Cine sunt cei mai bogaţi afacerişti din Constanţa? Primii trei au o avere cumulată de 385 de milioane de euro
Cine sunt cei mai bogaţi afacerişti din Constanţa? Primii trei au o avere cumulată de 385 de milioane de euro
19 Nov, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
41725
Marime text
Pentru prima dată în Top 300 Cei mai bogaţi români, cel mai longeviv şi concludent barometru al mediului de afaceri autohton, realizat de revista Capital, au fost incluşi 47 de antreprenori. În cel mai nou top al celor mai bogaţi români figurează şi 20 de constănţeni, primul loc fiind ocupat de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Topul include oameni care derulează afaceri de succes în diverse domenii, de la shipping şi turism, imobiliare, la extracţii de petrol şi gaze.
Potrivit celei de-a XV-a ediţii a Top 300 Capital, averea totală a celor mai bogaţi 300 de români a crescut cu 4,2%, ajungând la 21,69 de miliarde de euro. O creştere de 20% a fost înregistrată la pragul minim al averii pentru ocuparea unui loc în clasament. Dacă în ediţia precedentă acest nivel se situa la 16-18 milioane de euro, acum a urcat la 20-21 de milioane de euro. Creşterea economică de 3,7% înregistrată anul trecut de România se reflectă şi în averile milionarilor - din primii zece clasaţi, doar unul a înregistrat o scădere. Averea celui mai bogat român, Ion Țiriac, a crescut cu 8,3%, în timp ce averea fraţilor Pavăl a cunoscut o evoluţie de 6,8%.
Cel dintâi constănţean inclus în acest top, cu o avere estimată între 260 şi 280 de milioane de euro, este omul de afaceri Gabriel Comănescu. Născut în Dâmboviţa şi stabilit în Constanţa, Gabriel Valentin Comănescu, de 49 de ani, a absolvit Academia Militară „Mircea cel Bătrân”. Omul de afaceri a cumpărat în anul 1999 de la AVAS compania de foraj Foserco, din al cărei acţionariat făcea parte Federaţia Sindicatelor Industriei Petroliere. Doi ani mai târziu, Comănescu a cumpărat fabrica de echipamente petroliere „1 Mai” Ploieşti, iar uzina a fost redenumită „Upetrom”. În 2004, Comănescu a înfiinţat la Constanţa Grup Servicii Petroliere, companie care, în anul 2005, a cumpărat de la stat platformele petroliere româneşti. Tranzacţia a avut o valoare de 100 de milioane de dolari. În anul următor, apare Upetrom Group, care include societăţi cu activităţi în construcţii şi foraj marin, servicii de intervenţii la sondă, servicii submarine, construcţii hidrotehnice, servicii submarine, construcţii hidrotehnice, transport naval şi turism. Platformele de foraj marin au extins activitatea GSP, care a ajuns să caute petrol în Marea Nordului, Mexic şi Rusia. GSP deţine 10% din aria petrolieră concesionată până acum în Marea Neagră. A ajuns la această performanţă după ce a cumpărat concesiunile firmei irlandeze Petroceltic, care a decis să ajungă în România.
Corneliu şi Bogdan Idu au o avere estimată cuprinsă între 90 şi 100 de milioane de euro. Averea lor vine din activităţi de shipping pe care le desfăşoară prin intermediul mai multor firme. În urmă cu cinci ani, fostul căpitan de cursă lungă a deschis unul dintre cele mai mari terminale de GPL din România, în urma unei investiţii de 12 milioane de euro. Afacerile nu au decurs conform planurilor, astfel că rezultatele se află mai mult în zona negativă. De exemplu, Octogon Gas & Logistics a raportat un rezultat negativ de 13,5 milioane de lei, pierderi aproape duble faţă de cele înregistrate în 2014. Corneliu şi Bogdan Idu deţin şi clubul de tenis Idu, unde s-au antrenat Simona Halep, Horia Tecău şi Andrei Pavel.
Gheorghe Bosânceanu are o avere estimată cuprinsă între 93 şi 95 de milioane de euro. Acesta deţine Şantierul Naval Constanţa. În anul 2015, şi-a dublat afacerile comparativ cu exerciţiul financiar precedent, de la 113,4 milioane, la 226,8 milioane de lei. Mare parte din venituri s-a datorat atât reparaţiilor de nave, cât şi construcţiei de macarale plutitoare pentru transbordarea cerealelor. În acelaşi timp, profitul a crescut de circa trei ori, de la 8,8 milioane la 28 de milioane de lei.
Averea verilor Niculae şi Ioan Duşu este estimată între 92 şi 94 de milioane de euro. Revenirea interesului investitorilor pentru construcţia de locuinţe a sporit anul trecut afacerea cu blocuri de BCA a verilor Niculae şi Ioan Duşu cu peste 80% şi profitul cu 83%. Producătorul de materiale de construcţii Celco a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 22,5 milioane de euro şi un profit net de 3,3 milioane de euro. Cei doi antreprenori au investit anul acesta 3,5 milioane de euro în modernizarea echipamentelor de producţie. Niculae şi Ioan Duşu au făcut în ultimul an achiziţii importante de acţiuni la SIF Transilvania, deţin o participaţiune minoritară la operatorul portuar SOCEP şi câteva hoteluri.
Omer Susli are o avere estimată cuprinsă între 60 şi 62 de milioane de euro. La începutul acestui an, antreprenorul de origine turcă a vândut fabrica de cărămizi SC Prefab Construct SRL pe care o deţinea în Berca, judeţul Buzău, companiei Wienerberger. În urmă cu doi ani, prin Search Chemicals, o companie pe care a înfiinţat-o cu 13 ani în urmă, Omer Susli a preluat magazinele Praktiker. În anul 2014, Praktiker România a înregistrat o cifră de afaceri de 132,5 milioane de euro şi un profit de peste 20 de milioane de euro, iar anul acesta cifra de afaceri a crescut la 136,6 milioane de euro.
Florin Cârstocea, de 58 de ani, are o avere estimată cuprinsă între 46 şi 48 de milioane de euro. În primăvară, Florin Cârstocea a fost ales vicepreşedinte al CCINA Constanţa. Omul de afaceri este asociat în 15 firme, cea mai reprezentativă fiind RIG Service SA, o companie care se ocupă de repararea şi întreţinerea navelor şi bărcilor. RIG Services SA a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 16,6 milioane de euro. Printre cele 15 firme se află şi Grup Petrol Marin, care se ocupă de activităţi de alimentaţie, cu o cifră de afaceri de peste 4,3 milioane de euro în 2015. Florin Cârstocea este proprietarul hotelului Central din Mamaia şi al unui camping în aceeaşi staţiune.
Ion Grecu, de 64 de ani, deţine o avere cuprinsă între 44 şi 46 de milioane de euro. Acesta are afaceri în agricultură şi industria alimentară.
În vârstă de 61 de ani, Grigore Comănescu are o avere cuprinsă între 40 şi 41 de euro. Cea mai importantă companie deţinută de Grigore Comănescu, Comprest Util, a înregistrat anul trecut o creştere a profitului până la 1,4 milioane de euro, de la numai 100.000 de euro, nivelul raportat în 2014. Cifra de afaceri a societăţii a urcat de la 15 milioane la 18,2 milioane de euro. Comprest Util are ca obiect de activitate „fabricarea betonului”. Comănescu mai controlează firmele Asfalt Dobrogea, Somaco Construct şi Com Util.
Familia Muntmark deţine o avere estimată cuprinsă între 36 şi 38 de milioane de euro. Monsson Group a investit în România peste 200 de milioane de euro, în construcţia şi operarea de parcuri eoliene. În prezent, Monsson Group desfăşoară operaţiuni în 25 de ţări de pe patru continente. Proprietarul grupului, Emanuel Muntmark, împreună cu soţia sa şi fiul, Andrei, a dezvoltat o afacere importantă cu mori de vânt în Dobrogea, Monsson Group ajungând să vândă celor de la CEZ cel mai mare parc eolian on shore din Europa, de 600 MW. Unul dintre cele mai importante evenimente din acest an, bifat cu succes de grupul Monsson, constă în lansarea primei staţii de desalinizare prin osmoză inversă din lume, alimentată din surse regenerabile de energie din Qatar.
În vârstă de 41 de ani, Cătălin Marius Bucur are o avere cuprinsă între 32 şi 34 de milioane de euro. El este proprietarul Bise Group, unul dintre cei mai importanţi traderi locali de cereale şi furnizori de materii prime pentru fermieri. Brise Group a venit activ pe piaţa de fuziuni şi achiziţii şi se află în topul primilor traderi agricoli din România, după Cargil, ADM (SUA) şi Ameropa. Marius Bucur a înfiinţat societatea pe acţiuni Asset Business Solutions, care înglobează opt dintre firmele sale.
Nicolae Bucovală şi familia au o avere cuprinsă între 31 şi 33 de milioane de euro. Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, este unul dintre cei mai mari hotelieri de pe litoral. Acesta deţine patru hoteluri: Tomis din Mamaia, dar şi trei hoteluri ale complexului Steaua de Mare din Eforie Nord. Ultimele au fost cumpărate în urmă cu mai mulţi ani, pentru care Bucovală a plătit patru milioane de euro. După achiziţie, Nicolae Bucovală a investit peste 12 de milioane de euro în renovarea complexului. Compania Pahtris, condusă de soţia sa, Elena, are ca obiect de activitate „comerţul cu produse farmaceutice” şi a avut anul trecut o cifră de afaceri de 20 de milioane de lei.
Nicolae Năstase are 60 de ani şi o avere cuprinsă între 22 şi 26 de milioane de euro. Omul de afaceri este proprietarul complexului Vox Maris din Costineşti. Acesta deţine spaţii comerciale şi birouri în Bucureşti. A intrat în afaceri în anul 1990, când a înfiinţat compania Vox Maris. Năstase deţine maşini de lux, iar câteva luni pe ani le petrece la Miami, unde deţine o proprietate.
Averea familiei Chimişliu este cuprinsă între 24 şi 25 de milioane de euro. Familia Chimişliu deţine Biochem, unul dintre cele mai dinamice companii din agrobusinessul românesc. Anul trecut a înregistrat o creştere de 20% a afacerilor, ajungând la un rulaj de 34 de milioane de euro, în timp ce profitul raportat a fost de 2,8 milioane de euro. Biochem este o societate cu o bogată tradiţie în domeniul comercializării îngrăşămintelor, seminţelor şi pesticidelor.
Eduard Stelian Marin, de 43 de ani, are o avere cuprinsă între 22 şi 23 de milioane de euro. Deputatul Eduard Stelian Martin, prin firma sa, Polaris M Holding SA, în care deţine 25% dintre acţiuni, a câştigat circa 1.000 de contracte cu diverse autorităţi ale statului.
Vasile Costea, de 56 de ani, se laudă cu o avere cuprinsă între 21 şi 23 de milioane de euro. Vasile Costea este acţionar la firmele ABC Val şi Betoane şi Prefabricate. ABC Val a înregistrat afaceri de 13,7 milioane de euro, iar cea de-a doua a avut o cifră de afaceri de 4,4 milioane de euro şi un profit de 50.000 de euro. Vasile Costea a intrat în business cu un credit luat de la bancă, pentru care a ipotecat casa părinţilor. SC ABC Val este una dintre firmele care au câştigat multe licitaţii ale Primăriei Constanţa, de la construcţia de blocuri pentru tineri, la amenajarea de parcări.
Averea lui Constantin Frăţilă, de 56 de ani, este cuprinsă între 21 şi 23 de milioane de euro. Fostul arbitru în primul eşalon fotbalistic din România, Constantin Frăţilă este unul dintre oamenii de afaceri cu un important portofoliu la bursă. Frăţilă deţine pachete însemnate la mai multe companii, cea mai importantă fiind COMCM Constanţa. Frăţilă controlează 32,75% din firmă, în timp ce acţionar majoritar este SIF Transilvania.
George Guci şi familia deţin o avere cuprinsă între 20 şi 22 milioane de euro. Acesta are în proprietate mai multe hoteluri pe litoralul românesc, în Mamaia şi Constanţa. Hotelul Dorna şi Modern din Mamaia, clasificate la trei şi patru stele, numără 149, respectiv 175 de camere. George Guci este primul hotelier care a introdus sistemul all inclusive în unităţile de cazare de pe litoralul românesc, în urmă cu câţiva ani.
În vârstă de 57 de ani, averea lui Dumitru Cilibia este cuprinsă între 20 şi 22 de milioane de euro. Acesta deţine pachete majoritare la mai multe companii din Constanţa, cum ar fi Aqualand, care administrează complexul Aqua Land. Cea mai mare parte a averii constănţeanului îi revine din participaţia de 20% deţinută la Petroconst, companie specializată în construcţia de magistrale şi instalaţii de platforme marine. Petroconst a raportat pentru anul trecut un rulaj de 10,3 milioane de euro, în uşoară scădere faţă de 2014, însă profitul net s-a dublat, ajungând anul trecut la 2,1 milioane de euro.
Radu Merlă, de 55 de ani, deţine o avere cuprinsă între 20 şi 22 de milioane de euro. Radu Merlă este acţionar în SC Oil Depol Service din Constanţa. Compania a reportat în anul 2015 o cifră de afaceri de 90,7 milioane de lei, cu 50% mai mare decât nivelul înregistrat în anul precedent. Rezultatul net a crescut de trei ori faţă de 2014, ajungând anul trecut la 42 de milioane de lei. Cel mai important a fost un contract încheiat cu Exxon Mobil, pentru servicii de eliminare a deşeurilor şi reziduurilor de foraj în cadrul unui program de forare în Marea Neagră.
Averea lui Dănuţ Florescu, de 49 de ani, este cuprinsă între 20 şi 22 de milioane de euro. Acesta este asociat, alături de Radu Merlă, în SC Oil Depol Service din Constanţa. În anul 2014, Dănuţ Florescu şi Radu Merlă au achiziţionat de la grupul Rompetrol firma Ecomaster-Servicii Ecologice, al cărei obiect de activitate este recuperarea materialelor reciclabile. Printre clienţii Olil Depol şi Ecomaster se numără companii precum OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil Petrotel, Conpet, Termoelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Termoelectrica şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă.
Potrivit celei de-a XV-a ediţii a Top 300 Capital, averea totală a celor mai bogaţi 300 de români a crescut cu 4,2%, ajungând la 21,69 de miliarde de euro. O creştere de 20% a fost înregistrată la pragul minim al averii pentru ocuparea unui loc în clasament. Dacă în ediţia precedentă acest nivel se situa la 16-18 milioane de euro, acum a urcat la 20-21 de milioane de euro. Creşterea economică de 3,7% înregistrată anul trecut de România se reflectă şi în averile milionarilor - din primii zece clasaţi, doar unul a înregistrat o scădere. Averea celui mai bogat român, Ion Țiriac, a crescut cu 8,3%, în timp ce averea fraţilor Pavăl a cunoscut o evoluţie de 6,8%.
Cel dintâi constănţean inclus în acest top, cu o avere estimată între 260 şi 280 de milioane de euro, este omul de afaceri Gabriel Comănescu. Născut în Dâmboviţa şi stabilit în Constanţa, Gabriel Valentin Comănescu, de 49 de ani, a absolvit Academia Militară „Mircea cel Bătrân”. Omul de afaceri a cumpărat în anul 1999 de la AVAS compania de foraj Foserco, din al cărei acţionariat făcea parte Federaţia Sindicatelor Industriei Petroliere. Doi ani mai târziu, Comănescu a cumpărat fabrica de echipamente petroliere „1 Mai” Ploieşti, iar uzina a fost redenumită „Upetrom”. În 2004, Comănescu a înfiinţat la Constanţa Grup Servicii Petroliere, companie care, în anul 2005, a cumpărat de la stat platformele petroliere româneşti. Tranzacţia a avut o valoare de 100 de milioane de dolari. În anul următor, apare Upetrom Group, care include societăţi cu activităţi în construcţii şi foraj marin, servicii de intervenţii la sondă, servicii submarine, construcţii hidrotehnice, servicii submarine, construcţii hidrotehnice, transport naval şi turism. Platformele de foraj marin au extins activitatea GSP, care a ajuns să caute petrol în Marea Nordului, Mexic şi Rusia. GSP deţine 10% din aria petrolieră concesionată până acum în Marea Neagră. A ajuns la această performanţă după ce a cumpărat concesiunile firmei irlandeze Petroceltic, care a decis să ajungă în România.
Corneliu şi Bogdan Idu au o avere estimată cuprinsă între 90 şi 100 de milioane de euro. Averea lor vine din activităţi de shipping pe care le desfăşoară prin intermediul mai multor firme. În urmă cu cinci ani, fostul căpitan de cursă lungă a deschis unul dintre cele mai mari terminale de GPL din România, în urma unei investiţii de 12 milioane de euro. Afacerile nu au decurs conform planurilor, astfel că rezultatele se află mai mult în zona negativă. De exemplu, Octogon Gas & Logistics a raportat un rezultat negativ de 13,5 milioane de lei, pierderi aproape duble faţă de cele înregistrate în 2014. Corneliu şi Bogdan Idu deţin şi clubul de tenis Idu, unde s-au antrenat Simona Halep, Horia Tecău şi Andrei Pavel.
Gheorghe Bosânceanu are o avere estimată cuprinsă între 93 şi 95 de milioane de euro. Acesta deţine Şantierul Naval Constanţa. În anul 2015, şi-a dublat afacerile comparativ cu exerciţiul financiar precedent, de la 113,4 milioane, la 226,8 milioane de lei. Mare parte din venituri s-a datorat atât reparaţiilor de nave, cât şi construcţiei de macarale plutitoare pentru transbordarea cerealelor. În acelaşi timp, profitul a crescut de circa trei ori, de la 8,8 milioane la 28 de milioane de lei.
Averea verilor Niculae şi Ioan Duşu este estimată între 92 şi 94 de milioane de euro. Revenirea interesului investitorilor pentru construcţia de locuinţe a sporit anul trecut afacerea cu blocuri de BCA a verilor Niculae şi Ioan Duşu cu peste 80% şi profitul cu 83%. Producătorul de materiale de construcţii Celco a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 22,5 milioane de euro şi un profit net de 3,3 milioane de euro. Cei doi antreprenori au investit anul acesta 3,5 milioane de euro în modernizarea echipamentelor de producţie. Niculae şi Ioan Duşu au făcut în ultimul an achiziţii importante de acţiuni la SIF Transilvania, deţin o participaţiune minoritară la operatorul portuar SOCEP şi câteva hoteluri.
Omer Susli are o avere estimată cuprinsă între 60 şi 62 de milioane de euro. La începutul acestui an, antreprenorul de origine turcă a vândut fabrica de cărămizi SC Prefab Construct SRL pe care o deţinea în Berca, judeţul Buzău, companiei Wienerberger. În urmă cu doi ani, prin Search Chemicals, o companie pe care a înfiinţat-o cu 13 ani în urmă, Omer Susli a preluat magazinele Praktiker. În anul 2014, Praktiker România a înregistrat o cifră de afaceri de 132,5 milioane de euro şi un profit de peste 20 de milioane de euro, iar anul acesta cifra de afaceri a crescut la 136,6 milioane de euro.
Florin Cârstocea, de 58 de ani, are o avere estimată cuprinsă între 46 şi 48 de milioane de euro. În primăvară, Florin Cârstocea a fost ales vicepreşedinte al CCINA Constanţa. Omul de afaceri este asociat în 15 firme, cea mai reprezentativă fiind RIG Service SA, o companie care se ocupă de repararea şi întreţinerea navelor şi bărcilor. RIG Services SA a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 16,6 milioane de euro. Printre cele 15 firme se află şi Grup Petrol Marin, care se ocupă de activităţi de alimentaţie, cu o cifră de afaceri de peste 4,3 milioane de euro în 2015. Florin Cârstocea este proprietarul hotelului Central din Mamaia şi al unui camping în aceeaşi staţiune.
Ion Grecu, de 64 de ani, deţine o avere cuprinsă între 44 şi 46 de milioane de euro. Acesta are afaceri în agricultură şi industria alimentară.
În vârstă de 61 de ani, Grigore Comănescu are o avere cuprinsă între 40 şi 41 de euro. Cea mai importantă companie deţinută de Grigore Comănescu, Comprest Util, a înregistrat anul trecut o creştere a profitului până la 1,4 milioane de euro, de la numai 100.000 de euro, nivelul raportat în 2014. Cifra de afaceri a societăţii a urcat de la 15 milioane la 18,2 milioane de euro. Comprest Util are ca obiect de activitate „fabricarea betonului”. Comănescu mai controlează firmele Asfalt Dobrogea, Somaco Construct şi Com Util.
Familia Muntmark deţine o avere estimată cuprinsă între 36 şi 38 de milioane de euro. Monsson Group a investit în România peste 200 de milioane de euro, în construcţia şi operarea de parcuri eoliene. În prezent, Monsson Group desfăşoară operaţiuni în 25 de ţări de pe patru continente. Proprietarul grupului, Emanuel Muntmark, împreună cu soţia sa şi fiul, Andrei, a dezvoltat o afacere importantă cu mori de vânt în Dobrogea, Monsson Group ajungând să vândă celor de la CEZ cel mai mare parc eolian on shore din Europa, de 600 MW. Unul dintre cele mai importante evenimente din acest an, bifat cu succes de grupul Monsson, constă în lansarea primei staţii de desalinizare prin osmoză inversă din lume, alimentată din surse regenerabile de energie din Qatar.
În vârstă de 41 de ani, Cătălin Marius Bucur are o avere cuprinsă între 32 şi 34 de milioane de euro. El este proprietarul Bise Group, unul dintre cei mai importanţi traderi locali de cereale şi furnizori de materii prime pentru fermieri. Brise Group a venit activ pe piaţa de fuziuni şi achiziţii şi se află în topul primilor traderi agricoli din România, după Cargil, ADM (SUA) şi Ameropa. Marius Bucur a înfiinţat societatea pe acţiuni Asset Business Solutions, care înglobează opt dintre firmele sale.
Nicolae Bucovală şi familia au o avere cuprinsă între 31 şi 33 de milioane de euro. Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, este unul dintre cei mai mari hotelieri de pe litoral. Acesta deţine patru hoteluri: Tomis din Mamaia, dar şi trei hoteluri ale complexului Steaua de Mare din Eforie Nord. Ultimele au fost cumpărate în urmă cu mai mulţi ani, pentru care Bucovală a plătit patru milioane de euro. După achiziţie, Nicolae Bucovală a investit peste 12 de milioane de euro în renovarea complexului. Compania Pahtris, condusă de soţia sa, Elena, are ca obiect de activitate „comerţul cu produse farmaceutice” şi a avut anul trecut o cifră de afaceri de 20 de milioane de lei.
Nicolae Năstase are 60 de ani şi o avere cuprinsă între 22 şi 26 de milioane de euro. Omul de afaceri este proprietarul complexului Vox Maris din Costineşti. Acesta deţine spaţii comerciale şi birouri în Bucureşti. A intrat în afaceri în anul 1990, când a înfiinţat compania Vox Maris. Năstase deţine maşini de lux, iar câteva luni pe ani le petrece la Miami, unde deţine o proprietate.
Averea familiei Chimişliu este cuprinsă între 24 şi 25 de milioane de euro. Familia Chimişliu deţine Biochem, unul dintre cele mai dinamice companii din agrobusinessul românesc. Anul trecut a înregistrat o creştere de 20% a afacerilor, ajungând la un rulaj de 34 de milioane de euro, în timp ce profitul raportat a fost de 2,8 milioane de euro. Biochem este o societate cu o bogată tradiţie în domeniul comercializării îngrăşămintelor, seminţelor şi pesticidelor.
Eduard Stelian Marin, de 43 de ani, are o avere cuprinsă între 22 şi 23 de milioane de euro. Deputatul Eduard Stelian Martin, prin firma sa, Polaris M Holding SA, în care deţine 25% dintre acţiuni, a câştigat circa 1.000 de contracte cu diverse autorităţi ale statului.
Vasile Costea, de 56 de ani, se laudă cu o avere cuprinsă între 21 şi 23 de milioane de euro. Vasile Costea este acţionar la firmele ABC Val şi Betoane şi Prefabricate. ABC Val a înregistrat afaceri de 13,7 milioane de euro, iar cea de-a doua a avut o cifră de afaceri de 4,4 milioane de euro şi un profit de 50.000 de euro. Vasile Costea a intrat în business cu un credit luat de la bancă, pentru care a ipotecat casa părinţilor. SC ABC Val este una dintre firmele care au câştigat multe licitaţii ale Primăriei Constanţa, de la construcţia de blocuri pentru tineri, la amenajarea de parcări.
Averea lui Constantin Frăţilă, de 56 de ani, este cuprinsă între 21 şi 23 de milioane de euro. Fostul arbitru în primul eşalon fotbalistic din România, Constantin Frăţilă este unul dintre oamenii de afaceri cu un important portofoliu la bursă. Frăţilă deţine pachete însemnate la mai multe companii, cea mai importantă fiind COMCM Constanţa. Frăţilă controlează 32,75% din firmă, în timp ce acţionar majoritar este SIF Transilvania.
George Guci şi familia deţin o avere cuprinsă între 20 şi 22 milioane de euro. Acesta are în proprietate mai multe hoteluri pe litoralul românesc, în Mamaia şi Constanţa. Hotelul Dorna şi Modern din Mamaia, clasificate la trei şi patru stele, numără 149, respectiv 175 de camere. George Guci este primul hotelier care a introdus sistemul all inclusive în unităţile de cazare de pe litoralul românesc, în urmă cu câţiva ani.
În vârstă de 57 de ani, averea lui Dumitru Cilibia este cuprinsă între 20 şi 22 de milioane de euro. Acesta deţine pachete majoritare la mai multe companii din Constanţa, cum ar fi Aqualand, care administrează complexul Aqua Land. Cea mai mare parte a averii constănţeanului îi revine din participaţia de 20% deţinută la Petroconst, companie specializată în construcţia de magistrale şi instalaţii de platforme marine. Petroconst a raportat pentru anul trecut un rulaj de 10,3 milioane de euro, în uşoară scădere faţă de 2014, însă profitul net s-a dublat, ajungând anul trecut la 2,1 milioane de euro.
Radu Merlă, de 55 de ani, deţine o avere cuprinsă între 20 şi 22 de milioane de euro. Radu Merlă este acţionar în SC Oil Depol Service din Constanţa. Compania a reportat în anul 2015 o cifră de afaceri de 90,7 milioane de lei, cu 50% mai mare decât nivelul înregistrat în anul precedent. Rezultatul net a crescut de trei ori faţă de 2014, ajungând anul trecut la 42 de milioane de lei. Cel mai important a fost un contract încheiat cu Exxon Mobil, pentru servicii de eliminare a deşeurilor şi reziduurilor de foraj în cadrul unui program de forare în Marea Neagră.
Averea lui Dănuţ Florescu, de 49 de ani, este cuprinsă între 20 şi 22 de milioane de euro. Acesta este asociat, alături de Radu Merlă, în SC Oil Depol Service din Constanţa. În anul 2014, Dănuţ Florescu şi Radu Merlă au achiziţionat de la grupul Rompetrol firma Ecomaster-Servicii Ecologice, al cărei obiect de activitate este recuperarea materialelor reciclabile. Printre clienţii Olil Depol şi Ecomaster se numără companii precum OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil Petrotel, Conpet, Termoelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Termoelectrica şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă.
Metoda de evaluare
La calcularea averilor, Capital a ţinut cont atât de valoarea participaţiilor în companii, cât şi de valoarea bunurilor mobile şi imobile. Pentru evaluarea afacerilor, s-au folosit multiplicatori de EBITDA, diferiţi pentru fiecare industrie, actualizaţi în funcţie de valorile de piaţă confirmate în cazul realizării unor tranzacţii recente în domeniile respective (multiplicatorii au fost furnizaţi de Deloitte România). Datele financiare ale companiilor analizate au fost furnizate de Creditinfo România, iar pe parcursul documentării, redactorii Capital au beneficiat şi de suportul experţilor de la Risco. S-a ţinut cont şi de valoarea datoriilor. Pentru averea personală, s-au luat în calcul (acolo unde au existat informaţii) şi bunurile imobile (terenuri, clădiri) deţinute de milionari şi de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, precum şi conturile bancare.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii