Consilierii locali au votat Taxa specială pentru promovarea turistică în Eforie, datorată de unitățile de cazare crește la 5 lei/noapte/turist în sezon! (DOCUMENTE)
Consilierii locali au votat : Taxa specială pentru promovarea turistică în Eforie, datorată de unitățile
10 Feb, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
416
Marime text
![](/static/www_v2/img/logo.jpg)
![](images/stories/2025/02/11/cl-eforie.jpg)
![](https://www.ziuaconstanta.ro/images/stories/2025/02/11/cl-eforie.jpg)
- Conform noului regulament, cuantumul taxei variază în funcție de sezon
- Astfel, în extrasezon, între 1 ianuarie – 30 aprilie, precum și între 1 octombrie – 31 decembrie, taxa percepută este de 3 lei de persoană pentru fiecare noapte de cazare, sumă care nu include TVA
- În sezonul turistic, respectiv în perioada 1 mai – 30 septembrie, taxa crește de anul acesta la 5 lei pe noapte pentru fiecare turist
- Taxa specială pentru promovarea turistică a Oraşului Eforie se datorează de către unitatea de cazare, odată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate
Turiștii care vizitează stațiunile de pe litoralul românesc sunt plătesc din anul 2023 taxe de stațiune sau de promovare turistică.
La Mangalia care deține și cele mai multe stațiuni - Saturn, Venus, Cap-Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp, taxa este de 5 lei pe zi.
În Constanța care deține și stațiunea Mamaia, nu se plătește o taxă de către turiști, însă aceasta este inclusă în tariful final de cazare și este de 1% din valoarea totală a sejurului (n.r. ceea ce reprezintă aproximativ 2.5 lei/zi/cazare/turist).
Până anul acesta, în Eforie turiștii plăteau 3 lei de persoană pe zi.
De anul acesta, potrivit hotărârii Consiliului Local Eforie au fost stabilite noi reguli pentru colectarea și virarea taxei către bugetul local, vezi secțiunea „documente".
Conform noului regulament, cuantumul taxei variază în funcție de sezon.
Astfel, în extrasezon, între 1 ianuarie – 30 aprilie, precum și între 1 octombrie – 31 decembrie, taxa percepută este de 3 lei de persoană pentru fiecare noapte de cazare, sumă care nu include TVA.
În sezonul turistic, respectiv în perioada 1 mai – 30 septembrie, taxa crește de anul acesta la 5 lei pe noapte pentru fiecare turist.
Taxa specială pentru promovarea turistică a Oraşului Eforie se datorează de către unitatea de cazare, odată cu luarea în evidenţă a persoanelor cazate.
Unitatea de cazare are obligaţia de a vărsa taxa la bugelul local al oraşului/localităţii în raza căreia este situată aceasta până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare celei în care se datorează această taxă.
Unitatea de cazare are obligaţia de a depune lunar declaraţie decont la Direcţia Economică a Primăriei Eforie până la data de 10, inclusiv, a lunii următoare.
În aceeași hotărâre adoptată de Consiliul Local Eforie se menționează că sumele rămase neutilizate la sfârşitul anului se vor folosi în anul următor, cu aceaşi destinaţie.
Prin unitate de cazare se înţelege: hotel, hotel – apartament, motel, pensiune turistică şi orice clădire rezidenţială sau nerezidenţială pentru care proprietarul a declarat la ANAF ca este utilizată, total sau parţial, în scopul de a oferi cazare turiştilor.
De asemenea și unităţile care funcţionează în regim de balneo datorează taxa de staţiune.
Pentru cine se acordă scutire la plata taxei de promovare
- Pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele încadrate în gradul I de invaliditate şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate.
- Pentru minorii cu vârstă de sub 14 ani (care nu au împlinit încă 14 ani la data la care se cazează).
Contravenţii
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către primar şi persoane împuternicite din cadrul autorităţii administraţiei publice locale.
Scopul perceperii taxei
Nerespectarea prevederilor prezentului Regulament atrage răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, potrivit dispozițiilor legale în vigoare.
Constituie contravenţie următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii infracţiuni: depunerea peste termen a declaraţiilor – deconta) nedepunerea declaraţiilor – decontb).
În cazul persoanelor fizice contravenţia prevăzută la alin. (2) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2000 lei, iar cele de la alin. (2) lit. b) cu amendă de la 1500 lei la 2000 lei.
În cazul persoanelor juridice contravenţia prevăzută la alin. (2) lit. a) se sancţionează cu amendă de la 1500 lei la 2000 lei, iar cele de la alin. (2) lit. b) cu amendă de la 2000 lei la 2500 lei.
Scopul perceperii taxei – promovarea turismului pentru staţiunile Eforie Nord şi Eforie Sud
Promovarea turismului se va realiza prin: suportarea cheltuielilor generate de activitatea din cele două Centre Nationale de Informare şi Promovare Turistică din Oraşul Eforie pe durata întregului an calendaristic (deschise în intervalul mai – septembrie şi online în restul anului); Participarea la târgurile de turism (taxe de participare, transport, materiale prezentate la târg etc.);Întocmirea şi distribuirea de materiale de informare şi promovare turistică – hărţi turistice şi tematice, broşuri de informare, aplicaţii informatice (de genul City App) şi altele asemenea; Susţinerea infrastructurii turistice a oraşului Eforie ; Finanţarea Organizaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Eforie (când aceasta va fi înfiinţată). Activităţile avute în vedere pentru susţinerea infrastructurii turistice a Oraşului Eforie reprezintă: organizarea de evenimente cultural-artistice şi/sau sportive menite să promoveze cele două staţiuni-localităţi componente ale oraşului Eforie prin atragerea de turişti, în special în perioadele de timp care exced “vârful de sezon”(intervalul 15 iulie-20 august); executarea de lucrări de reparaţii şi de salubrizare ale scărilor de acces pe plajă, faleză şi promenadă (inclusiv promenada inferioară).
Activităţile de mai sus se vor finanţa din sumele încasate cu destinaţia de taxă de promovare turistică, în limita fondurilor existente. În funcţie de necesitate acestea se pot cofinanţa din veniturile proprii ale bugetului local, sau se pot cofinanţa activităţile care au fost initiate cu finanţare din alte fonduri (venituri proprii, venituri de la bugetul de stat fonduri europene etc.)
Alocarea fondurilor se va realiza de către ordonatorul principal de credite cu respectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, şi, implicit cu respectarea principiilor bugetare, în special principiul prioritizării (în funcţie de necesitate).
Din taxa de promovare a turismului pentru staţiunile Eforie Nord şi Eforie Sud se vor mai executa și lucrări de reparaţii străzi (carosabil şi trotuar) numai pentru zonele intens frecventate de turişti; lucrări de spaţii verzi ce constau în lucrări îngrijire/întreţinere gazon (cosit, fertilizat, însămânţat şi altele asemenea), asigurarea de material dendro-Horicol, toaletare copaci etc. numai pentru zonele intens frecventate de turişti; asigurarea de toalete ecologice în zonele intens frecventate de turişti ; lucrări de reparaţii/înlocuire modernizare ale locurilor de joacă şi spaţiilor de relaxare din Oraşul Eforie; montarea/înlocuirea de coşuri de gunoi şi/sau bănci în zonele intens frecventate de turişti; lucrări ale corpurilor de iluminat şi înlocuirea lămpilor în vederea asigurării unui iluminat public corespunzător în zonele intens frecventate de turişti; montarea de balustrade de protecţie parapeţi, gărduţ pietonal etc. în zonele intens frecventate de turişti; asigurarea funcţionalităţii sistemului de supraveghere video a oraşului Eforie în vederea menţinerii unui climat de siguranţă şi securitate; lucrări pe faleză şi promenadă (inclusiv promenada inferioară) şi pe străzile adiacente sau perpendicular pe acestea dar și în toate parcurile din Oraşul Eforie și centrul staţiunilor Eforie Nord şi Eforie Sud.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Cumpărări directe Constanța Primăria Eforie, achiziție de mobilier și materiale sportive pentru dotare sală de sport (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii