Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:02 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CNSC cere reevaluarea ofertei câștigătoare. Este vizat contractul de servicii de curățenie Contestatorul acuză Primăria Constanța de superficialitate în evaluarea ofertelor și de lipsă de imparțialitate (DOCUMENT)

ro

15 Sep, 2023 17:00 2006 Marime text
  • Municipiul Constanta a organizat o procedură de achiziție publică pentru servicii de curățenie
  • Contestatorul și asociatul sau, au depus o ofertă competitivă, care a fost evaluată ca admisibilă, dar clasată pe locul secund
  • Oferta câștigătoare a fost depusă de Terra Clean Service SRL
  • Contestatorul susține că oferta Terra care a fost clasată pe primul loc, nu a respectat prevederile legale și că evaluarea autorității contractante a fost incorectă
  • De asemenea, acesta afirmă că principiile transparenței și tratamentului egal au fost încălcate
  • Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a admis contestația formulată de Fabrica de Curățenie Express SRL în contradictoriu cu Primăria Constanța și anulează rezultatul procedurii consemnat în raportul procedurii și adresele de comunicare
  • CNSC oblige Primăria Constanța să reevalueze oferta depusă de Terra Clean Service SRL în termen de maximum 10 zile de la comunicare, conform dispozițiilor legale și a celor reținute în considerente
  • Împotriva prezentei decizii se poate formula plângere în termen de 10 zile de la comunicare pentru părțile cauzei
 
 
Achiziția de prestare de servicii de curățenie, cu asigurare de personal și materiale de curățenie, la sediile Primăriei municipiului Constanța și la obiectivul de investiții „ Reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic” respectiv foișoare grupuri sanitare demarată de municipalitate în 23 aprilie 2023 a fost contestată la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

Contractul este estimat la 2.213.496.6 lei (n.r. aproximativ 500.000 euro) și urmează să fie atribuit pe o perioadă de 12 luni.

Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice, persoanele cu funcție de decizie din cadrul autorității contractante sunt: Vergil Chițac, primar al municipiului Constanța; Rusu Ionut, viceprimar al municipiului Constanța; Fulvia Antonela Dinescu, secretar municipiu-Consiliul local Constanța; Gheorghe Georgeta, director executiv adjunct Direcția financiară; Dobre Oana, șef serviciu Financiar buget; Lenuța Petcu, șef serviciu contabilitate; Ilie Daniela, inspector Direcția financiară; Alin Cezar Vintilă, director executiv Direcția logistică; Andreea Drăgan, director executiv adjunct Direcția logistică și  Alexandru Țăranu, șef serviciu administrativ tehnico-economic.

Achiziția Primăriei Constanța s-a împotmolit după ce una dintre asocierile care au depus oferte în cadrul licitației s-au adresat Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

Într-un email adresat cotidianului ZIUA de Constanța, un reprezentant al companiei contestatoare ne-a transmis decizia CNSC cu următorul mesaj: „Am văzut că apreciați transparența. Vă rog respectuos să consultați decizia CNSC cu privire la contestația unei licitații organizate de către Primărie. Si veți vedea cum se atribuie contractele la primăria Constanța…încălcând legea, favorizând ilegal pe cine doresc ei.  Îi obligă judecătorii să-și îndeplinească atribuțiile. S-a ajuns ca pe vremea lui Mazăre, când îți câștigai drepturile doar cu ajutorul instanțelor judecătorești sau ale procurorilor. Poate vă interesează adevărul până la urmă”.







CNSC a admis contestația depusă de Asocierea formată din Fabrica de Curățenie Express SRL și Cip avantaj SRL
 
 
Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a adoptat decizia nr.2014/C8/2261 din 08.09.2023 la contestația formulată de Fabrica de Curățenie Express SRL în calitate de lider al Asocierii formată din Fabrica de Curățenie Express SRL și Cip avantaj SRL împotriva rezultatului procedurii comunicate prin adresa nr.146626/31.07.2023 de către Primăria municipiului Constanța în cadrul procedurii de licitație deschisă pentru atribuirea contractului având ca obiectAchiziția de prestare de servicii de curățenie, cu asigurare de personal și materiale de curățenie, la sediile Primăriei municipiului Constanța și la obiectivul de investiții „Reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic” respectiv foișoare grupuri sanitare.
Asocierea de firme a solicitat: anularea comunicării rezultatului procedurii nr. 145626/31.07.2023 și a raportului procedurii cu numărul 145441/31.07.2023, în partea ce privește evaluarea ofertei Terra Clean Service SRL și stabilirea punctajelor și clasamentului ofertelor admisibile; anularea tuturor deciziilor și actelor incidente, anterioare sau subsecvente Raportului Procedurii și adresei de comunicare a rezultatului procedurii (inclusiv a oricaror rapoarte intermediare, procese-verbale de evaluare/analiza, comunicări în acest sens etc.) și obligarea Autorității Contractante la reevaluarea ofertei Terra Clean Service SRL cu respectarea tuturor prevederilor legale și la aplicarea corectă a dispozițiilor legale privind stabilirea punctajului și a clasamentului ofertelor admisibile.



Ce a reclamat Asocierea formată din Fabrica de Curățenie Express SRL și Cip avantaj SRL:













Cum s-a apărat Primăria Constanța:




Pe scurt, Municipiul Constanta, în calitate de Autoritate Contractantă, a organizat o procedură de achiziție publică pentru servicii de curățenie.
Contestatorul și asociatul sau, au depus o ofertă competitivă, care a fost evaluată ca admisibilă, dar clasată pe locul secund. Oferta câștigătoare a fost depusă de Terra Clean Service SRL.

Contestatorul susține că oferta Terra care a fost clasată pe primul loc, nu a respectat prevederile legale și că evaluarea autorității contractante a fost incorectă. De asemenea, acesta afirmă că principiile transparenței și tratamentului egal au fost încălcate.
Contestatarul subliniază că orice decizie privind admiterea sau respingerea unei oferte trebuie să fie bine fundamentată pe o evaluare temeinică, bazată pe probe concludente.

Autoritatea Contractantă avea obligația de a analiza și verifica fiecare ofertă din punct de vedere tehnic și financiar, asigurându-se că acestea îndeplinesc cerințele caietului de sarcini și sunt rezultatul concurenței corecte.

Contestatorul acuză Primăria Constanța - Autoritatea Contractantă de superficialitate în evaluarea ofertelor și de lipsă de imparțialitate, susținând că solicitarile de clarificare au favorizat oferta Terra.





În final în baza legii și a materialelor de probă aflate la dosar, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a admis contestația formulată de Fabrica de Curățenie Express SRL în contradictoriu cu Primăria Constanța și anulează rezultatul procedurii consemnat în raportul procedurii și adresele de comunicare.
CNSC oblige Primăria Constanța să reevalueze oferta depusă de Terra Clean Service SRL în termen de maximum 10 zile de la comunicare, conform dispozițiilor legale și a celor reținute în considerente. Prezenta decizie este obligatorie pentru părțile cauzei.

Împotriva prezentei decizii se poate formula plângere în termen de 10 zile de la comunicare pentru părțile cauzei, respectiv de la data luării la cunostință.





 
Contestația integrală și decizia CNSC pot fi consultate integral în secțiunea „documente”.
 
 
Fabrica de Curățenie Express SRL
 
Societatea are sediul în București și a fost înființată în 2016.
Obiectul de activitate este al companiei care are un punct de lucru și în municipiul Tulcea este curățenia interioară a clădirilor.
 
Firma este deținută de Cristina Cerreoni, cetățean Italian cu domiciliul în Italia care mai figurează și în Smile Nation SRL, Viaggi del Soriso SRL și în Eredi Cerreoni 2 SRL.

Fabrica de Curățenie Express SRL nu figurează cu contracte din achiziții publice potrivit www.termene.ro.

În 2022, compania a raportat o cifră de afaceri de 452,865 lei, cu un profit de 149,089 lei și 5 angajați.

Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 50.98%.

În trecut, în companie a mai figurat și asociatul unic și administratorul de la Cip Avantaj, Grigore Ciprian Pericleanu. De altfel, Cip Avantaj figurează cu un sediu la aceeași adresă din București ca și Fabrica de Curățenie Express SRL, respectiv sector 4, Bulevardul Mărășești nr.34.
 


Despre CIP Avantaj
 
Potrivit datelor furnizate de Termene.ro, societatea are sediul social pe strada Gării din municipiul Tulcea și se ocupă de „activităţi generale de curăţenie a clădirilor”.
Firma  are un capital social subscris de 200 de lei, integral vărsat și figurează cu 128 de contracte din achiziții publice.
 
Unic asociat și administrator este Ciprian Pericleanu-Grigore.
 
Acesta a avut mai multe mandate de consilier local în municipiul Tulcea din partea PNL. În prezent este membru în partidul Forța Dreptei.
 
Ciprian Grigore Pericleanu a fost declarat incompatibil de ANI, după ce firma părinţilor săi, Pericle Star SRL, a avut contracte cu municipalitatea din Tulcea. Ulterior a fost ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al Radionav Constanţa.

În anul 2022 firma  a înregistrat o cifră de afaceri de 16.171.568 lei, profit de 2.304.965 lei și 225 de angajați.

Ciprian Grigore Pericleanu mai apare ca asociat în cadrul Global Greenfor Property SRL și administrator în CP ECO Distribution SRL.


 
Terra Clean Service SRL
 
Compania se ocupă de activităţi generale (nespecializate) de curăţenie interioară a clădirilor, are sediul social în Tulcea și este controlată de Anamaria Ciocîrlan și de Mircea Ciocîrlan, fiecare deținând câte 50%, cei doi fiind și administratori.
 
Pentru anul 2022, firma a raportat o cifră de afaceri de 6.992.090 lei, 126 de angajați și profit net de 446.360 lei.
Terra Clean Service SRL are încheiate 737 contracte de achiziții publice în valoare totală de 15.702.819,39 de lei, iar printre autoritățile contractante se află APIA Tulcea, AJOFM Tulcea, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Agenția pentru Protecția Mediului Tulcea, dar și Autoritatea Naționala pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.  
 
Mircea Ciocîrlan mai apare în Terra Service SRL, iar în trecut a figurat în Ciocârlan Mircea PF și în Magnum Group SRL, radiate în prezent.


Potrivit SEAP, până la data redactării materialului, Primăria Constanța nu a finalizat achiziția privind Achiziția de prestare de servicii de curățenie, cu asigurare de personal și materiale de curățenie, la sediile Primăriei municipiului Constanța și la obiectivul de investiții „ Reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic” respectiv foișoare grupuri sanitare prin reevaluarea ofertei Terra Clean Service SRL, potrivit deciziei Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor.




Vom reveni.

 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.

 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

Cip Avantaj SRL bifează un contract de servicii de curățenie și în sediile SPIT Constanța (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii