Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:05 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caz demn de Hollywood, la Constanţa! Arestat din greşeală pentru moartea a cinci oameni. Detalii ţinute „la sertar“

ro

02 Aug, 2016 00:00 10000 Marime text


Vedem în filme cazuri cu oameni care au stat închişi pe nedrept, iar la ani buni după eliberare, îşi găsesc şi ei propria dreptate, primind despăgubiri pentru traumele suferite. Şi avem naivitatea, poate, să credem că aşa ceva se întâmplă numai în filme! Din păcate, însă, lucrurile de acest gen se petrec chiar mai aproape decât credem, chiar la Constanţa!
 
Este povestea (reală, din nefericire) a unui bărbat care a stat închis (preventiv!) circa 80 de zile, iar apoi a fost trimis în judecată şi condamnat pentru ucidere din culpă, doar pentru a se constata după redeschiderea anchetei (la cererea judecătorilor) şi după reanalizarea probelor de la dosar că, de fapt, nu a avut nicio legătură cu fapta pentru care a fost arestat şi judecat iniţial. În acest context, la capătul altor câţiva ani de procese, în cele din urmă, instanţa i-a dat dreptate omului şi a decis să îl despăgubească pentru traumele suferite cu 100.000 de lei.
 
Povestea demnă de orice film hollywoodian începe în anul 2001, în Şantierul Naval Constanţa, când cinci oameni şi-au pierdut viaţa în urma unui tragic accident produs la bordul petrolierului „Anopolis“. În primul val de arestări a fost luat şi omul care ulterior avea să fie declarat nevinovat, el fiind iniţial acuzat de infracţiuni la legea protecţiei muncii, vătămare corporală din culpă şi, mai ales, ucidere din culpă. La data arestării, îndeplinea funcţia de şef atelier corp montaj din cadrul SC Şantierul Naval Constanţa SA, considerându-se că accidentul s-ar fi produs inclusiv din vina sa, cu toate că acesta, pe tot parcursul anchetei, a susţinut că este nevinovat.

Arestat pentru atribuţii pe care nu le avea

În total, omul nostru a stat în spatele gratiilor de la data de 6 iunie 2001 până la 24 august 2001, când a fost pus în libertate prin decizia Tribunalului Constanţa. Adică 82 de zile în spatele gratiilor. În sentinţele de la instanţă se arată că acesta „a afirmat permanent pe perioada cercetării penale că nu este vinovat, pentru că s-a aflat în concediu de odihnă la intrarea navei în şantier şi la momentul luării măsurilor pentru executarea lucrărilor de reparaţii la nava «Anopolis», dar, cu toate acestea, a fost arestat pentru o perioadă de aproximativ trei luni“. Mai mult, acesta a afirmat că a fost arestat pentru accidentul din iunie 2001, care s-a soldat cu decesul a cinci muncitori din cadrul atelierului, a cărui conducere nu o preluase. În plus, a susţinut că învinuirile care i s-au adus ar fi avut la bază atribuţii care nu s-ar fi aflat în fişa postului său.
În orice caz, după eliberarea din arest, a urmat un proces lung, în urma căruia, iniţial, omul nostru a fost şi el condamnat la închisoare, însă sentinţa iniţială a fost infirmată de instanţele superioare, care chiar au trimis dosarul înapoi la procurori, pentru redeschiderea anchetei.
 
Una peste alta, un ultim rechizitoriu întocmit în cauză l-a absolvit de orice vină pe acesta. Se arată în sentinţă că „prin rechizitoriul din 28.12.2007, Parchetul a dispus scoaterea reclamantului de sub urmărire penală, după şase ani şi jumătate de la arestarea nelegală“.

A dat statul în judecată

Astfel, în decembrie anul următor, cel care iniţial fusese acuzat de uciderea (din culpă) a cinci persoane şi fusese arestat preventiv aproape trei luni pentru asta, iar apoi judecat alţi câţiva ani, s-a îndreptat împotriva statului care l-a supus unui astfel de regim, dovedindu-se, în cele din urmă, că fusese nevinovat în tot acest timp. Omul a dat în judecată Statul Român prin Ministerul Finanţelor şi a cerut să i se acorde daune materiale şi morale.
 
În acţiunea adresată instanţei, omul a susţinut că „arestarea nelegală timp de aproximativ trei luni şi implicarea sa timp de şase ani şi jumătate într-un proces penal i-au lezat în mod grav dreptul la onoare, demnitate, reputaţie şi prestigiu, producându-i suferinţe psihice cu consecinţe ireparabile pe plan moral, social, profesional şi fizic“.
 
La finalul unui proces care a durat alţi şase ani, judecătorii i-au dat omului dreptate şi i-au acordat daune morale de 100.000 de lei, pentru cele 82 de zile de arest preventiv şi cei şase ani în care a fost târât prin instanţă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii