Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:16 15 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Județean Constanța, la mâna instanței de judecată Asocierea de firme care a vrut să construiască Spitalul Mama și Copilul a atacat în instanță decizia CNSC! Contractul de execuție ar putea fi reziliat!

ro

27 Nov, 2023 17:00 4038 Marime text

 
  • Pe rolul Curții de Apel Constanța, secția de contencios administrativ și fiscal a fost înregistrat pe 24 noiembrie a.c., dosarul cu nr. unic 711/36/2023 care are ca obiect litigiu privind achiziţiile publice Plângere - Decizia CNSC nr. 2595/C9/2773,2799/03.11.2023.
  • Reclamanți în dosar sunt SC SSAB- AG SA – lider al Asocierii SSAB- AG SA – SC Med Q Clinexpert SRL – Metag Inșaat Ticaret Aș, iar pârâți sunt Consiliul Județean Constanța, Asocierea Concelex SRL - Concelex Engineering SRL - Palex Construcții Instalații SRL - Concrete & Design Solutions SRL și Construcții Erbașu SA
  • Plângerea vizează proiectul „Construire Corp nou - Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța
  • Instanța a stabilit primul termen de judecată pentru data de 7.12.2023
  • Vicepreședintele CJC a declarat pentru ZIUA de Constanța că, dacă instanța va anula decizia CNSC 2595/C9/2773,2799/03.11.2023, administrația județeană va anula contractul semnat cu Concelex SRL
 
Pe rolul Curții de Apel Constanța, secția de contencios administrativ și fiscal a fost înregistrat pe 24 noiembrie a.c., dosarul cu nr. unic 711/36/2023 care are ca obiect litigiu privind achiziţiile publice Plângere - Decizia CNSC nr. 2595/C9/2773,2799/03.11.2023.
 
Plângerea poate fi consultată în secțiunea „documente”.
 
Reclamanți în dosar sunt SC SSAB- AG SA – lider al Asocierii SSAB- AG SA – SC Med Q Clinexpert SRL – Metag Inșaat Ticaret Aș, iar pârâți sunt Consiliul Județean Constanța, Asocierea Concelex SRL - Concelex Engineering SRL - Palex Construcții Instalații SRL - Concrete & Design Solutions SRL și Construcții Erbașu SA. Plângerea vizează proiectul „Construire Corp nou - Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța“.
Instanța a stabilit primul termen de judecată pentru data de 7.12.2023.
 
Vicepreședintele CJC a declarat pentru ZIUA de Constanța că, dacă instanța va anula decizia CNSC 2595/C9/2773,2799/03.11.2023, administrația județeană va anula contractul semnat cu Concelex SRL. „Din informațiile mele, dosarul de la Curtea de Apel, pentru care vom angaja o casă de avocatură, are legătură cu recuperarea de către SSAB- AG SA a cauțiunii plătite în momentul înregistrării contestației.
 
Vom vedea ce vor decide judecătorii. Dacă aceștia vor anula decizia Consiliului de Soluționare a Contestațiilor, vom fi nevoiți să anulăm și noi contractul semnat săptămâna trecută. Suntem la mâna instanței!”, a precizat Enciu.
 
 
SSAB- AG SA solicită instanței suspendarea executării contractului de achiziție publică atribuit de Consiliul Județean Constanța până la soluționarea cauzei



 
În plângerea înregistrată la Curtea de Apel Constanța având ca obiect Decizia CNSC nr. 2595/C9/2773,2799/03.11.2023, avocații SSAB- AG SA solicită:
„1. admiterea plângerii;
2. modificarea Deciziei nr. 2595/C9/2773,2799/03.11.2023 a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor;
3. admiterea Contestației nr. 57/02.10.2023, înregistrată pe rolul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor sub nr. 54510/05.10.2023 și prin urmare:
a. Constatarea refuzului nelegal al Autorității contractante de a ne pune la dispoziție actele emise de aceasta pe parcursul evaluării ofertelor (procese-verbale de evaluare a ofertelor);
b. Anularea rezultatului Procedurii și a Raportului procedurii de atribuire înregistrat la Autoritatea contractantă sub nr. 32810/19.09.2023, din perspectiva reținerii caracterului inacceptabil neconform al ofertei Asocierii SSAB AG;

c. Anularea tuturor proceselor verbale de evaluare ce stau la baza Raportului procedurii, precum și a tuturor actelor subsecvente emise de Autoritatea contractanta, inclusiv, dar nu exclusiv adresa de comunicare a rezultatului procedurii;
d. Obligarea Autorității contractante la reevaluarea ofertei depuse de ofertantul Asocierea SSAB AG conform prevederilor legate incidente și hotărârii ce urmează a fi pronunțată în prezenta cauză;
4. Suspendarea procedurii de atribuire sau, după caz, a executării contractului de achiziție publică până la soluționarea definitive a prezentei plângeri;
5. Cheltuielile de judecată vor fi solicitate pe căile separate”.
 
 
Despre SSAB-AG SA
 
 
Firma este fondată în anul 1991 și are sediul social în Bacău, pe Calea Republicii nr. 159, conform confidas.ro. Firma are ca principală activitate, conform codului CAEN, „Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”. SSAB este marcă înregistrată, conform Registrului Comerțului.
 
Compania din Bacău a câștigat anul acesta licitația pentru lucrările la noul terminal al Aeroportului Mihail Kogălniceanu din Constanța.
 
Acționari în firmă sunt Corneliu Saftiuc - 33,34%, Gabriel Nistor - 33,33% și Mihai Iulian Șlic - 33,33%. Administratori sunt toți trei, iar președinte de CA este Gabriel Nistor. Auditor este Azalee Expert Audit SRL, prin Valeria Munteanu. Ca puncte de lucru sunt menționate următoarele: Zărnești, pe strada Uzinei, Brașov, parc industrial Zărnești, din 2018 existând contract de vânzare-cumpărare, Bacău, pe strada Chimiei, pe strada Străpungere Silvestru, Iași, pe strada Muncii, Brașov, str. Ceasornicului din București, Tulcea, strada Combustibilului 5, teren suprafață de 250 mp, din totalul de 407 mp - cu activitatea principală de lucrări construcții. Contractul este încheiat în 2021, valabil până în 2030.  

În anul 2022, firma a raportat 227 salariați, la o cifră de afaceri de 395.062.425 lei, un profit de 12.019.696 lei și 247 de angajați.
Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 156,52%.
 
Gabriel Nistor mai apare ca reprezentant persoană juridică în firma Rupea Retail Park SRL.
Corneliu Saftiuc apare și în firmele Val-Con SRL, SSAB Impex SRL (unde este asociat cu Mariana Șlic, soția lui Mihai Iulian Șlic), Sacoval Imobiliare SRL; Protranzact SRL, SSAB Ceramics SRL.
SSAB-AG SA apare și în Rupea Retail Park SRL.  
 
SSAB-AG SA a devenit societate pe acțiuni în anul 2022, prin decizia luată în urma AGA din 25.02.2022, publicată ulterior în Monitorul Oficial al României. „Se aprobă schimbarea formei juridice a societăţii din S.R.L. în S.A., părţile sociale transformându-se în acţiuni, astfel noua denumire va fi S.C. SSAB AG - S.A.”, se arată în hotărâre. Consiliul de administraţie alege ca Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General pe Nistor Gabriel, mandat acordat pe o perioadă de 4 ani.
 
Cea mai recentă decizia luată de CA al SSAB-AG vizează prelungirea facilităţii în valoare de 33.000.000 lei pentru emitere scrisori de garanţie de avans, buna execuţie, post execuţie aferente contractului de lucrări „Construcţie magazine IKEA, comuna Dumbrăviţa, Timiş" - până la 30.06.2026, conform hotărârii apărută în Monitorul Oficial din 19 aprilie 2023.
 
Mihai Șlic este fost consilier local și viceprimar al municipiului Bacău, ultima declarație de avere disponibilă fiind din anul 2010, unde soția, Mariana Șlic apare ca director al SC SSAB Impex SRL (unde asociată este alături de Corneliu Saftiuc), iar Mihai Șlic apare director al SSAB-AG SRL Bacău. În 2010, declara terenuri la Ceahlău, Luncani și Bacău, cât și mai multe case de locuit și apartamente la Iași, Bacău, Ceahlău și Luncani.

Mihai Șlic, fost viceprimar și consilier local PNL, trecut ulterior la PDL, a fost declarat de Agenția Națională  de Integritate (ANI) incompatibil deoarece firmele pe care le administrează sau în care este asociat au făcut afaceri cu bani publici, conform Adevărul. Conform raportului încheiat de ANI, Șlic a încheiat trei contracte de lucrări de proiectare și o rețea de alimentare cu apă a unei săli de sport cu Consiliul Local Bacău.

Valoarea contractului este de 138.510 de lei. Fostul viceprimar al Bacăului afirma la vremea respectivă că va contesta raportul întocmit de ANI. În plus el susține că singurul contract pe care l-a avut pe bani de la bugetul local a fost un branșament la o conductă de apă la un bloc, lucrare realizată de o firmă unde el este acționar și care a avut valoarea de 1.000 de euro.
 
Valoarea la care s-a atribuit contractul este de 402.457.965,59 milioane de lei
 
Vă reamintim, pe 23 noiembrie a.c., conducerea CJC a semnat în cadrul unei conferințe de presă contractul de servicii de proiectare (faza PT), asistență tehnică și execuție aferente proiectului „Construire Corp nou - Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța.
 
Valoarea la care s-a atribuit contractul este de 402.457.965,59 milioane de lei, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu.
 
La conferința de presă au participat Mihai Lupu - președinte CJC, Petre Enciu - vicepreședinte CJC, Elena Georgescu - director general Direcția Generala de Proiecte din CJC, și Cătălin Vișan - administrator Asocierea Concelex SRL - Concelex Engineering SRL - Palex Construcții Instalații SRL - Concrete & Design Solutions SRL.

Încă din 20 septembrie 2023, Consiliul Județean Constanța anunța că a finalizat procedura de achiziție a serviciilor de proiectare (faza PT), asistență tehnică și execuție în cadrul proiectului „Construire Corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța". Tot atunci, CJC a anunțat și câștigătorul acestei proceduri, respectiv operatorul economic Asocierea Concelex SRL - Concelex Engineering SRL - Palex Construcții Instalații SRL - Concrete&Design Solutions SRL.
 
În urma acestui anunț, au fost formulate două contestații adresate Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), de către Asocierea SSAB-AG și Construcții Erbașu SA, potrivit CJC. Pe 7 noiembrie 2023, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a emis decizia sa cu privire la contestațiile formulate împotriva rezultatului procedurii de achiziție.
 
Decizia CNSC a fost una de respingere a contestațiilor, astfel că rezultatul procedurii de achiziție a rămas neschimbat. Operatorul economic câștigător rămâne Asocierea Concelex SRL - Concelex Engineering SRL - Palex Construcții Instalații SRL - Concrete&Design Solutions SRL, a informat CJC.
 
Decizia CNSC poate fi consultată în secțiunea „documente”.
 
Detalii despre Asocierea declarată câștigătoare de Consiliul Județean Constanța
 
Concelex SRL
 
Concelex a fost înființată în 1994, are sediul în Bucureşti și este controlată de Daniel Piţurlea.

Compania figurează cu contracte de peste 295 de milioane de euro încheiate numai în ultimii 10 ani.

În 2022 a raportat o cifră de afaceri de 526.982.654 lei, profit de 56.968.964 lei la un număr de 678 de angajați.

Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 69,05%.

Obiectul principal de activitate sunt lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Compania are sedii și puncte de lucru în România, Germania și Austria.

Asociat unic persoană juridică este Lucrum Bonum SA, iar administrator este Beniamin Cătălin Vișan.

Lucrum Bonum SA aparține soților Daniel și Violeta Piţurlea, iar bărbatul are și calitatea de administrator.

Firma a fost înființată în 2020, iar pentru 2022 a raportat un profit de 26.096.140 lei.

 
Concelex Engineering SRL

Compania a raportat în ultimul an fiscal cifră de afaceri de 51.951.758 lei, profit de 1.432.812 lei și 27 de angajați.

Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 48,65%.

SRL-ul a fost înființat în 2001 și are ca obiect principal de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Sediul social este comun cu Concelex SRL, în București, strada Aeroportului nr. 120-130, Sector 1.

Asociați sunt Daniel Pițurlea și Beniamin Cătălin Vișan, iar Pițurlea are și calitatea de administrator.

Compania figurează cu un singur contract de achiziții publice atribuit direct cu Primăria sector3 București, în valoare de 32.000 lei.

 
Palex Construcții Instalații SRL

Înființată în 1994, firma are ca obiect principal de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Cifra de afaceri în 2022 a fost de 60.160.279 lei, profitul de 3.352.937 lei la un număr de 100 de angajați.

Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 12,08%.

Sediul social este în București, strada Constantin Rădulescu Motru nr. 20, Sector 4.

Asociați sunt Elena Dănănău și Alexandru Paul Dumitru. Administratorul firmei este Liliana-Adina Iordache.

Compania figurează cu 5 contracte din achiziții publice directe, toate cu CN Poșta Română SA.

 
Concrete&Design Solutions SRL

Compania a fost înființată în 2013 și are ca obiect principal activități de inginerie și consultanța tehnică legate de acestea.

În 2022 a raportat o cifră de afaceri de 82.878.459 lei, profit de 31.172.216 lei și 74 de angajați.

Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri cu 100,60%.

SRL-ul cu sediul social pe strada Grigore Manolescu nr. 7A, București, Sector 1 este administrată de Bogdan Alexandru Fulga care este și asociatul firmei alături de George-Mihnea Crihan și de Ionela-Diana Tudor.

Compania figurează cu alte 63 de contracte de achiziții publice.

 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

LIVE TEXT Constanța Conferință de presă cu prilejul semnării contractului pentru Departamentul „Mama și Copilulׅ“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

 
Contract atribuit pentru 402 milioane de lei Cine sunt greii din spatele asocierii de firme care va construi Departamentul "Mama și Copilul" de la Constanța

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii