Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:17 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caz incredibil, judecat la Constanţa! Şeful unui oficiu poştal a pierdut la jocurile de noroc peste 30.000 de lei. Ce pedeapsă a primit

ro

27 Apr, 2018 00:00 5288 Marime text
Trimis în judecată de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, un bărbat de 42 de ani, născut şi domiciliat în Tulcea, acuzat de săvârşirea infracţiunii de delapidare, a fost condamnat definitiv. Ieri, judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis condamnarea inculpatului la un an de închisoare cu suspendare, pentru delapidarea Companiei Naţionale Poşta Română SA. Inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa.
 
În actul de sesizare, procurorii au reţinut că, în perioada ianuarie - aprilie a anului 2011, în calitate de diriginte al unui oficiu poştal din Tulcea, inculpatul şi-ar fi însuşit sume din gestiunea oficiului poştal şi ar fi introdus fictiv sume la rândurile de mandate poştale achitate, respectiv mandate electronice achitate pe numele (…) (expeditor) în valoare de 16.400 de lei, pe numele (…) (expeditor) în valoare de 30.000 de lei, pentru diminuarea soldului scriptic din numerar din contul bănesc zilnic al unităţii pe care îl gestiona.
 
Cel în cauză a mai fost acuzat că şi-ar fi însuşit suma de 703,42 de lei, reprezentând mărfuri comercializate din depozitul de timbre şi alte valori, şi-ar fi însuşit suma de 670,03 lei, reprezentând minus în numerar din casieria oficiului poştal. De asemenea, el mai este suspectat că şi-ar fi însuşit telefonul mobil de serviciu. De menţionat că inculpatul a achitat suma de 7.691,93 de lei, astfel că prejudiciul s-a diminuat la 26.632,48 de lei, sumă cu care Oficiul Judeţean de Poştă Tulcea s-a constituit parte civilă în procesul penal.
 
În dosarul aflat acum la Curtea de Apel Constanţa se mai arată că, în anul 2011, inculpatul a îndeplinit funcţia de diriginte al Oficiul Poştal Isaccea, judeţul Tulcea, cu atribuţii de casier. În calitatea sa, gestiona banii oficiului, preda factorilor poştali sumele (pensii, alocaţii, mandate poştale, mandate electronice) pentru a fi distribuite pe teren, deconta sumele predate spre distribuire.
 
În ce priveşte persoanele menţionate de inculpat în mandatul electronic nr. 279/28.02.2011, mandatul poştal nr. 90/31.03.2011 şi nr. 90/01.04.2011, acestea au fost audiate prin comisie rogatorie, martorii declarând că nu au avut cunoştinţă de existenţa acestor mandate, întrucât nu au depus şi nici nu au ridicat respectivele sume menţionate în mandate.
 
Audiat fiind în cursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut fapta comisă prin care a creat prejudiciul de 32.766,56 de lei - sumă înregistrată fictiv la rândul de mandate achitate din decontul bănesc al oficiului, 703,42 de lei - minus mărfuri comerciale din depozitul de timbre şi alte valori al oficiului, 670,03 lei - minus numerar în casieria oficiului şi 184,40 de lei - contravaloarea telefonului mobil de serviciu nepredat la plecarea din unitate, în total - 34.324,41 de lei, sumă pe care a folosit-o în interes personal, la jocurile de noroc.
 
Până la începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei reţinute în sarcina sa prin actul de sesizare a instanţei, solicitând ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală pe care nu le-a contestat.
 
În motivare, judecătorii arată că inculpatul este la primul conflict cu legea penală, instanţa reţinând că pericolul social al faptei rezultă din modalitatea concretă în care inculpatul a acţionat, respectiv abuzând de încrederea acordată de către societatea angajatoare şi însuşindu-şi, astfel, pe nedrept suma menţionată.

 
În primă instanţă, Judecătoria Constanţa, în primă instanţă, a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa de un an de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. Mai mult, inculpatul a fost obligat să achite Companiei Naţionale Poşta Română SA suma de 26.632,48 de lei, cu titlu de daune material.
 
Nemulţumiţi de decizia instanţei, reprezentanţii Companiei Naţionale Poşta Română SA au atacat hotărârea judecătoriei la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care a admis acţiunea promovată. Pe cale de consecinţă, magistraţii au dispus obligarea inculpatului să plătească părţii civile amintite suma de 26.632,48 de lei, cu titlu de daune materiale, şi dobândă legală aferentă, în sumă de 20.003,30 de lei, calculată de la data comiterii faptei prejudiciabile şi până la data de 30.09.2017, precum şi în continuare, până la plata integrală a prejudiciului.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii