Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:26 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contracte pentru 60 de zile! Compromisul făcut de medicii constănţeni pentru asigurarea gărzilor şi în luna septembrie

ro

22 Aug, 2016 00:00 7028 Marime text


Medicii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa au refuzat să semneze până în prezent contractele pentru gărzi. Deoarece există pericolul ca de la 1 septembrie să nu mai aibă cine să facă gărzi pe mai multe secţii ale unităţii sanitare, până la sfârşitul lunii se va găsi o situaţie de compromis - contracte cu valabilitate doar până la 1 octombrie. În tot acest timp, Ministerul Sănătăţii lasă să se înţeleagă că a rezolvat problema cadrelor medicale, după ce, la începutul lunii, reprezentanţii săi şi sindicatele din sănătate au semnat o declaraţie comună privind creşterea salariilor conform OUG 20/2016 şi a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie, prin raportarea la salariul de bază majorat.

„Vom semna contractele parţiale pentru gărzi cu… condiţii“

Delia Dumitrescu, preşedintele Camerei Medicilor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa, a precizat că se lucrează la contractul pentru gărzile suplimentare şi că, până pe 25 august, acesta va avea forma finală: „Până la finalul lunii, gărzile se vor desfăşura după graficul stabilit încă din iulie. Contractele vor avea valabilitate doar până la 1 octombrie (valabile doar pentru lunile august şi septembrie), apoi aşteptăm ca ministerul să rezolve problemele şi să beneficiem de creşterile salariale negociate prin noile contracte“.
 
Liderul de sindicat a afirmat că a fost informată şi conducerea unităţii sanitare în legătură cu compromisul pe care medicii sunt dispuşi să-l facă, iar în ceea ce priveşte sporurile, încă se lucrează la forma finală care va fi prinsă în contract. „Ne gândim deocamdată sub ce formă să prindem în contracte şi problema sporurilor. Problema aceasta este rezolvată pe moment, însă regulamentul dă posibilitatea Consiliului Director al SCJU să modifice procentul sporurilor trimestrial. Noi ne dorim ca prin contract să contracarăm această posibilitate. Vom vedea ce soluţii vor găsi juriştii“, a conchis Delia Dumitrescu.
 
În Spitalul Clinic Judeţean Constanţa, la fel ca şi în alte unităţi medicale, gărzile sunt efectuate de medicii angajaţi, mai puţin şefii de secţie, ei nu sunt obligaţi să facă gărzi, de medicii care au contract de prestări servicii, respectiv de cei care efectuează în spital numai gărzi, şi de medici voluntari. Contractele pentru gărzi suplimentare vizează doar medicii angajaţi care sunt majoritari în cadrul SCJU. Situaţia din Spitalul Judeţean Constanţa este aceeaşi cu cea din alte spitale din ţară, peste 85% dintre medici lucrează ilegal, fără contracte semnate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii