articolul 1 prevedea că: „Zona studiată, în suprafaţă de 81516,32 de metri pătraţi, include terenul iniţiatorului, în suprafaţă de 250 de metri pătraţi din acte şi 275 de metri pătraţi din măsurători (...), respectiv teren, în suprafaţă de 500 de metri pătraţi (…), conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanţa nr. 412/27.07.2007 (...)“. Din formularea aceasta, deducem că iniţiatorul PUZ-ului deţine doar „250 de metri pătraţi din acte şi 275 de metri pătraţi din măsurători“, cealaltă parcelă - „teren în suprafaţă de 500 de metri pătraţi (…) conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanţa nr. 412/27.07.2007“ - nefiind proprietatea aceleiaşi persoane.Veteran de război împroprietărit cu pământ în buricul verde al Constanţei
Dar ce prevede HCLM nr. 412/27.07.2007? Articolul 2 al acestei hotărâri stipulează că: „Se atribuie în proprietate numitului Botez I. Aurel terenul în suprafaţă de 500,00 mp, situat în oraşul Constanţa, strada Suceava, zona bloc U1, proprietate privată a municipiului Constanţa, conform planului de situaţie anexat, care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Botez I. Aurel se încadrează în prevederile art. l3, lit. b din Legea nr. 44/1994, modificată şi completată“. Deşi în textul hotărârii este menţionat astfel, în referatul ataşat, semnat de directorul executiv al Direcţiei de Patrimoniu, Ramona Daniela Dospinescu, la acea dată, respectiv Şef Serviciu Graţiela Rusu şi Halea Maximov, se menţionează cu totul altceva: „Amplasamentul propus pentru atribuire face parte din planul de parcelare al Proiectului Urbanistic de Detaliu, etapa a V-a, şi PR nr. 59X-5/1994, fiind însoţit de avizele de specialitate, lotul având următoarele vecinătăţi: la nord - strada „A”; la sud - Lot „B”; La est - prop. Cruceanu Ion; la vest - strada Prelungirea Lanului“.Cornelius Nădrag - „Unora li s-a dat la Cumpăna şi altora pe Suceava...“
În cadrul aceleiaşi şedinţe de Consiliu Local Municipal, s-au acordat astfel de parcele de teren şi altor veterani de război. Numai Aurel Botez a primit pământ în centrul Constanţei, şi nu în cartierul Veteranilor. Acest lucru a fost semnalat la acea dată inclusiv de consilierii locali. Asupra punctului 52, numărul proiectul de hotărâre pe ordinea de zi, Cornelius Nădrag, consilier municipal la acea dată, întreba care au fost criteriile avute în vedere pentru această atribuire. „Mă refer la medalii şi la ordine. De ce s-a avut în vedere Botez Aurel şi nu... Costin Ion? De exemplu, în legea care ne-a fost anexată zice: «sau 1 ha extravilan». De ce s-a propus 500 intravilan şi nu s-a…?“, se arată în minuta şedinţei de Consiliu Local din 27 iulie 2007. Nicolae Moga, şi el consilier local pe atunci, i-a replicat: „Domnu’ consilier, aveţi dreptate, numai că ştiţi foarte bine că noi, Constanţa, am dat aproape tuturor veteranilor... Şi au mai rămas câţiva care au depus actele mai târziu, că unii sunt foarte bolnavi, de-abia se mişcă. Ăştia sunt unul, doi...“. „S-o luăm ca atare, domnul consilier, dar, având în vedere că unora li s-a dat la Cumpăna şi altora pe Suceava...“, a replicat Cornelius Nădrag. Dialogul purtat în cadrul şedinţei poate fi parcurs integral şi în documentul ataşat.Cât despre cealaltă parcelă, de 250 de metri, respectiv 275 de metri pătraţi din măsurători, al cărei proprietar este Marcela Savin, iniţiatoarea PUZ-ului, aceasta a dobândit dreptul de proprietate în anul 2005. Despre povestea celor două parcele de teren, precum şi despre cum a ajuns terenul veteranului de război în posesia unor oameni de afaceri veţi putea citi într-o ediţie viitoare a cotidianului ZIUA de Constanţa.
Citește și
Primăria recheamă oamenii la consultări: PUZ-ul întocmit pentru construirea unor parcări în Tomis Nord, la mâna constănțenilor
„Până la soluționarea litigiilor: Proiectul PUZ-ului pentru blocul social din Faleză Nord și cel elaborat de firma lui Felix Arsene, retrase (documente)“
Constănțeanul.com
Încă două distrugeri de spațiu verde intră la votul Consiliului Local Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- cetatean 19 Jun, 2015 08:44 Nu este normal domnule "Primar" sa distrugeti spatiile verzi sau spatii in care au fost investiti deja bani pentru o infrastructura. Mergeti cu toata dezvoltarea in afara orasului si extindeti orasul pe orizonatala, nu il mai inghesuiti degeaba!