Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:06 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Capăt de drum pentru Geotop 2001, firma care a făcut din cadastrarea judeţului Constanţa subiect pentru procurorii DNA

ro

15 Feb, 2016 00:00 7958 Marime text


În 2007, a fost fericita câştigătoare a unui contract de peste opt milioane de lei la Constanţa. Autoritatea contractantă era chiar Consiliul Judeţean, condus pe atunci de Nicuşor Constantinescu. În 2010, a fost în centrul cauzei pentru care zeci de primari din judeţul Constanţa au fost chemaţi la DNA, pentru audieri. După mai mulţi ani în care s-a zbătut între insolvenţe şi proceduri de reorganizare judiciară, firma care s-a ocupat de cadastrarea drumurilor judeţului Constanţa, Geotop 2001 SRL, a ajuns la capătul puterilor.
 
Firma în care poetul Mircea Dinescu şi un fost cadru SPP sunt asociaţi şi care şi-a adjudecat, în 2007, contractul privind întocmirea documentaţiei cadastrale, înscrierea în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiei geospaţiale pentru gestiunea cailor de transport - Geotop 2001 SRL - a intrat în faliment. 

Vezi aici contractul de atribuire: Documentatie cadastrala si inscrierea in Cartea Funciara a retelei de drumuri publice - 28.11.2007

Tribunalul Bucureşti a decis, pe 29 ianuarie, să admită propunerea administratorului judiciar şi a dispus începerea procedurii falimentului debitoarei SC Geotop 2001 SRL, dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al acesteia. Optimus Insolv IPURL a fost stabilit de către instanţă ca lichidator judiciar, cu o retribuţie de 3.000 de lei.

 

Termenul-limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor născute în cursul procedurii a fost stabilit pentru data de 14.03.2016, iar pentru verificarea creanţelor apărute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor, pentru 12.04.2016. Termenul-limită pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute în timpul procedurii este 2.05.2016, urmând că tabelul definitiv să fie afişat la 12.05.2016. Totodată, instanţa a dispus şi sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte obligaţiuni de lichidare. De asemenea, a pus în vedere lichidatorului judiciar/administratorului judiciar să ia măsuri privind arhivarea documentelor contabile ale societăţii debitoare, respectiv gruparea pe unităţi arhivistice, păstrarea şi inventarierea pe durata procedurii reorganizării şi lichidării judiciare, iar ulterior, selecţionarea şi întocmirea procesului-verbal, predarea documentelor cu încunoştinţarea direcţiilor judeţene ale Arhivelor Naţionale asupra măsurilor dispuse. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit la 8 aprilie. Creditori în acest dosar sunt Prosigconsult SRL la Urban & Asociaţii SRL, SC Toposurvey SRL şi SC Prosigconsult SRL.

Citeşte şi  Zeci de aleşi locali din Argeş şi Constanţa, în vizorul legii. O poveste la indigo?: DNA a început urmărirea penală în dosarul Geotop

Amintim că, în iulie 2010, procurorii au început să verifice modul în care zeci de primari constănţeni şi Consiliul Judeţean Constanţa au apelat la serviciile unei firme de cadastru (SC Geotop 2001). Primarii constănţeni, dar şi cei din conducerea judeţului au fost chemaţi unul câte unul la sediul Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în iulie 2010, pentru a da cu subsemnatul în dosarul Geotop 2001.

Citeşte şi Voinţa lui Nicuşor târăşte primarii în anchetă: Pelerinajul edililor la DNA, pentru Geotop (galerie foto)

Concret, cazul priveşte contractul încheiat la data de 28 noiembrie 2007 între judeţul Constanţa şi SC Geotop 2001, contract al cărui obiect constă în „documentaţie cadastrală şi înscrierea în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiei geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport“. Lucrarea fusese adjudecată de Geotop 2001 pentru suma de 8.435.827 de lei fără TVA. Ulterior semnării contractului, în noiembrie 2007, toate cele 45 de primării din acest dosar care au acceptat asocierea cu CJC au adoptat, la rândul lor, acorduri-cadru cu Geotop 2001. După ce aceste administraţii locale primeau documentaţia cadastrală, virau în conturile firmei banii primiţi de la CJC.
 
Procurorii DNA încă anchetează modul în care s-a atribuit contractul pentru documentaţii cadastrale în cazul reţelei de drumuri publice de interes local din Constanţa către firma SC Geotop 2001 SRL Bucureşti. Potrivit unor surse, ancheta în acest dosar este aproape finalizată. Precizăm că acest dosar a pornit ca o sesizare din oficiu, din presă, în legătură cu contractul încheiat pe 28 noiembrie 2007 între CJC şi Geotop 2001. În vara lui 2010, mai exact în luna iulie, aceşti primari au început să fie chemaţi pentru audieri la DNA.
 
Acţionari de seamă în această firmă sunt Nicolae Duminică, fost colonel SPP şi garda de corp a fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea, şi Mircea Dinescu, lor alăturându-li-se pe parcurs Ioan Ichim, Adrian Petru Pascu şi George Daniel Popescu, iar administrator este Iulian Eduard Albu.

Citeşte şi Mircea Dinescu: „Cum am ajuns sa fac parte din Geotop 2001"

Mircea Dinescu a precizat, pentru ZIUA de Constanţa, în urmă cu câţiva ani, că reprezentanţii Geotop 2001 şi-au manifestat intenţia de a integra capabilităţile firmei poetului, Data Invest SRL, în afacerea lor de cadastru, întrucât firma lui Dinescu este specializată în software pentru Sisteme Informatice Geografice (GIS). Poetul a precizat că reprezentanţii Geotop 2001 au cumpărat 50% dintre părţile sociale ale Data Invest, iar el a intrat, în schimb, în posesia a 10% dintre beneficiile şi pierderile societăţii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii