Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:28 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine sunt şi ce averi au Totul despre judecătoarele care i-ar putea trimite în arest pe Radu Mazăre şi pe Avraham Morgenstern (documente)

ro

17 Apr, 2014 00:00 9077 Marime text
Daniela Encean şi Silvia Cerbu au decis condamnarea lui Sorin Ovidiu Vîntu la doi ani de închisoare cu executare
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au extins urmărirea penală în dosarul în care Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, este cercetat pentru luare de mită, spun surse judiciare. Ieri, organele de anchetă i-au adus la cunoştinţă lui Radu Mazăre că a fost începută urmărirea penală pentru fals în declaraţii, magistraţii făcând referire la declaraţiile de avere ale primarului, după cum chiar el a declarat. Decizia de extindere a urmăririi penale vine la doar o zi după ce procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în referire la mai multe declaraţii ale lui Mazăre care ar aduce atingere dreptului la imagine a magistraţilor şi cu două zile înainte de judecarea contestaţiei formulate de procurori împotriva punerii în libertate atât a edilului, cât şi a afaceristului israelian Avraham Morgenstern. Mâine, în Vinerea Mare, judecătoarele Silvia Cerbu şi Simona Daniela Encean, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, vor decide dacă Radu Mazăre şi Morgenstern vor fi cercetaţi în stare de libertate sau în arest preventiv.
 
Pe data de 9 aprilie, DNA Bucureşti a decis reţinerea, pentru 24 de ore, atât a lui Radu Ştefan Mazăre (acuzat de luare de mită), cât şi a lui Avraham Morgenstern (bănuit de dare de mită). Pe data de 10 aprilie, cei doi au fost prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României cu propunere de arestare preventivă, însă judecătoarea Rodica Cosma a hotărât punerea în libertate a lui Mazăre şi a lui Morgenstern, sub control judiciar. Nemulţumiţi de decizia magistratului Cosma, procurorii DNA au atacat eliberarea celor doi. Contestaţia a fost repartizată completului de judecată C 10, prezidat de Silvia Cerbu şi format din judecătoarea Simona Daniela Encean. Silvia Cerbu, fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti, este magistrat din anul 1990. Potrivit juridice.ro, judecătoarea Cerbu a început la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, unde a fost procuror timp de cinci ani, după care a fost promovat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a stat circa 2,6 ani. Ulterior, Silvia Cerb a ocupat funcţia de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Ea a mai lucrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind şeful Secţiei Judiciar, de unde a plecat procuror-inspector la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Silvia Cerbu a fost director adjunct la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi judecător al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia penală. Potrivit declaraţiei de avere, Silvia Cerbu nu are terenuri, deţine împreună cu soţul un apartament în suprafaţă de 88 de metri pătraţi, în Bucureşti, din 2002, şi are în parcare două maşini (o Toyota Avensis şi un Daewoo Matiz). Silvia Cerbu a primit ca judecător de la Curtea de Apel Bucureşti suma de 96.729 de lei, 2.099 de lei de la Institutul Naţional al Magistraturii, în calitate de formator, şi 4.485 de lei pentru colaborarea cu Consiliul Superior al Magistraturii. Soţul judecătoarei, Ioan Viorel Cerbu, în calitate de procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a câştigat din salariu suma de 125.098 de lei. Conform propriilor consemnări, Silvia Cerbu nu are interese.
 
Relu Fenechiu şi Sorin Ovidiu Vîntu, trimişi la închisoare
 
Simona Daniela Encean, fost judecător al Curţii de Apel Bucureşti, are, împreună cu soţul său, Alexandru Encean, din anul 2005, un teren intravilan în satul Palanca, în suprafaţă de 900 de metri pătraţi. De asemenea, judecătoarea mai are, din 2005, o parte dintr-un teren agricol în satul Palanca, în suprafaţă de 973 de metri pătraţi. Tot din 2005, Simona Daniela Encean deţine o altă parte dintr-un teren intravilan în suprafaţă de 206 metri pătraţi. Soţii Encean mai au, din 2008, un alt teren intravilan în suprafaţă de 9,75 de metri pătraţi. Potrivit declaraţiei de avere, Simona Daniela Encean mai deţine, împreună cu soţul său, din 2005, un apartament în Bucureşti şi o casă de locuit, din 2008, în satul Palanca. Familia Encean are în parcare trei automobile (un Renault Megane, un Daewoo Matiz şi o Toyota Yaris). Potrivit declaraţiei de avere, judecătoarea Encean a deschis, în 2012, un depozit bancar, în valoare de 17.774.55 de franci elveţieni. În 2008, magistratul a împrumutat 190.000 de franci elveţieni, cu scadenţa în 2033. În calitate de judecător al Curţii de Apel Bucureşti, Simona Daniela Encean a câştigat salariul de 98.477 de lei. Soţul judecătoarei, Alexandru Nicolae Encean, în calitate de director tehnic al SC Comtel Focus SA, a câştigat, în 2012, salariul de 47.443 de lei. Simona Daniela Encean nu are interese.
Potrivit luju.ro, Silvia Cerbu şi Daniela Encean l-au pus în libertate pe fostul şef al BCCOA Alba, Traian Berbeceanu. De asemenea, Silvia Cerbu este cea care a decis menţinerea în arest, în trecut, a lui Cristian Cioacă, fostul soţ al avocatei Elodia Ghinescu. Daniela Encean a făcut parte din completul care a decis ca vicepreşedinte PNL, Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, să execute cinci ani de închisoare cu executare. Mai mult decât atât, Daniela Encean şi Silvia Cerbu au decis condamnarea lui Sorin Ovidiu Vîntu la doi ani de închisoare cu executare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii