Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:16 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cantecul de lebada din alianta Cum a inceput Coalitia PSD - PD-L (galerie foto)

ro

16 Sep, 2009 01:33 1927 Marime text

deschidere.jpgColaborarea dintre PSD şi PD-L Constanţa a lipsit cu desăvârşire # Încă de la început, parteneriatul s-a dovedit a fi şubred şi presărat cu ameninţări care dovedesc că cele două formaţiuni nu se mai doresc

Destrămarea coaliţiei PSD - PD-L a revenit pe tapet. Apropierea alegerilor prezidenţiale a reîncins spiritele între social-democraţi şi democrat-liberali. La nivel judeţean, colaborarea PSD - PD-L n-a existat şi nu va exista vreodată. Puterea obţinută de pesediştii tomitani în urma alegerilor locale le-a permis preluarea deconcentratelor preferate, ignorând cererile îndreptăţite ale pedeliştilor.

Încă din vara anului trecut, atât liderii PSD, cât şi cei ai PD-L îşi revendicau drepturile de a forma viitorul Guvern. Unii se bazau pe numărul de voturi atrase la alegerile locale, ceilalţi - pe numărul mandatelor de primari obţinute, dar ambii erau conştienţi că nu vor deţine majoritatea în Parlament. Într-un final, „compromisul în interes public" a primat, iar duşmanii politici declaraţi şi-au dat mâna.

După alegerile parlamentare din noiembrie 2008, social-democraţii şi democrat-liberalii au convenit să formeze coaliţia intitulată sugestiv „Parteneriat pentru România, 2008 - 2012". Pe 14 decembrie 2008, conducerile PD-L şi PSD au aprobat protocolul de constituire a coaliţiei pentru asigurarea guvernării.

Exact după o lună, liderii centrali ai PD-L şi PSD au stabilit algoritmul de împărţire a funcţiilor de şefi ai instituţiilor publice din judeţe, partidul care deţine preşedinţia CJ având nu numai dreptul de a desemna prefectul, ci şi de a alege primul funcţia dorită de pe lista posturilor.

Parteneriat şubred

La nivel judeţean, prima rundă de negocieri între PSD şi PD-L Constanţa a avut loc pe 23 ianuarie. Echipele de negociere au reunit la aceeaşi masă pe Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Cristinel Dragomir, Tit Liviu Brăiloiu şi Gabi Stan, din partea PSD, şi pe Mircea Banias, Constantin Chirilă, Maria Stavrositu, Zanfir Iorguş şi Dumitru Bocai, din partea PD-L. După două ore de discuţii tensionate, cele două tabere nu au reuşit să ajungă la un consens.

Trei zile mai târziu, presa avea să afle că o nouă rundă de tratative a continuat pe şest. Un subiect discutat şi nerezolvat nici la ora actuală a vizat probleme existente la nivelul unor administraţii publice locale şi în cea judeţeană. PD-L aştepta validarea a trei consilieri judeţeni şi altor aleşi locali, inclusiv în cadrul Consiliului Local Municipal, unde oameni excluşi din partid îşi continuă nestingheriţi activitatea. În prezent, PD-L Constanţa activează cu un consilier judeţean în minus şi cu trei consilieri locali ce nu mai sunt membri de partid şi în locul cărora ar fi trebuit să fie validaţi următorii de pe listă.

Primele şuntări PSD-iste

Împărţirea deconcentratelor la nivelul judeţului Constanţa avea să se definitiveze abia pe 26 ianuarie, instituţiile cu caracter regional urmând a fi negociate la centru. În timp, s-a dovedit că, la distribuirea acestora din urmă, PD-L-iştii aveau să piardă foarte mult, social-democraţii dovedindu-se a fi mult mai abili. După mai bine de două luni de când PSD şi PD-L Constanţa îşi împărţiseră frăţeşte deconcentratele, democrat-liberalii se dovedeau a fi perdanţii. Partenerii de coaliţie îşi puneau oamenii în funcţii ce ar fi trebuit să revină PD-L, iar democrat-liberalii se limitau doar la a „semnala mai departe, premierului Boc". „Cert este că ei (n.r. pesediştii) au încălcat protocolul pe care l-am stabilit iniţial, au făcut abuzuri, iar noi nu putem să protestăm", declara, la vremea respectivă, preşedintele PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias.

De partea cealaltă, prim-vicepreşedintele PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, confirma că organizaţia pe care o reprezintă „are rolul principal" în coaliţia judeţeană. „Vă aduc aminte că PSD a câştigat 51% din voturile parlamentare în judeţ. Ca atare, şi-a impus şi îşi va impune...", era replica liderului PSD.

remember_coalitie_negocieri_psd_pdl_32.jpgAmeninţări de la PSD

Pe fondul discuţiilor privind numirea unor persoane de către PSD pe posturile ce ar fi revenit PD-L Constanţa, mai precis pe 29 martie, senatorul PSD Alexandru Mazăre ieşea la rampă cu prima „avertizare". Pe motiv că unii miniştri PD-L marginalizează unii colegi de partid ai parlamentarului, senatorul Mazăre lansa varianta ca miniştrii să recurgă la uniformizare: un ministru PSD să facă numiri „roşii" de sus până jos, ignorând protocolul local.

Şicanele şi divergenţele au continuat, izbânzile PD-L fiind reduse, iar lupta cu PSD, tot mai inegală. Pe 9 aprilie a urmat o altă întrunire a echipelor de negociere PSD şi PD-L, discuţiile având loc în sediul CJC. Reunirea greilor coaliţiei judeţene n-a adus nimic nou sub soare. Cum era de aşteptat, social-democraţii n-au cedat.

Nu se mai vor

În data de 27 mai, lideri ai PSD Constanţa trimiteau conducerii centrale o adresă prin care îşi manifestau nemulţumirea vizavi de tergiversarea, de către miniştrii PD-L, a numirii în funcţie a unor persoane propuse de pesediştii de la malul mării. „În condiţiile în care, până la sfârşitul lunii mai a.c., nu se numesc persoanele nominalizate de organizaţia PSD Constanţa, vom considera nul Protocolul Coaliţiei PSD - PD-L, încheiat în ianuarie 2009", era fraza finală a adresei respective, scrisă cu litere boldite pentru a nu fi uitată prea repede de cei de la centru.

Ameninţarea conducerii PSD Constanţa nu a impresionat pe nimeni, nici la centru, nici în tabăra PD-L. „Atâta vreme cât renunţă la o înţelegere cu nişte parteneri, pe cale de consecinţă, ar trebui să-şi retragă oamenii din funcţiile de conducere", afirma preşedintele PD-L Constanţa.

Patru luni mai târziu, pe 13 septembrie, a venit rândul democrat-liberalilor să se ducă cu jalba în proţap la conducerea centrală a partidului. Acelaşi Mircea Banias anunţa că filiala de la malul mării a trimis o adresă prin care se pronunţă pentru renunţarea la protocolul cu PSD. Numai că, de data asta, opinia democrat-liberalilor tomitani vizează nu doar situaţia pe plan judeţean, ci şi ruperea coaliţiei de guvernământ, iar decizia a fost luată în cadrul şedinţei Biroului Permanent Judeţean al PD-L Constanţa.

{mos_ri:PSD,PD-L}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii