Constanța. Poveste specială în handbal Rudi și Ionuț Stănescu, tată și fiu, la echipa națională. „Are sete de performanță și de afirmare“ (GALERIE FOTO)
Constanța. Poveste specială în handbal: Rudi și Ionuț Stănescu, tată și fiu, la echipa națională. „Are
31 Dec, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1259
Marime text
- În vârstă de 21 de ani, Ionuț Adrian Stănescu (inter dreapta) joacă actualmente în Polonia, la Wybrzeze Gdansk.
Poveste specială la echipa națională de handbal seniori a României, la care activează Rudi Stănescu (antrenor de portari) și Ionuț Stănescu (jucător), tată și fiu. Fost mare jucător al Constanței și al României, Rudi are satisfacția să-l vadă pe băiatul său pe drumul corect în sport și viață.
În vârstă de 21 de ani, Ionuț Adrian Stănescu (inter dreapta), care joacă actualmente în Polonia, la Wybrzeze Gdansk, a debutat la echipa națională mare a României pe 7 noiembrie 2024, în meciul contra Portugaliei, din campania de calificare la Campionatul European 2026. Ionuț a fost convocat de selecționerul George Buricea (antrenorul CSM Constanța) și pentru Trofeul Carpați, care va avea loc între 3 și 5 ianuarie 2025, la Mioveni. Într-un interviu FRH, tată - fiu, găzduit de pagina de Facebook a Federației Române de Handbal, Rudi și Ionuț și-au spus povestea lor specială din handbal.
„Nu vreau să trăiesc în umbra lui“
„Pentru mine, este o mândrie să port acest nume, dar, în același timp, e și o presiune, constructivă, care pe mine mă face să vreau să-l depășesc în fiecare zi. Nu vreau să trăiesc în umbra lui, sub numele de Stănescu junior sau băiatul lui Rudi Stănescu. Nu, eu vreau să fiu propria mea ființă, propria mea persoană. Felicitări pentru ce a făcut el, dar acum eu sunt jucător independent. Când eram copil, nu realizam ce mare sportiv e tatăl meu. Apoi, odată cu înaintarea în vârstă, mi-am dat seama. Am învățat foarte mult de la el, m-a ajutat enorm. În primul rând, m-a învățat disciplina ca sportiv, cum să mă comport și să fiu serios și cu mentalitate sănătoasă. Mi-a plăcut de mic atmosfera de la handbal, cu sălile pline. Tata mi-a spus să fac ce sport vreau, important e să-mi placă. Nu neapărat handbal, poate fi și crichet, dacă-mi place“, a spus Ionuț Stănescu, potrivit sursei citate mai sus.
„E un singur drum pe care se merge“
„De la mine a luat caracterul, ambiția, dorința de a face performanță, ceea ce mă bucură. Are o sete de performanță și de afirmare, de unde practic se pleacă. E un singur drum pe care se merge, seriozitate și multă muncă, altul nu există. Cine crede așa se păcălește și, mai devreme sau mai târziu, va renunța“, a punctat și Rudi Stănescu.
„Sunt convins că lucrurile se vor așeza în favoarea lui“
Acesta este bucuros că, odată cu transferul în străinătate, fiul său a crescut în joc. „La Națională, eu fiind antrenor de portari, nu prea lucrez cu el. Îl ajut cum pot. Îmi mai care sfaturi, vizavi de portarul advers, cum stă și ce puncte slabe are. În rest, el are de făcut cu totul altceva în plan tehnico-tactic și mă bucur că se descurcă destul șde bine. Ușor-ușor, aș vrea și trebuie la un moment dat să se facă această separare tată - fiu. Și el își dorește, ceea ce mă bucură, și lucrăm la asta. Îi doresc în primul rând să fie sănătos și să meargă pe drumul pe care e acum. Astă vară, când a plecat din România, a plecat la un nivel, l-am văzut periodic de atunci, a crescut, lucru remarcat și de alți antrenori, dar și de colegi de-ai săi. Să fie serios în continuare, muncitor și sunt convins că lucrurile se vor așeza în favoarea lui și va ajunge acolo unde își dorește, primind ceea ce merită“, a mai spus Rudi.
„Ce vine din urmă e ce trebuie“
În acest moment, pentru Ionuț Stănescu cel mai important e să-mi câștig locul în Națională și să se integreze cât mai bine, „chiar dacă pe mai mult de jumătate dintre băieți îi cunosc“. „Pe plan colectiv, îmi doresc să readucem România unde îi este locul. Când vine vorba de medalii câștigate, România are un CV impresionant. Măcar în primele zece să ajungem. Este un drum lung, dar acum se face un schimb de generații, iar ce vine din urmă e ce trebuie“, a menționat tânărul handbalist.
Handbal, fotbal și iar handbal
Acesta a început handbalul la vârsta de șase ani, cu antrenorul Enis Murtaza, fiind integrat întâi la o generație mai mare cu câțiva ani.
„Am activat un an sau doi aici, apoi s-a făcut și generația mea, juniori 5.La generația mea jucam inter dreapta, iar la cea mai mare voiam în poartă. M-am dus la Enis Murtaza spunându-i că vreau să joc în poartă, ca tata. «Nu sunt nebun să bag în poartă un stângaci, înăltuț, cu brat bun», a refuzat antrenorul. Eu m-am supărat și am plecat portar la fotbal, am jucat cinci ani. Până la meciurile Constanței cu Magdeburg, când m-a impresionat atmosfera și am început iar handbalul, la 15 ani. Iar în șase luni am prins echipa națională la generația mea, cadeți. Apoi am evoluat sub tricolor și la celelalte categorii de vârstă. La Academia Hagi am fost coleg în generație (2002-2003) cu jucători precum Louis Munteanu, Dina Grameni, Alexi Pitu, Răzvan Tănasă sau Gabriel Dănuleasă. Am făcut și câteva antrenamente cu echipa de seniori. Pentru mine, Gheorghe Hagi este clar Regele fotbalului românesc și o persoană de nota 10. Ce a făcut el cu Academia Hagi e spre binele fotbalului și al sportului românesc“, a arătat Ionuț Stănescu.
Vorbește mai multe limbi străine
Sportivul de 21 de ani știe mai multe limbi străine și e pasionat și de istorie. „Engleza e o necesitate să o știi, e limbă de circulație internațională. Pentru mine e un bonus dacă învăț cât mai multe limbi străine. Știu să vorbesc și limba runsă, germana am făcut în liceu, am făcut cerere, pentru că am făcut franceză în clasele 5-8. Visul meu e să joc în Bundesliga și mă atrage și limba germană. Am învățat în pandemie germana, mă plictiseam. Limba rusă am învățat-o în mare parte singur, iar acum mă ajută la învățarea limbii poloneze. Joc în Polonia și este necesar, îmi trebuie și să înțeleg ce se spune la time out-uri și la analizele video“, spune Ionuț Stănescu.
Prietena lui Ionuț este voleibalistă
Prietena acestuia e sportivă, voleibalistă la Știința Bacău. „Consider că este persoana potrivită pentru mine și chiar m-a susținut întotdeauna. Chiar și acum, când suntem la distanță, eu fiind la 2.000 de kilometri, mă susține. Când a fost să plec, am discutat cu ea și i-am spus că vreau să încerc și străinătatea, întrucât am auzit din foarte multe direcții că e ce trebuie. Voiam să plec și să mă dezvolt ca sportiv și ca om. O plecare în străinătate te maturizează. Din prima mi-a spus: «Du-te, nu te gândi la mine, eu te susțin cu tot ce pot»“, a menționat Ionuț.
Echipe participante la Trofeul Carpați:
• România
• Serbia
• Turcia
• Georgia
Programul tricolorilor:
România - Turcia (3.01.2025), ora 17.30
România - Serbia (4.01.2025), ora 17.30
România - Georgia (5.01.2025), ora 17.30.
Lotul convocat pentru Trofeul Carpați NIRO (3-5 ianuarie 2025, Mioveni) și turneul amical din Spania (8-11 ianuarie 2025)
Jucători
1. Ionuț Broască – ACS HC Buzău 2012
2. Alexandru Andrei – CSM Constanța
3. Călin Dedu – CS Dinamo București
4. Tudor Botea – CS Minaur Baia Mare
5. Ionuț Iancu – CS Dinamo București
6. Călin Căbuț – CSM Constanța
7. Ionuț Nistor – CSM Constanța
8. Andrei Buzle – CSM Constanța
9. Daniel Vasile – CSM Constanța
10. Denis Vereș – AHC Potaissa Turda
11. Daniel Stanciuc – CS Dinamo București
12. Ionuț Stănescu – Wybrzeże Gdańsk
13. Andras Szasz – CSM Constanța
14. Andrei Drăgan – CSM Constanța
15. Gabriel Ilie – CSM Constanța
16. Bogdan Mănescu – CSM Bacău
17. Robert Nagy – CS Minaur Baia Mare
18. Liviu Caba – CSM București
19. Alexandru-Alin Ghivil – AHC Potaissa Turda
20. Daniel Susanu – ACS HC Buzău 2012
21. Mihnea Toma – ACS HC Buzău 2012
22. Codrin Radu – CSU din Suceava
23. Sorin Grigore – CSU din Suceava
24. Alexandru Pașca – CSA Steaua București
25. Răzvan Trif – SCM Politehnica Timișoara
Staff Tehnic:
• George Buricea – Antrenor Principal
• Ionuț Georgescu – Antrenor Secund
• Rudi Stănescu – Antrenor Portari
• Ognjen Jovanovic – Preparator Fizic
• Oana Podaru – Mental Coach
• Florin Ciocoiu – Medic
• Cristinel Gigiu – Kinetoterapeut
• Cezar Vârjac – Kinetoterapeut
• Răzvan Udriștioiu – Antrenor Federal.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto galerie: capturi Facebook (Federația Română de Handbal)
Citește și:
Interviu online cu handbalistul Ionuț Stănescu jr.
Moștenirea lui Rudi. Presiune și provocare pentru fiul acestuia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii