Constanța. Retrospectiva anului 2018. Cine a intrat și cine a părăsit scena politică, decizii majore, lupte și primii candidați la Primărie! (galerie foto)
Constanța. Retrospectiva anului 2018. Cine a intrat și cine a părăsit scena politică, decizii majore, lupte
07 Jan, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
4018
Marime text
Anul 2018 a fost anul centenarului, dar și al contestărilor la adresa partidului de guvernământ și a măsurilor sale. Au fost proteste și la Constanța, care au repus pe agenda publică diferențe ireconciliabile între o parte a poporului constănțean și clasa politică.
Mai jos, vă propunem o retrospectivă a principalelor evenimente din politica locală constănțeană din anul 2018.
La început de an, niciunul nu voia să facă declarații, dar situația era clară! Deputatul Turcescu și-a mutat cabinetul parlamentar din sediul PMP Constanța. Președintele organizației PMP Constanța, Claudiu Palaz, și deputatul aceluiași partid, Robert Turcescu, nu mai puteau conlucra sub același acoperiș. Tensiunile apăruseră încă din 2017 și i-a cuprins prin ricoșeu și pe apropiații lor.
Luna ianuarie a debutat cu oarece efervescență în organizația locală a PSD Constanța, care anunța că va merge în continuare pe mâna lui Felix Stroe la Transporturi și a lui Mircea Titus Dobre la Turism, ca miniștri și în cabinetul condus de Viorica Dăncilă. O lună mai târziu, aceeași organizație reușea să-și creeze departamentele interne. Iată cine sunt președinții de departamente din PSD Constanța: Departamentul pentru politici sociale și dialog social - Marin Țopai; Departamentul pentru egalitate de șanse - Nicoleta Bercaru; Departamentul pentru educație, cercetare științifică și societate - Petrică Miu; Departamentul pentru sănătate – Cătălin Grasa; Departamentul pentru politici economice și mediul de afaceri - George Gabriel Vișan; Departamentul pentru politici fiscale – Ștefan Mihu; Departamentul pentru Constituție, drepturi și libertăți fundamentale – Codrin Oprea; Departamentul pentru administrație publică, dezvoltare regională și turism – Florin Chelaru; Departamentul pentru infrastructură și transport – Valentin Gabriel Pârvulescu; Departamentul pentru relații internaționale și afaceri europene – Cristina Ileana Dumitrache; Departamentul pentru apărare și afaceri interne – Radu Babus; Departamentul pentru Cultură și culte – Marioara Cojoc; Departamentul pentru tineret și sport – Nicolae Roșu; Departamentul pentru comunicare și relații cu mass-media – Sorin Lucian Ionescu; Departamentul pentru resurse umane și gestionare a carierei – Lucian Lungoci; Departamentul pentru identitate social-democrată – Costin Răsăuțeanu.
Tot în luna februarie, președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, suferea o înfrângere usturătoare în ședința CJC. Aflat într-un conflict deschis cu deputatul Robert Turcescu și consilierul județean Florin Goidea, Palaz a vrut să-l scoată pe consilier din componența ATOP și să-și numească un apropiat, pe Daniel Turcu. Nu a reușit în februarie. Abia pe final de an s-a reușit completarea ATOP.
O lună mai târziu, Constanța devenea primul județ din țară care adopta o Declarație simbolică de Unire a României cu Republica Moldova. S-a întâmplat tot în Consiliul Județean și tot la inițiativa lui Claudiu Palaz (PMP).
La începutul primăverii, senatoarea USR Ramona Dinu îi transmitea o scrisoare publică primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, pe tema construcțiilor autorizate de primărie pe spațiu verde din fața restaurantului hotelului Flora.
În luna aprilie, deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, anunța că a inițiat trei noi proiecte legislative de completare și modificare a Codului Fiscal. Prima propunere legislativă se referea la deducerea din contribuțiile și impozitele reținute și plătite de angajatori a cheltuielilor salariale prilejuite de zilele libere stabilite prin lege ca zile de sărbătoare legală.
O altă propunere legislativă făcea referire la extinderea sferei de aplicare a scutirii impozitării profitului reinvestit pentru unul dintre cele mai importante categorii de mijloace fixe: mijloace de transport noi. Cel de-al treilea proiect de lege propunea renunțarea la reglementarea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal prin ordin al președintelui ANAF.
18 aprilie 2018 a fost prima zi în politică pentru Gabriel Daraban. Și nu oricum, ci în calitate de președinte al organizației municipale ALDE Constanța. Daraban este directorul comercial al companiei Oil Terminal, iar până în 2020, Daraban ar putea fi propunerea organizației municipale ALDE pentru Primăria Constanța.
În luna mai, fondatorul Pro România, Victor Ponta, a venit val-vârtej la Constanța. În cadrul conferinței de presă susținute la malul mării, Ponta l-a prezentat pe fostul ministru al Turismului PSD, Mircea Dobre, ca cea mai noua achiziție a Pro România. În aceeași formațiune și-a făcut cuib și deputatul Mircea Banias, care fusese alungat din ALDE.
„În 2001 începeam construcția organizației de tineret a PSD alături de Victor Ponta. După 19 ani începem să construim Pro România tot alături de Ponta, pentru că un singur om a confiscat PSD. Face legi în interes propriu, împotriva românilor. Poate voi fi considerat trădător, dar nu este așa. Plec de la guvernare alături de un om lângă care am construit mereu cât am fost ministru în 2017”, declara la acel moment Mircea Dobre. În prezent, acesta este trezorier al partidului.
Tot luna mai aducea un scandal în organizația PMP Eforie, care s-a lăsat cu schimbarea președintelui organizației, plecări din Consiliul Local și amenințări cu plângeri penale. La momentul respectiv, președintele interimar al organizației Eforie, Doina Abdula, mărturisea că nu reușește să comunice cu președintele organizației județene, Claudiu Palaz, și a caracterizat relația cu acesta drept tensionată.
În luna 2018, PNL Constanța a demarat o campanie de informare și strângere de semnături pentru susținerea Pilonului II de pensii. Deputatul Huțucă, care este și vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a criticat coaliția guvernamentală pe care o acuza că dezinformează populația cu privire la randamentul și opțiunea la pilonul II de pensii, în încercarea de a lua acești bani și a-i „vărsa” în Pilonul I, gestionat de stat.
Mai mult decât atât, președintele liberalilor constănțeni spunea atunci că PNL pregătește un proiect de lege prin care contribuția la pilonul II să crească la 6% și, ulterior, la 8% din salariul brut până în 2022. Proiectul nu a trecut în Parlament.
În luna iunie, ONG-ul „Constanța Altfel”, condus de senatorul Vergil Chițac, anunța că intensifică luptă cu administrația locală. Prin sălile de judecată, așa au considerat de cuviință membrii asociației. Cu această ocazie, a apărut din nou în spațiul public întrebarea „Se pregătește un viitor candidat pentru Primăria Constanța din zona civică?!”.
Tot în „cireșar”, organizația județeană PMP Constanța a votat în unanimitate susținerea moțiunii lui Eugen Tomac la congresul Partidului Mișcarea Populară.
În luna iunie, deputatul PSD George Vișan reușea să treacă prin Camera Deputaților, alături de ceilalți inițiatori, Legea cooperației. Pe 13 iunie a fost votată în Camera Deputaților legea pentru modificarea și completarea Legii contabilității nr 82/1991, modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990, precum și pentru modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.
Tot în iunie avea loc inaugurarea Consulatului Onorific al Estoniei la Constanța, dar și a unei curse aeriene între Constanța și Tallinn, în prezența prim-ministrului Estoniei, Juri Ratas, și a premiului României, Viorica Dăncilă. Oficialul român și serviciul de protocol au continuat seria gafelor și la malul mării. Dăncilă a uitat pentru câteva momente numele omologului său, iar la universitate, steagul Estoniei a fost arborat greșit. Una peste alta, prorectorul Universității „Ovidius” Alexandru Bobe a fost „uns” consulul onorific al Estoniei la Constanța.
Iunie a fost o lună bună și pentru femeile din PNL, care anunțau bucuroase că au două reprezentante la nivel național. În funcția de secretar regional al Organizației Femeilor Liberale a fost desemnată Adriana Câmpeanu, iar Carmen Alecu, prim-vicepreședinte al organizației municipale a OFL Constanța și secretar general adjunct al organizației municipale PNL Constanța, a fost numită în funcția de secretar general adjunct al OFL.
Luna Iunie pare să fi fost una inspirațională. De pildă, un fost parlamentar de Constanța a decis în iunie 2018 să părăsească definitiv România. Este vorba despre fostul deputat de Constanța - întâi pe listele USL, din partea PSD, apoi independent: Remus Cernea, care a ales să trăiască în Finlanda.
În luna iulie, Ioan Albu și-a încheiat mandatul de prefect al județului Constanța. Un mandat scurt și destul de fad, fără rezultate notabile. Ioan Albu fusese învestit în funcția de prefect pe 10 iulie 2017, la propunerea PSD, iar înainte a ocupat funcția de director al Direcției pentru Agricultură a Județului Constanța. Și tot în 2018, dar spre sfârșitul anului, și-a încheiat mandatul de subprefect al județului Constanța și Levent Accoium, reprezentantul UDTR.
În luna iulie, Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ din Constanța a reușit să fie preluat oficial de Consiliul Județean Constanța. Pe 10 iulie 2018 a fost semnat protocolul de predare-primire a imobilului în care își va desfășura activitatea „Casa Soarelui“. Președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, și directorul DSP Constanța au semnat documentul de predare-primire.
Reamintim că, pe 1 septembrie 2017, Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ din Constanța și-a închis porțile după 10 ani în care a fost casă pentru 4.000 de pacienți diagnosticați cu cancer ce au primit aici îngrijiri și tratament paliativ. Cu toate că, până la sfârșitul anului 2018, centrul trebuia să fie funcțional, inaugurarea a fost amânată pentru primăvara acestui an.
În luna lui Cuptor, când românii se bucurau de vacanță, senatoarea USR Ramona Dinu a introdus trei amendamente aprobate în Legea Offshore, care urmăresc crearea unui cadru legislativ coerent pentru cei care desfășoară activități petroliere, conservarea biodiversității în zonele de exploatare, precum și protejarea intereselor persoanelor din comunitățile locale limitrofe viitoarelor operațiuni petroliere, așa cum susținea aceasta.
Și tot în iulie 2018, deputatul Bogdan Huțucă îi solicita premierului Dăncilă să includă în programul de înzestrare militară Șantierul Naval Constanța. Iar senatorul Vergil Chițac susținea o interpelare tot pe tema șantierului Naval Mangalia, după finalizarea tranzacției prin care Statul Român devenea acționar majoritar la Șantierul Naval 2 Mai Mangalia SA, deținând 51% dintre acțiunile companiei.
Luna august a debutat cu numirea prefectului județului Constanța, fostul ofițer SRI Dumitru Jeacă. Acesta și-a început cariera în sistemul public în anul 2009. Din mai 2009 și până în iunie 2016, a ocupat pe rând funcții de director, director executiv, manager de zonă sau specialist resurse umane în cadrul Companiei Naționale Loteria Română - Centrul Profit Constanța. Pe 23.06.2017 este numit subprefect al județului Constanța.
August a fost una dintre cele mai agitate luni ale lui 2018. Protestul diasporei din 10 august a repus pe tapet diferențe ireconciliabile între electorat și politicieni. După proteste, USR Constanța a solicitat Inspectoratului Județean de Jandarmi să clarifice dacă în Piața Victoriei au acționat și trupe din cadrul structurii locale. Răspunsul a venit ceva mai târziu: da, au fost!
Tot în luna august, internauții au comentat de zor o fotografie postată pe o rețea de socializare de primarul localității Negru Vodă din județul Constanța, alături de președintele Klaus Iohannis. Petre Urziceanu, primarul localității Negru Vodă, spunea că l-a întâlnit pe președinte Iohannis în timp ce se plimba cu bicicleta în sudul litoralului. Iohannis se afla la Neptun, în vacanță la vila de protocol.
Și tot în luna august, senatorul Nicolae Moga prezenta la sediul Prefecturii Constanța proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a județului Constanța. Moga spunea atunci că se află în proiectare și realizarea unei conducte de la un punct din Marea Neagră până la punctul Podișor. În cadrul acestui proiect intrau atât conductele din punctul Tuzla, cât și cea din punctul Vadu spre Grădina. Transgaz urma să investească 360 de milioane de euro pentru realizarea conductei Tuzla-Podișor, care va prelua gazele ce vor fi extrase din Marea
Neagră și le va transporta spre conductele de export, potrivit datelor publicate în raportul pentru semestrul I al administratorilor companiei.
Tot în august, Ion Popa a preluat conducerea interimară a ALDE Constanța. Senatorul de Argeș a fost trimis la Constanța chiar de Călin Popescu Tăriceanu. Misiunea senatorului s-a frânt însă până la sfârșitul anului, după ce au reușit să piardă funcția de vicepreședinte a Consiliului Județean Constanța, prin excluderea din partid a lui Daniel Learciu.
Finalul lunii august le-a adus pe litoral pe femeile social-democrate la tradiționala „Școală de Vară”. Chiar dacă au trecut cu toatele clasa și în 2018, cu siguranță nu vor uita prea curând huiduielile și înjurăturile primite la Pavilionul Expozițional de la Constanța. Viorica Dăncilă a ieșit cea mai șifonată din toată povestea asta. La propriu. Iar în final a fost nevoită să părăsească locația, culcată pe bancheta din spate a unui autoturism de teren. Marele absent al întâlnirii a fost Liviu Dragnea, care a preferat să rămână la Neptun. O fi știut el ceva!
În calitate de gazdă, președintele PSD Constanța, Felix Stroe, a fost pe baricade. Printre pupături și fotografii, acesta a reușit să prindă microfonul și să transmită un mesaj femeilor din partid. Stroe a promis că cel puțin 50% din candidații la alegerile locale din 2020 la Constanța vor fi femei. Declarația a rămas înregistrată pe bandă!
În luna septembrie, senatorul PSD Ștefan Mihu încă se mai gândea la vacanța mare. Prin urmare, a pus pe hârtie o interpelare parlamentară cu tema: „Se impune luarea în discuție a unei vacanțe de vară care să se încheie la sfârșitul lunii septembrie“.
Tot în luna septembrie, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța Dumitru Daniel Learciu și președinții organizațiilor din Techirghiol și Valu lui Traian au fost radiați din ALDE. Motivul, pueril, neplata cotizației. Luna septembrie a adus un adevărat război în ALDE Constanța, între o parte a conducerii filialei, coordonatorul politic de la București, deputatul Andrei Gerea, și fostul președinte interimar de la județ, Daniel Learciu. Interesele, cel mai probabil, i-au adus în această situație deplorabilă.
Septembrie a deschis un nou front de luptă între USR Constanța și Primăria condusă de Decebal Făgădău. „Peste 6.000 de semnături strânse în cadrul campaniei Fără penali în funcții publice, invalidate de Primăria Constanța”, anunța la acel moment deputatul USR de Constanța Stelian Ion. USR și coordonatorii campaniei „Fără penali” au reușit să depună în luna august la Primăria Constanța aproximativ 22.000 de semnături.
Cu activitate zero pe plan local, în luna septembrie, senatorul PSD Liviu Brăiloiu devenea președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat.
Septembrie 2018 aduce și primele tensiuni în PSD și la nivel local. Se scrie și se vorbește despre o „separare” între Felix Stroe, președintele organizației, și Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța. Și la nivel național a avut loc CExN, îndelung comentat. La fel de îndelung comentată a fost și poziția filialei de la Constanța. Felix Stroe, pedepsit de Dragnea pentru partizanatul cu Mihai Tudose, i-a trimis toată toamna lui Daddy mesaje de împăcare. „Democrația e o valoare fundamentală pentru PSD, iar în organizația județeană Constanța a PSD sunt promovate toate formele ei de manifestare. Avem un statut al partidului care stabilește cadrul în care funcționează democrația interna de partid. În acest mod trebuie dezbătute problemele partidului, atunci când ele apar. Forurile în care trebuie purtate asemenea discuții sunt CExN, respectiv Congresul partidului. Repet, aceste discuții trebuie purtate, dar numai în forurile statutare ale partidului și numai acolo. Procedând altfel, nu facem decât să destabilizăm partidul și să producem confuzie în rândul celor peste cinci sute de mii de membri PSD“, susținea, într-o declarație de presă, președintele PSD Constanța, Felix Stroe.
În luna septembrie, deputatul USR Stelian Ion a înregistrat o plângere penală împotriva prim-adjunctului Jandarmeriei Române, colonelul Sebastian Cucoș, urmare a evenimentelor din 10 august 2018. „USR consideră că violența extremă declanșată asupra protestatarilor pașnici din comanda colonelului Cucoș nu a fost nici pe departe o restabilire a ordinii și liniștii publice, ci o represiune și, prin urmare, denunțătorul Sebastian Cucoș pare mai degrabă animat de intenția de a calomnia victimele și de a lansa în spațiul public perdele de fum și teorii ale conspirației, de natură să abată atenția de la faptele sale. Graba cu care Carmen Dan a secretizat documente care ar fi fost de natură să clarifice circumstanțele intervenției brutale ale jandarmilor în noaptea de 10-11 august 2018 arată că atât ministrul de Interne, cât și Jandarmeria au lucruri de ascuns”, susținea deputatul Stelian Ion, considerat cel mai vocal parlamentar din opoziție în 2018.
În luna octombrie, deputatul PNL Bogdan Huțucă semnala printr-o interpelare parlamentară situația gravă a pacienților oncologici constănțeni rămași fără tratament de radioterapie, după ce singurul centru de radioterapie din Dobrogea, care funcționa în regim de spitalizare de zi, a anunțat că introduce servicii de radioterapie cu plată pentru pacienții noi.
Din păcate, Constanța a rămas și pe parcursul anului 2018 pe lista rușinii, dar și a morții, unde oameni suferinzi, care s-au luptat zi de zi pentru a supraviețui acestei boli. Legat de acest aspect, Huțucă spunea, în octombrie, că la proiectul bugetului de stat pe anul 2018 a depus un amendament prin care solicita suma de 1,4 milioane lei pentru achiziționarea de aparatură medicală pentru Spitalul Județean Constanța. „Bineînțeles, parlamentarii PSD și ALDE au respins acest amendament!“, afirma deputatul PNL de Constanța.
Octombrie a venit cu o criză a apei calde pentru constănțenii din sistemul centralizat. Autoritățile locale au intrat în priză, dar și parlamentarii. Deputatul USR Stelian Ion a mers în audiență la ministrul Energiei (ALDE), Anton Anton, pentru a găsi o soluție în ceea ce privește reluarea furnizării apei calde către constănțenii racordați la sistemul centralizat. O soluție avansată pe termen lung a fost ca Primăria Constanța să preia CET-ul, demers care nu a început efectiv, dar care este dorit și de municipalitate.
Și deputatul PMP Robert Turcescu a susținut în luna octombrie o declarație politică despre „Varianta de ocolire Mangalia“ și criza agentului termic de la Constanța. În plenul Camerei Deputaților, a supus atenției două mari probleme cu care se confruntă în prezent județul Constanța, pe care îl reprezintă în Parlamentul României.
Tot în luna octombrie, Osman Fedbi a fost reales președinte al Uniunii Turce din România. La evenimentul care s-a desfășurat la Tulcea au participat aproape 100 de delegați din toată țara. Fedbi conduce Uniunea de 14 ani.
În octombrie 2018, Daniel Learciu și-a pierdut temporar calitatea de consilier județean și funcția de vicepreședinte al CJC. A mers în instanță și în luna decembrie a revenit în Consiliul Județean Constanța.
În aceeași lună, senatorii au adoptat Legea 171/2018 - modificarea și completarea unor acte normative prin care militarii și polițiștii vor putea folosi banii de chirie pentru achiziția unei locuințe. Senatorul PSD de Constanța Liviu Tit Brăiloiu a depus mai multe amendamente la această lege.
În luna noiembrie este dizolvat Biroul Permanent Local al Organizației municipale a PNL Constanța și are loc validarea unui birou politic local interimar. În urma votului membrilor BPJ, componența noului birou politic local al Organizației Municipale a PNL Constanța este următoarea: președinte interimar - Adrian Manole, prim-vicepreședinte - Costel Stanca, membri - Carmen Alecu, Mihaela Andrei, Adriana Arghirescu, Costin Avătavului, Bogdan Barață, Bogdan Bola, Stelian Bucovală, Adriana Câmpeanu, Victor Constantin, Marian Crușoveanu, Mihnea Claudiu Drumea, Florin Gavrilă, Stelian Gima, Radu Bogdan Matei, Sorin Mocianu, George Niculescu, Liviu Popa, Ionuț Rusu, Mihaela Scrieciu, Ioan Solomon, Gabriela Stan, Geanina Topolov, Raluca Trandafir, Marius Tulică și Cristian Zahariuc, iar trezorier este George Măndilă. Prim-vicepreședintele PNL Constanța, Septimiu Bourceanu, cel care ocupase funcția de coordonator politic al Organizației Municipale PNL Constanța, este tras „pe dreapta” .
Vânturache, arhitectul Constanței, și-a umflat mușchii
Luna noiembrie aduce și o decizie istorică la Constanța în plan administrativ. Arhitectul-șef al municipiului, Radu Vânturache, recomandă întregirea unui teren aferent monumentului istoric Poarta Mare a Cetății Tomis, prin expropriere, practic dând tonul unui vot de blam din partea consilierilor locali pentru o investiție imobiliară în imediata apropiere a unui sit istoric. Asta după ce, în luna iunie a anului 2018, investitorul reușea să obțină de la Ministerul Culturii avizul favorabil nr. 247/U/2018 pentru Planul Urbanistic de Detaliu care nu a intrat în dezbaterea Consiliului Local Municipal.
Și tot în luna noiembrie, proiectul deputatului PSD de Constanța Cristina Dumitrache privind dreptul la o viață normală al persoanelor cu boala celiacă devine ajunge în Parlament. Deputatul PSD a explicat că acest demers a fost posibil „ca urmare a acțiunilor întreprinse de către Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten, pentru sensibilizarea populației și autorităților cu privire la incidența crescută a bolii celiace, împreună cu președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din cadrul Camerei Deputaților, conf. dr. Buicu Florin, și cu sprijinul a 135 de deputați, în majoritatea membri ai grupului PSD din Camera Deputaților, am depus spre dezbatere proiectul privind Protecția Persoanelor cu Boală Celiacă din România”.
Obiectivul proiectului este acela de a crea baza legală pentru construcția unui cadru favorabil și decent pentru siguranța vieții și pentru respectarea drepturilor fundamentale, în condiții de nediscriminare, ale persoanelor diagnosticate cu boala celiacă (intoleranța severă la gluten).
În luna decembrie, senatorul Nicolae Moga și-a prezentat raportul de activitate. Acesta a anunțat că a depus pe procedură de urgență proiectul de lege privind construirea în județul Constanța a Spitalului Militar Regional „Mihail Kogălniceanu“. „După ce proiectul va deveni lege, de restul lucrurilor se va ocupa MApN. Spitalul militar regional ar putea avea cel puțin 500 de paturi”, a spus atunci Moga. Senatorul a mai anunțat că, împreună cu profesorii de la Constanța, lucrează la un proiect pe educație care vizează transformarea Universității „Ovidius“ în Centru de Excelență Multicultural.
În decembrie, Constanța a primit un semn de viață de la Guvernul României, după câteva luni de tăcere. Ionuț Done a fost numit temporar subprefect al județului Constanța, pe 13 decembrie 2018. Inițial, acest post îi fusese promis lui Cristinel Dragomir, de la PSD, dar n-a mai fost să fie.
În ultima ședință de Consiliu Județean din 2018, istoricul Adrian V. Rădulescu devenea cetățean de onoare al județului Constanța. Titlul a fost acordat post-mortem și a fost ridicat de fiica și nepoata primului primar și prefect al Constanței de după 1989.
Tot în decembrie 2018 a început să bată vântul schimbării prin Teatrul de Stat Constanța. Se pune problema aducerii unui manager de la București, pentru că Marius Horia Țuțuianu nu este mulțumit de managementul Danei Dumitrescu. Corpul de Control al CJC a făcut verificări în instituția teatrală.
La sfârșit de an iese, mai mult cu forța decât de bună voie, din Consiliul Județean liberalul Sorin Mocianu. Acesta a fost nevoit să demisioneze din Consiliul Județean Constanța, după ce absentase fără motiv de la cinci ședințe, adică aproape jumătate de an.
Următorii pe lista PNL pentru CJ Constanța sunt Lavinia Stan, Eugen Silaghi și Nicolae Ciucă, însă deocamdată liberalii sunt încă în vacanță și nu s-au întrunit în Biroul Politic Județean pentru a decide înlocuitorul lui Mocianu.
Decembrie ne-a luat prin surprindere cu o ședință a Biroului Politic Municipal PNL în care au fost validate primele dosare de candidatură pentru Primăria Constanța, cele ale consilierilor județeni George Niculescu și Costel Stanca, dar și reprezentantul organizației de tineret, Cosmin Sava. În primăvara acestui an urmează să se realizeze un sondaj intern, urmând ca, la final, din această cercetare sociologică să fie extras candidatul PNL pentru alegerile locale din 2020 pentru Primăria Municipiului Constanța.
Mai jos, vă propunem o retrospectivă a principalelor evenimente din politica locală constănțeană din anul 2018.
Tunete și fulgere la început de an
La început de an, niciunul nu voia să facă declarații, dar situația era clară! Deputatul Turcescu și-a mutat cabinetul parlamentar din sediul PMP Constanța. Președintele organizației PMP Constanța, Claudiu Palaz, și deputatul aceluiași partid, Robert Turcescu, nu mai puteau conlucra sub același acoperiș. Tensiunile apăruseră încă din 2017 și i-a cuprins prin ricoșeu și pe apropiații lor.
Luna ianuarie a debutat cu oarece efervescență în organizația locală a PSD Constanța, care anunța că va merge în continuare pe mâna lui Felix Stroe la Transporturi și a lui Mircea Titus Dobre la Turism, ca miniștri și în cabinetul condus de Viorica Dăncilă. O lună mai târziu, aceeași organizație reușea să-și creeze departamentele interne. Iată cine sunt președinții de departamente din PSD Constanța: Departamentul pentru politici sociale și dialog social - Marin Țopai; Departamentul pentru egalitate de șanse - Nicoleta Bercaru; Departamentul pentru educație, cercetare științifică și societate - Petrică Miu; Departamentul pentru sănătate – Cătălin Grasa; Departamentul pentru politici economice și mediul de afaceri - George Gabriel Vișan; Departamentul pentru politici fiscale – Ștefan Mihu; Departamentul pentru Constituție, drepturi și libertăți fundamentale – Codrin Oprea; Departamentul pentru administrație publică, dezvoltare regională și turism – Florin Chelaru; Departamentul pentru infrastructură și transport – Valentin Gabriel Pârvulescu; Departamentul pentru relații internaționale și afaceri europene – Cristina Ileana Dumitrache; Departamentul pentru apărare și afaceri interne – Radu Babus; Departamentul pentru Cultură și culte – Marioara Cojoc; Departamentul pentru tineret și sport – Nicolae Roșu; Departamentul pentru comunicare și relații cu mass-media – Sorin Lucian Ionescu; Departamentul pentru resurse umane și gestionare a carierei – Lucian Lungoci; Departamentul pentru identitate social-democrată – Costin Răsăuțeanu.
Tot în luna februarie, președintele PMP Constanța, Claudiu Palaz, suferea o înfrângere usturătoare în ședința CJC. Aflat într-un conflict deschis cu deputatul Robert Turcescu și consilierul județean Florin Goidea, Palaz a vrut să-l scoată pe consilier din componența ATOP și să-și numească un apropiat, pe Daniel Turcu. Nu a reușit în februarie. Abia pe final de an s-a reușit completarea ATOP.
O lună mai târziu, Constanța devenea primul județ din țară care adopta o Declarație simbolică de Unire a României cu Republica Moldova. S-a întâmplat tot în Consiliul Județean și tot la inițiativa lui Claudiu Palaz (PMP).
Primăvara interpelărilor și inițiativelor legislative
La începutul primăverii, senatoarea USR Ramona Dinu îi transmitea o scrisoare publică primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, pe tema construcțiilor autorizate de primărie pe spațiu verde din fața restaurantului hotelului Flora.
În luna aprilie, deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, anunța că a inițiat trei noi proiecte legislative de completare și modificare a Codului Fiscal. Prima propunere legislativă se referea la deducerea din contribuțiile și impozitele reținute și plătite de angajatori a cheltuielilor salariale prilejuite de zilele libere stabilite prin lege ca zile de sărbătoare legală.
O altă propunere legislativă făcea referire la extinderea sferei de aplicare a scutirii impozitării profitului reinvestit pentru unul dintre cele mai importante categorii de mijloace fixe: mijloace de transport noi. Cel de-al treilea proiect de lege propunea renunțarea la reglementarea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal prin ordin al președintelui ANAF.
18 aprilie 2018 a fost prima zi în politică pentru Gabriel Daraban. Și nu oricum, ci în calitate de președinte al organizației municipale ALDE Constanța. Daraban este directorul comercial al companiei Oil Terminal, iar până în 2020, Daraban ar putea fi propunerea organizației municipale ALDE pentru Primăria Constanța.
Ponta i l-a suflat pe Dobre lui Dragnea
În luna mai, fondatorul Pro România, Victor Ponta, a venit val-vârtej la Constanța. În cadrul conferinței de presă susținute la malul mării, Ponta l-a prezentat pe fostul ministru al Turismului PSD, Mircea Dobre, ca cea mai noua achiziție a Pro România. În aceeași formațiune și-a făcut cuib și deputatul Mircea Banias, care fusese alungat din ALDE.
„În 2001 începeam construcția organizației de tineret a PSD alături de Victor Ponta. După 19 ani începem să construim Pro România tot alături de Ponta, pentru că un singur om a confiscat PSD. Face legi în interes propriu, împotriva românilor. Poate voi fi considerat trădător, dar nu este așa. Plec de la guvernare alături de un om lângă care am construit mereu cât am fost ministru în 2017”, declara la acel moment Mircea Dobre. În prezent, acesta este trezorier al partidului.
Asociația senatorului Chițac deschide zeci de procese Primăriei Constanța
Tot luna mai aducea un scandal în organizația PMP Eforie, care s-a lăsat cu schimbarea președintelui organizației, plecări din Consiliul Local și amenințări cu plângeri penale. La momentul respectiv, președintele interimar al organizației Eforie, Doina Abdula, mărturisea că nu reușește să comunice cu președintele organizației județene, Claudiu Palaz, și a caracterizat relația cu acesta drept tensionată.
În luna 2018, PNL Constanța a demarat o campanie de informare și strângere de semnături pentru susținerea Pilonului II de pensii. Deputatul Huțucă, care este și vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a criticat coaliția guvernamentală pe care o acuza că dezinformează populația cu privire la randamentul și opțiunea la pilonul II de pensii, în încercarea de a lua acești bani și a-i „vărsa” în Pilonul I, gestionat de stat.
Mai mult decât atât, președintele liberalilor constănțeni spunea atunci că PNL pregătește un proiect de lege prin care contribuția la pilonul II să crească la 6% și, ulterior, la 8% din salariul brut până în 2022. Proiectul nu a trecut în Parlament.
În luna iunie, ONG-ul „Constanța Altfel”, condus de senatorul Vergil Chițac, anunța că intensifică luptă cu administrația locală. Prin sălile de judecată, așa au considerat de cuviință membrii asociației. Cu această ocazie, a apărut din nou în spațiul public întrebarea „Se pregătește un viitor candidat pentru Primăria Constanța din zona civică?!”.
Tot în „cireșar”, organizația județeană PMP Constanța a votat în unanimitate susținerea moțiunii lui Eugen Tomac la congresul Partidului Mișcarea Populară.
În luna iunie, deputatul PSD George Vișan reușea să treacă prin Camera Deputaților, alături de ceilalți inițiatori, Legea cooperației. Pe 13 iunie a fost votată în Camera Deputaților legea pentru modificarea și completarea Legii contabilității nr 82/1991, modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990, precum și pentru modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.
Viorica a venit la Constanța și a plecat huiduită!
Tot în iunie avea loc inaugurarea Consulatului Onorific al Estoniei la Constanța, dar și a unei curse aeriene între Constanța și Tallinn, în prezența prim-ministrului Estoniei, Juri Ratas, și a premiului României, Viorica Dăncilă. Oficialul român și serviciul de protocol au continuat seria gafelor și la malul mării. Dăncilă a uitat pentru câteva momente numele omologului său, iar la universitate, steagul Estoniei a fost arborat greșit. Una peste alta, prorectorul Universității „Ovidius” Alexandru Bobe a fost „uns” consulul onorific al Estoniei la Constanța.
Iunie a fost o lună bună și pentru femeile din PNL, care anunțau bucuroase că au două reprezentante la nivel național. În funcția de secretar regional al Organizației Femeilor Liberale a fost desemnată Adriana Câmpeanu, iar Carmen Alecu, prim-vicepreședinte al organizației municipale a OFL Constanța și secretar general adjunct al organizației municipale PNL Constanța, a fost numită în funcția de secretar general adjunct al OFL.
Luna Iunie pare să fi fost una inspirațională. De pildă, un fost parlamentar de Constanța a decis în iunie 2018 să părăsească definitiv România. Este vorba despre fostul deputat de Constanța - întâi pe listele USL, din partea PSD, apoi independent: Remus Cernea, care a ales să trăiască în Finlanda.
Schimbări la Prefectura Constanța. Pleacă ai noștri, vin ai noștri!
În luna iulie, Ioan Albu și-a încheiat mandatul de prefect al județului Constanța. Un mandat scurt și destul de fad, fără rezultate notabile. Ioan Albu fusese învestit în funcția de prefect pe 10 iulie 2017, la propunerea PSD, iar înainte a ocupat funcția de director al Direcției pentru Agricultură a Județului Constanța. Și tot în 2018, dar spre sfârșitul anului, și-a încheiat mandatul de subprefect al județului Constanța și Levent Accoium, reprezentantul UDTR.
În luna iulie, Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ din Constanța a reușit să fie preluat oficial de Consiliul Județean Constanța. Pe 10 iulie 2018 a fost semnat protocolul de predare-primire a imobilului în care își va desfășura activitatea „Casa Soarelui“. Președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu, și directorul DSP Constanța au semnat documentul de predare-primire.
Reamintim că, pe 1 septembrie 2017, Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ din Constanța și-a închis porțile după 10 ani în care a fost casă pentru 4.000 de pacienți diagnosticați cu cancer ce au primit aici îngrijiri și tratament paliativ. Cu toate că, până la sfârșitul anului 2018, centrul trebuia să fie funcțional, inaugurarea a fost amânată pentru primăvara acestui an.
În luna lui Cuptor, când românii se bucurau de vacanță, senatoarea USR Ramona Dinu a introdus trei amendamente aprobate în Legea Offshore, care urmăresc crearea unui cadru legislativ coerent pentru cei care desfășoară activități petroliere, conservarea biodiversității în zonele de exploatare, precum și protejarea intereselor persoanelor din comunitățile locale limitrofe viitoarelor operațiuni petroliere, așa cum susținea aceasta.
Și tot în iulie 2018, deputatul Bogdan Huțucă îi solicita premierului Dăncilă să includă în programul de înzestrare militară Șantierul Naval Constanța. Iar senatorul Vergil Chițac susținea o interpelare tot pe tema șantierului Naval Mangalia, după finalizarea tranzacției prin care Statul Român devenea acționar majoritar la Șantierul Naval 2 Mai Mangalia SA, deținând 51% dintre acțiunile companiei.
Luna august a debutat cu numirea prefectului județului Constanța, fostul ofițer SRI Dumitru Jeacă. Acesta și-a început cariera în sistemul public în anul 2009. Din mai 2009 și până în iunie 2016, a ocupat pe rând funcții de director, director executiv, manager de zonă sau specialist resurse umane în cadrul Companiei Naționale Loteria Română - Centrul Profit Constanța. Pe 23.06.2017 este numit subprefect al județului Constanța.
August de foc, la propriu
August a fost una dintre cele mai agitate luni ale lui 2018. Protestul diasporei din 10 august a repus pe tapet diferențe ireconciliabile între electorat și politicieni. După proteste, USR Constanța a solicitat Inspectoratului Județean de Jandarmi să clarifice dacă în Piața Victoriei au acționat și trupe din cadrul structurii locale. Răspunsul a venit ceva mai târziu: da, au fost!
Tot în luna august, internauții au comentat de zor o fotografie postată pe o rețea de socializare de primarul localității Negru Vodă din județul Constanța, alături de președintele Klaus Iohannis. Petre Urziceanu, primarul localității Negru Vodă, spunea că l-a întâlnit pe președinte Iohannis în timp ce se plimba cu bicicleta în sudul litoralului. Iohannis se afla la Neptun, în vacanță la vila de protocol.
Și tot în luna august, senatorul Nicolae Moga prezenta la sediul Prefecturii Constanța proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a județului Constanța. Moga spunea atunci că se află în proiectare și realizarea unei conducte de la un punct din Marea Neagră până la punctul Podișor. În cadrul acestui proiect intrau atât conductele din punctul Tuzla, cât și cea din punctul Vadu spre Grădina. Transgaz urma să investească 360 de milioane de euro pentru realizarea conductei Tuzla-Podișor, care va prelua gazele ce vor fi extrase din Marea
Neagră și le va transporta spre conductele de export, potrivit datelor publicate în raportul pentru semestrul I al administratorilor companiei.
Tot în august, Ion Popa a preluat conducerea interimară a ALDE Constanța. Senatorul de Argeș a fost trimis la Constanța chiar de Călin Popescu Tăriceanu. Misiunea senatorului s-a frânt însă până la sfârșitul anului, după ce au reușit să piardă funcția de vicepreședinte a Consiliului Județean Constanța, prin excluderea din partid a lui Daniel Learciu.
Finalul lunii august le-a adus pe litoral pe femeile social-democrate la tradiționala „Școală de Vară”. Chiar dacă au trecut cu toatele clasa și în 2018, cu siguranță nu vor uita prea curând huiduielile și înjurăturile primite la Pavilionul Expozițional de la Constanța. Viorica Dăncilă a ieșit cea mai șifonată din toată povestea asta. La propriu. Iar în final a fost nevoită să părăsească locația, culcată pe bancheta din spate a unui autoturism de teren. Marele absent al întâlnirii a fost Liviu Dragnea, care a preferat să rămână la Neptun. O fi știut el ceva!
În calitate de gazdă, președintele PSD Constanța, Felix Stroe, a fost pe baricade. Printre pupături și fotografii, acesta a reușit să prindă microfonul și să transmită un mesaj femeilor din partid. Stroe a promis că cel puțin 50% din candidații la alegerile locale din 2020 la Constanța vor fi femei. Declarația a rămas înregistrată pe bandă!
În luna septembrie, senatorul PSD Ștefan Mihu încă se mai gândea la vacanța mare. Prin urmare, a pus pe hârtie o interpelare parlamentară cu tema: „Se impune luarea în discuție a unei vacanțe de vară care să se încheie la sfârșitul lunii septembrie“.
Tot în luna septembrie, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța Dumitru Daniel Learciu și președinții organizațiilor din Techirghiol și Valu lui Traian au fost radiați din ALDE. Motivul, pueril, neplata cotizației. Luna septembrie a adus un adevărat război în ALDE Constanța, între o parte a conducerii filialei, coordonatorul politic de la București, deputatul Andrei Gerea, și fostul președinte interimar de la județ, Daniel Learciu. Interesele, cel mai probabil, i-au adus în această situație deplorabilă.
Campania „Fără penali în funcții publice”, derulată de USR, cel mai consistent proiect al opoziției
Septembrie a deschis un nou front de luptă între USR Constanța și Primăria condusă de Decebal Făgădău. „Peste 6.000 de semnături strânse în cadrul campaniei Fără penali în funcții publice, invalidate de Primăria Constanța”, anunța la acel moment deputatul USR de Constanța Stelian Ion. USR și coordonatorii campaniei „Fără penali” au reușit să depună în luna august la Primăria Constanța aproximativ 22.000 de semnături.
Cu activitate zero pe plan local, în luna septembrie, senatorul PSD Liviu Brăiloiu devenea președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat.
Tensiuni și în PSD Constanța. Stroe rămâne președinte, meci câștigat.
Septembrie 2018 aduce și primele tensiuni în PSD și la nivel local. Se scrie și se vorbește despre o „separare” între Felix Stroe, președintele organizației, și Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța. Și la nivel național a avut loc CExN, îndelung comentat. La fel de îndelung comentată a fost și poziția filialei de la Constanța. Felix Stroe, pedepsit de Dragnea pentru partizanatul cu Mihai Tudose, i-a trimis toată toamna lui Daddy mesaje de împăcare. „Democrația e o valoare fundamentală pentru PSD, iar în organizația județeană Constanța a PSD sunt promovate toate formele ei de manifestare. Avem un statut al partidului care stabilește cadrul în care funcționează democrația interna de partid. În acest mod trebuie dezbătute problemele partidului, atunci când ele apar. Forurile în care trebuie purtate asemenea discuții sunt CExN, respectiv Congresul partidului. Repet, aceste discuții trebuie purtate, dar numai în forurile statutare ale partidului și numai acolo. Procedând altfel, nu facem decât să destabilizăm partidul și să producem confuzie în rândul celor peste cinci sute de mii de membri PSD“, susținea, într-o declarație de presă, președintele PSD Constanța, Felix Stroe.
Stelian Ion, cel mai vocal parlamentar al opoziției în 2018, în lupta pe justiție și nu numai
În luna septembrie, deputatul USR Stelian Ion a înregistrat o plângere penală împotriva prim-adjunctului Jandarmeriei Române, colonelul Sebastian Cucoș, urmare a evenimentelor din 10 august 2018. „USR consideră că violența extremă declanșată asupra protestatarilor pașnici din comanda colonelului Cucoș nu a fost nici pe departe o restabilire a ordinii și liniștii publice, ci o represiune și, prin urmare, denunțătorul Sebastian Cucoș pare mai degrabă animat de intenția de a calomnia victimele și de a lansa în spațiul public perdele de fum și teorii ale conspirației, de natură să abată atenția de la faptele sale. Graba cu care Carmen Dan a secretizat documente care ar fi fost de natură să clarifice circumstanțele intervenției brutale ale jandarmilor în noaptea de 10-11 august 2018 arată că atât ministrul de Interne, cât și Jandarmeria au lucruri de ascuns”, susținea deputatul Stelian Ion, considerat cel mai vocal parlamentar din opoziție în 2018.
2018, anul morții din cauza lipsei radioterapiei la Constanța
În luna octombrie, deputatul PNL Bogdan Huțucă semnala printr-o interpelare parlamentară situația gravă a pacienților oncologici constănțeni rămași fără tratament de radioterapie, după ce singurul centru de radioterapie din Dobrogea, care funcționa în regim de spitalizare de zi, a anunțat că introduce servicii de radioterapie cu plată pentru pacienții noi.
Din păcate, Constanța a rămas și pe parcursul anului 2018 pe lista rușinii, dar și a morții, unde oameni suferinzi, care s-au luptat zi de zi pentru a supraviețui acestei boli. Legat de acest aspect, Huțucă spunea, în octombrie, că la proiectul bugetului de stat pe anul 2018 a depus un amendament prin care solicita suma de 1,4 milioane lei pentru achiziționarea de aparatură medicală pentru Spitalul Județean Constanța. „Bineînțeles, parlamentarii PSD și ALDE au respins acest amendament!“, afirma deputatul PNL de Constanța.
Constănțenii s-au spălat 10 zile la lighean pentru că așa a vrut ALDE!
Octombrie a venit cu o criză a apei calde pentru constănțenii din sistemul centralizat. Autoritățile locale au intrat în priză, dar și parlamentarii. Deputatul USR Stelian Ion a mers în audiență la ministrul Energiei (ALDE), Anton Anton, pentru a găsi o soluție în ceea ce privește reluarea furnizării apei calde către constănțenii racordați la sistemul centralizat. O soluție avansată pe termen lung a fost ca Primăria Constanța să preia CET-ul, demers care nu a început efectiv, dar care este dorit și de municipalitate.
Și deputatul PMP Robert Turcescu a susținut în luna octombrie o declarație politică despre „Varianta de ocolire Mangalia“ și criza agentului termic de la Constanța. În plenul Camerei Deputaților, a supus atenției două mari probleme cu care se confruntă în prezent județul Constanța, pe care îl reprezintă în Parlamentul României.
Tot în luna octombrie, Osman Fedbi a fost reales președinte al Uniunii Turce din România. La evenimentul care s-a desfășurat la Tulcea au participat aproape 100 de delegați din toată țara. Fedbi conduce Uniunea de 14 ani.
În octombrie 2018, Daniel Learciu și-a pierdut temporar calitatea de consilier județean și funcția de vicepreședinte al CJC. A mers în instanță și în luna decembrie a revenit în Consiliul Județean Constanța.
În aceeași lună, senatorii au adoptat Legea 171/2018 - modificarea și completarea unor acte normative prin care militarii și polițiștii vor putea folosi banii de chirie pentru achiziția unei locuințe. Senatorul PSD de Constanța Liviu Tit Brăiloiu a depus mai multe amendamente la această lege.
BPL al PNL s-a dizolvat. Să sperăm că noul Birou nu va avea aceeași soartă
În luna noiembrie este dizolvat Biroul Permanent Local al Organizației municipale a PNL Constanța și are loc validarea unui birou politic local interimar. În urma votului membrilor BPJ, componența noului birou politic local al Organizației Municipale a PNL Constanța este următoarea: președinte interimar - Adrian Manole, prim-vicepreședinte - Costel Stanca, membri - Carmen Alecu, Mihaela Andrei, Adriana Arghirescu, Costin Avătavului, Bogdan Barață, Bogdan Bola, Stelian Bucovală, Adriana Câmpeanu, Victor Constantin, Marian Crușoveanu, Mihnea Claudiu Drumea, Florin Gavrilă, Stelian Gima, Radu Bogdan Matei, Sorin Mocianu, George Niculescu, Liviu Popa, Ionuț Rusu, Mihaela Scrieciu, Ioan Solomon, Gabriela Stan, Geanina Topolov, Raluca Trandafir, Marius Tulică și Cristian Zahariuc, iar trezorier este George Măndilă. Prim-vicepreședintele PNL Constanța, Septimiu Bourceanu, cel care ocupase funcția de coordonator politic al Organizației Municipale PNL Constanța, este tras „pe dreapta” .
Vânturache, arhitectul Constanței, și-a umflat mușchii
Luna noiembrie aduce și o decizie istorică la Constanța în plan administrativ. Arhitectul-șef al municipiului, Radu Vânturache, recomandă întregirea unui teren aferent monumentului istoric Poarta Mare a Cetății Tomis, prin expropriere, practic dând tonul unui vot de blam din partea consilierilor locali pentru o investiție imobiliară în imediata apropiere a unui sit istoric. Asta după ce, în luna iunie a anului 2018, investitorul reușea să obțină de la Ministerul Culturii avizul favorabil nr. 247/U/2018 pentru Planul Urbanistic de Detaliu care nu a intrat în dezbaterea Consiliului Local Municipal.
Și tot în luna noiembrie, proiectul deputatului PSD de Constanța Cristina Dumitrache privind dreptul la o viață normală al persoanelor cu boala celiacă devine ajunge în Parlament. Deputatul PSD a explicat că acest demers a fost posibil „ca urmare a acțiunilor întreprinse de către Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten, pentru sensibilizarea populației și autorităților cu privire la incidența crescută a bolii celiace, împreună cu președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din cadrul Camerei Deputaților, conf. dr. Buicu Florin, și cu sprijinul a 135 de deputați, în majoritatea membri ai grupului PSD din Camera Deputaților, am depus spre dezbatere proiectul privind Protecția Persoanelor cu Boală Celiacă din România”.
Obiectivul proiectului este acela de a crea baza legală pentru construcția unui cadru favorabil și decent pentru siguranța vieții și pentru respectarea drepturilor fundamentale, în condiții de nediscriminare, ale persoanelor diagnosticate cu boala celiacă (intoleranța severă la gluten).
Moga a descoperit rețeta. MApN ne poate ajuta să avem spital… regional!
În luna decembrie, senatorul Nicolae Moga și-a prezentat raportul de activitate. Acesta a anunțat că a depus pe procedură de urgență proiectul de lege privind construirea în județul Constanța a Spitalului Militar Regional „Mihail Kogălniceanu“. „După ce proiectul va deveni lege, de restul lucrurilor se va ocupa MApN. Spitalul militar regional ar putea avea cel puțin 500 de paturi”, a spus atunci Moga. Senatorul a mai anunțat că, împreună cu profesorii de la Constanța, lucrează la un proiect pe educație care vizează transformarea Universității „Ovidius“ în Centru de Excelență Multicultural.
În decembrie, Constanța a primit un semn de viață de la Guvernul României, după câteva luni de tăcere. Ionuț Done a fost numit temporar subprefect al județului Constanța, pe 13 decembrie 2018. Inițial, acest post îi fusese promis lui Cristinel Dragomir, de la PSD, dar n-a mai fost să fie.
În ultima ședință de Consiliu Județean din 2018, istoricul Adrian V. Rădulescu devenea cetățean de onoare al județului Constanța. Titlul a fost acordat post-mortem și a fost ridicat de fiica și nepoata primului primar și prefect al Constanței de după 1989.
Tot în decembrie 2018 a început să bată vântul schimbării prin Teatrul de Stat Constanța. Se pune problema aducerii unui manager de la București, pentru că Marius Horia Țuțuianu nu este mulțumit de managementul Danei Dumitrescu. Corpul de Control al CJC a făcut verificări în instituția teatrală.
În sfârșit, Mocianu se poate bronza liniștit, iar colegii de la PNL fac mișto de constănțeni!
La sfârșit de an iese, mai mult cu forța decât de bună voie, din Consiliul Județean liberalul Sorin Mocianu. Acesta a fost nevoit să demisioneze din Consiliul Județean Constanța, după ce absentase fără motiv de la cinci ședințe, adică aproape jumătate de an.
Următorii pe lista PNL pentru CJ Constanța sunt Lavinia Stan, Eugen Silaghi și Nicolae Ciucă, însă deocamdată liberalii sunt încă în vacanță și nu s-au întrunit în Biroul Politic Județean pentru a decide înlocuitorul lui Mocianu.
Decembrie ne-a luat prin surprindere cu o ședință a Biroului Politic Municipal PNL în care au fost validate primele dosare de candidatură pentru Primăria Constanța, cele ale consilierilor județeni George Niculescu și Costel Stanca, dar și reprezentantul organizației de tineret, Cosmin Sava. În primăvara acestui an urmează să se realizeze un sondaj intern, urmând ca, la final, din această cercetare sociologică să fie extras candidatul PNL pentru alegerile locale din 2020 pentru Primăria Municipiului Constanța.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii