Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:58 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce probleme rezolvă Interviu cu Ileana Anastase, coordonatorul primului tribunal privat din Constanţa

ro

07 Dec, 2016 00:00 10843 Marime text
„Se simţea nevoia înfiinţării la Constanţa a unui sediu zonal al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, deoarece instanţele constănţene sunt sufocate de dosare“ 
 
Premieră în Justiţia din Constanţa! De puţin timp, la malul mării funcţionează Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, o alternativă la instanţa de judecată, cu caracter privat. Sediul Zonal Constanţa al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat este coordonat de arbitrul Ileana Anastase, care a detaliat într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa modul în care funcţionează această nouă instituţie, cine poate face parte din această instanţă şi care sunt speţele judecate de tribunalul privat.
 
Tot în cadrul interviului acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, arbitrul Ileana Anastase a mai spus şi care sunt avantajele şi dezavantajele soluţionării unui litigiu prin intermediul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, comparativ cu celelalte instanţe.
 
Când s-a înfiinţat Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat din Constanţa şi unde are sediul?
 
Anastase Ileana: În data de 22 octombrie 2016, am avut bucuria să inaugurăm Sediul Zonal Constanţa al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat. Acesta este situat în Constanţa, bulevardul 1 Mai nr. 4, bl. J4, sc. C, ap. 44, judeţul Constanţa.
 
În baza cărei legi funcţionează Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat?
 
Anastase Ileana: Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat funcţionează potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă, acesta fiind o jurisdicţie alternativă la instanţa de judecată, cu caracter privat, care funcţionează pe lângă Asociaţia de Arbitraj Instituţionalizat.
 
Cine face parte din această instanţă?

 
Anastase Ileana: Activitatea în cadrul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat este asigurată de arbitri, asistenţi arbitrali şi personal auxiliar. Arbitrii sunt înscrişi pe Tabloul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, acesta este afişat la sediul central şi pe site-ul tribunalului, cu adresa: www. arbitraj-institutionalizat.ro. Privitor la arbitrii care îşi desfăşoară activitatea în Sediul Zonal Constanţa al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, menţionăm că aceştia sunt în număr de 20, din care 19 activi şi unul suspendat la cerere. Sediul Zonal Constanţa al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat este coordonat de arbitrul Ileana Anastase.
 
În câte judeţe din România există sedii ale Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat?
 
Anastase Ileana: Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat are sediul central în Târgovişte, strada G-ral Matei Vlădescu nr. 1, bl. 20, parter, şi are la această oră înfiinţate sedii zonale în Bucureşti, Constanţa, Craiova şi Ploieşti. În proxima perioadă urmează să fie deschise sedii zonale în Moldova şi în Ardeal. Merită menţionat faptul că Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat are competenţă pe întreg teritoriul ţării.
 
Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a face parte din Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat? 
 

Anastase Ileana: Pentru ca o persoană să poată fi înscrisă pe Tabloul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să aibă capacitate deplină de exerciţiu; să fie licenţiată în drept (în funcţie de nevoile tribunalului, ca arbitri pot fi acceptate persoane licenţiate în alte domenii. Acestea au statutul de „arbitri specialişti”), să fie aptă din punct de vedere medical pentru profesia de arbitru; să nu fi fost condamnată definitiv pentru săvârşirea unei fapte penale; la examenul de verificare a cunoştinţelor de specialitate să fi obţinut media 6.
 
Era nevoie la Constanţa de înfiinţarea unui sediu al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat? De ce?
 
Anastase Ileana: Da, se simţea nevoia înfiinţării la Constanţa a unui sediu zonal al Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, deoarece instanţele constănţene sunt sufocate de dosare, termenele sunt foarte lungi, iar costurile unui proces sunt considerabile. Acest tribunal de arbitraj poate să preia o parte din dosarele civile, degrevând astfel instanţa statală.
 
Care sunt speţele judecate de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat ?
 
Anastase Ileana: Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat este autorizat să judece orice cauză civilă, cu excepţia celor care privesc drepturile asupra cărora părţile nu pot să dispună. Astfel, în cadrul tribunalului pot fi soluţionate: litigiile între profesionişti (fostele litigii comerciale), litigiile de muncă, litigiile privitoare la dreptul proprietăţii intelectuale, litigiile referitoare la protecţia consumatorului, litigiile privind transferul dreptului de proprietate şi constituire de drepturi reale (contracte de vânzare-cumpărare, de arendă, ieşiri din indiviziune, partaje succesorale, partaje între foşti soţi şi lichidări de regim matrimonial etc.), litigiile rezultate din raporturile de vecinătate; latura civilă din cauzele penale.
 
Care sunt avantajele soluţionării unui litigiu prin intermediul Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat, comparativ cu celelalte instanţe?
 
Anastase Ileana: Avantajele soluţionării unui litigiu prin intermediul procedurii arbitrale sunt foarte multe, însă am să le enumăr doar pe cele mai importante, respectiv:
- Confidenţialitatea, care operează atât asupra dosarului cauzei, cât şi asupra şedinţelor de judecată. Arbitrii au obligaţia să asigure confidenţialitatea arbitrajului, iar la judecată participă numai părţile şi/sau apărătorii lor. Participarea terţilor în cadrul procedurii arbitrale este posibilă numai cu acordul scris al celor implicaţi în cauză şi cu aprobarea tribunalului arbitral. De asemenea, dosarul cauzei poate fi studiat numai cu acordul prealabil al părţilor.
- Rapiditate în soluţionarea cauzei. Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat soluţionează orice litigiu, indiferent de complexitatea lui, într-un termen de cel mult şase luni, sub sancţiunea „caducităţii arbitrajului”, cu excepţia cazului în care părţile prevăd în mod expres altfel. De asemenea, termenul de pronunţare pentru tranzacţii sau pentru acordurile de mediere este de maximum două săptămâni.
- Cheltuieli reduse. Taxele arbitrale ale Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat sunt cu mult mai mici decât cele prevăzute de OUG nr. 80/2013 privind taxele de timbru judiciar. Totodată, reducerea cheltuielilor operează şi în privinţa expertizelor efectuate prin intermediul partenerilor noştri.
- Procedură flexibilă. Având în vedere competenţa teritorială nelimitată şi faptul că, de multe ori, problemele cotidiene îngreunează participarea părţilor la şedinţele de judecată, în procedura arbitrală prezenţa părţilor nu este obligatorie. Totodată, şedinţele de judecată şi audierea martorilor pot avea loc şi în alte locuri decât la sediul tribunalului. Posibilitatea de a opta ca judecarea litigiului să se facă de un arbitru unic ori de mai mulţi arbitri, cu condiţia ca numărul acestora, incluzând şi supraarbitrul, să fie impar. De asemenea, părţile au posibilitatea să desemneze arbitrii care să le judece cauza.
- Egalitate de şanse şi tratament. Pe parcursul desfăşurării procedurii arbitrale, Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat asigură părţilor, sub sancţiunea nulităţii hotărârii arbitrale, egalitate de tratament, respectarea dreptului de apărare şi a principiului contradictorialităţii. Respectul faţă de părţi şi justa soluţionare a cauzei sunt de maximă importanţă.
 
Dar dezavantajele?
 
Anastase Ileana: Din păcate, există şi dezavantaje, respectiv: tribunalul nu poate acorda persoanelor cu venituri reduse ajutor public judiciar, administrarea probei cu martori, precum şi ascultarea experţilor se fac fără prestare de jurământ; instanţa arbitrală nu poate să recurgă la mijloace de constrângere şi nici să aplice sancţiuni martorilor sau experţilor în cazul în care aceştia nu se supun indicaţiilor instanţei arbitrale. De asemenea, deşi tribunalul arbitral poate încuviinţa măsuri asigurătorii şi măsuri vremelnice, în caz de împotrivire, executarea acestora poate fi dispusă numai de către instanţa judecătorească.
 
Unde se poate adresa o persoană nemulţumită de soluţia pronunţată de Tribunalul Permanent de Arbitraj Instituţionalizat? 
 
Anastase Ileana: Hotărârile Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituţionalizat nu pot fi supuse căilor de atac, însă pot fi desfiinţate prin acţiune în anulare, în condiţiile art. 608 - Cod procedură civilă. Cererea de desfiinţare a hotărârii arbitrale se depune la curtea de apel în circumscripţia căreia s-a judecat litigiul.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii