Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănţeanul supărat Pe plaja din Mamaia, baldachinele şi şezlongurile au intrat din nou la apă (galerie foto)

ro

27 Jun, 2019 00:00 11917 Marime text

Aşa se întâmplă când controalele făcute de autorităţi sunt de mântuială şi cu premeditare. Adică anunţate! Săptămâna trecută a avut loc pe litoral o acţiune de verificare a situaţiei plajelor de către echipe de control din cadrul Ministerului Turismului, al Ministerului Apelor şi Pădurilor - Administraţia Naţională „Apele Române” şi din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.

Verificarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi privind utilizarea plajei Mării Negre, salubritatea şi activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de agrement nautic s-a încheiat cu zâmbete şi fotografii, fără sancţiuni.

La doar câteva zile de la această amplă vrăjeală marca Trif (Bogdan, ministrul turismului), Deneş (Ioan, ministrul Apelor) şi Uzun (Hristu, şeful Apelor Române), operatorii de plajă şi-au reluat bunele obiceiuri.

„După controlul ministrului, litoralul a redevenit iar sat fără câini. Cum a rămas cu avertismentele Apelor Române? Urmează şi altele? Nu puteţi pricepe că turismul se face pe termen lung, nu pentru câteva veri? De fapt, ar fi şi greu pentru autorităţi să înţeleagă. Sunt puşi acolo sus doar de marionete. Circumvoluţiunile lipsesc. Sau poate ne vor spune iar că a avansat iar marea. Cum naiba numai avansează, dar de dat înapoi nu dă? Sunteţi nişte fomişti”, a scris pe Facebook Irina Nicolae, din Constanţa. Femeia ne-a povestit că de la Malibu şi până la Cleopatra şi dincolo de această zonă întreg firul apei era blocat ieri de şezlonguri şi baldachine.

Am cerut un punct de vedere autorităţilor cu privire la această situaţie. Reprezentanţii Apelor Române au precizat că îşi vor anunţa inspectoratul aflat în zonă despre aspectul sesizat, ministru Bogdan Trif nu a putut fi contactat, dar şi-a pus consilierul să ne ceară informaţii mai exacte în legătură cu ce se întâmplă pe plaja din Mamaia, iar prefectul judeţului Constanţa, Dumitru Jeacă, le-a transmis celor de la Apele Române să îşi facă datoria.

Datorie care, fie vorba între noi, se va stinge în acest cerc vicios, în condiţiile în care cei de la Ministerul Turismului acţionează pe litoral cu o singură echipă de control, care ieri acţiona în Neptun. Abia în vârf de sezon, pe litoral vor acţiona trei echipe de control.

Pe de altă parte, membrii Grupului „Vrem plaje fără şezlonguri în oraşul Constanţa” vor organiza duminică, 30 iunie, prima dezbatere pe tema plajelor, cu autorităţi, operatori de plaje şi cetăţeni. Evenimentul are loc de la ora 13.00, în sala mică a Casei de Cultură. Temele de discuţie propuse sunt: 30 de metri liberi de şezlonguri de la linia apei, duşuri pe plajă, scrumiere ecologice pentru fumători, terenuri de volei şi fitness, reglementarea accesului cu animale pe plajă, colectarea selectivă a gunoiului, o plajă municipală fără şezlonguri, scări de acces către plajă, precum şi regulamentul plajelor.


Este inadmisibil ce se întâmplă pe unele sectoare de plajă. Operatorilor economici li se cere, ca un criteriu facultativ, să păstreze o distanţă de 5 metri între linia apei şi primul şezlong, pentru circulaţie şi efectuarea lucrărilor de întreţinere. În realitate, acestea sunt amplasate la un pas de apa mării.
Totodată, ordinul nr.1204 al MDRT reglementează obligaţiile operatorului de plajă.

Astfel, la articolul 18 se precizează: „Suprafaţa sectorului/subsectorului de plajă folosită pentru închirierea şezlongurilor şi umbrelelor în suport fix va fi de maximum 70% din suprafaţa totală închiriată, diferenţa reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spaţiile destinate amplasării altor dotări de pe plajă”.

Articolul 19: „Zona destinată plajei pe nisip va fi stabilită în aşa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării şezlongurilor şi va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă“.

Practic, fiecare sector de plajă închiriat este împărţit în două zone, una în proporţie de 70%, pentru şezlonguri, cealaltă în proporţie de 30% pentru cei care vor să facă baie de soare pe cearşaf.


Sursa foto: Facebook Irina Nicolae

Citeşte şi:

Bătaie de joc pe plajele din Mamaia. Şezlongurile sunt amplasate la un pas de apa mării
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii