Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:42 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine sunt politicienii constănţeni de pe lista neagră a organizaţiei Iniţiativa România (document)

ro

17 Nov, 2015 00:00 4774 Marime text


În urma protestelor de stradă desfăşurate zile la rând, în toate colţurile ţării, după tragedia produsă în club Colectiv din Bucureşti, o nouă structură a societăţii civile a fost înfiinţată. Iniţiativa România, căci despre ea este vorba, este o organizaţie care, pe lângă prezentarea unei liste de doleanţe ce vizează eradicarea corupţiei, creşterea nivelului de trai, asigurarea unui viitor tinerei generaţii etc., vine cu o cerere fermă adresată liderilor de partide. După culegerea de informaţii din presă şi, în special, de pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Iniţiativa României solicită excluderea a 128 de politicieni cu dosare penale sau condamnări, în special pentru fapte de corupţie. Toţi politicienii nedoriţi se regăsesc pe o „Listă neagră“ ce a fost dată publicităţii de curând.
 
„Iniţiativa România cere liderilor politici excluderea din partid a tuturor politicienilor inculpaţi, trimişi în judecată, condamnaţi nedefinitiv sau definitiv pentru fapte penale grave, în special de corupţie şi conexe, demisia acestora din funcţiile publice deţinute şi angajamentul public că niciunul dintre aceste nume nu se va mai regăsi pe listele partidelor la alegerile din 2016“, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.

Se cere excluderea lor din viaţa politică şi publică

Lista neagră cuprinde 128 de nume de politicieni care au fost inculpaţi: 57 de deputaţi sau europarlamentari, 26 de senatori, 28 de preşedinţi sau vicepreşedinţi de consilii judeţene şi 17 primari ai municipiilor reşedinţă de judeţ. O analiză a documentului ne-a confirmat faptul că politicienii constănţeni nu puteau fi omişi.

 
Primul pe listă, în ordine alfabetică, este deputatul PSD Radu Babuş. Motivul solicitării excluderii lui din partid: „Urmărit penal de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10, lit. a din Legea nr.78/2000“.
Acesta este urmat de senatorul ALDE Mircea Banias, fost membru PD, PC şi actual coleg de partid cu Călin Popescu Tăriceanu. Banias a fost „trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, constituirea unui grup infracțional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, precum și de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor“.


 
Fostul copreşedinte al PNL Constanţa, senatorul Christian Gigi Chiru, întregeşte lista politicienilor indezirabili deoarece a fost „condamnat cu suspendare pentru mită electorală“.
 
De pe lista neagră nu putea lipsi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi fost lider al PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, „trimis în judecată de procurorii Anticorupţie în trei dosare penale“ şi cu o condamnare la închisoare de trei ani şi şase luni cu executare. 


 
Nici Dănuţ Culeţu, fost prefect al judeţului şi, ulterior, deputat din partea partidului Forţa Civică, nu a scăpat ochiului vigilent al celor de la Iniţiativa România. Acesta a fost „trimis în judecată pentru abuz în serviciu“, dar, la scurt timp, mai precis pe 1 aprilie, a demisionat din Camera Deputaţilor şi s-a retras de pe scena politică.
 
Lista politicienilor constănţeni indezirabili este continuată de fraţii Mazăre. Senatorul PSD Alexandru Mazăre - întrucât este „urmărit penal de DNA pentru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii“, iar fostul primar al municipiului Constanţa şi ex-preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD, Radu Mazăre, deoarece este „urmărit penal de DNA în mai multe dosare pentru abuz în serviciu, luare de mită, conflict de interese, fals intelectual, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, complicitate la luare de mită, stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând autorităţii publice în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000“.
 
Teoretic, senatorul Mazăre este încă activist PSD, practic, este tot mai absent şi indiferent la ceea ce se întâmplă pe scena politică autohtonă. În schimb, fratele acestuia a devenit, de ceva vreme, „un simplu cetăţean“ care va trebui să-şi clarifice situaţia în instanţă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii