Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:58 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Pandemia nu oprește seria succeselor obținute de elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu”

ro

30 Nov, 2020 00:00 5569 Marime text

Peste 1.000 de elevi de la liceele și colegiile din toată țara au participat on line la Concursul „Academician Cristofor Simionescu", organizat pe platforma Moodle de Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
În timpul desfășurării concursului Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” a organizat un workshop on-line, adresat exclusiv cadrelor didactice, care a avut ca scop inițierea, stabilirea și materializarea unor relații de colaborare între învățământul universitar și învățământul pre-universitar.
La finalul concursului, elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța au fost răsplătiți cu premii și mențiuni după cum urmează: Radu Oprea (XID) – Premiul II, iar elevii Diana Lingea (IXC), Ștefan Anghelescu (IXC), Irina Raicu (XIC), Giulia Cîrjaliu (XIC) și Dragoș Mihai (XID) – Mențiune, toți îndrumați de prof. Aurelia Cezar.
 
Palmaresul celei de-a doua ediții a Public Forum Debate
În aceeași perioadă în care s-a desfășurat Concursul „Academician Cristofor Simionescu”, o altă echipă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” a participat, exclusiv prin intermediul mediului on-line, la o dezbatere academică în limba engleză, altfel decât cele cu care am fost obișnuiți noi, europenii.
„The English language is a work in progress. Have fun with it” - aceasta a fost deviza a patru elevi – Maria Alexandra Coteanu, Octavian-Florin Mirică, Andreea Roxana Nica, Francisc-Ioan Dâncă - care au decis că orice se poate, dacă ai voință!
Este vorba despre inițiativa „Black Sea Tournament”, sub tutela „Romanian Public Forum Debate”, organizată de Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, care a reunit elevi pasionați de limba engleză din toate colțurile țării într-un format de dezbatere academică asemenea celor din Statele Unite. Evenimentul l-a avut ca maestru de ceremonii pe Ștefan Mindirigiu, dar și pe Theodore Ganea, nepotul istoricului Stoica Lascu, stabilit în S.U.A, și care a introdus acest tip de dezbatere și în România pentru prima dată anul trecut, cu sprijinul deosebit al prof. dr. Vasile Nicoară, director al prestigiosului colegiu dobrogean.
 
Theodore Ganea este instructor de dezbateri, s-a născut în S.U.A., cu ambii părinţi medici români, rezidenţi americani, și este elev în clasa a XI-a la Horace Mann School din New York – o şcoală nord-americană foarte bine cotată şi apreciată.
 
Aflați la prima participare în cadrul unui asemenea format, elevii Maria Alexandra Coteanu si Octavian-Florin Mirică, din clasa a XI-a G, au reușit să obțină locul IV la dezbaterea pe echipe și locurile IX, respectiv V la categoria „Best Speaker”, clasându-se astfel printre cei mai buni „debateri” din țară. Aceștia și-au demonstrat talentul și cunoștințele de limba engleză, dezbătând asupra unei probleme actuale, cu avantajele și dezavantajele ei - „On balance, social media benefits society!”.
Echipa Coteanu-Mirică nu este la prima reușită de acest gen, aceștia obținând alături de o altă elevă – Abduraim Elif -  locul secund în cadrul „Concursului de Megadezbatere”, etapa regională. Evenimentul aflat sub tutela Asociației „Omnia Help”, în parteneriat cu Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică – „ARDOR”, a avut loc în 14 noiembrie 2020 și a reunit opt dintre liceele cu tradiție din Constanța.
 

Lumea dezbaterilor academice din perspectivă liceană
Profesorii coordonatori ai liceenilor de la Colegiul „Mihai Eminescu” sunt prof. Irina Grigore, prof. Bianca Alina Raftu și prof. Portase Claudia.
Dar iată cum au văzut colaborarea cu îndrumătorii lor liceenii participanți la debate.
 
„Experiența Public Forum Debate a fost ceva unic pentru mine. Am avut norocul de a avea o coechipieră foarte bună și un profesor coordonator pe măsură. Chiar dacă nu am trecut de preliminarii, m-am distrat enorm și pot spune că efortul depus a meritat. Cu siguranță, nu este  ultima dată când voi participa! Abia aștept etapa viitoare!”, declara Francisc-Ioan Dâncă, a IX-a E.
 
„Când m-am înscris la aceste concursuri nu mi-am închipuit niciodată câtă muncă este în spatele unei dezbateri. Toate orele depuse pentru construirea cazului, informațiile diverse, nu au fost în zadar. Împreună cu Maria, coechipiera mea de bază, am realizat o echipă formidabilă și plină de dinamism în cele două dezbateri. În cadrul Megadezbaterii, Elif a venit perfect în completarea noastră. O astfel de experiență este unică, te forțează să ieși din zona de confort. Doar trecând prin astfel de experiențe ne putem învinge temerile și ne putem descoperi pe noi înșine. Personal, mi-am descoperit talentul ascuns la oratorie! Spiritul de echipă a fost și el dezvoltat, având o parteneră de echipă mai mult decât capabilă și înțelegătoare. Nu pot decât să-i încurajez pe ceilalți elevi să participe și să vadă cât de mult te face să evoluezi un asemenea concurs - înveți să gândești critic, să-ți asculți interlocutorii, să vorbești cu încredere în public! Sunt, de asemenea, recunoscător d-nelor Irina Elena Grigore și Bianca-Alina Raftu, care ne-au coordonat, dar și d-nei diriginte, Claudia Portase, care s-a dedicat cu totul reușitei noastre. Fără suportul și încrederea acestora nu am fi putut să ajungem mai departe”, a venit să complete eleva Octavian-Florin Mirică, a XI-a G.
 
„Personal, a fost un salt înainte, pe care nici nu l-am anticipat. O simplă întrebare din partea doamnei Irina Grigore și un răspuns afirmativ au deschis un drum către două competiții: Mega Dezbatere și Public Forum Debate. În necunoștință de cauză în ale domeniului, și cu un timp de pregătire destul de scurt, am reușit, împreună cu Elif și Octavian, să ne facem un debut excelent. Trei săptămâni adunate, de pregătiri intense, în care am avut parte de suportul unor doamne profesoare coordonatoare cărora le datorez mai mult decât sincere mulțumiri - Grigore Irina și Raftu Bianca Alina. De asemenea, mulțumesc și dirigintei noastre, Portase Claudia, pentru disponibilitate și susținere! Odată cu această experiență, am realizat că singurul meu regret este că nu am avut curajul necesar să intru mai devreme în «lumea dezbaterilor academice». Încurajez toți colegii care simt că au o înclinație spre orice domeniu să se implice, să aibă curajul să evolueze! Orice eșec sau reușită sunt un pas înainte, iar ceea ce ar trebui sa ne ghideze mereu este gândul că  făcând ceea ce îți dorești, nu poți da greș. Urmând acest principiu, am lucrat împreună cu Octavian și am realizat cât de important este să lucrezi în echipă: de la eficacitate profesională până la dezvoltare socială și personală. Cred că oportunitățile care ni se dau merită să fie exploatate la maxim. Unicitate și complexitate, sunt primele cuvinte la care mă gândesc când sunt întrebată despre această experiență, așa că încurajez să fie încercată de cât mai mulți!”, a mai adăugat Maria Alexandra Coteanu, a XI-a G.

 
Citește și:

Gazdă, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa Prima dezbatere „public forum“ organizată de Urban Debate League din New York (galerie foto)
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii