Şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, terenul vândut statului şi inadvertenţele din declaraţii Comisarul şef Lupşă, sub verificare IPJ (documente)
Şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, terenul vândut statului şi inadvertenţele din declaraţii: ComisarulSituaţie inedită la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa! Şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, comisarul-şef de poliţie Gheorghe Lupşă, riscă să intre în colimatorul Agenţiei Naţionale de Integritate ca urmare a unor inadvertenţe ce reies din declaraţiile de avere ale omului legii. Mai exact, conform propriilor declaraţii, pe data de „12.12.2010", comisarul-şef de poliţie Gheorghe Lupşă a înstrăinat un teren Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime" SA Constanţa. Din aceleaşi documente mai reiese că în schimbul terenului vândut, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale a primit suma de „216.000" de lei. Foarte interesant, reprezentanţii CN „Administraţia Porturilor Maritime" spun că au achiziţionat pământul de la comisarul-şef Lupsă contra sumei de „284.420 de lei, fără TVA". Mai mult decât atât, CNAPMC arată că a cumpărat de la şeful Serviciului de Investigaţii Criminale 2.071 de metri pătraţi şi nu 5.000 cum reiese din declaraţia de avere a comisarului-şef completată de acesta pe data de 17 mai 2011. La nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa s-a dispus o verificare a aspectelor mai sus precizate.
Conform declaraţiei de avere completate pe data de 20.10.2010, înregistrată la IPJ Constanţa pe data de 01.11.2010, cu numărul 85/114, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, comisarul-şef de poliţie Gheorghe Lupşă, deţine, în procent de 100% din anul 2004, un teren agricol în Agigea, în suprafaţă de 9,5 hectare. Bunul a fost dobândit prin intermediul unui contract de vânzare-cumpărare, titularul fiind „Lupşă Gheorghe". Potrivit aceluiaşi document, comandantul SIC mai are, din 2001, o casă de locuit în Constanţa, în suprafaţă de 170 de metri pătraţi, cotă parte 100%. Comisarul-şef a mai consemnat şi o casă de vacanţă în suprafaţă de 270 de metri pătraţi. Această clădire a fost dobândită în anul 1995 prin intermediul unui contract de vânzare - cumpărare, titularul fiind Mirela Lupşă, cotă parte 100%. Fără autovehicule/autoturisme, tractoare, maşini, agricole, şalupe, iahturi ori ale mijloace de transport care sunt supuse înmatriculării potrivit legii, comisarul-şef Lupsă a declarat că a câştigat din salariu suma de „40.000", în timp ce soţia sa a adus în casă „100.000" din „salariu+dividente". De asemenea, şeful SIC a mai consemnat şi suma de „1500", bani proveniţi din arendă. De menţionat că în dreptul sumelor „40.000" şi „100.000" şi „1500" nu este precizată moneda.
Din 9,5 hectare au mai rămas nouă
Pe data de 17 mai 2011, Gheorghe Lupşă a completat o nouă declaraţie de avere, care a fost înregistrată la IPJ Constanţa pe data de 21.06.2011. Conform acestui document, comisarul-şef deţine, din 2007, un teren intravilan în suprafaţă de doar nouă hectare. În ceea ce priveşte clădirile, omul legii a consemnat două case de locuit, una în municipiul Constanţa, în suprafaţă de 170 de metri pătraţi şi dobândită în 2001, iar cealaltă în Buzău, în suprafaţă de 270 de metri pătraţi, bun dobândit în 1995. Conform propriilor declaraţii, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Constanţa a înstrăinat, pe data de „12.12.2010" teren intravilan Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime" SA Constanţa. La finele acestei tranzacţii, care s-a parafat în vremea când piaţa imobiliară era la pământ, comisarul-şef Lupşă a încasat, după cum chiar el declară, suma de 216.000 lei. În rubrica destinată veniturilor din salarii, Gheorghe Lupşă a trecut ca şi venit anual încasat suma de 36.191 de lei, în timp ce copilul a primit de la „SC Ametist CŢA" un salariu de 8.760 de lei. Tot de la aceeaşi societate comercială, soţia comisarului-şef a luat suma de 8.760 de lei. Un alt aspect care trebuie reţinut este acela că societatea comercială mai sus precizată se numeşte, de fapt, Ametist Euro şi este administrată de soţia comisarului-şef Lupsă Gheorghe.
Pod peste Canalul Dunăre - Marea Neagră
Din cele două declaraţii de avere se înţelege că Gheorghe Lupşă a vândut Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime" Constanţa suprafaţa de 5.000 metri pătraţi în schimbul sumei de 216.000 lei. Cu toate acestea, reprezentanţii companiei naţionale mai sus precizate au o altă părere. Astfel, prin intermediul unui document oficial, CN APMC arată că a cumpărat de la Gheorghe Lupşă suprafaţa de 2.071 de metri pătraţi, contra sumei de 284.420 de lei, fără TVA. „Procedura utilizată a fost vânzare-cumpărare, terenul fiind situat pe amplasamentul proiectului «Pod Rutier la km.0+540 al Canalului Dunăre-Marea Neagră» Obiectivul respectiv este un proiect prioritar al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii , lucrările constând în execuţia unui pod peste Canalul Dunăre - Marea Neagră, necesar în vederea conectării portului Constanţa la Autostrada Bucureşti - Constanţa şi în vederea realizării unui legături între partea de nord şi cea de sud a portului Constanţa", conform celor precizate de CN APMC.
Anchetă la Poliţia Judeţului
Menţionăm că am încercat să obţinem un punct de vedere oficial din partea şefului Serviciului de Investigaţii Criminale referitor la acest subiect, sens în care i-am transmis o solicitare, dar şi un mesaj pe telefon, însă acesta nu ne-a răspuns. Precizăm de asemenea că, dacă în zilele următoare ne va fi transmis totuşi un punct de vedere din partea sa, îl vom publica în ediţia viitoare astfel cum a fost formulat. Aspectele mai sus precizate au intrat şi în atenţia comisarului-şef Valentin Burlacu, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, care a dispus o verificare, urmând ca la finalizare să se dispună măsuri corespunzătoare conform prevederilor legale.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp