Câți bani au fost colectați din plata taxelor de parcare în Constanța și Mamaia până la introducerea gratuității pe timpul nopții? (DOCUMENTE)
Câți bani au fost colectați din plata taxelor de parcare în Constanța și Mamaia până la introducerea gratuității
30 Jul, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
10240
Marime text
- În primele 6 luni ale anului 2022, Primăria Constanța a adunat în buget 9.644.000 lei reprezentând taxă de parcare
- Municipiul Constanța are un buget de venituri rectificat la 29.06.2022 de 1.340.343.000 lei
- Banii colectați până la 30 iunie 2022 din plata taxei de parcare nu acoperă nici măcar 1% din buget, fiind de aproape 0,73%
- Taxele au fost colectate atât de Serviciul Public de Taxe și Impozite Locale cât și de SC Confort Urban SRL
- La SPIT Constanța, în primele șase luni ale anului 2022, constănțenii au plătit 944.000 lei pentru abonamentele aferente Zonei II
- Alte 4 milioane de lei au fost achitate pentru parcările rezidențiale rezervate pentru anul în curs
- SC Confort Urban SRL a colectat din taxe de parcare, în intervalul 1 ianuarie – 30 iunie 2022 suma de 4.7 milioane de lei, adică o medie de 783.333 lei/lună
- Vă reamintim începând de marți, 27 iulie a intrat în vigoare suspendarea plății taxei de parcare în Mamaia și Constanța în intervalul 19.00 - 09.00 până la data de 31 decembrie 2022 inclusiv
- Ca o noutate, Confort Urban a introdus pentru stațiunea Mamaia abonamentul la purtător
Consiliul Local Constanța a adoptat în ședința extraordinară de marți, 27 iulie, proiectul de suspendare a plății taxei de parcare în Mamaia și Constanța în intervalul 19.00 - 09.00 până la data de 31 decembrie 2022 inclusiv.
Măsura a intrat în vigoare imediat după adoptare.
Am vrut însă să aflăm ce sume au fost colectate de municipalitate până la data intrarea în vigoare a acestei modificări din Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia.
Astfel, în primele 6 luni ale anului 2022, Primăria Constanța a adunat în buget 9.644.000 lei reprezentând taxă de parcare.
La un simplu calcul, în prima jumătate a anului, lunar s-ar fi încasat 1.607.334 lei din taxele de parcare.
Însă veți vedea în continuarea că mai mult de jumătate din suma totală este reprezentată de fapt de abonamentele rezidențiale și pentru Zona 2.
Primele achitate obligatoriu până la 30 martie.
Municipiul Constanța a previzionat și adoptat pentru anul acesta un buget de venituri de 1.247.574.000 lei . În ședința de CLM din 29 iunie a.c. bugetul a fost rectificat la 1.340.343.000 lei.
Chiar și așa, banii colectați până la 30 iunie 2022 din plata taxei de parcare nu acoperă nici măcar 1% din buget, fiind de aproape 0,73% și are toate șansele ca până la sfârșitul anului să nu depășească 1%.
Menționăm că la nivel național, doar Oradea reușește să acopere aproximativ 5% din buget din taxele pentru parcare.
Taxele au fost colectate atât de Serviciul Public de Taxe și Impozite Locale cât și de SC Confort Urban SRL.
Potrivit viceprimarului Florin Cocargeanu, coordonator al activității din cadrul SPIT Constanța, în primele șase luni ale anului 2022, constănțenii au plătit 944.000 lei pentru abonamentele aferente Zonei 2 care acoperă aproximativ 95% din parcările publice din municipiu.
Aproximativ 4.744 de abonamente au fost achitate pentru anul în curs, în condițiile în care cuantumul abonamentului este în sumă de 199 lei/an și permite ocuparea oricărui loc de parcare publică cu plată din Zona 2, fără plata vreunei taxe/tarif, atât riveranilor persoane fizice din Zona 2, care nu dețin locuri de parcare proprii în zona de reședință, cât și riveranilor persoane fizice autorizate, respectiv persoane juridice din Zona 2, ce dețin în proprietate sau în folosință spații destinate și utilizate legal pentru activități economice-profesionale și care nu dețin locuri de parcare proprii.
Alte 4 milioane de lei au fost achitate pentru parcările rezidențiale rezervate pentru anul în curs.
Vă reamintim, anul acesta, în urma unui amendament a consilierilor USR, taxa de rezervare pentru un loc de parcare în Constanța( rezidențial) este de 213 lei, după ce a fost indexată doar cu rata inflație de la începutul anului de 2,6%.
Asta înseamnă că aproximativ 18.780 de constănțeni dețin un loc de parcare pentru care au achitat o taxă de rezervare anul acesta.
La rândul său, SC Confort Urban SRL a colectat din taxe de parcare, în intervalul, 1 ianuarie – 30 iunie 2022 suma de 4.7 milioane de lei, potrivit directorului societății, Stere Hira.
Asta înseamnă că în medie din plata parcării prin SMS/tichete răzuibile/parcometre s-au plătiti 783.333 lei pe lună.
Confort Urban colectează taxele din tarifele orare prin SMS și abonamente pentru zonele 0, 1 și 2 și tichete răzuibile și parcometre inclusiv în stațiunea Mamaia.
Directorul Confort Urban SRL, Stere Hira susține că în următoarea perioadă, pentru a veni în sprijinul turiștilor și al hotelierilor s-a instituit o soluție facilă pentru ca toți agenții economici care își desfășoară activitatea în zona 0.
Astfel aceștia pot să beneficieze de un abonament unic în valoare de 199 lei/lună și de un abonament suplimentar în valoare de 499 lei, în conformitate cu prevederile H.C.L nr. 123 din 2021: introducerea unui abonament la purtător.
Până în acest moment, au fost solicitate de către doi operatori economici din stațiunea Mamaia, câteva zeci de abonamente la purtător.
Acestea vor putea fi utilizate pentru a parca în orice loc de parcare liber și nerezervat în zona 0 de pe raza stațiunii Mamaia și a municipiului Constanța. Abonamentele la purtător sunt transmisibile cu condiția afișării formularului tipizat la loc vizibil, astfel încât să permită identificarea acestora.
În acest moment în stațiunea Mamaia, din cele 6.900 de locuri de parcare sunt contractate doar 100 sunt cu abonament unic iar aproximativ 1200 cu abonament suplimentar.
În secțiunea „documente” puteți vizualiza modalitățile de plată a taxei de parcare în Constanța și Mamaia, reglementate prin HCL 123/2021.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Oficial. Parcare gratuită în Mamaia și Constanța în intervalul 19.00 - 09.00 până la sfârșitul anului (DOCUMENTE)
Constănțeanul supărat. Gratuitate doar pe timp de noapte. Abonamentele achiziționate pentru plata parcării în municipiu rămân neschimbate
UPDATE Bătaie de joc la adresa constănțenilor. După 2 ore de dezbateri, Consiliului Local Constanța nu a fost în stare să se înțeleagă pe proiectul de modificare a Regulamentului parcărilor!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii