Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:55 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogatu şi Baaklini, inculpaţi din greşeală. SUP pentru Banias Sentinţe definitive în ultima parte a dosarului UCM Reşiţa

ro

01 Dec, 2015 00:00 3748 Marime text
Curtea de Apel Bucureşti a dispus condamnarea definitivă a lui Rajef Sharif Mohammad, cetățean libanez, administrator al SC Mike Trading & Investment SRL, dar şi a lui Jean Yacoub, cetățean italian, administrator al SC Beta Trading & Investment SRL. Rajef şi Yacoub au primit câte 3,6 ani de închisoare. Faţă de cei doi, judecătorii au luat măsura de siguranţă a expulzării, după executarea pedepsei. Sentinţele au fost aplicate în ultima parte a dosarului „UCM Reşiţa“.
 
După cum arătam şi în ediţiile trecute, în acest dosar au fost trimişi în judecată, din greşeală, atât fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, Eugen Bogatu, cât şi Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, Adrian Coriolan Preda, director executiv al UCM Reşiţa. Alături de Bogatu, Chebuţiu şi Preda, în această cauză a mai fost deferit Justiţiei, tot din greşeală, şi omul de afaceri Said Baaklini. Foarte important, eroarea a constat în înregistrarea numelor celor patru bărbaţi în dosarul lui Rajef şi Yacoub.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentată de inculpatul Said Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoare adăugată (TVA) aferentă unei tranzacții comerciale, adică suma de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 de milioane de euro, sumă care nu a fost acordată. În susținerea cererii sale, SC Libarom Agri SRL a prezentat o factură fiscală încheiată la data de 31 august 2010 cu SC UCM Reșița SA, reprezentată de inculpatul Chebuțiu Adrian“.

Sute de milioane euro 

„Conform acestei facturi, SC UCM Reșița SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL un număr de patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro plus TVA. Factura a fost emisă pe baza unui contract conținând obligații fictive pentru cei doi contractanți. Inculpatul Chebuțiu Adrian, în calitate de director general al SC UCM Reșița SA, a încheiat în numele și pe seama SC UCM Reșița SA patru contracte, dintre care unul cu SC Libarom Agri SRL, având o valoare supraevaluată, iar cu SC Beta Trading & Investment SRL și SC Mike Trading & Investment SRL, reprezentate de inculpații Mohammad Rajef Sharif și Yacoub Jean, alte trei contracte pur fictive“, se mai arată în actul de sesizare a instanţei.

„Firme tip «fantom㻓 

„Prin încheierea ultimelor trei contracte“, continuă procurorii Anticorupţie, „s-a încercat crearea aparenței de legalitate asupra executării contractului de vânzare a celor patru motoare vechi la preț supraevaluat, întrucât a adăugat costuri fictive vânzării principale“. „Concret, în aceeași zi în care a încheiat contractul de vânzare a motoarelor, UCM Reșița a încheiat cu firmele tip «fantomă» reprezentate de inculpații Mohammad Rajef Sharif și Yacoub Jean trei contracte fictive având ca obiect servicii de prospectare a pieței, de intermediere și de negociere a vânzării motoarelor, identificarea unui furnizor pentru instrucțiunile de montaj și a pieselor componente de punere în funcțiune a motoarelor“, conchid oficialii DNA.

SUP pentru fostul şef al PDL Constanţa, senatorul Mircea Banias

De altfel, în dosarul „mamă“ UCM Reşiţa, aflat în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Bogatu, Chebuţiu, Preda şi Baaklini au fost condamnaţi în primă instanţă. În cauză, DNA a dispus faţă de fostul şef al PDL Constanţa, Mircea Marius Banias, actual senator al României, scoaterea de sub urmărire penală pentru infracţiunea de favorizare a infractorului. Conform procurorilor, „din probele administrate în cauză, a rezultat că indiciile care au existat iniţial cu privire la săvârşirea infracţiunii menţionate au fost clarificate pe măsura aprofundării mijloacelor de probă, în sensul că afirmaţiile făcute de învinuit reprezentau de fapt simple opinii ale acestuia, şi nu constituiau, în vreun fel, forme de intervenţie în favoarea inculpatului Said Baaklini“, potrivit DNA.
 
Citeşte şi 
 
Judecătoarea Daniela Panioglu l-ar fi scos de sub control judiciar pe Eugen Bogatu, fostul şef al Direcţiei Domenii Portuare (documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii