Ce buget îţi trebuie pentru a ajunge primar sau consilier Câţi bani au băgat în campanie candidaţii la alegerile locale din judeţ
Ce buget îţi trebuie pentru a ajunge primar sau consilier: Câţi bani au băgat în campanie candidaţii laÎn Monitorul Oficial al României ieri a fost publicată situaţia rapoartelor detaliate de venituri şi cheltuieli electorale ale partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale, organizaţiilor cetăţenilor români aparţinând minorităţilor naţionale şi ale candidaţilor independenţi de la alegerile locale din 10 iunie, care se publică de către Autoritatea Electorală Permanentă, conform articolului 38, alin. (3) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniei electorale.
AcD a ieşit din campanie cu datorii
Primele date legate de veniturile şi cheltuielile electorale ale unui partid, alianţă politică sau electorală din Constanţa care au fost publicate în Monitorul Oficial vizează Alianţa pentru Constanţa (AcD). Amintim că din această alianţă electorală au făcut parte PDL şi PNŢCD. Potrivit informaţiilor oficiale, Alianţa pentru Constanţa a înregistrat, în campanie, venituri de 252.155 de lei, dintre care veniturile din transfer (venituri înregistrate înaintea campaniei electorale) reprezintă 10.000 de lei, iar veniturile primite în campania electorală (donaţii) - 242.155 lei.
Cât despre cheltuieli, acestea au fost de 393.304 lei, deci mai mari decât veniturile, de aici şi diferenţa de 141.713 lei. La capitolul „cheltuieli comunicaţii", AcD figurează cu suma de 559 de lei, iar la „transport" cu 433 de lei. Cheltuielile cu tipăriturile şi alte materiale promoţionale au ajuns la 186.718 lei, iar cele cu publicitatea în presă, radio şi TV la 23.000 lei. Pentru publicitatea stradală s-au cheltuit 147.285 lei, iar la „cheltuieli servicii" figurează suma de 34.521 de lei.
De menţionat este că suma de 141.713 lei reprezintă cheltuielile angajate restante (datorii neachitate până la data depunerii raportului de venituri şi cheltuieli electorale).
25 de lei, cea mai mică investiţie electorală
În continuare vom reda sumele care figurează la capitolele de venituri şi cheltuieli pe care candidaţii la alegerile locale - pentru funcţiile de primar şi consilier local - din judeţul Constanţa le-au „antrenat" în campania electorală.
Ionel Mina, candidat la un mandat de consilier local în Consiliul Local Lumina figurează cu venituri de 1.500 lei şi cheltuieli e 927 lei.
Iuliana Mihon, aspirantă la un fotoliu de consilier în Consiliul Local Saligny, a avut venituri şi cheltuieli care s-au ridicat la doar 50 de lei. Venituri şi cheltuieli şi mai mici au avut Robert George Mănăilă, candidat la un mandat de consilier în CL Pantelimon, şi Ion Moga, aspirant la fotoliul de primar al comunei Pantelimon.
Stan Cristea, fost candidat pentru un loc în CL Medgidia, figurează în situaţia publicată în Monitorul Oficial la venituri şi cheltuieli cu suma de 200 de lei. Laurenţiu Dinu, fost aspirant la mandatul de edil şef al oraşului Cernavodă a înregistrat venituri de 5.000 de lei şi cheltuieli de doar 3.420 de lei.
Alexandru Valentin Sârbu, fost candidat pentru un mandat în CL Eforie a avut, în timpul campaniei electorale, venituri de 2.300 lei, din care a cheltuit doar 1.865 lei.
Actualul primar al comunei Peştera, Valentin Vrabie, figurează în situaţia mai sus menţionată cu venituri de 20.000 lei şi cheltuieli de 17.830 lei.
La Rasova, un fost candidat la un fotoliu de ales local a avut venituri şi cheltuieli de doar 44 de lei.
Vasile Gavrilă, fost candidat la mandatul de primar al comunei Ghindăreşti, a înregistrat venituri de 2.000 de lei şi cheltuieli de 1.793 lei.
Gheorghe Greavu a avut, în calitate de candidat la CL Cernavodă, venituri de 1.000 de lei şi cheltuieli în valoare de 609 lei. Viorel Oleniuc, fost aspirant la un mandat în CL Mangalia a înregistrat venituri de 2.500 de lei şi cheltuieli de 1.934 lei.
Gabriel Tătulescu, fostul candidat la Primăria Saligny, a avut venituri în valoare de 2.800 lei şi cheltuieli care s-au ridicat la 1.994 de lei. Laurenţiu Bădescu a înregistrat, ca aspirant la un loc în CL Năvodari, venituri de 6.000 de lei şi cheltuieli de 5.548 lei.
Dumitru Moinescu, fost aspirant la un nou mandat de primar al municipiului Medgidia, apare în centralizarea Autorităţii Electorale Permanente cu venituri de 3.500 de lei şi cheltuieli care s-au ridicat la 3.380 de lei.
Ionel Soare, fost candidat la fotoliul de edil şef al oraşului Cernavodă, a înregistrat venituri şi cheltuieli în valoare de 12.162 lei.
Zero cheltuieli
Ionel Militaru, fost candidat la un mandat de consilier în Consiliul Local Medgidia, figurează cu venituri de 173 de lei şi... zero cheltuieli.
Dumitru Chivu, fost aspirant la un fotoliu de ales local în CL Cernavodă, a avut venituri de 3.000 de lei, în vreme ce cheltuielile din timpul campaniei au ajuns la suma de 1.274 lei. Tot pentru CL Cernavodă a candidat şi Daniel Cosmin Cojocaru, cel care a înregistrat la capitolul venituri suma de 745 de lei, iar la cheltuieli - 564 lei.
Cât au cheltuit cei care şi-au dorit fotoliul de primar al Mangaliei
Marios Thiera Cotleţ, fost aspirant la Primăria Mangalia, figurează în situaţia publicată în Monitorul Oficial cu venituri în valoare de 20.000 de lei şi cheltuieli de 17.676 lei. În ceea ce îl priveşte pe Teodor Munteanu, de asemenea fost candidat la mandatul de edil şef al municipiului Mangalia, acesta a înregistrat venituri de 12.792 lei şi cheltuieli de 7.524 lei. Ion Niculescu, şi el fost aspirant la şefia administraţiei publice locale din Mangalia, a avut venituri de 500 de lei, în timp ce cheltuielile au ajuns la 111 lei.
Marin Oprea figurează în aceeaşi situaţie apărută ieri în Monitorul Oficial cu venituri şi cheltuieli în valoare de 200 de lei.
Cele mai mari bugete de campanie
Cei care au înregistrat cele mai mari venituri şi cheltuieli în campania electorală pentru alegerile locale din 10 iunie sunt Marcel Bouroş, fost candidat independent pentru mandatul de primar al municipiului Constanţa, Cristian Radu, actualul primar al municipiului Mangalia, şi Ioan Silviu Wagner, fost aspirant independent la un mandat de consilier în CL Constanţa.
Concret, Marcel Bouroş a avut venituri care s-au ridicat la suma de 70.000 lei, în vreme ce cheltuielile au fost în valoare de 47.553 lei.
Cristian Radu, actualul şef al administraţiei publice locale din Mangalia, a înregistrat venituri de 70.000 lei, cheltuielile ridicându-se la doar 41.132 lei.
Nu în ultimul rând, fostul aspirant independent la un loc în Consiliul Local Municipal Constanţa, Ioan Silviu Wagner, a avut venituri şi cheltuieli egale, de 40.000 de lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp