Constanța. Interviu cu fostul mare sportiv Virgil Stănescu „Contribuiți zi de zi la visul vostru! E vorba de un întreg univers“ (VIDEO)
Constanța. Interviu cu fostul mare sportiv Virgil Stănescu: „Contribuiți zi de zi la visul vostru! E vorba
14 Nov, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
842
Marime text
- Virgil Stănescu a susținut la Constanța atelierul „Dincolo de Antrenament - Viața completă a unui sportiv de performanță“.
Legenda baschetului Virgil Stănescu, fost căpitan, timp de zece ani, al echipei naționale a României, declarat de cinci ori cel mai bun jucător al României, a susținut la Constanța, astăzi, 14 noiembrie 2024, alături de partenerii săi, un interesant atelier, „Dincolo de Antrenament - Viața completă a unui sportiv de performanță“.
Evenimentul a fost găzduit de CSM Constanța şi Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității „Ovidius“ din Constanța, la Aula FEFS, participând sportivi de la CSM Constanța și nu numai, studenți, reprezentanți ai clubului și ai universității, cadre didactice și antrenori.
Într-un interviu acordat ZIUA de Constanța, Virgil Stănescu (47 de ani) a vorbit despre obiectivele acestui atelier, despre baschetul constănțean, despre CSM Constanța, dar și despre pașii către reușită și performanță în sport, oferindu-le tinerilor sfaturi importante.
„Ne-am propus să ajutăm tineri sportivi să înțeleagă acest proces“
Domnule Virgil Stănescu, bună ziua, un atelier special, susținut de un om și un sportiv special. De ce ați ales Constanța pentru acest eveniment?
Mulțumesc de prezentare, mă bucură și mă onorează. Prin acest atelier, ne-am propus să ajutăm tineri sportivi să înțeleagă acest proces: ce înseamnă sportul, importanța educației în sport și sportul în educație. Am ales Constanța pentru că sunt proiecte coerente aici, îmi place aceasta, cred în ele. Ce face CSM Constanța în sport e foarte pe placul meu și e fantastic. La fel și aici la universitate, nu sunt pentru prima dată aici, am mai venit și am văzut cultura lor asupra a ce înseamnă sport. Îmi face plăcere să vin și atunci această oportunitate de a vorbi cu copiii este parte din ADN-ul nostru, ce facem și la Go Scolarship în general, în proiect, dar și pentru mine în mod special.
„E un program complet“
Faptul că ați amintit de CSM Constanța mi-a anticipat o întrebare. Cum vedeți dumneavoastră revirimentul baschetului constănțean, prin CSM Constanța, având în vedere ambele că echipe sunt participante în cupele europene, formația de fete e campioană națională, iar antrenorul Alex Olteanu a devenit selecționerul reprezentativei feminine a României?
Da, pare că funcționează. Asta înseamnă să investești cu cap în timp și să nu te aștepți la rezultate neapărat imediate, ci să construiești ceva pentru viitor. Acum se vede munca depusă în anii trecuți. E un program complet, faptul că are și feminin, și masculin, iar acum vorbim în special de baschet, dar e în sport în general. Lasă o amprentă și un proces bine stabilit.
„Veneam aici cu emoții“
Ați avut o carieră îndelungată în baschet, ce amintiri aveți legate de Constanța?
Sunt multe, pentru că am prins și niște ani frumoși ai baschetului constănțean, o eră predecesoare acesteia, în care investițiile au fost pe măsură și veneam aici cu emoții, ceea ce, până de curând, nu s-a mai întâmplat. E un centru baschetbalistic, întotdeauna a avut o istorie și o cultură în acest sens, în care s-a văzut că, atunci când sunt oamenii potriviți, lucrurile frumoase nu întârzie să apară.
„Nu cred că există un trei pași către primul milion“
Ați atins cel mai înalt nivel în baschet. Care e secretul reușitei dumneavoastră și ce sfaturi le-ați da tinerilor practicanți ai acestui sport?
Secretul... Nu cred că există un trei pași către primul milion sau, mă rog, acest gen de abordare. Secretul este să înțeleagă ce-și propun și educația antrenorilor, acești oameni fantastici, care-și pun amprenta pe destinul și pe viața fiecărui copil. Cred că acestea sunt lucrurile importante, iar pentru copii în mod special să-și dea seama că pasiunea lor este mai mult decât un hobby, le va cere și partea de muncă, pentru că toți se bucură cu medalia la gât, dar poate nu toți își imaginează ce anume cere ca și antrenament acea medalie. Și cumva să contribuie zi de zi la visul lor. Aceasta e cel mai important, pentru că e visul lor, nu al altora.
„Copiii câteodată nu văd tot acest orizont“
Cum este dincolo de antrenament și cum arată o zi completă a unui sportiv de performanță?
Este o abordare completă, sunt legături invizibile, pe care mulți nu le văd, sunt oamenii din jurul nostru, sunt preocupările pe care le avem și e, de fapt, înțelegerea efortului pe care îl cere un astfel de rezultat. Adică acel gen de vis cere acel gen de abordare. O zi completă este cea care include și parte de pregătire fizică, și cea de pregătire mentală, și o nutriție corectă, și un somn pe măsură (unul dintre cele mai importante aspecte). Copiii câteodată nu văd tot acest orizont și îl limitează la cum să arunce corect la coș sau cum să dribleze mai bine mingea. Însă trebuie să-și dea seama că e un întreg univers.
Mulțumesc și succes!
Mulțumesc și eu!
Cine este Virgil Stănescu
Născut la București, Virgil Stănescu (2,08 m - 122 kg) a jucat 15 ani la echipa națională a României, purtând banderola de căpitan al reprezentativei timp de zece ani. A fost desemnat de cinci ori drept cel mai bun jucător de baschet român.
Într-o carieră de sportiv întinsă pe parcursul a 20 de ani, a jucat baschet în Europa la nivel de Euroliga, Euro Cup sau EuroChallenge, în campionate precum Germania, Rusia, Turcia sau Italia, precum și în campionatul universitar nord-american NCAA. În 2014, a fost inclus în Hall of Fame-ul Universității din Alabama de Sud.
Și-a încheiat cariera în România, la Steaua CSM Eximbank, echipă pe care a condus-o apoi, în calitate de președinte, la revenirea pe prima scenă a baschetului românesc, într-un proiect care, pe lângă echipa profesionistă, a fost umbrelă pentru 1.200 de copii practicanți ai baschetului la diverse categorii de vârstă. A fost și vicepreședinte al Federației Române de Baschet (2013 - 2017).
Nu a abandonat în totalitate baschetul, în ultimii ani participând la diverse competiții de baschet 3×3.
„După 20 de ani de carieră sportivă și nenumărate trofee și medalii, am renunțat la viața de baschetbalist, dar am ales să rămân activ în sport, fiind preocupat în special de modul în care sportul este perceput în societate, în special în rândul copiiilor și al tinerilor, și mai ales modul în care educația împreună cu sportul pot crea caractere puternice pentru viitor.
Cred în educația pe care ți-o dă sportul de orice fel și în valorile căpătate în urma antrenamentelor și a competițiilor, indiferent din ce domeniu vin: sport, economie sau educație.
Așa s-a născut unul dintre cele mai recente proiecte, Go Scholarship, un proiect-suport pentru tineri talentați din mai multe sporturi, care le oferă toate condițiile pentru a avansa natural către performanță: pregătire fizică, educație, nutriție, psihologie sau pregătire financiară“, a punctat Virgil Stănescu pe site-ul oficial.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Citește și:
LIVE Text Constanța
Celebrul Virgil Stănescu, în fața sportivilor și a pasionaților de sport, la atelierul „Dincolo de Antrenament“ (FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Vezi toate STIRILE VIDEO!
Comentarii