CJC va studia oportunitatea serviciilor Cardioscan Managerul Grasa îi vrea în spital, dr. Mut gândeşte în termeni de business (document)
CJC va studia oportunitatea serviciilor Cardioscan: Managerul Grasa îi vrea în spital, dr. Mut gândeşte în
15 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
6190
Marime text
Pe 23 aprilie 2012, cu mare fast, Nicuşor Constantinescu, pe atunci preşedinte şi candidat pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Constanţa, a inaugurat, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Centrul de Cardiologie Intervenţională Cardiolife.
În 2015, la nivelul judeţului Constanţa au fost înregistrate 4.324 de decese având drept cauză afecţiunile cardiovasculare. La nivelul aceluiaşi an, în Secţia de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa au fost internaţi aproximativ 4.000 de pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare, peste 60% dintre aceştia cu afecţiuni acute, precum infarct miocardic sau angină instabilă.
2012, anul aducerii privaţilor de la Cardioscan în spital
În anul 2012, Consiliul Judeţean Constanţa a demarat un „program judeţean de prevenire şi reducere a mortalităţii ca urmare a infarctului miocardic acut”, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei”. Acest program avea în vedere decontarea procedurilor de cardiologie intervenţională pentru pacienţii cu infarct miocardic acut din judeţ. Este vorba despre angiogramele şi implantarea de stimulatoare, un contract exclusiv cu firma Cardioscan (societate care, la vremea respectivă, avea sediul în Timişoara).Pe 23 aprilie 2012 se inaugura, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Centrul de Cardiologie Intervenţională Cardiolife. Centrul a presupus o intervenţie de vreun milion de euro. Grupul de trei medici veniţi atunci de la Timişoara, format din Bogdan Mut-Vitcu, Cristian Dină şi Milovan Slovenski, a fost prezentat ca unul de mare valoare. SC Cardiolife SRL, cu sediul în Timişoara, a fost înfiinţată în 2011 şi i-a avut ca asociaţi pe SC Medicorclinics (50%), reprezentată prin Bogdan Mut-Vitcu, şi pe Bogdan Mut-Vitcu, „pe persoană fizică“ (50%).
Societatea urma să aibă şi un sediu secundar în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, conform contractului de asociere în participaţiune nr. 10466 din 1 iunie 2011, valabil din 1 iunie 2011 până pe 1 iunie 2060. Şeful Cardioscan, dr. Bogdan Mut-Vitcu, a precizat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că acest contract de asociere şi-a încetat efectele prin acordul părţilor la data de 1.10.2014 şi că, de fapt, el nu a funcţionat niciodată, iar centrul său plăteşte chirie pentru spaţiul în care funcţionează (în secţiunea „Documente” puteţi consulta actul adiţional al acestui contract).
Cardioscan SRL, cu sediul în Constanţa, a fost înfiinţată în 2013. În prezent, îi are ca asociaţi pe Daniela Monica Gaitanidis Făgădău, cu 5%, şi pe Bogdan Mut-Vitcu, cu 95%. Firma are sediul social în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Printre partenerii Cardioscan se numără Pozitron şi Medimar, alături de care, la data de 7.10.2011, a semnat un contract de servicii de concesiune a serviciilor de imagistică medicală cu Spitalul Judeţean Constanţa. Contractul semnat de cele patru părţi are nr. 24949 şi a fost încheiat pe o perioadă de 15 ani, fiind valabil aşadar până în 2026.
Deşi doctor Bogdan Mut susţine că a venit la Constanţa să ofere serviciile de cardiologie intervenţională în urma unei prospecţii şi unei corespondenţe îndelungate cu autorităţile, sursele medicale din spital au acuzat în permanenţă faptul că firma Cardioscan nu ar fi putut să intre pe piaţa din Constanţa fără sprijinul nemijlocit al fostului şef al CJC, Nicuşor Constantinescu, şi al fostului manager al spitalului, Dănuţ Căpăţînă, arestat preventiv pentru luare de mită. Aceleaşi surse ne-au precizat că încheierea contractului cu dr. Bogdan Mut-Vitcu nu ar fi fost posibilă dacă spitalul constănţean nu ar fi avut până atunci un istoric pozitiv al cardiostimulării temporare şi permanente.
În prezent, în clinică nu mai lucrează decât doctorul Mut, deoarece colaboratorul acestuia, dr. Alexandru Doici, şi-a întrerupt colaborarea cu clinica de cardiologie intervenţionistă, deoarece spitalul are datorii către Cardioscan. Doctorul Bogdan Mut susţine că ar pleca oricând de la Constanţa dacă situaţia nu se schimbă în privinţa decontării cazurilor sau dacă spitalul ia în calcul răscumpărarea afacerii sale (specialiştii din spital susţin că acest lucru este exclus, deoarece aparatura are deja o vechime de cinci ani, iar un angiograf nou, de ultimă generaţie, costă undeva la 600.000 de euro.)
Anual, la Cardioscan ajung pe baza sistemului asigurărilor medicale şi serviciilor decontate de spital aproximativ 110-120 de pacienţi. Aceasta înseamnă undeva la zece urgenţe/cazuri pe lună, decontate de spital. Restul n-au nicio şansă să beneficieze de serviciile care decurg din acest contract în cazul unei urgenţe medicale, ci doar contra cost, şi asta după ce pacientul nu mai este considerat urgenţă. Asta înseamnă că fie are norocul să fie transferat la un spital din Bucureşti, fie medicii de pe Secţia de Cardiologie reuşesc să-l stabilizeze, fie pur şi simplu mor. Total neavantajos acest contract cu plafon pentru pacienţii constănţeni cu probleme cardiace.
În timp ce doctorul Mut afirmă că programul de reducere a infarctului miocardic a funcţionat optim doar şase luni, iar pentru a putea trata lunar toate cazurile este nevoie de un buget de 60.000 de euro, managerul interimar al SCJU, dr. Cătălin Grasa, vorbeşte despre subfinanţarea cardiologiei intervenţionale şi afirmă: „Avem nevoie de serviciile medicale ale doctorului Mut!“
Ce prevede contractul încheiat în 2011 cu SCJU
Am primit promisiunea managerului Grasa şi acceptul Cardioscan de „desecretizare” a contractului încheiat în 2011 şi pe care fostele conduceri ale CJC şi ale spitalului nu au dorit să-l facă public. Una dintre clauzele contractului, confirmate şi de dr. Mut, obligă spitalul să nu autorizeze funcţionarea niciunui alt dispozitiv medical de tip angiograf pe perioada acestuia, astfel încât privatul să-şi amortizeze investiţia. O investiţie de aproximativ un milion de euro, neamortizată încă, spune dr. Mut. Cardioscan şi-a dat, de altfel, acordul scris pentru prezentarea contractului.Cardioscan cere sprijinul CJC şi al SCJU?!
Pe 4 iulie a.c., managementul Cardioscan a trimis adrese către conducerile SCJU şi CJC prin care solicită continuarea contractului încheiat în 2011 la parametri necesari, conform ghidurilor medicale. În adresă se menţionează faptul că, potrivit statisticilor şi luând în calcul cazurile de urgenţă cu recomandare de efectuare a procedurii în maximum 72 de ore de la internare, ar fi de 330.000 de lei pe lună.Vă prezentăm mai jos şi un calcul detaliat făcut de doctorul Mut, considerat însă ca fiind nerealist de specialiştii cardiologi. Pentru 30 de cazuri care necesită procedura de coronografie diagnostică pentru pacienţi cu sindrom coronarian acut fără supradenivelare, se solicită o finanţare din partea SCJU de 2.200 de lei per caz, respectiv 66.000 de lei pe lună. Pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut, tot pentru 30 de cazuri lunare, se cere o cofinanţare de 3.627 de lei pe caz, iar lunar, suma de 108.818 lei. Iar pentru tratarea a 15 cazuri prin procedură de revascularizare pentru sindromul coronarian acut fără supradenivelare, un buget per pacient de 10.559 de lei şi unul lunar de 158.389 de lei.
Este interesant de văzut dacă aceste tarife se regăsesc şi în contractul iniţial încheiat în anul 2011, dacă sunt mai mari sau poate mai mici. Precizăm că aceste costuri nu presupun şi cheltuielile de îngrijire ale bolnavului care trece prin Cardioscan şi care, ulterior, este preluat de Secţia de Cardiologie până la externare.
CJC studiază oportunitatea serviciilor Cardioscan!
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa Dumitru Learciu, care are în atribuţii componenta Sănătate, ne-a declarat că, până în acest moment, administraţia judeţeană nu a luat nicio hotărâre cu privire la contractul încheiat de Cardioscan cu Spitalul Judeţean, în sensul solicitărilor acestora.„Confirmăm primirea adresei, însă vom studia oportunitatea acestui contract după ce vom parcurge raportul Curţii de Conturi rezultat în urma controlului efectuat la Spitalul Judeţean”, a precizat Learciu. Întrebat dacă acest raport vizează şi contractul cu clinica doctorului Mut, vicepreşedintele CJC a afirmat că, după parcurgerea concluziilor, administraţia judeţeană va formula un punct de vedere public în legătură cu acest contract. Learciu mai spune că, în orice caz, toate contractele spitalului trebuie să aibă în centrul lor pacientul, iar în acest sens, urmează verificarea tuturor documentelor.
Vom reveni
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii