Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:58 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce interese are primarul Chițac să ceară revocarea dreptului de folosință pentru atelierele artiștilor plastici din filiala 1 Constanța? (DOCUMENTE + GALERIE FOTO)

ro

23 Apr, 2022 00:00 8256 Marime text
  • Ședința ordinară a lunii aprilie a Consiliului Local Municipal Constanța are loc pe 29 aprilie, fix între minivacanța de Paște și cea de 1 Mai, în care nici iarba nu crește
  • Moment propice pentru primarul Vergil Chițac să le strecoare sub nas aleșilor locali un proiect de hotărâre care, la prima vedere, poate părea unul obișnuit
  • Este vorba despre proiectul nr. 31 de pe ordinea de zi, care face referire la revocarea dreptului de  folosință gratuită constituit în favoarea Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Constanța asupra unor imobile aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, situate în municipiul Constanța.
  • Cele trei imobile sunt teritorial plasate în trei zone extrem de importante ale orașului, vezi secțiunea „documente”
  • Artiștii plastici susțin că Primăria a folosit Poliția Locală ca unealtă pentru a-i scoate din aceste spații
  • Reprezentanții Uniunii Artiștilor Plastici se tem că există un interes imobiliar pentru imobilele de pe strada Mihai Eminescu, respectiv Bulevardul Mamaia
  • Artiștii vor notifica fiecare consilier local și îi va cere să nu voteze proiectul primarului Chițac
  • În cazul în care acesta va trece, Consiliul Director al Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici se va adresa instanțelor de judecată
 
Ședința ordinară a lunii aprilie a Consiliului Local Municipal Constanța are loc pe 29 aprilie, de la ora 11.00.

Fix între minivacanța de Paște și cea de 1 Mai, în care nici iarba nu crește, cum spune un vechi proverb românesc.

Moment propice pentru primarul Vergil Chițac să le strecoare sub nas aleșilor locali un proiect de hotărâre care, la prima vedere, poate părea unul obișnuit.

Este vorba despre proiectul nr. 31 de pe ordinea de zi, care face referire la revocarea dreptului de  folosință gratuită constituit în favoarea Uniunii Artiștilor Plastici din România – filiala Constanța asupra unor imobile aparținând domeniului privat al municipiului Constanța, situate în municipiul Constanța.



Casa de Creație a UAP de pe strada Mihai Eminescu nr. 22

Imobile situate în zone ultracentrale ale municipiului Constanța
 

Cele trei imobile sunt teritorial plasate în trei zone extrem de importante ale orașului, vezi secțiunea „documente”.

Primul, de pe Bulevardul Mamaia nr. 302, are un teren de aproximativ 5.000 mp, iar suprafața construită este de puțin peste 900 mp, cu o valoare de inventar de 443.900 lei.



Următorul spațiu este situat pe Bulevardul Ferdinand BL AR2, parter, iar în interior sunt atelierele de creație ale artiștilor Gheorghe Caruțiu și Leonte Năstase. Suprafața utilă este de 101 mp.



Cel de-al treilea se află situat chiar în apropierea Casei Căsătoriilor din Constanța, pe strada Mihai Eminescu la nr. 22.

Este vorba despre Casa de Creație, un teren de 859 mp și o suprafață construită de aproximativ 250 mp. Valoarea de inventar nu depășește 90.000 lei, dar, având în vedere interesul imobiliar al zonei, cu siguranță prețul acelui teren este imens raportat la evaluarea de la începutul anilor 2000. Această casă beneficiază de un statut care impune ca în spațiul respectiv să fie cazați artiști plastici din țară care vin în Constanța pentru documentare.

Toate aceste spații sunt în folosința Filialei 1 a Uniunii Artiștilor Plastici din România, care, dacă hotărârea va fi aprobată, are la dispoziție 60 de zile pentru predarea amplasamentelor.



Sediul de pe bulevardul Mamaia a fost amenajat din banii artiștilor platistici în perioada 1963-1973, vezi „facsimil”, însă, printr-o greșeală, ar spune unii, sau pentru că legislația de la acea vreme nu permitea altfel, au fost preluate printr-o serie de protocoale succesive, mai întâi de Consiliul Popular Constanța, apoi de Consiliul Județean Constanța, pentru ca la un moment dat să ajungă în patrimoniul Consiliului Local Municipal Constanța, mai exact în domeniul privat al municipalității. Din 2000 au fost administrate de actualul RAEDPP.



În decembrie 2004, consilierii locali de la acea vreme (Băluț Lucian, Fărcășiu Gheorghe, Itu Adrian, Rădulescu Ilie, Lungu Virgil și Ibram Temur) au propus și ulterior votat dreptul de folosință gratuită artiștilor din Filiala 1 Constanța pentru 49 de ani pentru aceste spații, vezi secțiunea „documente”.


Motiv pentru care aleșii din actualul legislativ local ar face bine să cântărească cu mare atenție propunerea lui Chițac.

Pentru ca iată, 16 ani mai târziu, actuala administrație locală vine și cere revocarea dreptului de folosință a spațiilor!



Fără niciun fel de explicații. De altfel, în corpul proiectului de Hotărâre nu se face nicio precizare cu privire la destinația acestor spații, după ce ele vor reveni în folosința municipalității.

Singurele mențiuni fac referire la câteva rapoarte ale Poliției Locale, care au fost trimise în control la cele trei spații.

În urma verificărilor poliștilor locali s-ar fi  constatat starea insalubră a acestor clădiri și deficiențe structurale, la nivelul fațadelor și vopsitoriilor.

Din fotografiile realizate de reporterii ZIUA de Constanța se poate observa cu ochiul liber că imobilele nu sunt nici pe departe în paragină, așa cum a vrut să spună „poetul” de la Poliția Locală care a primit ordinul să întocmească raportul care stă la baza proiectului de hotărâre de CLM!
Am luat legătura cu președintele Filialei 1 a Uniunii Artiștilor Plastici din Constanța, Florentin Sîrbu, pentru a înțelege mai bine intențiile primarului Vergil Chițac.



„Au vrut să ne găsească nod în papură și au trimis Poliția Locală”
 
Sîrbu a declarat pentru ZIUA de Constanța că, în decurs de numai o lună, au existat trei controale ale Direcției Poliției Locale. „Ne-au spus că au primit reclamații cu privire la activitatea pe care o desfășurăm la sediul de pe bulevardul Mamaia. Este limpede că aceste verificări au fost doar un pretext pentru a ne fi luate sediile.

Vom notifica fiecare consilier local în parte să nu voteze acest proiect iar dacă va fi adoptat ne vom adresa instanțelor de judecată. Nu este prima dată când se încearcă să fim alungați din aceste spațiile. S-a făcut acea greșeală în 2004/2005, când s-a acceptat de conducerea UAP darea în folosință pentru 49 de ani însă, uitându-ne la ce ni se pregătește, e limpede că nu a fost vorba de nicio greșeală nici atunci și nici acum.

Știm că sunt interese imobiliare și pentru spațiul de pe bulevardul Mamaia, unde suntem înconjurați de investiții imobiliare și pentru sediul de pe strada Eminescu, pe care noi știm că și-l dorește conducerea RAEDPP. Nu știm însă și pentru ce. Oricum nu vom renunța să apărăm ce este al nostru și sperăm ca toți consilierii locali să fie receptivi la solicitările noastre”, a precizat Florentin Sîrbu.

Acesta a mai adăugat că inițiativa primarului pare una din ciclul „noaptea ca hoții”, în condițiile în care în baza unui parteneriat Filiala 1 a UAP Constanța a donat orașului mai multe lucrări de artă și organizează periodic expoziții pe holurile din interiorul Primăriei Constanța.



Ca să nu pierdem șirul poveștirii, facem precizarea că în Vinerea Mare l-am contactat și pe directorul RAEDPP, Stere Hira, pentru a-l întreba dacă regia urmează să primească în administrare spațiile de care facem vorbire în acest material. Hira s-a jurat că nu știe despre ce este vorba!
Și Aurelian Broască, care conduce Filiala Constanța a UAP, spune că decizia administrației locale este bizară. Cu toate că această Filiala condusă de acesta nu are decât un singur alelier în spațiul de pe Bulevardul Mamaia, cel al artistului Ignat Ștefanov, părerea este unanimă: se urmărește ceva cu această hotărâre de Consiliu Local Municipal!.
 
Aleșii locali nu înțeleg mișcarea primarului: „Vrea să producă dezordine”!
 
 
O spun chiar și unii aleși locali cu care am discutat. Nici ei nu înțeleg ce vrea primarul prin această revocare, în afară de faptul că va produce dezordine.

Și lor le miroase a interes.



Motiv pentru care, dacă vor fi uniți la ședința din 29 aprilie, există șanse ca această hotărâre să nu treacă!.

Scenariile sunt următoarele: fie spațiile revin la RAEDPP cu destinația Anywere (n.r. nicăieri), fie sunt interese ascunse, știute doar de un grup restrâns din jurul inițiatorului.

Se vehiculează și ipoteza ca o parte dintre aceste ateliere să ajungă la artiștii care au câștigat mai multe contracte de toaletare și intervenții asupra unor statui și monumente din municipiul Constanța și despre care vom mai vorbi pe viitor.
 
O poveste cu tâlc din 2012!
 
Poate ar trebui să amintim aici și o confesiune a unuia dintre artiștii plastici cu care am discutat pentru documentarea acestui material. Din motive care pot fi anticipate, îi vom păstra deocamdată anonimatul. Dar redăm istorisirea: „În 2012, actualul administrator public al municipiului Constanța, pe atunci avocat, cu care noi eram în discuții să ne reprezinte, a participat la o întâlnire, în sediul de pe bulevardul Mamaia al UAP. La acea vreme, ne-a spus așa, în treacăt, că are niște clienți care vor să se asocieze cu o firmă de construcții și să ridică vreo 4-5 blocuri în zonă. Acum când ne aflăm în fața unui astfel proiect de hotărâre, ne vin în minte toate. Oare să aibă vreo legătură?”, s-a întrebat retoric artistul plastic.

 
Nu avem nicio dovadă că acest proiect inițiat de primarul Chițac ar avea vreo legătură cu istorisirea datată 2012, dar tocmai de aceea este nevoie de explicații clare din partea primarului Vergil Chițac pe acest subiect.
 
Nu de alta, dar istoria recentă ne-a arătat că fuga din calea declarațiilor și explicațiilor către constănțeni l-au făcut să dea cu subsemnatul direct la DNA.
 
Facem precizarea că primarul Vergil Chițac nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere în legătură cu acest proiect de hotărâre.
Până vom primi un răspuns, ne putem pune firesc întrebarea: Ce interese are primarul Chițac să ceară revocarea dreptului de folosință pentru atelierele artiștilor plastici din filiala 1 Constanța?

 
Când vor fi redeschise Galeriile de Artă?

Trebuie să menționăm că artiștii plastici constănțeni cu care am discutat sunt îngrijorați și cu privire la fostele Galerii de Artă de pe strada Ștefan cel Mare și ele intrate în administrarea Primăriei Constanța, spațiu care a fost dat în folosință artiștilor plastici în 1987 și este o galerie de artă cunoscută de constănțeni și de turiști.
 
Cât privește acest spațiu, cunoscut și ca magazin al Fondului Plastic Constanţa (sau Galeriile de artă), reprezentanți ai municipalității au precizat că acesta ar urma să fie transformat într-un spațiu de expunere al lucrărilor artiștilor, după ce va fi rezolvată problema cadastrului și se va face și o reabilitare a imobilului.
 

Fotografii realizate de Nicușor BUȘURICĂ

PRECIZĂRI:
          
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
O firmă cu un singur angajat restaurează 25 de statui și monumente istorice din municipiul Constanța pentru 2.8 milioane de lei fără TVA (DOCUMENTE)

Constănțeanul supărat. Consiliul Director al Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici, scrisoare deschisă către Chițac, Rusu și Ovanesian (documente)

RAEDPP a dat în judecată Uniunea Artiştilor Plastici pentru recuperarea unor datorii. Conducerea UAP susţine că primarul Făgădău le-ar fi promis sprijinul! (document)

Sunt mai multe procese pe rol, printre care și unul de evacuare, pentru datorii RAEDPP ar putea să scoată la licitație galeriile de artă ale Uniunii Artiștilor Plastici Constanța. Ce spune Decebal Făgădău? (document)


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii