Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:34 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controverse în dezbaterea de la Techirghiol pentru aurul negru. Se vrea referendum Iulian Soceanu - „Vom face demersuri ca nămolul să nu ia calea exportului“ (galerie foto)

ro

18 May, 2017 00:00 7078 Marime text
Primăria Techirghiol a organizat, ieri, o dezbatere pe tema activităţii miniere de explorare în perimetrul lacului Techirghiol. Decizia a fost luată având în vedere Ordinul ANRM nr. 86/2016 privind aprobarea listei perimetrelor pentru concesionarea de activităţi de explorare prin concursul public de ofertă - runda nr. 92/2016.
 
La eveniment au participat primarul oraşului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu, reprezentanţi ai Consiliului Local Techirghiol, Tiberiu Duma, business development director în cadrul SC Formin SA, Aurel Gheorghe, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. La începutul dezbaterii publice, primarul oraşului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu, a ţinut să precizeze următoarele: „În calitate de custode al lacului Techirghiol, trebuie să mă asigur că licenţa obţinută va fi respectată. De asemenea, solicităm ca în licenţa obţinută să fie introdusă şi măsura ca nămolul să nu fie exportat“. Edilul-şef a mai precizat că, în cazul în care măsurile cerute de Primărie nu vor fi respectate, va solicita un referendum, pentru ca ultimul cuvânt să fie al locuitorilor oraşului Techirghiol.
 
„Primăria Techirghiol are dreptul să solicite o serie de măsuri în executarea licenţei. Mai mult, voi fi foarte atent în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acestei licenţe“, a mai spus primarul Soceanu. „Am organizat această dezbatere pentru că dorim să se facă publică această decizie de exploatare, despre care am auzit acum câteva luni. Noi am făcut toate demersurile necesare către secretarul general al Guvernului, către autoritatea resurselor naturale, agenţia de mediu. Temerea noastră este că, aşa cum se practică în România, vine un investitor străin şi tratează într-un mod mai puţin corect acea resursă, care, într-un timp foarte scurt, poate să dispară. Motiv pentru care am luat această atitudine, pentru că ştiu ce înseamnă să dispară această resursă minerală din oraşul nostru. În condiţiile în care va dispărea această resursă minerală, putem spune că staţiunea balneară Techirghiol, care, în acest moment, ocupă locul I clasamentul staţiunilor balneare, va dispărea de pe această hartă.
 
Vom face toate demersurile necesare ca acest nămol să nu ia calea exportului, în primul rând. De asemenea, dorim ca această resursă să rămână aşa cum a fost, în zona costieră a Mării Negre, deoarece acest nămol ne aduce turiştii care vin special pentru el. Dacă vom lăsa ca această resursă să ajungă şi în alte zone ale ţării, ce rost ar mai avea ca turiştii să ajungă la Techirghiol? Mai precizez faptul că vom face un referendum, care va clarifica această situaţie. Locuitorii vor vota ca acest nămol să nu fie exportat şi comercializat în alte zone. Desigur, ne dorim investitori. Suntem deschişi pentru investiţii. Aşteptăm investitorii care doresc să investească în oraşul Techirghiol“, a explicat primarul Iulian Constantin Soceanu.

„Nu suntem o firmă de apartament“

Prezent la dezbatere, Tiberiu Duma, de la Formin SA, a făcut prezentarea societăţii, precizând că firma pune accent pe cercetarea geologică. „Formin SA este o companie cu un potenţial complex în ceea ce priveşte serviciile de consultanţă, proiectare, execuţie şi documentare de proiecte geologice, foraje geologice, geotehnice şi de apă şi alte lucrări miniere uşoare. În acest an, societatea a împlinit 65 de ani de existenţă, fiind una dintre puţinele companii din acest domeniu de activitate care se poate lăuda cu o asemenea longevitate.
 
Înfiinţată în anul 1952 sub denumirea Întreprinderea de Explorări din Caransebeş, Formin SA a funcţionat până în anul 1990 sub diverse denumiri, cu activitate preponderentă în investigarea geologică şi lucrări miniere. „Nu suntem o firmă de apartament, înfiinţată acum doi ani, care face afaceri. Avem o paletă largă de clienţi şi proiecte“, a declarat Duma. Acesta a adăugat că Formin SA derulează proiecte de cercetare. „Am început să dezvoltăm proiectul de cercetare. Dar am început să căutăm şi un investitor, pe care l-am şi găsit. Este grupul german Lelbach Holding. Cei de la compania germană Lelbach vor să investească peste 50 de milioane de euro în turism la Techirghiol. Vor să facă un resort specializat pe servicii balneare“, a explicat reprezentantul societăţii Formin SA. În acest context, Tiberiu Duma a mai precizat că holdingul german Lelbach este o afacere de familie. Se ocupă de gaze, petrol şi minerale, are filiale în Europa, Orientul Mijlociu, Moscova.

 „Resursa din lacul Techirghiol poate da o valoare adăugată zonei“

Tiberiu Duma a mai punctat că nămolul poate aduce o valoare mare staţiunii Techirghiol. „Această resursă din lacul Techirghiol poate da o valoare adăugată, extrem de mare, acestei zone şi, în primul rând, staţiunii Techirghiol. În momentul de faţă, resursa este exploatată doar de Sanatoriul Balnear, printr-o licenţă de exploatare. Singura licenţă de exploatare! Demersul nostru de cercetare a acestei resurse este de a genera încă o licenţă de exploatare, de eliminare, într-un fel sau altul, a poziţiei dominante, a unui singur furnizor. Şi, după cum spuneam, am găsit acest investitor, care să pornească aceste demersuri de construire a unui hotel, a unui SPA, a unei zone balneo, care să dea valoare acestui nămol.
 
Există zona lacului Marea Moartă, din Israel. Până acum 15 ani, acea zonă era de un interes turistic ocazional. În ultimii 15 ani au existat companii care au exploatat nămolul şi apa din zona respectivă, au distribuit aceste produse nu numai la nivel local, ci şi extern. Iar din acel moment, acea zonă a explodat din punct de vedere turistic. Există acea teamă că o cantitate de nămol va depăşi limitele judeţului şi prin asta va cădea turismul în Techirghiol. Acum totul depinde de Consiliul Local şi de Sanatoriul Balnear. Dorim să ne asociem pe o licenţă cu ei. Împreună va trebui să găsim care sunt acele ecuaţii de exploatare durabilă şi sănătoasă a acestei resurse. Dacă nu ni se va acorda, într-un fel sau altul, această licenţă, asta e! Referendumul despre care a vorbit primarul Soceanu înseamnă impunerea unei voinţe pe cale legală“, a mai explicat Tiberiu Duma.
 
Reamintim că, prin Ordinul nr. 107/2013 privind aprobarea unor licenţe de concesiune pentru explorare şi pentru modificarea anexei la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 32/2013 privind aprobarea listei perimetrelor pentru concesionarea de activităţi de explorare, privind concursul public de ofertă - runda nr. 81/2013, a fost aprobată licenţa de concesiune pentru explorare nr. 16.451/2013 privind explorarea resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Techirghiol Gughiş, judeţul Constanţa, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi Societatea Comercială Formin SRL, municipiul Caransebeş, judeţul Caraş-Severin, în calitate de concesionar.

Formin SA, în datele Registrului Comerţului

Potrivit Registrului Comerţului, acţionari persoane fizice în Formin SA sunt: Vasile Sebastian Albulescu, născut pe 1.01.1974, în Caransebeş, cu 49,9998441008% din capitalul social, şi Ioan-Gheorghe Varga, născut pe 29.09.1971, în Cluj-Napoca, cu 50,0001558992% din capitalul social. Administrator al firmei este Dan Cornel Fara, născut 28.09.1967, la Caransebeş. Vasile Sebastian Albulescu mai este asociat în: A.V. Investments SRL (funcţiune), East Water Drillings SRL (funcţiune), Edil Proiect SRL (funcţiune), Formin Techirghiol SRL (funcţiune), Ipsum Group SRL (funcţiune), Mineral Project 1 SRL (funcţiune), Prodcomprest Albulescu SRL (radiată), Revicond Canaltech SRL (funcţiune), Smartnet SRL (radiată), Star Telefonica SRL (funcţiune).
 
Ioan-Gheorghe Varga mai figurează ca asociat în Corado Import Export SRL (radiată), Napoca Trust SRL (lichidare), Tehnopro Construct SRL (radiată) şi ca administrator în Corado Import Export SRL (radiată), Napoca Trust SRL (lichidare). Dan Cornel Fara apare ca administrator şi în A.V. Investments SRL şi Star Telefonica SRL. Formin SA figurează ca asociat/acţionar persoană juridică în Casa Star SRL, Formin Nera SA, Formin Techirghiol SRL şi Tincova Project SRL, toate în funcţiune.

 
Potrivit Ministerului de Finanţe, pentru anul 2015, societatea Formin SA a raportat o cifră de afaceri netă de 16.471.276 de lei, profit de 3.133.779 de lei şi 93 de salariaţi. Tipul de activitate, conform clasificării CAEN, este „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea“. Conform licitatiapublica.ro, Formin SA a obţinut în februarie 2015 un contract pentru studii geotehnice: studiu geotehnic haldă exterioară Alunu - lotul I, studiu geotehnic haldă exterioară Berbeşti Vest - lotul II şi studiu geotehnic haldă interioară Alunu - lotul III cu Complexul Energetic Oltenia SA.
 
În martie 2016, Formin SA a obţinut un contract de lucrări execuţie lucrări pentru obiectivul „Modernizarea şi reabilitarea infrastructurii urbane a oraşului Sânnicolau Mare prin realizarea de drumuri orăşeneşti şi trotuare“, iar în mai 2016 i-a revenit, conform licitatiapublica.ro, un contract de elaborare studii geotehnice la traversarea fluviului Dunărea şi braţele lui („Dezvoltarea SNTGN pe coridorul BRUA, faze SF şi PT. Conductă de transport gaze naturale zona Mării Negre“).
 
În acelaşi an, în decembrie, i s-a atribuit un acord-cadru pentru lucrări de proiectare, execuţie şi mentenanţă puţuri alimentare cu apă dulce, captări de apă şi puţuri de monitorizare a acviferului pentru OMV Petrom SA şi un contract de foraje de cercetare geologică şi întocmirea coloanelor lito-stratigrafice pentru determinarea parametrilor necesari modelării geomecanice a gazeificării subterane a cărbunelui pentru SC Complexul Energetic Oltenia SA. Anul acesta, Formin SA a obţinut un contract de execuţie lucrări aferente obiectivului de investiţii „Construcţie staţie de epurare ape uzate, reţele de canalizare de incintă şi lucrări rutiere de incintă; lucrări rutiere - parcaje“ în municipiul Timişoara.

Formin Techirghiol SRL, în datele Registrului Comerţului

Conform datelor furnizate de Registrul Comerţului, Formin Techirghiol SRL are un capital social subscris de 4.000 de lei, integral vărsat, divizat în 400 de părţi sociale. Asociaţi persoane juridice în cadrul firmei sunt DMP Donau Mineral Processing SRL, cu 1,5% din capitalul social, reprezentat de Martin Anton Kirschbaum, şi Formin SA, cu 15% din capitalul social. Asociaţi persoane fizice sunt Răzvan Constantin Robert Teişanu, cu 81,75% din capitalul social, şi Vasile Sebastian Albulescu, cu 1,75% din capitalul social. Administratorul societăţii este Martin Anton Kirschbaum. Domeniul de activitate principal al societăţii Formin Techirghiol SRL este extracţia altor minereuri metalifere neferoase. Sediul social al firmei este situat în municipiul Caransebeş, judeţul Caraş-Severin. Potrivit datelor oferite de Ministerul de Finanţe, pentru anul 2015, societatea a raportat o pierdere de 26.260 de lei şi un singur angajat.

Citeşte şi:

O firmă din Caransebeş vrea să extragă aurul negru. Dezbatere la Techirghiol. Ce se întâmplă cu nămolul din Lacul Techirghiol (galerie foto+document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Gabi 18 May, 2017 12:06 Ce golanie! Miroase a DNA.