Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:58 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce vrăji a mai făcut directoarea Poptile de la DGAS?! Creșele, cantina socială și căminul de bătrâni din Constanța riscă să rămână fără alimente (DOCUMENTE)

ro

05 Nov, 2022 00:00 4262 Marime text
  • Furnizorii de alimente au cerut majorarea prețurilor cu inflația și nu știu cât mai pot livra produsele în condițiile actuale
  • În loc să caute soluții, Direcția condusă de Monica Poptile susține că toate contractele sunt în vigoare până la sfârșitul anului
  • Toți acesți furnizori așteaptă răspunsuri ferme din partea Direcției Primăriei Constanța iar unii dintre ei au luat decizia să sisteze livrarea de produse
  • Surse din cadrul DGAS ne-au precizat că s-ar pregăti niște achiziții directe pe repede-înainte pentru a se masca situația de criză în care s-a ajuns
 

După ce inflația a luat-o razna, toate alimente s-au scumpit îngrijorător.

De exemplu, față de august 2021, cartofii s-au scumpit cu peste 50%, iar uleiul cu aproape tot atât.

Și mălaiul s-a scumpit cu 35%, nu mai vorbim despre carne sau produse lactate, legumele și conserve din fructe, zahăr, făina și chiar pâinea.
 
Situația nu lovește doar în persoane fizice ci și în instituții și mai ales în cele care trebuie să presteze servicii sociale.

Încă din această vară, majoritatea furnizorilor de alimente pentru cantinele aflate în subordinea Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța și a Consiliului Local Municipal, au notificat conducerea Direcției că prețurile stabilite în baza acordurilor-cadru  nu vor mai putea fi respectate până la sfârșitul anului, în actualele condiții de piață.
 
Firmele riscă amezi de la ANAF deoarece în ultima perioadă au livrat produse sub prețul de achiziție, ceea ce contravine legislației în vigoare.
 
În aceste condiții, societățile comerciale care asigură alimentele pentru prepararea hranei în unitățile  de protecție socială administrate de DGAS se află în imposibilitatea de a mai respecta prevederile acordului cadru de alimente încheiat în 2020 și a contractelor subsecvente.
 
Așa cum era firesc, am solicitat un punct de vedere conducerii Direcției de Asistență Socială, conduse de Monica Poptile.



Solicitarea s-a făcut prin intermediul Biroului de presă al Primăriei Constanța, deoarece directorul Direcției Generale de Asistență Socială nu discută cu mass-media.

Facem precizarea că întrebarea noastră viza situația acestor contracte și ce măsuri a întreprins DGAS pentru a rezolva problemele ridicate de furnizori prin intermediul notificărilor transmise instituției.
 
Am primit un răspuns sec pe care îl redăm mai jos: Acordul cadru de alimente încheiat în 2020 și contractele subsecvente se află pe site-ul instituției și sunt în vigoare până la sfârșitul anului”.

Am vrut să aflăm ce se întâmplă și în creșe, după ce câțiva părinți ne-au sesizat că în ultima perioadă au fost zile întregi în care cei mici au primit zilnic la micul dejun pâine cu unt.


Și la Căminul de bătrâni de pe strada Unirii sunt probleme. Un aparținător al unei persoane instituționalizate în cadrul căminului ne-a sesizat cu privire la faptul că mâncarea este insuficientă.

Directorul Căminului de bătrâni, Monica Nistorescu a negat însă că ar avea probleme cu furnizorii. Atitudinea doamnei preferăm să n-o comentăm, dar pentru că oameni suntem și înțelegem situația gravă în care se află, luăm tăcerea dumneaei ca notă de inventar.

Surse din cadrul DGAS Constanța ne-au precizat însă că toate aceste temeri legate de faptul că dacă se mai tărăgănează luarea unor decizii legate de noile prețuri - creșele, cantina socială și căminul de bătrâni din Constanța riscă să rămână fără alimente, sunt reale.

Însă, în loc să amendeze contractele existente, conducerea Direcției de Asistență Socială se gândește să rezilieze aceste contracte și să încheie altele, printr-o procedură de achiziție directă. Când? Nu prea se știe, dar foarte curând pentru că e ..groasă treaba!

Adică să cârpească o situație de care știe încă din vara acestui an și pentru care nu au luat măsuri imediate, așa cum ar trebui să procedeze un management interesat să facă cu adevărat protecție socială.

Pe de altă parte, surse din Primăria Constanța ne-au precizat că această stare de fapt nu a fost adusă la cunoștința primarul Vergil Chițac, în subordinea căruia funcționează această Direcție de Asistență Socială.

Și pentru că directoarea Monica Poptile ne-a trimis să căutăm contractele pe site, am mers pe mâna domniei sale, dar.. căutând adevărul.

Astfel, am identificat o parte dintre furnizorii de alimente și am reușit să discutăm telefonic cu aceștia.

Cu câteva excepții (n.r. nu am reușit să vorbim cu reprezentanții Matra SRL și cu cei ai Dobrogea Grup SRL SA, firme care are au contracte de furnizare carne și produse din carne, respectiv – pâine, produse de cofertărie și patiserie), ceilalți ne-au spus cu toții că lucrează pe aceleaşi tarife de 4 ani, deşi preţurile produselor au crescut.
 

Amariei G. Petru care reprezintă o Întreprindere Individuală din Suceava, aflată sub contract cu DGAS și livrează produse de băcănie ne-a declarat că de săptămâna viitoare, respectiv din 7 noiembrie a.c. se află în imposibilitatea de a-și mai onora atribuțiile din contractul cadru.

Antreprenorul s-a plâns de creștere prețurilor și spune că a solicitat o ajustare a tarifelor din contractul pe care îl are cu DGAS Constanța, însă până la redactarea acestui material nu primise niciun răspuns.

 ”Nu mai putem furniza sub prețul de achiziție. Riscăm să fim amendați de ANAF”, a mai spus bărbatul.
 
Un alt furnizor, societatea Granbis SRL și livrează la cantinele DGAS conserve din legume și fructe, ouă, pește etc.

Administratorul firmei, Nicolae Biserică ne-a precizat că firma sa are contract până la sfârșitul lunii în curs și deși a solicitat cu acordul părților majorarea prețurilor nu a primit deocamdată niciun răspuns de la DGAS Constanța”.

Un al treilea furnizor, societatea Geocor Trade Import - Export SRL. Asociatul unic și administratorul firmei, Leonard Cristian Nedelcu ne-a spus că în ultima perioadă firma sa nu a mai livrat nimic către cantinele în care se pregătește mâncare pentru copiii de crește, bătrânii și persoanele aflate în dificultate socială din municipiul Constanța, deoarece nu a primit  niciun răspuns cu privire la ajustarea prețurilor.

Iată că, chiar dacă conducerea Direcției de Asistență Socială continuă, la fel ca și în alte situații, să ascundă gunoiul sub preș, există posibilități pentru a oferi cititorilor răspunsuri la sesizările lor.
 

Direcția administrare creșe Constanța
 
Este parte a Direcției generale de asistență socială Constanța își desfășoară activitatea în 5 sedii, localizate astfel:           

  • Sediul administrativ Direcția Administrare Creșe  – Al. Malinului nr.4, Constanța;

  • Creșa nr.1 – Str. Adamclisi nr.1, Constanța (până la finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și mansardare funcționează în incinta Școlii gimnaziale nr.6 “N.Titulescu”, Aleea Cameliei nr.2) - capacitate 80 de locuri;

  • Creșa nr.5 - Ale. Mimozelor nr. 4  - capacitate 90 de locuri ( se află în faza obținerii autorizațiilor de funcționare în urma lucrărilor de reabilitare)

  • Creșa nr.13 – Ale. Pelicanului nr.3, bl. AV29, Constanța-capacitate 80 de locuri;

  • Creșa nr.18 – Ale. Cutezătorilor nr.7, bl. D, Constanța-capacitate 80 de locuri;

  • Creșa “Licuricii”- B-dul I.C. Brătianu nr.50.

 

Căminul pentru persoane vârstnice Constanța
 
Căminul funcționează în municipiul Constanța, str. Unirii nr.104. Instituția are o capacitate de 298 de locuri.

În cadrul centrului există Compartimentul Bucătărie, care asigură hrana zilnică a beneficiarilor.

Întocmirea meniurilor se realizează de către tehnicienii nutriționiști din cadrul centrului, fiind adaptate afecțiunilor (regim desodat, regim diabetic), nevoilor nutriționale, dar și preferințelor beneficiarilor, astfel încât să se creeze un climat familial.



 

Cantina de ajutor social Constanța

Cantina de ajutor social Constanţa are sediul în strada Petre Romulus nr.22, loc.Constanţa și funcționează în cadrul Direcţiei generale de asistență socială Constanța.

Scopul cantinei este: asigurea, prepararea și servirea hranei beneficiarilor aflați în situație de dificultate, în vederea prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii acestora.

Cantina de ajutor social presteaza servicii sociale gratuite sau contra cost persoanelor aflate în situaţii economico-sociale sau medicale deosebite.
 
Acordul cadru de alimente încheiat în 2020 și contractele subsecvente pot fi studiate în secțiunea „documente”.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



Citește și:
 
UPDATE Conducerea DGAS explică eșecul! Proiect pe fonduri europene „ratat" de Primăria Constanța. Vârstnicii constănțeni nu mai pot beneficia de îngrijire la domiciliu

Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța, în subordinea primarului Vergil Chițac
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii