Consiliul artistic al Teatrului nu este de acord! Actorii Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu propuși pentru titlul de cetățean de onoare al județului Constanța (DOCUMENTE)
Consiliul artistic al Teatrului nu este de acord! Actorii Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu propuși pentru
27 Feb, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
5202
Marime text
- În calitate de președinte al Comisiei pentru Culte și Cultură și Monumente din cadrul CJC, Nicoleta Bercaru le cere colegilor consilieri să fie de acord cu acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Constanța pentru cuplul de actori, Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu
- Astăzi cele două proiecte se vor afla în atenția comisiei de specialitate a Consiliului Județean Constanța iar marți vor ajunge sau nu, la vot în plenul Consiliului
- Proiectele conțin pe lângă raportul de specialitate, declarația de acceptare, cv-ul și referințe profesionale ale persoanei propuse pentru titlu, cazierul judiciar și un punct de vedere al Consiliului Artistic al Teatrului de Stat Constanța, instituție din care Mihai Sorin Vasilescu a ieșit la pensie și unde actrița Maria Lupu încă mai activează
- În completarea celor două proiecte de hotărâre, Consiliu Județean a solicitat un punct de vedere Teatrului de Stat Constanța
- Consiliul Artistic al Teatrului dezaprobă în termeni duri onorarea celor doi actori ai scenei constănțeni
- Întreaga „scenă" reprezintă un precedent periculos, pe care probabil nici una dintre părțile implicate nu și-l vor asuma pe deplin
Un consilier județean PSD a inițiat două proiecte de hotărâre care se vor afla în atenția consilierilor județeni în cadrul ședinței din 28 februarie a.c.
În calitate de președinte al Comisiei pentru Culte și Cultură și Monumente din cadrul CJC, Nicoleta Bercaru le cere colegilor consilieri să fie de acord cu acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Constanța pentru cuplul de actori constănțeni, Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu.
Titlul de cetățean de onoare al județului Constanța se poate acorda la inițiativa președintelui sau a consilierilor județeni.
Astăzi cele două proiecte se vor afla în atenția comisiei de specialitate a Consiliului Județean Constanța iar marți vor ajunge sau nu, la vot în plenul Consiliului.
Proiectele conțin pe lângă raportul de specialitate, declarația de acceptare, cv-ul și referințe profesionale ale persoanei propuse pentru titlu, cazierul judiciar și un punct de vedere al Consiliului Artistic al Teatrului de Stat Constanța, instituție din care Mihai Sorin Vasilescu a ieșit la pensie și unde actrița Maria Lupu încă mai activează.
În completarea celor două proiecte de hotărâre, Consiliu Județean a solicitat un punct de vedere Teatrului de Stat Constanța, care în cazul cuplului Lupu-Vasilescu. Consiliul Artistic al Teatrului dezaprobă în termeni duri onorarea celor doi actori ai scenei constănțene „pentru a nu trivializa în niciun fel importanța acestui titlu onorific, și pentru că noi considerăm că nici pe departe nu sunt îndeplinite criteriile care ar trebui să existe în astfel de situații, ne exprimăm în mod categoric, un punct de vedere NEGATIV".
Îl redăm în continuare:
„Considerăm că acordarea titlului de cetățean dc onoare trebuie să aibă un caracter de excepție și trebuie să fie motivată de merite absolut excepționale. Alminteri orice simplu cetățean al urbei care își face datoria către comunitate Ia nivelul său maxim de competență, ar avea motive să se simtă discriminat pentru că nu i se acordă acest titlu.
Considerăm că teatrul constănțean are în rândurile sale personalități mai meritorii decât cei doi actori Ia care ne referim în aceste rânduri, dar care nu au făcut demersuri pentru a le fi recunoscute meritele Ia acest nivel.
De fapt, pentru actori suprema onoare este dată de aprecierile publicului iar acordarea unor titluri onorifice trebuie să vină, firesc, în urma unor performanțe cu totul ieșite din comun, așa cum s-a întâmplat în cazul unor peronalități precum actrița Ileana Ploscaru, actorul Alexandru Mereuță, teatrologul Anaid Tavitian sau scenografa Eugenia Tărășescu Jianu, comunitatea culturală a orașului fiind unanim de acord în privința meritelor acestora.
Titlul de cetățean de onoare ar trebui acordat unor personalități care au reușit prin activitatea profesională desăvârșită și implicarea lor activă în viața comunității să contribuie fundamental la promovarea imaginii municipiului și a județului în afara granițelor lor și să devină astfel adevarați ambasadori ai orașului la nivel național și internațional. Din păcate, de data aceasta nu este cazul!
Credem de asemenea că printre primele criterii ar trebui să se afle meritele profesionale, reflectate de o lungă fișă de creație a unor roluri esențiale din dramaturgia românească și universală și de premii importante primite de-a lunguI carierei, iar în al doilea rând, influența personală asupra dezvoltării vieții culturale a comunității.
O enumerare simplă a unor spectacole, unele mai de success, altele mai puțin importante, nu reflectă în mod automat o carieră ieșită din comun, care să poată să justifice un astfel de titlu.
Din aceste puncte de vedere, carierele celor doi actori propuși pentru a primi titlul de cetățean de onoare al județului nu au nimic care să-i ridice deasupra colegilor lor și să-i îndreptățească sau să fie solicitată pentru ei o onoare specială.
Ba, dimpotrivă se poate spune că cei doi sunt caractere care stârnesc și alimentează controverse în mediul profesional, în care activează sau au activat, iar onoarea lor în acest fel ar ridica multe semne de întrebare asupra intereselor care stau în spatele acestui gest.
Pentru a nu trivializa în niciun fel importanța acestui titlu onorific, și pentru că noi considerăm că nici pe departe nu sunt îndeplinite criteriile care ar trebui să existe în astfel de situații, ne exprimăm în mod categoric, un punct de vedere NEGATIV.
Vă mulțumim pentru demersul dumneavoastră de a consulta Teatrul de Stat Constanța, în această privință”, se arată în punctul de vedere al Consiliului Artistic al Teatrului de Stat Constanța care însoțește cele două proiecte de hotărâre.
Menționăm că în proiectul privind acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Constanța pentru actorul Mihai Sorin Vasilescu este anexată și o caracterizare făcută acestuia de marele actor Ion Lucian care îl numește pe Vasilescu „una dintre cele mai luminoase figuri ale teatrului constănțean”.
Curat-murdar, Coane Fănică, cum ar spune Pristanda!
„Există celebritate și popularitate”
Precedentul a fost creat. Rămâne de văzut dacă cele două proiecte vor ajunge în plenul Consiliului Județean și dacă da, ce vot vor primi.
Inițiatorul proiectelor, Nicoleta Bercaru a precizat pentru ZIUA de Constanța că nu va retrage proiectele și va merge mai departe cu ele.
Managerul TSC, Erwin Șimșensohn a spus la rândul său că punctul de vedere transmis Consiliului Județean este unanim, în urma consultării cu mai multe persoane din lumea teatrului.
„Eu nu cunosc trecutul acestui oraș și al teatrului, tocmai de aceea m-am consultat cu toți oamenii de teatru din toate zonele de la actori, regizori, scenografi la cei care se ocupă de partea tehnică și într-un final și cu echipa Consiliului artistic al teatrului. Toată lumea a spus că este inoportuna această decernare”, a spus Șimșensohn.
Actorul Mihai Sorin Vasilescu a spus pentru ZIUA de Constanța că nu a făcut personal niciun demers pentru conferirea titlului de cetățean de onoare. „Nu am făcut niciun demers personal, alții au făcut. În legătură cu ce au spus foștii mei colegi - no comment”.
Am întrebat-o și pe Cristina Caterinici, directorul general al Direcției de Turism și Coordonarea Instituțiilor de Cultură Subordonate, care semnează raportul de specialitate, ce soartă vor avea acestea și cât va cântări punctul de vedere al Consiliului Artistic al TSC în adoptarea sau respingerea acestor proiecte? „Cât vor considera consilierii”, a fost răspunsul primit.
Pentru echitate, inițiatorul sau Consiliul Județean ar fi trebuit probabil să facă și un sondaj în rândul publicului.
„Există celebritate și popularitate”, spunea marele actor și profesor Dem Rădulescu.
Politicul și administrația nu va reuși niciodată să facă diferența iar breasla, deși înțelege perfect, reacționează cu patimă.
Trebuie amintit totuși, deși poate părea lipsit de importanță în context, dar poate că nu e și faptul că în 2019, Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu și-au sărbătorit nunta de argint pe scena teatrului unde s-au cunoscut, nășiți simbolic de fostul președinte al CJC, Horia Țuțuianu. Inițiatoarea celor două proiecte face parte dintre cercul colaboratorii lui Țuțuianu, actualmente deputat PSD.
Oricum, cazul cuplului de actori Lupu-Vasilescu reprezintă un precedent periculos, pe care probabil nici una dintre părțile implicate nu și-l vor asuma pe deplin.
Maria Lupu Vasilescu
Născută la 11 octombrie 1959, în comuna Mihai Bravu din județul Giurgiu. A devenit actriță a Teatrului de Păpuși Constanța în urma unui concurs, în anul 1979. Până atunci, jucase în spectacole de teatru de amatori, pregătite de actorul Emil Sassu de la Teatrul Dramatic Constanța. Mai târziu, a urmat cursuri de mânuire la CSPC din Ministerul Culturii. A interpretat roluri diverse, compoziții, roluri pe viu, roluri principale în spectacolele Ursulețul Winnie Pooh, Varietăți, Inimă rece, Sperietoare de pițigoi“.
A păşit în Teatrul de Revistă după 17 ani de păpuşărie. Din 1990, s-a transferat la Fantasio.
A apărut în multe premiere, a acumulat experienţă în noul gen de artă teatrală şi «explozia» s-a produs la Festivalul teatrelor de revistă, ediţia 1994, când - împreună cu Mirela Pană - a obţinut premiul Zizi Şerban, pentru cea mai bună interpretare feminină. Sceneta lor - Pygmalion de Tudor Popescu, întregită de Gigi Rădulescu cu texte şi muzică - a fost unul din momentele de vârf ale revistei Dragostea şi ... tranziţia”.
Publicul constănțean a aplaudat-o în rolul Zoia din „Gaițele”, Gertrude din „Uciderea lui Gonzago”, Șobolanul din „Șobolanul rege” sau în piesa „Doi tineri din Verona” de Shakespeare.
Repertoriu:
- "Zoia" în spectacolul GAIȚELE / Regia artistică: Lucian Iancu
- "Ghertrude" în spectacolul UCIDEREA LUI GONZAGO / Regia, adaptarea, mișcarea scenică: Ion Sapdaru
- "Sobolanul" în spectacolul ŞOBOLANUL REGE / Regizor: Radu Dinulescu
- "Doamna Heyst" în spectacolul DE PAȘTI - SĂPTĂMÂNA PATIMILOR / Regie artistică, scenografie decoruri, ilustraţie muzicală, concept video: Zoltan Schapira
- "Kleoniki 2" în spectacolul EUTOPIA. DRUMUL SPRE FERICIRE / Regia și scenariul: Yannis Margaritis
- "PANTINO, servitorul lui Antonio/ HANGIU" în spectacolul DOI TINERI DIN VERONA / Regia artistică: Alexandru Mâzgăreanu
- "NATALIA IVANOVNA" în spectacolul TREI SURORI / Regia artistică: Dominic Dembinski
- "MISS BETTING / NINI GALANT" în spectacolul SCAIUL / Regia artistică: Ion Lucian
- "Moralista" în spectacolul INSULTAȚI.BELARUS(IA) - SPECTACOL LECTURĂ / Regia: Erwin Șimșensohn
- "Tanți" în spectacolul INTERESUL GENERAL / Regia: Felicia Dalu
- "Miss Prism" în spectacolul BUNĂ SEARA, DOMNULE WILDE / Scenariu: Eugen Mirea
- "Văduva" în spectacolul ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI / Adaptare scenică: Saviana Stănescu
- "Crâșmăriță" în spectacolul ȘATRA / Scenariu: Demeter Andras
- "Miss Willoughby" în spectacolul SPĂLĂM COPILUL SAU FACEM ALTUL? / Regia: Vincent Masterpaul
- "Polina Andreevna" în spectacolul PESCĂRUȘUL / Regia: Ioan Cărmăzan
- "Melody" / "Asistent regie" în spectacolul STRANGERS IN THE NIGHT / Adaptare scenică: Dan Stoica
- "Leontine" în spectacolul SĂ NE RĂZBUNĂM, IUBITO! / Regia și adaptarea: Felicia Dalu
Pe data de 12 iunie 2018, cu prilejul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, ZIUA de Constanţa i-a acordat actriţei Maria Lupu Vasilescu Medalia „Jean Ionescu“ împreună cu placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa.
Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian în volumul „Thalia Ex Ponto - la cumpănă de milenii“, aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, recreează pașii pe care artista i-a făcut încântând publicul de la malul mării prin multiplele sale reprezentații în care și-a pus în valoare calitățile interpretative, dovedindu-se a fi o actriță talentată, dar și o cântăreață și dansatoare.
Mihai Sorin Vasilescu
După absolvirea IATC, în 1980, Mihai Sorin Vasilescu a fost repartizat la Botoșani, de unde a venit, în 1983, la Teatrul „Fantasio”, pe care l-a și condus mai târziu, timp de 11 ani.
A organizat un festival cu mare priză la public și cu prestigiu național, Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă.
Din 2004 este actor al Teatrului de Stat Constanţa. Anul trecut a ieșit la pensie din aceeași instituție.
Pe lângă spectacolele de revistă, fişa lui de creaţie cuprinde roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Brecht, Durrenmatt, Victor Ion Popa şi alţii.
A fost distribuit şi în filmele „A doua cădere a Constantinopolului”, „Milionar de weekend”, „Tinereţe fără tinereţe”, „Dacă bobul nu moare”.
Din repertoriul recent al Teatrului de Stat Constanţa, l-ați văzut în „Billy şchiopul”, unde joacă un rol în travesti, în „Tartuffe”, „Uciderea lui Gonzago”, „Eutopia”, „Șobolanul rege”.
Repertoriu:
- "Benvolio" în spectacolul UCIDEREA LUI GONZAGO / Regia, adaptarea, mișcarea scenică: Ion Sapdaru
- "Mammy" în spectacolul BILLY ȘCHIOPUL / Regia artistică și ilustrația muzicală: Vlad Massaci
- "Domnul Loyal" în spectacolul TARTUFFE SAU IMPOSTORUL / Regia artistică și adaptarea: Horia Suru
- "Preotul Sculptor/ Ministrul" în spectacolul ŞOBOLANUL REGE / Regizor: Radu Dinulescu
- "Judecãtorul" în spectacolul DE PAȘTI - SĂPTĂMÂNA PATIMILOR / Regie artistică, scenografie decoruri, ilustraţie muzicală, concept video: Zoltan Schapira
- "Euripide" în spectacolul EUTOPIA. DRUMUL SPRE FERICIRE / Regia și scenariul: Yannis Margaritis
- "GENERALUL" în spectacolul SCAIUL / Regia artistică: Ion Lucian
- "Ducele Surghiunit/Frederic Uzurpatorul" în spectacolul CUM VĂ PLACE / Regia: Dan Vasile
- "SIMEONOV-PISCIK BORIS BORISOVICI" în spectacolul LIVADA DE VIȘINI / Regia: Dan Vasile
- "Dr. Chasuble" în spectacolul BUNĂ SEARA, DOMNULE WILDE / Scenariu: Eugen Mirea
- "Gremio" în spectacolul ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI / Adaptare scenică: Saviana Stănescu
- "Macar Ciudra" în spectacolul ȘATRA / Scenariu: Demeter Andras
- "Rooster" în spectacolul SERENADA ŞI VULPEA FILOZOF / Regia: Paul Bargetto
- "Șeful secției de apatrizi" în spectacolul MANSARDĂ LA PARIS CU VEDERE SPRE MOARTE / Regia: Radu Dinulescu
- "Pilet" în spectacolul PANĂ DE AUTOMOBIL / Regia: Sorin Militaru
- "Domnul" în spectacolul CABINIERUL / Regia: Alex Mihail
- "Piotr Nikolaevici Sorin" în spectacolul PESCĂRUȘUL / Regia: Ioan Cărmăzan
- "Gaston" în spectacolul SĂ NE RĂZBUNĂM, IUBITO! / Regia și adaptarea: Felicia Dalu
În anul 2018, cu prilejul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, organizat de ZIUA de Constanța în semn de prețuire a celor care au scris istoria culturală a urbei noastre, actorului Mihai Sorin Vasilescu i-au fost decernate medalia Jean Ionescu și placheta #RespectTeatru.
Iată o evocare a anilor de studenție ai actorului, făcută de regretatul Jean Badea, în monografia sa, „Fantasio 40”:
„E posibil ca ursitoarele să-i fi hărăzit, la ceas de taină, un destin artistic la care nu se gândea nici copilul, nici părinții lui. Tatăl, un jurist pasionat de profesia sa, şi l-ar fi dorit discipol, dar adolescentul nu simţea nici un fel de atracţie faţă de disciplinele de examen la Drept (Socialismul ştiinţific şi Economia politică).
Aşa se face că, fără o pregătire asiduă, cu profesori specializaţi în «admitere I.A.T.C.», dar la îndemnul dascălului de română din liceu, s-a înfăţişat comisiei «di granda» (Olga Tudorache, Marin Moraru, Octavian Cotescu, Dem Rădulescu, Sanda Manu) şi a reuşit «din prima».
Când vorbeşte de anii facultăţii, Mihai Sorin Vasilescu retrăieşte cea mai frumoasă perioadă a vieţii sale, luminată de profesori dăruiţi cu har pedagogic (Beate Fredanov, Ion Caramitru, Nicolae Pomoje, Zoe Anghel Stanca, Cătălin Naum, Sanda Manu), presărată cu evenimente emoţionante, cum a fost spectacolul «A treia ţeapă» de M. Sorescu, montat de I. Caramitru în sala frescelor de la Arhitectură, în care interpreta trei roluri - Pictorul, Orbul şi Mahomed - trei «registre» diferite şi tot atâtea posibilităţi de creaţie actoricească.
Rolul Orbului i-a oferit şansa unică de a juca pe prima scenă a ţării, înlocuindu-l temporar pe Radu Gheorghe, în spectacolul regizat de Sanda Manu. Să joci alături de titani ca Amza Pellea, George Motoi, Gheorghe Visu (care l-au încurajat frăţeşte în câteva ore de repetiţie) şi de marele ansamblu al Naţionalului, era un vis atât de frumos... că n-ar fi vrut ca să se mai destrame...
Alte prezenţe, ca student, în spectacolele teatrelor Bulandra şi Mic au fost noi trepte ale devenirii sale artistice, încheiată (ca etapă şcolară) cu examenul de absolvire: Pampon din D-ale carnavalului de I.L. Caragiale, în regia Sandei Manu.”
În anul 2018, cu prilejul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, organizat de ZIUA de Constanța în semn de prețuire a celor care au scris istoria culturală a urbei noastre, actorului Mihai Sorin Vasilescu i-au fost decernate medalia Jean Ionescu și placheta #RespectTeatru.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
#DobrogeaDigitală Maria Lupu Vasilescu, actrița de la Teatrul de Stat Constanța, la aniversare
#DobrogeaDigitală Mihai Sorin Vasilescu, la aniversare
Actorii Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu și-au aniversat nunta de argint pe scena care i-a unit (galerie foto+video)
Tags: Mihai Lupu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii