Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:50 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci ani de puşcărie pentru Nicuşor Constantinescu. De ziua patronilor spirituali ai penitenciarelor (rechizitorii)

ro

30 Jun, 2016 00:00 3404 Marime text


Sentinţă definitivă pentru Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa! Ieri, judecătorii Andreea Ianca şi Dan Iulian Năstase, din Curtea de Apel Constanţa, au mărit pedeapsa dată de prima instanţă, 3,6 ani, şi l-au condamnat pe Constantinescu la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa. Sentinţa a fost dată de ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, patronii spirituali ai penitenciarelor. Decizia este una definitivă şi vine la câteva zile după ce, într-un alt dosar, Luisa Emanuela Dragomir, judecător al Tribunalului Bucureşti, l-a condamnat pe fostul şef al CJC, în primă instanţă, la şase ani de închisoare.
 
Azi, Ana Maria Trancă, magistrat al Curţii de Apel Bucureşti, se va pronunţa într-un alt dosar, unde Nicuşor Daniel Constantinescu este judecat alături de mai mulţi şefi din Consiliul Judeţean Constanţa: Felicia Tăicuţu, fost director general al Direcţiei Generale Economico-Financiare din CJC, Titi Cenuşă, fost arhitect-şef în cadrul Direcţiei Generale de Urbanism şi Lucrări Publice a Consiliului Judeţean, Adrian George Gâmbuţeanu, fost director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Lucian Simion, fost şef al Serviciului Utilităţi Publice din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, Ionuţ Ţiţimeaua, fost director general al Direcţiei Generale de Administraţie Publică şi Juridică din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa. În cauză mai sunt judecate şi alte persoane, printre ele aflându-se Ruxandra Luminiţa Darie, notar public, şi omul de afaceri Costică Zelca, administrator al SC Stop SRL. Oricare va fi decizia Curţii de Apel Bucureşti, ea va putea fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Pe fond, ne aşteptam la achitare“

Revenind la sentinţa dată în dosarul CMZ, contactat telefonic, Nicolae Mihălică, avocatul angajat de fostul preşedinte al CJC aproape de finalul procesului, a declarat că, în momentul în care vor primi şi motivarea instanţei, vor decide dacă se impune apelarea la vreuna dintre căile extraordinare de atac al hotărârii.
 
„Împotriva acestei decizii, din păcate, nu mai există nicio cale ordinară de atac, ci există doar căile extraordinare de atac. Probabil că vom apela la ele, în funcţie de motivare, poate o revizuire, poate o contestaţie în anulare, dacă este cazul, să vedem“, a spus avocatul din cadrul Baroului Constanţa. În continuare, el a mai precizat: „Din punct de vedere strict al cauzei, eu mă aşteptam să fie achitat. Dar, din punct de vedere al atitudinii instanţei, mă aşteptam la o astfel de soluţie, pentru că a fost o chestiune deja personală.“

Procesul, o chestiune personală

„S-a transpus dintr-o judecată normală, firească, obiectivă, cum ar fi trebuit să fie, într-o chestiune personală, în sensul că instanţa a dispus arestarea lui în timpul procesului, pe motive nejustificate, cum că nu s-a prezentat la audieri la termene, dar el nu s-a prezentat numai în momentul când a fost în imposibilitate de a se prezenta, din cauza stării de sănătate, or, pe acest motiv să îi creezi o situaţie şi mai gravă unei persoane este inadmisibil“, a spus apărătorul. Totodată, avocatul a mai făcut anumite precizări legate de fondul cauzei: „De la trei ani şi jumătate măreşti pedeapsa la cinci ani, pentru ce? Pentru aşa-zisul abuz în serviciu. A abuzat de funcţia lui în ce condiţii? Că a respectat o hotărâre a Consiliului Judeţean. Dacă nu ar fi respectat-o, atunci ar fi fost abuz. Respectând-o, putem vorbi de abuz?!“

Condamnat pentru „economisirea banului public al constănţenilor“?!

„Şi, dincolo de această chestiune, în ce constă acest abuz, să luăm pe fond! Abuzul constă în intenţia Consiliului Judeţean, a cărui hotărâre a fost pusă în executare de către preşedinte, de a restrânge activitatea Centrului Militar Zonal, unde oricum nu mai există o activitate aşa cum era în anii de dinainte de 2007, după aderarea României la Uniunea Europeană, şi stagiul militar nu mai era obligatoriu, în scopul de a pune în acel sediu - care era extraordinar de mare faţă de nevoile Centrului Militar Zonal - Arhivele Statului şi intervenţiile de urgenţă, astfel încât 112 să aibă o operativitate mai bună. Asta a vrut să facă. Pentru faptul că a vrut să economisească banul public al constănţenilor, a fost condamnat“, a conchis avocatul.
 
În prezent, Nicuşor Constantinescu este judecat în: dosarul retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008, dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015, dosarul celor 19 persoane (fizice şi juridice) acuzate de un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste un milion de lei în dauna statului român, din noiembrie 2014, şi în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol. Mai departe, şeful CJC este judecat, într-un alt dosar, alături de Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, din mai 2014.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii