Când polițiștii se amendează între ei! Caz real la Constanța. Judecătorii descriu cu lux de amănunte ce s-a întâmplat
Când polițiștii se amendează între ei! Caz real la Constanța. Judecătorii descriu cu lux de amănunte ce
09 Feb, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4245
Marime text
- Refuzul polițistului local de a se legitima nu rezultă din raportul agentului constatator, si nici din filmările realizate de acesta, aflate pe suportul optic CD depus la dosar.
- Polițistul local a reușit să răstoarne prezumția de legalitate și temeinicie de care se bucură procesul-verbal contestat și a făcut dovada celor afirmate și susținute în plângerea contravențională.
- Față de considerentele expuse, Judecătoria Constanța a admis plângerea contravențională și a dispus anularea procesului-verbal de contravenție.
Pentru prima dată de la mediatizarea incidentului, care de altfel a făcut înconjurul României, cotidianul ZIUA de Constanța este în măsură să prezinte cu lux de amănunte împrejurările în care un polițist local din Constanța, aflat în timpul programului, a fost amendat cu 500 de lei de un coleg de la Poliția Rutieră!
Polițistul local a achitat jumătatea din amendă, respectiv 250 de lei, dar a și contestat procesul verbal-întocmit de polițistul rutier.
Recent, Judecătoria Constanța a admis plângerea formulată de polițistul local și a anulat procesul-verbal de contravenție încheiat de colegul de la Rutieră.
Oficial, din dosar
Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța, polițistul local a formulat plângere împotriva procesului-verbal de contravenție, solicitând anularea acestuia, restituirea sumei de 250 lei achitată în baza procesului-verbal de contravenție și obligarea intimatului la plata cheltuielilor de judecată.Cu privire la temeinicia procesului-verbal, polițistul local a afirmat că nu se face vinovat de săvârșirea faptei pentru care a fost sancționat.
În apărarea polițistului local se mai arată că, în luna martie 2020, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de polițist local, a observat un autoturism marca Dacia, care se deplasa haotic pe partea carosabilă și având luminile de întâlnire în poziția închis.
Polițistul local a solicitat sprijinul unui echipaj de la Rutieră
În acest sens a procedat la oprirea autoturismului, moment în care a constatat faptul că persoana care conducea autoturismul emana halenă alcoolică, sens în care a solicitat sprijinul unui echipaj de la Biroul Rutier, neavând calitatea de a constata starea de ebrietate.Ulterior, lucrătorii din cadrul Biroului Rutier ajunși la fața locului au supus conducătorul autovehiculului testului Drager, testul ieșind pozitiv, cu o valoare de 0,32 mg/l în aerul expirat, constatându-se totodată că acesta nu avea permis de conducere, moment după care agentul de poliție rutieră (...) a adoptat o atitudine ostilă față de colega polițistului amendat.
În acest context, arată polițistul local că se afla în mașina de serviciu pentru a întocmi documentația aferentă incidentului, fiind solicitat de colega sa, împrejurare în care agentul de la rutieră i-a solicitat să se legitimeze, prin prezentarea unui act de identitate.
A prezentat legitimația de serviciu
În continuare, a arătat că atât în momentul în care a solicitat sprijinul unui echipaj de la Poliția Rutieră, cât și ulterior, s-a prezentat, respectiv la momentul solicitării actului de identitate, a menționat că nu îl are asupra sa, însă a prezentat legitimația de serviciu.La rândul lor, oficialii Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea plângerii ca nefondată și menținerea procesului-verbal de contravenție ca fiind temeinic și legal.
Analizând probatoriul administrat în cauză, instanța a reținut că, în fapt, prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției, polițistul local a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 500 lei, stabilindu-se că a refuzat să dea relații pentru stabilirea identității sale, refuzând să se legitimeze cu actul de identitate, fapta fiind prevăzută de art. 2 pct. 31 din Legea 61/1991, republicată, și sancționată de art. 3 alin. 1 lit. c din același act normativ.
Instanța a apreciat ca refuzul polițistului local de a se legitima nu rezultă din raportul agentului constatator, si nici din filmările realizate de acesta, aflate pe suportul optic CD depus la dosar.
Polițistul local, îmbrăcat în uniformă
„Nu se poate reține susținerea organului constatator, în sensul că petentul (nr. polițistul local) a refuzat sa dea relații cu privire la identitatea sa, câtă vreme aceasta a precizat ca este agent la poliția locală, era îmbrăcat în uniformă, fiind la vedere si legitimația pe care acesta o poartă întotdeauna în timpul serviciului. Instanța reține că nu a existat un refuz din partea petentului, câtă vreme insigna pe care acesta o purta putea conduce la concluzia, fără niciun dubiu, că acesta face parte din cadrul Poliției Locale, și, totodată, petentul i-a indicat datele sale agentului de poliție, neavând asupra sa actul de identitate“, potrivit motivării.În acest context, instanța reține că din raportul întocmit de agentul constatator rezultă că în momentul în care i-a solicitat petentului să se legitimeze, acesta a declarat verbal că nu are actul de identitate și că îi dă nume, prenume și data nașterii, iar cu ajutorul stației de serviciu l-a identificat.
Așadar, în prezenta cauză, instanța a reținut ca sarcina probei a revenit și revine petentului, aceasta având obligația de a dovedi faptul că cele consemnate în procesul-verbal de contravenție nu sunt conforme realității.
Or, în raport de probele administrate în cauză, polițistul local a reușit să răstoarne prezumția de legalitate și temeinicie de care se bucură procesul-verbal contestat și a făcut dovada celor afirmate și susținute în plângerea contravențională.
Față de considerentele expuse, instanța a admis plângerea contravențională și a dispus anularea procesului-verbal de contravenție.
Decizia Judecătoriei Constanța nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Sursa motivare: rolii.ro
Citește și
Oficial!
Victorie în instanță pentru polițistul local din Constanța, amendat cu 500 de lei de un coleg de la Rutieră!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Cristi 09 Feb, 2021 01:21 Prea frustrati unii din Pol.Romana, se cred dumnezei si nu fac nimic special fata de politistii locali.Legea i de partea lor..ca de au renume.Eu am intl mai multi pol.locali amabili si care cunosteau legea, decat pol.rom.
- john 08 Feb, 2021 23:21 Din cele relatate mai sus reiese clar abuzul politistului rutier.Drept urmarea politistul local dupa decizia definitiva data de judecatorie ,ar trebui sa facă plangere penala pentru abuz in serviciu .Este de rasul plansul ce se intamplă.Clar plangere penala sa se învețe minte zelosul!