Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:30 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța, poarta de intrare a deșeurilor în România. Cum vrea să lupte ministrul Mediului cu importatorii de gunoaie (galerie foto)

ro

13 Mar, 2020 00:00 3662 Marime text

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a vizitat ieri Portul Constanța. Acesta fusese înainte la Medgidia, pentru a vizita depozitul unde ar fi fost incendiate mai multe tone de deșeuri pe 7 martie.
 
Costel Alexe și secretarii de stat au făcut mai multe vizite în județul Constanța, inclusiv la Medgidia, dar scopul principal a fost să verifice stadiul containerelor pline de deșeuri descoperite de Garda de Coastă și Garda de Mediu în Portul Constanța, deșeuri care veneau din Marea Britanie. La ora actuală, este în lucru un dosar penal cu privire la cele 25 de containere, dintre care 16 au fost trimise înapoi.
Deșeurile ajungeau în România din Marea Britanie ca obiecte de uz casnic. Este important de precizat faptul că este pentru prima oară când sunt făcute astfel de descoperiri de către autorități, însă vorbim de tone nedepistate ani la rând, după cum punctase și un comisar de la Garda de Mediu, în prezența ministrului.
 
„Mă aflu într-o vizită de lucru alături de secretarii de stat, pe șantierul de împăduriri de la Medgidia. Am vizitat depozitul aproape neconform de la Medgidia cu acele deșeuri care au ars în cursul zilelor trecute și suntem în Port pentru că am vrut să le mulțumesc celor de la Garda de Mediu, celor de la Garda de Coastă, inspectorilor vamali, tuturor care au făcut posibil ca în ultimele săptămâni să descopere aceste transporturi aproape ilegale de deșeuri din afara României în țara noastră.
Aceste 500 de tone de deșeuri, dacă nu ar fi fost descoperite, ar fi intrat în țară sub formă de obiecte de uz casnic, ca să ajungă la incinerator sau în gropile de gunoi”, a punctat Costel Alexe. Ministrul a subliniat și slabul procent pe care îl are România la ora actuală cu privire la reciclare. Problemele sunt, desigur, neatingerea cerințelor impuse de Uniunea Europeană și riscul infringementului.
 
„Vrem să transmitem un mesaj foarte ferm - fără jumătăți de măsură în ceea ce privește managementul deșeurilor din România. După cum bine știți, legislația din vigoare spune foarte clar că nu avem voie să aducem deșeuri periculoase în România, nu avem voie să incinerăm deșeuri și nu avem voie să depozităm. Face excepție doar acel material reciclabil care ajunge în industria reciclatoare din România. Din păcate, România astăzi nu reușește să își colecteze selectiv deșeurile și să recicleze. Astăzi, când ar fi trebuit să fim la 50% grad de reciclare, la final de 2020, suntem la 13% și, din păcate, suntem campionii Europei la depozitare și codași la reciclare”, a mai spus ministrul.
 
„În momentul de față vrem să întărim echipele de control ale Gărzii de Mediu, vrem să le finanțăm, vrem să facem angajări la Garda de Mediu. Vrem să avem o conlucrare și mai bună cu Garda de Coastă. Trebuie să venim preventiv să verificăm. Astăzi avem foarte multe astfel de sesizări. Multe se confirmă, după cum bine știți, a fost și cazul cu importul din Italia, dar și cel de la Timișoara”, a mai punctat Costel Alexe.
 
„În momentul de față, vrem să avem birouri unice vamale să verificăm aceste containere care vin. Ele cu siguranță ajung în România, zeci de mii de containere, care vin cu diverse produse. Nu vrem să ajungă deșeuri. Dacă vă întrebați de ce ajung în România, răspunsul este foarte clar - pentru a elimina o tonă, în Marea Britanie este 100 de lire, iar în România 30-40 de euro. Ne dorim foarte mult de la plecare din străinătate până să ajungă în România, să avem control asupra lor“, a precizat ministrul.
 

Containere deschise târziu

 

Măsurile anunțate de ministrul Costel Alexe vin după ce, din decembrie 2019 și până în prezent, 25 de containere cu deșeuri au fost descoperite pe raza țării noastre, intrând prin Portul Constanța. De altfel, Garda de Mediu, la solicitarea autorităților, a intervenit pentru verificări. Întrebat de ce în ultimii cinci ani nu au fost descoperite astfel de containere cu deșeuri aduse din alte țări la noi, Marian Porumbel, comisar la Garda de Mediu București, a declarat: „Nu am fost până în decembrie sesizați de astfel de containere și venim doar după ce suntem sesizați de vameși sau alte autorități. Nu noi deschidem containerele”.
 
Problema deșeurilor „importate”, prezentă de ani buni în Constanța, nu este o noutate, dar pentru autorități este. În ultimii cinci ani, vorbim de sute de tone de deșeuri aduse prin containere, așa cum puncta și ministrul, sub denumirea de produse de uz casnic, vândute ulterior la kilogram sub denumirea de „jucării și produse casnice reciclate”. Condițiile improprii de depozitare, dar și gradul ridicat de uzură le fac un pericol sanitar. „Vorbim chiar de machiaje expirate găsite printre gunoaie”, a subliniat ministrul Mediului. În astfel de magazine de produse reciclate erau găsite multe obiecte de igienă personală, fără să se știe proveniența lor și gradul de uzură, chiar dacă proprietarii de astfel de magazine declarau că sunt dezinfectate și sigure.
 

Deșeurile de la Medgidia

 
La data de 7 martie, mai multe deșeuri au fost aprinse pe raza localității Medgidia, fiind deschis inclusiv un dosar penal pe această speță. Incendiul a izbucnit în jurul orei 18:00 în spatele firmei care se ocupă cu salubrizarea în orașul Medgidia. Focul a ars mocnit toată noaptea. La fața locului au venit pompierii și polițiștii. Cauza incendiului a fost o țigară aruncată la întâmplare. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru distrugere prin incendiere.
Surse din anchetă spun că aceste gunoaie erau folosite pentru a fi arse drept combustibil într-o fabrică de ciment, iar oamenii din zonă spun că ar fi avut loc arderi ilegale. Totuși, ieri, ministrul Mediului a fost în zona depozitului menționat, iar pe câmp se aflau mai multe deșeuri aruncate. „Am rugat Garda de Mediu să verifice și să sancționeze acest aspect”, a spus Marius Alexe
 
Marian Râșnoveanu, directorul Gărzii de Mediu Constanța, a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța: „La Medgidia s-a aplicat o sancțiune pentru abandonarea de deșeuri, conform Legii 211/2011 - pentru neluarea măsurilor de igienizare, sancțiune ce se traduce cu amendă cuprinsă între 5.000-15.000 de lei”. Mai mult, în trei-patru zile, primarul orașului Medgidia, Valentin Vrabie, a transmis către Garda de Mediu că va fi igienizat terenul cu pricina.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii