Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:35 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce se spune despre Constanţa lui Mazăre „Cu aşa un preţ la gigacalorie nu se poate trăi! O să ajungem să ne încălzim cu godine!"

ro

17 Dec, 2011 00:00 3137 Marime text
01_caldura_Mereuta_Mihai.jpg„Într-un oraş cu sursele de finanţare ale Constanţei, nu se poate aşa ceva! De ce nu s-a reabilitat CET-ul?"

Majorarea preţului gigacaloriei a început deja să-şi arate efectele. Locuitorii Constanţei sunt „izbiţi" de sumele pe care sunt nevoiţi să le plătească la întreţinere pentru luna noiembrie. Dublu faţă de anul trecut? Poate chiar mai mult, dacă stăm să ne gândim că pentru luna noiembrie, pentru un apartament cu două camere, unii constănţeni ajung să plătească aproape 500 de lei.

Este adevărat, Primăria acordă subvenţii, dar chiar şi cu acestea, constănţenii se dau de ceasul morţii. Aşa cum au votat consilierii locali, preţul gigacaloriei în oraşul nostru este de 338 de lei, faţă de 170 de lei cât era anul trecut. Evident, primarul Radu Mazăre a dat vina pe Guvern pentru majorare, fără a se uita în jurul său. Spre exemplu, locuitorii oraşului Năvodari plătesc 150 de lei plus TVA pentru o gigacalorie. Asta, ca să nu mai spunem că în capitală preţul este de 169,88 de lei inclusiv TVA, majorat de la 124 de lei cât era anul trecut. Mai mult decât atât, autorităţile locale bucureştene au iniţiat reabilitarea locuinţelor, proces care cuprinde, în anumite sectoare, şi montarea de tâmplărie PVC pentru eficientizarea energetică. Dar, din câte putem vedea, în Constanţa nici vorbă de aşa ceva. „Eu cred că nu se justifică tariful. Cu aşa un preţ la gigacalorie nu se poate trăi!", crede Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat. Acesta spune că subvenţionarea preţului gigacaloriei nu se face doar din raţionamente economice, dar şi din considerente de mediu, de strategie energetică şi de dezvoltare locală. „O să ajungem să ne încălzim cu godine! La asta o să ajungem. Într-un oraş cu sursele de finanţare ale Constanţei, nu se poate aşa ceva! De ce nu s-a reabilitat CET-ul? Ştiu că există intenţii în acest sens. De ce nu s-a făcut aşa ceva până acum? Preţul este mare, foarte mare. Mai sunt oraşe cu tarife mari încă de anul trecut, dar nu aşa mari. Ştiu că la Focşani, la Iaşi, Timişoara şi Arad, printre altele, s-a mărit preţul gigacaloriei. Dar, din câte cunosc, la Arad era cel mai mult, 307-308 lei pe gigacalorie", a mai spus Mihai Mereuţă. Preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat consideră că un factor decisiv în majorarea facturilor la întreţinere este neefectuarea reabilitării termice: „Am ajuns ca noi, românii, să consumăm mai multă căldură decât ţările nordice. Acum încep să se vadă bubele blocurilor. Nu este admisibil aşa ceva. Ar trebui să existe o strategie locală pentru cogenerare. Cui îi convine ca populaţia să nu plătească facturile?!".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • MMG 18 Dec, 2011 21:53 Obiectivul principal al administratiei locale este o buna functionare si gospodarire locala, ajutoarele trebuind sa functioneze doar in subsidiar, cu titlu de exceptie. Or din moment ce Primaria se ocupa mai mult de sisteme de ajutorare decit de sisteme de gospodarire este evident o pervertire a atributiilor sale si o manipulare grosolana, o cumparare de gratitudine, din banii tuturor contribuabililor, in scopul asigurarii unor rezultate confortabile la orice fel de alegeri, comasate sau nu. Pentru acest motiv a si spus Primarul ca nu il afecteaza cum se comaseaza alegerile. Pentru ajutorarea constantenilor mai bine si-ar face domnul primar o fundatie pe linga o biserica sau chiar pe linga Teodosie (care si asa nu a platit darile catre stat de cit de mult a ajutat enoriasii in vremuri de criza) si sa desfasoare asemenea activitati din fonduri private nu din banii contribuabililor in dauna activitatilor principale de buna si corecta administrare locala.
  • MMG 18 Dec, 2011 20:44 Este o RUSINE pentru acest oras!!! O bataie de joc crasa din partea administratiei locale. In ceea ce priveste sistemul de acordare extinsa a subventiilor este o alta bataie dejoc cu care se impauneaza administratia locala. In loc sa contribuie la obtinerea unui pret cit de cit corect pentru gigacalorie administratia locala prefera sa transforme Constanta intr-un oras de asistati; de altfel, primarul insusi s-a laudat in toamna la Bucuresti in fata staff-ului PSD ca el a realizat ceva concret privind statul social:un oras social, un oras de "ajutati"; sa stam cit mai multi la marinimia domniei sale, sa ne simtim recunoscatori si sa-l votam pe viata ca avem cea mai scumpa gigacalorie, dar sintem subventionati. Din ce bani sintem subventionati?!! Nu tot din banii contribuabililor?!! Nu se puteau investi niste bani in reabilitarea CET-ului, cel putin pentru a nu mai fi niste constanteni ajutorati?! Poate s-ar fi obtinut si ceva economie, nemaifiind necesara atita subventionare.Dar unde mai ar fi aparut actiunile "caritabile" si "sufletiste", "buna chibzuiala" ale extrem de carismaticului Domn Primar?! Iar cei care nu se incadreaza la subventionare, chiar trebuie sa plateasca proasta administrare locala? Adica cei care au venituri peste limita de subventionare fura banii? Celelalte orase cum au procedat ca sa nu ajunga la un asemenea pret batjocoritor?! Cunoastem povestea cu lipsa fondurilor pe motiv de culoare politica. OK! Care este urmatorul pret la gigacalorie intr-un oras cu primar PSD? Cel putin aceasta diferenta de pret ar trebui sa o plateasca administratia locala in cazul tuturor locuitorilor! Ar trebui de data aceasta sa se faca ceva, sa se protesteze organizat, printr-o forma argumentata de refuz la plata, caci este doar prima luna de jupuiala nejustificata!
  • G.D. 18 Dec, 2011 14:17 Eu ma pregatesc ptr 2 variante: ori inghet, ori mor cu RADET-ul de gat. Mi-a venit prima factura de caldura. Stau la casa si sunt conectata la RADET, anul trecut in noiembrie am avut aproape 200 lei factura. Ma asteptam la ea dublata, eram pregatita pentru asta. Mi-a venit 1077 lei. 11 MILIOANE pe noiembrie 2011, care nici n-a fost friguroasa. Daca nu e gresita factura, am incurcat-o. Cat voi plati in februarie? Anul trecut a fost 600 lei. Acum o matematica simpla inainte de factura imi spunea ca as plati 1100-1200. Acuma la ce sa ma astept? 2500-3000 lei?? Mi-a venit, efectiv, sa vomit cand am vazut factura.