Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:56 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat Turiștii și constănțenii, liber la imaginație la o plimbare prin Parcul Arheologic (galerie foto)

ro

14 Jun, 2019 00:00 3109 Marime text
Eugen L. din Constanța povestește că a fost să viziteze Parcul Arheologic, un proiect extrem de costisitor al municipalității dar nerecepționat încă. Pe bună dreptate, bărbatul se întreabă oare ce înțeleg turiștii din piesele antice ale căror plăcuțe de informare au rămas neinscripționate, cu toate că acestea au fost montate încă de anul trecut. „Bănuiesc că urmează să scrie pe fiecare în parte povestea fiecărui vestigiu arheologic”, afirmă acesta.
 
Teoretic, gravarea acestor plăcuțe explicative ar fi trebuit să fie făcute înainte de a fi montate pe socluri, însă cel mai probabil și acest aspect a scăpat beneficiarului lucrării. Până una-alta, fiecare trecător are libertatea să-și imagineze ce dorește, ceea ce reprezintă încă o bilă neagră pentru autorități. Să nu uităm că Primăria Constanța a plătit aproximativ 3 milioane de euro ca să reabiliteze Parcul Arheologic. Din această sumă, peste 150.000 de euro au fost cheltuiți pentru trei closete publice, de 18 mp fiecare, plus dotările interioare, care au costat alți bani - în jur de 20.000 de euro.
 

Serviciul de traducere și colare este în achiziție publică

 
La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța, Biroul de Presă al Primăriei Constanța ne-a transmis că serviciul de traducere și colare plăcuțe este în achiziție publică: „Plăcuțele vor fi inscripționate cu descrieri în limba română și limba engleză. Textele au fost puse la dispoziția municipalității de specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Vor fi trei tipuri de plăcuțe: 70 de dimensiune mică, 36 de dimensiune medie și 9 de dimensiune mare“.
 

Un proiect cu cântec

 
Vă reamintim că, în 2016, din cauza contestațiilor, fondurile europene pentru lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic s-au pierdut, iar Primăria Constanța s-a văzut nevoită să aloce 15 milioane de lei din bugetul propriu pentru finalizarea proiectului. Lucrările au fost reluate în toamna anului 2016. Lucrările din proiectul revizuit au fost executate tot de Mobitom SA, constructorul cu care municipalitatea a încheiat pe 18.11.2016 contractul nr. 159.455 privind reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic. Precizăm că adiționalul pentru executarea proiectului revizuit nu a fost prezentat de autoritățile locale.
 

SC Mobitom SA (lider de asociere) - asociat SC Pomacost SA, constructorii Parcului Arheologic

 
Pe 18.11.2016, municipalitatea a semnat contractul nr. 159.455 privind reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic. Contractul, în valoare de 15.576.652 de lei cu TVA, respectiv 3.461.478 de milioane de euro, a fost încheiat cu asocierea de firme SC Mobitom SA (lider de asociere) - SC Pomacost SA. Scopul contractului este dezvoltarea și promovarea turismului prin reabilitarea infrastructurii publice urbane, crearea și modernizarea infrastructurii aferente utilităților publice urbane, îmbunătățirea factorilor de mediu și a calității vieții în orașul Constanța prin reabilitarea și amenajarea zonei de promenadă adiacente Palatului Administrativ, situată în centrul municipiului Constanța, în vederea stimulării creșterii economice locale și regionale și creării de noi locuri de muncă, în contextul protejării mediului înconjurător și asigurării dezvoltării durabile.
 

Primăria a făcut public contractul cu Mobitom. Nu și adiționalele

 
Potrivit contractului făcut public de Primăria municipiului Constanța, valoarea totală a contractului este de 8.464.468,90 de lei fără TVA, din care valoarea lucrărilor de diverse și neprevăzute este 257.942,72 de lei fără TVA ,în conformitate cu propunerea financiară a constructorului.
 
„Din valoarea aferentă procentului de diverse și neprevăzute vor fi decontate, doar dacă apar, cheltuielile cu lucrări care pot fi incidente pe parcursul derulării contractului care nu reprezintă modificări substanțiale ale contractului de achiziție publică conform art. 221 din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Decontarea lucrărilor ce fac obiectul prezentului contract se va efectua prin plăți parțiale și o plata finală.
 
Perioada de garanție acordată lucrărilor este de 60 de luni și curge de la data recepției efectuate la terminarea lucrărilor. În perioada de garanție, executantul are obligația, în urma dispoziției date de beneficiar, de a executa toate lucrările de modificare, reconstrucție și remediere a viciilor și a altor defecte a căror cauză este nerespectarea prevederilor contractuale. Staționarea în cadrul termenului de garanție prelungește corespunzător perioada de garanție. Prin staționare în cadrul termenului de garanție se înțelege timpul scurs de la data actului de sesizare a defectului până la data procesului-verbal de stingere a reclamației în perioada de garanție“, se arată în contractul privind reabilitarea Parcului Arheologic.

 
Citeşte şi:
 

Lucrările la Parcul Arheologic nu sunt recepţionate. Iată contractul încheiat de Primăria Constanţa cu asocierea Mobitom - Pomacost! (document)

Proiectul tehnic al Parcului Arheologic a fost revizuit. Va reuşi Mobitom să termine lucrarea anul acesta? (document)
 
Proiectul revizuit pentru Pasajul Cumpenei își așteaptă avizele Finalizarea lucrărilor de la Parcul Arheologic, scoasă la negociere
 
Lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic din Constanţa, sistate. Va fi gata anul acesta sau în 2018?


 
Info-sud-est.ro Un WC public din Constanţa costă cât un apartament. Unde au fost amplasate toatelele publice

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii