Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:00 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine face portretele robot la Constanţa Omul care dezvăluie faţa infractorilor

ro

18 Sep, 2012 01:00 4864 Marime text
DESCHIDEREinterviu2.jpgUn portret robot nu este o fotografie a individului. Este o imagine orientativă care poate ajuta organele judiciare în identificarea unui cerc de suspecţi

Se numeşte Nicolae Covaliu, este agent-şef în cadrul Serviciului Criminalistic din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa, iar momentan este singurul om al legii din întreg judeţul care face portrete robot. Din biroul lui, specialistul în identificarea dispăruţilor şi a tâlharilor din Constanţa îi caută pe infractori din 2004 şi a acceptat să ne ofere un interviu în cadrul căruia ne-a împărtăşit tainele acestei meserii. Portretul robot se întocmeşte în momentul în care organul de cercetare judiciară solicită acest lucru. Anul trecut, Serviciului Criminalistic a realizat 35 de lucrări, procentul de reuşită în identificarea tâlharului fiind de 65-70%. Este de aşteptat ca în viitor oamenii legii să execute portrete robot color, fapt care ar aduce un aport semnificativ în activitatea poliţiştilor.

„Victima sau martorul este adus la noi, se poartă o discuţie în termeni generali, pentru a-şi aduce aminte, pentru a-mi povesti ce s-a întâmplat. Asta şi în ideea să-şi aducă aminte de ceea ce s-a întâmplat în ziua respectivă. Apoi se începe realizarea portretului vorbit. Acesta presupune descrierea suspectului sub două planuri: în baza semnalmentelor statice (descrierea efectivă a fizionomiei: ochi, nas, gură) şi cele dinamice (alura, mers, gestica, expresiile folosite, vocea, timbrul vocii). Le notez, apoi prin intermediului aplicaţiei EFit, trecem la realizarea portretului robot informatizat", a mai susţinut Nicolae Covaliu. Singurul poliţist din Constanţa care realizează portrete robot declară că fiecare componentă a feţei poate fi luată dintr-o bază de date şi plasate în program. Primul pas este alegerea formei feţei. Apoi urmează părul, ochii, sprâncenele, nasul, gura şi urechile, dacă este cazul. Toate selectările se fac în funcţie de declaraţiile victimei ori ale martorului. Pe parcurs, toate elementele pot fi ajustate. „Un portret robot nu este o fotografie a individului. Este o imagine orientativă care poate ajuta organele judiciare în identificarea unui cerc de suspecţi. La final, cu toate modificările şi ajustările făcute, victima sau martorul mai au ceva de adăugat. În realizarea unui portret robot contează foarte mult modul de percepţie al victimei, factorul extern (seară, noapte, teamă). Spre exemplu, în urmă cu mai mulţi ani, am avut în Constanţa un individ care viola tinere fete în lifturi. Au venit mai multe fete şi au descris agresorul, însă o elevă de la Liceul de Artă a realizat un porter robot foarte bun. Odată realizat portretul robot, se salvează, se trimite formaţiunii care l-a solicitat", ne-a mai spus Covaliu. Acesta a conchis menţionând că portretele robot desenate manual nu se mai fac, având în vederea că întreaga Poliţie Română foloseşte programul EFit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii