Constănţenii au spus nu! Patronul de la Bourbon nu se lasă! Controversatul bloc de pe strada Soveja rămâne. Cu două etaje
Constănţenii au spus nu!: Patronul de la Bourbon nu se lasă! Controversatul bloc de pe strada Soveja rămâne.
29 Aug, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
11571
Marime text
Pe strada Soveja - intersecţia cu strada Barbu Ştefănescu Delavrancea, investitorul Răzvan Cristian Iacob intenţionează să ridice un bloc de patru etaje. Viitoarea investiţie însă îi deranjează pe constănţeni, care, în luna mai, şi-au exprimat nemulţumirea la dezbaterea publică organizată de municipalitate.
Recent, investitorul Răzvan Cristian Iacob a înaintat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa memoriul de prezentare a proiectului „PUZ - zona delimitată de strada Soveja - intersecţie cu strada Barbu Ştefănescu Delavrancea“. PUZ-ul are la bază Avizul de oportunitate nr. 27177/22.02.2016 şi anexă la Certificatul de urbanism nr. 863/07.02.2016, emise de Primăria municipiului Constanţa. Zona studiată prin PUZ are o suprafaţă de 25.333 mp şi include parcela care a generat studiul PUZ-ului şi vecinătăţile acesteia, conform limitelor zonelor de reglementare aprobate prin PUG-ul municipiului Constanţa. Zona studiată prin acest PUZ este delimitată de strada Soveja - intersecţia cu strada Barbu Ştefănescu Delavrancea.
Prin PUZ se vor stabili reglementări noi cu privire la: regimul de construire, funcţiunea zonei, înălţimea maximă admisă, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) mărit cu maximum 20% faţă de cel aprobat iniţial, procentul de ocupare a terenului (POT), retragerea clădirilor faţă de aliniament şi distanţele faţă de limitele laterale şi posterioare ale parcelei (Legea 190/2013 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul).
Amplasamentul are o suprafaţă totală de 477 mp, fiind liber de construcţii, având categoria de folosinţă „curţi-construcţii“ şi următorii vecini: la nord - trotuar şi strada Barbu Ştefănescu Delavrancea, la sud - teren municipiul Constanţa, la est - strada Soveja, iar la vest - teren municipiul Constanţa şi blocul 40B. Suprafaţă zonei propuse pentru studiu este de 25.350 mp şi cuprinde părţi din patru zone de reglementare ZRL4 şi o zonă de reglementare ZRL5, conform PUG-ului municipiului Constanţa. Zona studiată cuprinde terenuri aflate în domeniul public şi privat al municipiului Constanţa, precum şi terenuri private aparţinând persoanelor fizice/juridice. Amplasamentul care generează studiul PUZ-ului face parte din zona de reglementare ZRL4, identificată pe planuri ca ZRL4-A. Amplasamentul studiat şi terenul adiacent sunt utilizate, în prezent, ca parcare publică. În limitele zonei propuse pentru studiu, respectiv zona intersecţiei străzilor Soveja cu Barbu Ştefănescu Delavrancea, se află blocuri de locuinţe colective cu regim de înălţime P+4 şi spaţii comerciale.
Dezbatere publică cu scântei
În luna mai, mai mulţi constănţeni nemulţumiţi de viitorul bloc care ar urma să fie construit pe strada Soveja, intersecţia cu strada Barbu Delavrancea, şi-au spus oful la dezbaterea publică organizată la Primăria Constanţa. Constănţenii au fost consultaţi asupra propunerilor preliminare ale PUZ-ului pentru zona menţionată. Iniţiatorul PUZ-ului - Răzvan Cristian Iacob. Din partea Primăriei Constanţa a participat Georgiana Soare, inspector Urbanism, responsabilă cu informarea şi consultarea publicului. De asemenea, menţionăm că la dezbatere a participat şi Marius Claudiu Şocarici, arhitect urbanist, din partea elaboratorului SC Usonia SRL. Cei care locuiesc în zonă sunt nemulţumiţi deoarece noul bloc va priva clădirile din vecinătate de vedere la stradă.„Noi propunem ca terenul să rămână spaţiu verde, iar proprietarul terenului să devină proprietar pe un parc“, spuneau aceştia. Mai mult, oamenii susţin că vor contesta acest proiect. „Vom depune petiţii la toate ambasadele statelor europene, deoarece credem că se produce un abuz“, a spus reprezentantul unei asociaţii de proprietari. De asemenea, la dezbatere au venit şi proprietari de magazine din zonă, care spun că noul bloc le va afecta veniturile, deoarece va fi ridicat în faţa spaţiilor comerciale care acum au ieşire la stradă.
Terenul, cumpărat în 2014
Răzvan Cristian Iacob este cel mai recent proprietar al acestui teren, pe care l-a cumpărat în anul 2014. La data de 10 iulie 2014, în faţa notarului public Mariana Iosif s-au prezentat Andreea Popescu şi Răzvan Cristian Iacob, în calitate de vânzător, respectiv cumpărător al terenului de 447 de metri pătraţi, situat la intersecţia străzilor Soveja şi Barbu Ştefănescu Delavrancea. Andreea Popescu, fostă Mişacă, a dobândit acest teren în octombrie 2011, printr-o dispoziţie de primar emisă de Primăria Constanţa. Este vorba despre actul administrativ nr. 3975/26.10.2011 şi actul administrativ nr. 146446/26.10.2011. Aşadar, terenul a fost, până în 2011, în proprietatea municipalităţii. În prezent, pe acest teren sunt amenajate locuri de parcare de către Primăria Constanţa. Dacă, iniţial, pe terenul situat în zona menţionată urma să fie construit un bloc S+P+4, cu destinaţia „locuinţe colective şi spaţii comerciale la parter”, acum, potrivit PUZ-ului depus la APM Constanţa, imobilul ar putea avea doar două etaje.Afacerile lui Răzvan Cristian Iacob
Răzvan Cristian Iacob este asociat în Amăruii SRL, Block Development SRL, Bourbon SRL, Decc Util Blue SRL, Finance SRL, Hacienda Cafe SRL, Les Palmiers Relax SRL, dar şi în Elcora Nav SRL (radiată) şi R.F. PUB 2003 SRL (în faliment). Pe societatea Amaruii SRL funcţionează cafenelele Bourbon, care pot fi găsite pe strada Al. Pușkin nr. 36, la Tomis Mall, pe bulevardul Tomis nr. 108, şi în complexul comercial Tom Mall Crrefour. De asemenea, omul de afaceri deţine cafenele Bourbon şi în Bucureşti şi Sibiu. Societatea Amăruii SRL administrează şi restaurantul Hugo, deschis în fostul sediu al RADET Constanţa de pe bulevardul Tomis.Citeşte şi
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- cristina 30 Aug, 2016 23:50 Cum reusesc anumite persoane sa obtina terenuri care erau in municipalitate?? Cum se face ca celor care au de retrocedat nu se poate si nu se gasesc locatii si unor indivizi ca madam care a intrat in posesia terenului ar fii frumos sa ne spuna cum a binevoit primarul sa l dea...mai ales in acea zona... Este inadmisibil cum se imbogatesc unii si cum rabda altii pt ca toata hotia si nesimtirea devine o stare de normalitate...
- ragalie georgeta 30 Aug, 2016 14:48 Caz similar in zona gara spre abator sos Mangaliei Stop autorizatiilor de construire .Adminiatratia publica nu exista , grija ptr cetateni este mimata, nu isi asuma nimeni responsabilitatea, legislatia de mediu unde este fratilor???
- ciobotaru 29 Aug, 2016 11:28 Este o foarte mare problema, constructia de blocuri, oriunde, cum doreste fiecare individ,cu avize date de forurile "abilitate". Va rog sa va uitati la blocul ce a fost construit intre doua alte blocuri,pe strada Bucovinei ,spre mare,cum cobori ,pe partea stanga, este 'la rosu" cred ca atingi cu mana balconul de vis-a-vis, nu mai exista Soare, nu mai exista lumina naturala, intimitate, privesti unul in casa altuia. Cum este posibil asa ceva, cine raspunde pentru asa situatie, cine a autorizat constructia, ar accepta sa i se intample un asemenea abuz?.....sunt convinsa ca vechii locatari,din celelalte blocuri, sunt afectati, distrusi, au cumparat o casa intr-o anumita pozitie, cu anumita priveliste si s-au trezit blocati si cu banii dati. Domnule Primar , nu mai aprobati asemenea abuzuri, nicaieri in lume nu am vazut asa ceva, constructiile au un amplasament logic, grupat, cu arhitectura si inaltime in concordanta cu tot ce este in jur, se pastreaza, se maresc spatiile verzi , la noi totul este impotriva cetateanului constantean, vorbesc de Constanta, pentru ca aici traiesc si imi pare extrem de rau ca orasul meu arata foarte neangrijit, prafuit,negospodarit,traim cu teama,ca cineva ,care se descurca, ne poate tranti un bloc, care sa ne blocheze mie, vecinilor casa, pentru ca totul este posibil, dupa cum se vede.