Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:01 22 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cristian Tranulea, vicecampion mondial și european, la ZIUA de Constanța Înoată în condiții extreme. „Am fost șocat când am băgat piciorul în apă!“ (VIDEO)

ro

21 Jan, 2025 17:00 849 Marime text
Cristian Tranulea. Sursa foto: ZIUA de Constanța
  • Cristian Tranulea a acceptat invitația ZIUA de Constanța și ne-a vizitat, marți, 21 ianuarie 2025, prilej de a discuta despre provocările pe care le lansează înotul în ape înghețate.
 
Înotătorul constănțean Cristian Tranulea și-a adăugat în palmares zilele trecute, la Molveno, în Italia, a doua sa medalie de argint la Campionatul Mondial de înot în ape înghețate, competiție la care, în 2024, a devenit și vicecampion european.
 
Primul argint mondial l-a obținut în 2023, la Samoens, în Franța, în proba de 50 m liber, cea la care a urcat pe treapta a doua a podiumului și la Molveno 2025. Cristian a fost medaliat cu argint continental cu ștafeta României de 4X50 m mixt, la întrecerea desfășurată în România, la Oradea.

Performerul constănțean a acceptat invitația ZIUA de Constanța și ne-a vizitat, marți, 21 ianuarie 2025, prilej de a discuta despre provocările pe care le lansează acest sport extrem, înotul în ape înghețate.
Cristian Tranulea, interviu la ZIUA de Constanța. Sursa foto: ZIUA de Constanța 
„Am simțit o presiune foarte mare“
 
Ești unul dintre puținii români care participă la competiții de înot în ape înghețate. Ai deja evoluții la două campionate mondiale și unul european, iar de curând ai obținut a doua ta medalie mondială de argint. Cum a fost, cum te simți, atât sufletește, cât și fizic, după această reușită?

Mă simt împăcat. Nu pot spune că sunt 100% fericit, pentru că îmi doream mai mult, dar sunt conștient că, cel puțin momentan, nu se putea mai mult. Într-adevăr, suntem un lot destul de restrâns, este momentan un sport de nișă, dar suntem puțini și buni. Asta e cel mai important. Sunt mulțumit de rezultatul pe care l-am obținut la Molveno, dar evident că îmi doresc o medalie mai strălucitoare pe vitor.
 
Dintre cele trei medalii de argint obținute până acum, care a fost cel mai greu de obținut?


Probabil aceasta, pentru că a trebuit să confirm rezultatul din Franța, am simțit o presiune foarte mare pe mine și, totodată, a fost cursa în care am avut cel mai dure condiții dintre toate cele trei. Apa a avut puțin de tot peste 1 grad Celsius, iar acest lucru s-a simțit din plin.
 
În Franța, a concurat într-un bazin plutitor
 
Față de ediția anterioară a Campionatului Mondial, cum a fost nivelul acum, în Italia?

Competiția de acum a fost de două ori mai puternică. Nu pot spune tocmai că am avut un dezavantaj acum, dar, la ediția din Franța, am concurat într-un bazin plutitor. Tehnic vorbind, chiar dacă distanța e de 25 de metri, vorbim de foarte multe elemente de open water în Franța, care aici nu au fost. Cu alte cuvinte, în Franța a trebuit să țin și o direcție fără anumite puncte de reper, cum ar fi dunga de pe fundul bazinului. La Molveno am avut un bazin clasic. Nu pot să zic că m-a dezavantajat neapărat, dar evident că în orice competiții de open water sunt o idee mai avantajat. În rest, a fost o întrecere bună, foarte puternică, am aflat punctele mele slabe, pe care nici eu nu știam că le am și mă ocup alături de toți oamenii care mă sprijină să remediez aceste probleme din pregătirea mea.
 
„M-a «lovit» destul de puternic“

 
Și acum o întrebare care vine firesc, atât din partea mea, cât și a tuturor celor care aud de înot în ape înghețate. Cum reușești, cât de greu este să înoți într-o apă care are un grad Celsius sau puține grade peste 0?

Până la această competiție (n.r. Campionatul Mondial de la Molveno), am crezut că nu este chiar atât de greu sau cel puțin în probele pe care le abordez eu, care sunt un înotător de viteză, un sprinter și nu stau chiar atât de mult în apă rece. Dar acest concurs pot să spun că m-a „lovit“ destul de puternic și m-a făcut să-mi revizuiesc atitudinea față de o temperatură mai scăzută de 2 sau 3 grade. A fost un grad și puțin și chiar s-a simțit foarte rău aceasta. La Molveno, am avut un start destul de lent, tocmai pentru că am fost șocat atunci când am băgat piciorul în apă. S-a simțit foarte mult diferența față de ce eram eu obișnuit. Totodată, am avut un an destul de prost din punctul de vedere al pregătirii. Când am plecat eu din Constanța, apa mării avea peste 10 grade. Chiar n-am avut unde să mă pregătesc și să obțin anumite condiții mai dure.
 
„Mi-a luat ceva să accept cu totul“
 
Cristian Tranulea. Sursa foto: ZIUA de ConstanțaPrin ce împrejurare ai început să participi la astfel de competiții?

În Franța (n.r. la Campionatul Mondial din 2023), am primit invitație din partea antrenorului lotului național, domnul Paul Georgescu. Aveau nevoie de al patrulea om care să completeze ștafeta. Eu înotam foarte repede în competițiile de triatlon, eram prezent și la aquatlon, eram foarte bine și în bazin și am acceptat invitația. Mi-a luat ceva să accept cu totul, pentru că evident am avut parte de niște antrenamente de adaptare și mi se părea imposibil sportul ăsta. Dar, cu timpul, am început să mă adaptez și să cred că aș putea să fac acest lucru.
 
„Vorbim totuși de o temperatură extremă“
 
Poate participa oricine la concursuri de înot în ape înghețate sau întrecereile sunt doar pentru anumite persoane?

Nu, în esență vorbim și de o parte a sportului de masă, care ar putea practica acest sport. Există categorii de vârstă din patru în patru ani, până la vârsta de 80 de ani, dacă nu mă înșel. Există niște reguli de siguranță, care asigură un cadru cât de cât sigur, având în vedere că este un sport extrem. Acesta e motivul pentru care spun totuși că este cât de cât sigur, vorbim totuși de o temperatură extremă, dar un om foarte bine pregătit din punct de vedere psihic mai ales consider că poate să facă acest sport.
 
În ianuarie, el este în mare
 
Te pregătești cumva anume, faci ceva specific pentru participarea la competiții de înot în ape înghețate?

Evident. Pe lângă pregătirea din bazin pe care o am, alături de antrenorii mei, adaug și elementele de specialitate a acestui sport. Înot în lac, înot în mare. În perioada asta a anului, în ianuarie, eu sunt în mare. Dar, din nou, nu mă ajută foarte mult vremea, în ultimul timp. Apa în prezent are 7 grade. Nu mă ajută foarte mult, dar e tot ce pot face momentan.
 
Fiu de preot
 
An de an știu că participi și la sărbătoarea Bobotezei. Anul acesta n-ai reușit...

Da, sunt prezent de fiecare dată când am ocazia și la această sărbătoare. Mă bucur extraordinar de mult de această zi. Particip de fiecare dată la slujbă, tatăl meu este preot și cu această ocazie mai îmbin utilul cu plăcutul. Stau frumos la slujbă, iar apoi fac și o baie în mare, în lac, râu, unde oi mai sări eu după cruce. Mă bucur de fiecare dată când am ocazia să iau startul la această sărbătoare, dar nu îmi iese întotdeauna să fiu acasă pentru acest lucru.  
 
Mai jos, găsiți interviul complet cu Cristian Tranulea, care a vorbit și despre lipsa unui bazin olimpic la Constanța, despre bazinul de la Palatul Copiilor și despre campania caritabilă pentru renovarea și dotarea acestuia, ca și despre planurile sale de viitor.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
 
Citește și:
 
Constanța
Cristian Tranulea, o nouă medalie de argint la Campionatul Mondial de înot în ape înghețate! „Bravo, ți-ai respectat blazonul!“ (GALERIE FOTO + VIDEO)


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii