Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:09 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Drum lin spre lumină, doctore!

ro

26 Oct, 2020 00:00 3431 Marime text

Plecarea intempestivă a doctorului Octavian Dumitru Unc ne-a lăsat pe toți fără cuvinte. Cum să concepi că un om atât de neobosit, cu atâtea planuri și atâta bucurie de viață se poate stinge fulgerător, lăsând în urmă atâta durere și neputință?
 


Profesorul, chirurgul și poetul s-a stins în dimineața zilei de sâmbătă, 24 octombrie. El, care a salvat mii de vieți în Spitalul Clinic Judeţean constănțean, nu a putut fi salvat, pierzând lupta împotriva virusului ucigaș care seceră fără milă și fără să aleagă, pretutindeni în lume.
 
Pe lângă prodigioasa activitate de chirurg și profesor în cadrul Facultății de Medicină din Constanța, cu realizări remarcabile și zeci de cărți și studii academice de specialitate, Octavian Dumitru Unc era și scriitor, asemenea unui alt mare medic și profesor constănțean, Vasile Sârbu, care i-a fost și mentor.
 
În urmă cu un an, aveam privilegiul să particip la un eveniment memorabil, prilejuit de lansarea volumului de poeme „Cânturile Dobrogei”, chiar în ziua de 14 noiembrie 2019, la aniversarea Dobrogei. L-am văzut atunci pe doctorul Unc fericit și emoționat, împărtășind cu publicul numeros sentimentul autentic al apartenenței la această veche provincie plină de frumusețe, magie și mister.
 
Chirurgul-poet, membru al Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România, s-a născut și a copilărit pe malul Dunării, purtând cu sine, întreaga viață, nostalgia și vraja ținutului care l-a plămădit, a „Dobrogeției” străbune, pe care a iubit-o și a cântat-o cu ispirație și talent, versurile sale fiind o declarație perpetuă de atașament și recunoștință, o spovedanie elegiacă adresată pământului a cărui geografie unică a îmbibat sângele și spiritul celor născuți și trăitori pe aceste meleaguri binecuvântate.
 
În primăvara acestui an de mari încercări, pe 15 martie, când doctorul Unc împlinea 63 de ani, colega sa de breaslă, alături de care primise „botezul” scriitoricesc în 2018, Diana Dobrița Bîlea, l-a evocat într-un text elogios, din care cităm:

„Este un Om a cărui prezenţă copleşitoare de lumină, de înţelepciune, de bunătate şi de iubire are darul, rarisim, de a îmbuna suflete, de a pacifica şi de a reuni spirite, de a limpezi gânduri, de a îndrepta dezordini interioare şi de a îndruma elevat conştiinţe. Are ştiinţa şi harul de a vindeca atât trupul, cât şi sufletul semenilor. Cu siguranţă, nu toţi îngerii au aripi!


Pentru toate darurile pe care ni le-a făcut de-a lungul timpului, pentru încrederea noastră în forţa sa de a face lumea mai bună, mai sănătoasă din mai multe puncte de vedere, pentru că este o personalitate care militează susţinut în sprijinul învăţământului şi al culturii în cetatea Tomisului şi pentru că astăzi este ziua domniei sale, îi spunem cu admiraţie, cu gratitudine şi cu urări de succes în tot ceea va întreprinde şi de acum încolo: La mulţi ani, domnule profesor, medic şi poet Octavian Dumitru Unc!”

 N-au fost mulți ani, din nefericire, ci doar câteva luni înainte de prematura trecere către veșnicie.
 
Drum lin spre lumină, doctore!
 

Citește și:

#citeșteDobrogea Nu toţi îngerii au aripi
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii