Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Construită de bătrânii maramureșeni Biserica din lemn Adormirea Maicii Domnului, din Techirghiol, intră în reabilitare. Afaceriștii care vor să se ocupe de monument

ro

31 Oct, 2020 00:00 3824 Marime text
  • Impex Romcatel Cercetare Proiectare s-a înscris și în cursa privind contractul de reabilitare a Cazinoului, făcând parte din asocierea de firme condusă de Eldiclau SRL.
  • Societatea a depus singura ofertă pentru contractul de asistență tehnică.
  • În prealabil, societatea Axa Reconst, din Sighetu Marmației, și-a adjudecat, în luna august 2020, contractul privind lucrările de reabilitare desfășurate la monumentul istoric.
  • În 2009, Axa Reconst câștigase contractul pentru conservarea bisericuțelor din cretă de la Murfatlar.
 
Firma ieșeană Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA a depus singura ofertă pentru contractul de asistență tehnică privind restaurarea bisericii de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, din Techirghiol.
 
În prealabil, societatea Axa Reconst, din Sighetu Marmației, și-a adjudecat, în luna august 2020, contractul privind lucrările de reabilitare desfășurate la monumentul istoric.
 
Biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, din Techirghiol, a fost construită de bătrânii maramureşeni din satul Maioreşti, judeţul Mureş, în anul 1750.
 

Despre Impex Romcatel Cercetare Proiectare

 
Societatea Impex Romcatel Cercetare Proeictare este cunoscută publicului avizat din Constanța, fiind cea care a actualizat documentația ce a stat la baza ultimei licitații pentru salvarea Cazinoului.
 
Totodată, Impex Romcatel Cercetare Proiectare s-a înscris și în cursa privind contractul de reabilitare a Cazinoului, făcând parte din asocierea de firme condusă de Eldiclau SRL, însă asocierea a licitat fără succes.
 
În prezent, potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de Sistemul Electronic de Achiziții Publice, firma ieșeană Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, prin administratorul său, Viorica Frunză, este singura care a depus o ofertă pentru contractul de asistență tehnică pus la bătaie de Compania Națională de Investiții.
 
Data limită până la care puteau fi transmise ofertele pentru acest contract, estimat la 79.831,94 de lei era 12 octombrie 2020, iar în prezent procedura se află în etapa evaluării financiare a ofertei depuse.
 

Până la data de 16 octombrie s-a desfășurat etapa de evaluare a calificării ofertei, care a fost depășită cu bine.
 
După evaluarea financiară urmează deliberările și atribuirea contractului, dacă oferta depusă este considerată conformă și acceptabilă.
 

Singura ofertă depusă

 
La data de 22 septembrie 2020, în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice a fost publicat anunțul de participare simplificat pentru asistență tehnică a proiectantului pe toată durata de derulare a contractului de restaurare a bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domnului“, din cadrul Mânăstirii Sfânta Maria, din Techirghiol.
 
Singura ofertă depusă pentru acest contract a venit din partea firmei Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA, care, în cursul anului trecut, a licitat și pentru reabilitarea Cazinoului din Constanța, după ce s-a ocupat cu actualizarea documentației pentru noua licitație.
 
Mai amintim că la Judecătoria Vaslui se desfășoară un proces în care societatea, alături de administratora sa, Viorica Frunză, dar și de contabilul șef Iulia Ursache, răspund acuzațiilor aduse de procurorii Parchetului Curții de Apel Iași.

 
Acuzațiile vizează desfășurarea contractului pentru reabilitarea Palatului Copiilor, din Vaslui.
 
În procesul respectiv, următoarea înfățișare a fost fixată pe data de 5 noiembrie.
 

Datele de la Registrul Comerțului

 
Potrivit datelor puse la dispoziție de Registrul Comerțului, consultat la data de 30 octombrie 2020, firma ieșeană a fost înființată în 1994 și are sediul social în Iași, pe strada Păcurari nr. 2A.
 
Capitalul social subscris al societății este de 595.000 de lei, iar pachetul majoritar de acțiuni este deținut de Viorica Frunză, cu 93%, aceasta îndeplinind și funcția de administrator.
 
Restul acțiunilor sunt deținute de Sorin Ruxanda, cu 1%, Camelia Gabriela Untu, cu 2% și Rodica Gazi, ce deține 4%.
 
Cenzori sunt Rodica Gazi, Ioan Jehan și Camelia Gabriela Untu, iar obiectul principal de activitate al Impex Romcatel Cercetare Proiectare este reprezentat de „activități de arhitectură“.
 
Firma are puncte de lucru în Iași, dar și în București.
 
În 2017, cu 19 salariați, societatea a avut un profit net de 28.830 de lei și o cifră de afaceri netă de 4.703.819 lei.
 
În 2018, profitul net a fost 42.961 de lei, numărul salariaților a fost șapte, iar cifra de afaceri netă a fost 4.611.477 de lei.
 
În 2019, numărul salariaților a fost opt, profitul net s-a ridicat la 34.478 de lei, iar cifra de afaceri netă a fost de 4.879.529 de lei.
 

Axa Reconst reabilitează biserica

 
Mai trebuie menționat că, de reabilitarea propriu-zisă a bisericii din lemn se ocupă societatea Axa Reconst SRL, din Sighetu Marmației, firmă care, în 2009, a câștigat contractul privind conservarea și protecția bisericuțelor din cretă de la Murfatlar.
 
Pe data de 19 august 2020, firma a semnat cu reprezentanții Companiei Naționale de Investiții contractul privind „Execuție lucrări pentru obiectivul de investiții: restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a bisericii de lemn «Adormirea Maicii Domnului» în scopul valorificării turistice a Mânăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, județul Constanța“.
 
Valoarea totală a contractul pentru lucrările de reabilitare este în sumă de 1.377.039,2 lei, după ce Compania estimase lucrăile la valoarea de 1.378.906,57 de lei.
 
Contractul a fost atribuit, de asemenea, prin procedura simplificată.
 
Perioada prevăzută pentru execuția lucrărilor este de 12 luni.
 

Ce spune RECOM

 
Potrivit Registrului Comerțului, consultat la data de 30 octombrie 2020, societatea Axa Reconst a fost înființată în 2006 și are sediul în Sighetu Marmației pe strada Traian, nr. 6-8.
 
Firma are un capital social subscris de 100.200 de lei, iar acționar unic și administrator este Gheorghe Tivadar.
 
Activitatea principală a societății este reprezentată de „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale“.
 
În anul 2017, cu 14 salariați, societatea a avut un profit net de 51.583 de lei și o cifră de afaceri netă de 1.591.762 de lei.
 
În 2018, numărul salariaților a fost 13, profitul net a crescut la 1.193.360 de lei, iar cifra de afaceri netă, la 2.669.693 de lei.
 
În 2019, numărul angajaților a fost 20, profitul net a fost de 856.226 de lei, iar cifra de afaceri netă a fost de 6.668.267 de lei.
 

Din istoricul lăcașului de cult

 
Amintim că biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, din Techirghiol, a fost construită de bătrânii maramureşeni din satul Maioreşti, judeţul Mureş, în anul 1750.
 
Ulterior, lăcașul de cult a fost strămutat de regele Carol II din satul Maioreşti, la stana Sfânta Ana din Bucegi.
 
În cele din urmă, în 1951 patriarhul Justinian a reamplasat-o în incinta Casei de odihnă a Patriarhiei din Techirghiol.
 
În prezent, biserica face parte din ansamblul Mânăstirii Sfânta Maria din Techirghiol, ca monument istoric individual, clasat în grupa valorica A, inregistrată în lista monumentelor istorice la nr. CT - II - m-A-02916.
 
Citește și:

Lucrari de conservare la bisericutele de creta (galerie foto)

A actualizat documentația pentru Cazino:
Au lipsit martorii la procesul firmei Impex Romcatel Cercetare Proiectare


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii