Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:45 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contracte publice cu SRI, STS și SIE! Pronautica SRL, acord la DNA. Silviu Rahău, primarul din Crișan, - „Nu îmi este afectat mandatul“

ro

09 May, 2023 00:00 2896 Marime text
 
 
  • Potrivit DNA, în aceeași cauză au mai fost încheiate 3 acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați (două persoane fizice și SC Pronautica SRL) pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
  • Pronautica SRL este controlată de Silviu Florin Rahău, primarul comunei Crișan, din județul Tulcea, cu o cotă de de participare la beneficii şi pierderi de 98%, și de Costel Baciu, cu cotă de participare la beneficii şi pierderi de 2%.
  • Cu privire la acest dosar, Silviu Florin Rahău, primarul comunei Crișan, care a încheiat acord cu procurorii DNA, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că dosarul de la DNA nu îi pune în pericol mandatul de primar. „Nu mă afectează cu nimic! Nu este o faptă atât de gravă. (...) Nu pică bine ca imagine, dar asta sunt realitățile, le luăm ca atare. (...) Am fost pus într-o situație foarte proastă (...)“, a mai precizat primarul comunei Crișan, care a menționat că în perioada imediat următoare va reveni cu un punct de vedere detaliat.
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța anunță finalizarea cercetărilor într-un dosar penal pe fonduri europene! În cauză, conform unei informări oficiale, procurorii DNA au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați (Asociația RO – Pescador și președintele acesteia), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

În cursul anului 2020, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile în cadrul „Priorității Uniunii nr.4: Creșterea gradului de ocupare a forței de muncă și sporirea coeziunii teritoriale…..” președintele Asociația RO – Pescador ar fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.), printre alte documente, un înscris (factură) emis de o altă societate comercială (SC Pro Nautica SRL) care avea un conținut nereal cu privire la serviciile prestate. În factura respectivă s-ar fi atestat prestarea unor servicii de închiriere a două ambarcațiuni care, în realitate, nu se puteau realiza în perioada menționată în documentul respectiv deoarece bărcile respective nu aveau dreptul de a arbora pavilionul român.
 
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 63.467 lei.
 
În prezența apărătorilor, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
 
- 1 (un) an și 6 (șase) luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi,
- 16.000 lei amendă în cazul Asociației RO – Pescador .
 
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Tulcea.


 
Anterior, în aceeași cauză au mai fost încheiate 3 acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați (două persoane fizice și SC Pronautica SRL) pentru săvârșirea unor infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
 
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
-1 (un) an cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani,
- 12.000 lei amendă, în cazul SC Pronautica SRL.
 
Facem precizarea că acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
Potrivit datelor oficiale https://www.ropescador.org/ , Asociația RO – Pescador este condusă de Daniel Buhai.

 
Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la oficialii oficialii asociației, însă demersul nostru nu a fost posibil.
 
În cazul în care oficialii asociației vor dori să ofere un punct de vedere cu privire la dosar, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.
 
Pronautica SRL
 
Potrivit Registrului Comerțului, Pro Nautica SRL are sediul social în Municipiul Tulcea, strada Prislav.
 
Firma este controlată de Silviu Florin Rahău, primarul comunei Crișan, din județul Tulcea, cu o cotă de de participare la beneficii şi pierderi de 98%, și de Costel Baciu, cu cotă de participare la beneficii şi pierderi de 2%.
 
Ca administrator apare Costel Baciu.
 
Firma se ocupă de comerţul cu amănuntul al echipamentelor sportive, în magazine specializate.
 
Cu privire la acest dosar, Silviu Florin Rahău, primarul comunei Crișan, care a încheiat acord cu procurorii DNA, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că dosarul de la DNA nu îi pune în pericol mandatul de primar. „Nu mă afectează cu nimic! Nu este o faptă atât de gravă. (...) Nu pică bine ca imagine, dar asta sunt realitățile, le luăm ca atare. (...) Am fost pus într-o situație foarte proastă (...)“, a mai precizat primarul comunei Crișan, care a menționat că în perioada imediat următoare va reveni cu un punct de vedere detaliat.
 
De menționat că potrivit Confidas.ro, compania Pronautica SRL a încheiat aproximativ  350 contracte de achiziții publice in valoare totală de 9.166.653,32 de lei.
 
Informativ, potrivit Confidas.ro, printre autoritățile contractante se află:
 
Administrația Fluvială a Dunării de Jos RA Galați
Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București        
Administrația Națională de Meteorologie RA       
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării 
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea    
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații 
Autoritatea Navală Română     
Clubul Sportiv Municipal Danubiu Tulcea 
Compania Naționala Administrația Porturilor Dunării Maritime SA  
Comuna Crișan (Primăria Comunei Crișan, jud.Tulcea) (2017)
Direcția de Salubritate    
Direcția de Sănătate Publică Județeană Tulcea      
Garda de Coastă   
Garda Națională de Mediu - Comisariatul General
Inspectoratul de Poliție Județean Călărași    
Inspectoratul de Politie Județean Tulcea               
Inspectoratul General al Poliției Române     
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bacău      
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Delta al Județului Tulcea      
Instituția Prefectului – Județul Tulcea
Județul Tulcea     
Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale
Ministerul Apărării
Municipiul Tulcea
Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară -Tulcea      
Orașul Sulina       
Regia Autonomă Aeroportul „Delta Dunării“ Tulcea     
Regia Autonoma Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat București       
Serviciul de Ambulanță Tulcea
Serviciul de Informații Externe
Serviciul de Telecomunicații Speciale
Serviciul Român de Informații  - UM 0782 Tulcea        
 
Foto cu rol listrativ.
 
Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
CJ Tulcea bate palma cu firma controlată de primarul din Crișan, pentru furnizarea unei ambarcațiuni (DOCUMENT)
 
UPDATE. Tulcea. Pronautica SRL - 350 de contracte publice
Asociația RO – Pescador și președintele acesteia, acorduri de recunoaștere a vinovăției la DNA

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii