Coșmar pentru o mamă din Constanța! Viața unui nou născut, pusă în pericol din cauza unei infecții nosocomiale. Femeia cheamă în instanță Euromaterna
Coșmar pentru o mamă din Constanța!: Viața unui nou născut, pusă în pericol din cauza unei infecții nosocomiale.
19 Jan, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
3988
Marime text
- C.C.I, o tânără din Constanța, a fost nevoită să nască înainte de termen la spitalul Euromaterna
- Nou-născutul a trecut prin prima sa luptă pentru viață, din cauza unei infecții nosocomiale cu Staphylococcus Epidermis
- Femeia a acționat în instanță clinica medicală, atât pe civil, existând și o plângere penală depusă
- „ Am încredere în IML că va face lumină în acest caz”, a spus femeia
- „Este evident faptul că, această veste greu de acceptat m-a afectat semnificativ, riscul pierderii fiicei mele afectându-mă semnificativ, inclusiv în prezent, în continuare o supraveghez în permanență pe fiica mea și mă confrunt cu episoade de insomnie, anxietate și atacuri de panică, urmând terapie de specialitate în scopul vindecării”, a spus C.C.I.
Nașterea unui copil este cea mai frumoasă experiență prin care poate să treacă o femeie, când vine vorba de cea mai pură formă de materializare a iubirii. Să poți ține în brațe ființa pe care ai purtat-o în pântec luni de zile este într-adevăr ceva ce transcende orice emoție pe care o poți resimți de-a lungul vieții.
Însă, uneori, sunt momente când visul frumos al unei femei se poate transforma într-un coșmar. Din nefericire, acesta a fost și cazul C.C.I, o tânără din Constanța, care a fost nevoită să nască înainte de termen la spitalul Euromaterna. Printr-un cumul de evenimente care vor fi, cu siguranță, lămurite în instanță, nou-năsuta C.L.M a fost nevoită să ducă prima luptă pentru a rămâne în viață din cauza unei infecții nosocomiale cu Staphylococcus Epidermis. Femeia a acționat în instanță clinica medicală, fiind un proces civil pe rol, dar există și o plângere penală înaintată, urmând să aibă loc pașii următori pentru un proces penal.
Nașterea și infecția nosocomială
La data de 09.08.2023 C.C.I s-a prezentat la spitalul Euromaterna pentru a beneficia de servicii medicale de specialitate pentru nașterea fiicei, prin operație de cezariană, după ce mama a suferit o ruptură uterine. Femeia avea programată nașterea la o altă clinică din Capitală, însă circumstanțele au dus să ajungă la spitalul din municipiu. Nașterea a avut loc la data de 11.08.2023, la 36 de săptămâni.
La 12 zile de viață, conform buletinului de analize, starea de sănătate a copilului era una bună. Nou-născutului i-a fost montat un cateter venos ombilical pentru administrarea tratamentului medicamentos necesar.
„Deși ulterior nașterii evoluția stării de sanătate a fiicei mele a fost una favorabilă, începând cu data de 23.08.2023 starea acesteia de sănătate s-a agravat semnificativ, ca urmare a unei infecții nosocomiale cu Staphylococcus Epidermis, pe care a dezvoltat-o în unitatea spitalicească, cel mai probabil ca urmare a lipsei unei igenizări corespunzătoare a zonei unde cateterul a fost montat sau a supunerii zonei expuse la această infecție nosocomială prin contactul cu obiecte sau persoane contaminate, aspect ce rezultă din următoarele imprejurări: de la naștere, și până la data contaminării, fiica mea s-a aflat exclusiv în unitatea spitalicească; la naștere nu prezenta această bacterie, aspect care rezultă atât din analizele medicale efectuate în prima zi după naștere (12.08.2023) unde nivelul Proteinei C reactive era în limite normale, respectiv, de 4,37 mg/L, cele efectuate în a cincea zi de la naștere (16.08.2023), unde nivelul Proteinei C reactive era în limite normale, respectiv, de 2,18 mg/L, din Biletul de ieșire din spital care reflectă intreaga evoluție a stării de sănătate a fiicei mele pe parcursul internării, cât si din Certificartul emis de Stem Cells Bank de unde rezultă că, rezultatul investigațiilor bacteorologice și virusologice al celulelor stem recoltate la naștere este negativ; apariția acestei bacterii este evidentă din a 12-a zi de viață, unde în Buletinul de analize realizat la data de 23.08.2023 se constată o creștere a nivelului Proteinei C reactive de 68,81 mg/L, ajungând în a 14-a zi de viață la nivelul de 107,25 mg/L, deci de aproximativ 20 de ori mai mare decât limitele normale. Or, nivelul atât de ridicat al acestei infecții din sânge se traduce în limbajul comun drept septicemie”, a spus mama copilului.
Calvarul femeii a continuat prin acuzațiile pe care le aduce la nivelul clinicii care a administrat medicamente mult prea puternice pentru vârsta fragedă a nou-născutului, ceea ce a dus la o stare de sănătate fragilă după externare și lungi tratamente pentru recuperarea sa.
„Astfel, pe data de 23.08.2023 nou-născuta avea temperatura 38,6 grade, prezentând “tegumente mai palide, discret marmorate... tahicardic pe fond febril (AV 178-185 b/min, 5PO2 - 98%), cu O2 în ner atmosferic, fără desaturări, stabil tensionnl, nu varsă”. Nou-născutei i s-a instituit antibioterapie cu Meronem 20 mg/kg corp/doza la 8 ore, la care s-a adăugat și Vancomicina 15 mg/kg/corp/ doză la 8 ore. Dat fiind faptul că, la data de 26.08.2023 Buletinul de analiză a confirmat prezența bacteriei Staphylococcus Epidermis, începând cu data de 02.09.2023 s-a suprimat administrarea antibioticului Meronem și s-a continuat tratamentul numai cu antibioticul Vancomicina, însumând un total de 14 zile consecutive de administrare de antibiotic”, a mai spus C.C.I.
„Mă confrunt cu episoade de insomnie, anxietate și atacuri de panică”
Femeia care nu știa dacă va reuși să își ducă nou-născuta acasă să își cunoască fratele mai mare a trecut prin clipe de coșmar. Botezul a ales să îl facă în unitatea medicală pentru că îi era frică să nu treacă la cele veșnice. Însă copilul a fost un luptător precum mama ei care nu a renunțat la speranța că fiica ei va răzbate, starea de sănătate ameliorându-se și fiind externată pe 8 septembrie. Chiar dacă a mai avut nevoie de tratament o perioadă, copilul este mult mai bine în prezent, însă femeia nu dorește să lase lucrurile așa și dorește să lupte pentru dreptatea fiicei ei.
„În tot acest timp, am trecut prin momente de tensiune psihică deosebită, greu de suportat pentru o mamă, mai ales că dețin calitatea de asistent medical și am cunoștințele mele medicale necesare pentru a interpreta analizele medicale de la data de 23.06.2023, respectiv, 25.05.2023. Atingerea în a 14-a zi de viață a unui nivel al Proteinei C reactive de 107,25 mg/ L, deci de aproximativ 20 de ori mai mare decât limitele normale, indică existența unei infecții severe în sânge, care a pus în pericol însăși viața fiicei mele. Numai întâmplarea a făcut ca una dintre cele mai grave urmări ale septicemiei, și anume decesul, să fie depășită. De asemenea, fiica mea a fost afectată și din pricina faptului că a fost pusă în situația administrării unui antibiotic atât de puternic vreme de 14 zile, la o vârsta atât de fragedă, care i-a afectat starea de sănătate chiar și în prezent, aceasta confruntându-se cu o anemie puternică. Este evident faptul că, această veste greu de acceptat m-a afectat semnificativ, riscul pierderii fiicei mele afectându-mă semnificativ, inclusiv în prezent, în continuare o supraveghez în permanență pe fiica mea și mă confrunt cu episoade de insomnie, anxietate și atacuri de panică, urmând terapie de specialitate în scopul vindecării”, a spus femeia.
Acțiunea legală
C.C.I. a decis că nu poate lăsa lucrurile așa, viața copilului ei a atârnat de un fir de ață, iar doar o întâmplare a făcut să scape cu viață. Nu dorește ca alte mame să treacă prin experiența prin are a fost și vrea ca cineva să fie tras la răspundere pentru riscul la care i-a fost supus copilul. În acest sens, a fost depusă o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de neglijență în serviciu și vătămare corporală din culpă. Săptămâna viitoare urmează să se prezinte la Institutul de Medicină Legală pentru efectuarea unei expertize legală. „Sunt sigură că profesioniștii de la IML își vor face treaba. Am încredere în IML că va face lumină în acest caz”, a spus femeia.
Totodată, pe rolul Tribunalului Constanța se află și dosarul 6739/118/2023, înregistrat pe 4 octombrie 2023, pe secția civilă, prin care C.C.I și C.L.M prin reprezentat legal acționează în răspundere delictuală Euromaterna SA, fiind chemat în garanție Signal Iduna Asigurări SA. Mai precis, prin acest proces, mama și copilul cer despăgubiri pentru situața creată. „Sunt dispusă să merg până în pânzele albe, până la CEDO pentru copilul meu”, a mai spus mama care nu vrea să renunțe ușor din lupta ei pentru a-și face dreptate. Termen în acest dosar a fost stabilit pe 5 februarie 2024, conform portalului instanței.
Ce spun reprezentanții Euromaterna?
Cotidianul ZIUA de Constanța a solicitat un punct de vedere la cazul expus de C.C.I la Euromaterna, care ne-a transmis prin poșta electronică următoarea poziție:
„Euromaterna este în permanență preocupată de siguanța pacienților săi. Se acordă o atenție sporită atât mamei, cât și nou-născutului, așa cum s-a întâmplat și în cazul d-nei C.C.I, care a născut prematur, nou-născutul necesitând aproximativ o lună de îngrijiri, pentru a se externă cu stare generală foarte bună, fapt demonstrat de rezultatele analizelor medicale la externare existente la foaia de observație.
Având în vedere că dna C.C.I a intentat o acțiune civilă în instanța judecătorească (nu avem cunoștință de vreo acțiune penală), ne abținem să dăm relații suplimentare la acest caz urmând să furnizăm instanței punctul nostru de vedere argumentat cu privire la cauza reclamată”.
Despre SC Euromaterna SA
Potrivit Termene.ro, platformă consultată la data de 19 ianuarie 2024, SC Euromaterna SA se ocupă de activități de asistență spitalicească, are sediul pe strada Ștefaniță Vodă, nr. 32, din Constanța, județ Constanța, și este controlată de asociații Rușa Ion-Marius, cu 50 %, Raica Dan Mugurel, cu 35 %, și de Danteș Florian, cu 15 %.
Ca administratori apar Danteș Florian, Raica Dan Mugurel și Rușa Ion-Marius.
Danteș Florian mai apare în Euromaterna Group Investment SRL, Embrio-Clinic SRL, Euromaterna Imobiliare SRL, Pneumo Center Dantes SRL și în Pneumo Clinic Dantes SRL.
Raica Dan Mugurel apare în Asclepios SRL, Euromaterna Group Investment SRL, Euromaterna Imobiliare SRL și în Tar-Decirom SRL.
În trecut a figurat în Andorra International SRL și în Confident SRL, radiate.
Rușa Ion-Marius apare în Euromaterna Group Investment SRL, Rig Agemed SRL și în Euromaterna Imobiliare SRL.
Pentru anul 2022, cu aproximativ 130 de salariați, Euromaterna SA, cifra de afaceri netă a fost de 43.617.309 de lei și un profit net de 4.423.238 de lei.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Asociații Euromaterna, întruniți în Adunare Generală! S-au luat decizii importante
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Andreea 20 Jan, 2024 11:57 Echipa de la terapie intensiva i a fost fiicei mele a doua casa timp de 4 luni. Nascuta foarte micuta,aceasta echipa de medici au readus la viata un suflet micut! Este usor sa denigrezi o echipa de medici si un spital pentru nimic. Unora ne place scandalul si vrem sa facem si banuti din asta! Multa sanatate