Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:26 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandorul Murineanu spune că s-a adresat SRI De Registratura Consiliului Judeţean Constanţa nu trece nici Armata! (rechizitoriu)

ro

04 Jun, 2015 00:00 6236 Marime text
În anul 2010, ar fi fost reziliat şi contractul cu firma care asigura service-ul sistemelor de securitate, respectiv al camerelor video cu circuit închis, sistemul antiefracţie şi sistemul de avertizare împotriva incendiilor
 
Comandantul Centrului Militar Zonal Constanţa, comandor dr. Andrei Murineanu, a fost audiat, ieri, timp de aproximativ două ore, în dosarul în care Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, este judecat pentru abuz în serviciu în formă continuată. Mai precis, Constantinescu este acuzat că nu ar fi asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi ar fi dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii. Mai mult decât atât, şeful CJC este suspectat că ar fi încercat de mai multe ori să evacueze CMZ din sediul pe care îl ocupa, fapte care ar fi provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube respectivei instituţii. În faţa judecătoarei Iulia Cezara Suciu, comandorul dr. Andrei Murineanu a povestit cu lux de amănunte cum au rămas salariaţii Centrului Militar Zonal Constanţa fără telefoane şi fără căldură, în plină iarnă. Murineanu a povestit şi cum a apelat la serviciile de specialitate ale Serviciului Român de Informaţii deoarece o doamnă de la Registratura Consiliului Judeţean Constanţa ar fi refuzat să înregistreze o serie de documente.
 
„În anul 2007, a existat o cerere pentru acordarea unui spaţiu salariaţilor CJC. (...) În luna mai 2009, s-a dat o hotărâre de Consiliu Judeţean pentru acordarea unui spaţiu către Arhive şi ISU (n.r. Serviciul 112). Am acţionat în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa. (...) Fondurile pentru funcţionarea Centrului Militar Zonal Constanţa au început să scadă. În iarna anului 2011, am aflat că hotărârea CJC a fost anulată. Între timp, banii pentru bunurile materiale folosite de noi au fost sistaţi. (...) După ce s-a început cercetarea DNA, s-a simţit o schimbare a celor de la CJC. Au început să acorde diverse fonduri“, a mai spus Murineanu. Conform DNA, în anul 2009, nu ar mai fi fost asigurate piese de schimb şi consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal şi, la cererea Consiliului Judeţean Constanţa, ar fi fost întrerupte şi serviciile de telefonie prestate de diverşi operatori, posibilităţile de comunicare ale unităţii militare fiind paralizate.

Întrebare Iulia Cezara Suciu: „Personal, aţi luat legătura cu persoane din CJC?“

Răspuns Andrei Murineanu: „Da! Am vorbit cu inculpatul (n.r. Nicuşor Daniel Constantinescu) şi cu domnul Dragomir (n.r. Cristinel Dragomir, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa).“

Întrebare Iulia Cezara Suciu: „V-aţi dat acordul de principiu ca un spaţiu să fie dat Arhivelor?“

Răspuns Andrei Murineanu: „Nu! Nici nu aveam cum să fac asta.“
Iulia Cezara Suciu: „Vicepreşedintele Dragomir spune că a avut o discuţie cu dumneavoastră şi v-aţi dat acordul verbal pentru preluarea unui spaţiu.“
Andrei Murineanu: „A fost la noi, dar nu i-am spus aşa ceva. Nu mi-am dat acordul. Declar că niciodată nu mi-am dat acordul cu privire la desfăşurarea activităţii Arhivei în sediul Centrului Militar Zonal Constanţa.“

Întrebare Iulia Cezara Suciu: „Era compatibilă activitatea CMZ cu cea a Arhivelor Naţionale?“

Răspuns Andrei Murineanu: „Nu! Nici clădirea nu era compatibilă. (...) Sunt anumite reguli de acces într-o încăpere destinată arhivelor.“
 
„A fost o perioadă foarte dificilă. Mulţi s-au uitat la mine ca şi cum m-aş bate cu morile de vânt. A trebuit să menţin încrederea personalului. Deplasările în teren au fost făcute cu maşinile personale. Aproape doi ani nu am avut telefon deloc. Dacă un cetăţean voia să sune la CMZ, nu avea cum. De-a lungul anilor, am plătit din buzunarul meu aproape 150 de milioane de lei vechi pentru diverse bunuri necesare derulării activităţii CMZ. (...) În 2011, am cerut Primăriei Constanţa toalete publice. Tot în acest an, în iarnă, angajaţii RADET au venit să taie apa caldă. Noi am sesizat Poliţia, crezând că hoţii încearcă să taie ţevile. La faţa locului a venit conducerea RADET şi ne-a spus că CJC a reziliat contractul. Afară era frig, ningea. A venit şi şeful Serviciului 112 şi a spus că şi ei au rămas fără căldură, deşi au contract separat cu RADET. Ulterior, muncitorii au sudat ţeava la loc, iar noi am început să primim somaţii de la RADET pentru a achita ce aveam de plată. Noi le comunicam că obligaţiile de plată revin CJC“, a mai declarat comandantul Centrului Militar Zonal Constanţa.
 
„La un moment dat, m-a sunat un salariat al CMZ de la Registratura CJC că o doamnă nu a vrut să-i înregistreze un document. I-am spus să-mi spună cum o cheamă. Mi-a răspuns că femeia refuză să spună numele. Ulterior, i-am spus să-i facă o poză. Aşa ajunsesem. Astfel, am trimis documentele prin Serviciul Român de Informaţii“, a conchis Murineanu.
 
Cauza a fost amânată pentru data de 5 august, dată la care ar putea fi audiat Virgil Coman, şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, precum și un fost șef din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Dobrogea“.
 
În contextul celor mai sus precizate, inevitabil, se ridică următoarea întrebare: Dacă reprezentanţii Centrului Militar Zonal Constanţa au întâmpinat probleme în înregistrarea unor documente la CJC, în ce situaţie ar putea fi puşi simplii cetăţeni care nu pot apela la serviciile SRI?

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii