Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:43 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu ce echipa ar ajunge Mazare sa conduca PSD

ro

16 Feb, 2010 03:45 2636 Marime text
deschidere.jpgNicuşor Constantinescu a fostdelegat să-i ţină locul preşedintelui PSD Constanţa, Radu Mazăre, la şedinţa Comitetului Executiv Naţional

„Mă întorc exact înainte de Congres. Dacă mă hotărăsc, este timp să-mi depun candidatura. O să las toate actele şi, dacă mă decid, dau un telefon şi mi se depun actele", spunea, pe 5 februarie, Radu Mazăre. Secundul său, Nicuşor Constantinescu, a confirmat că dosarul este complet, el fiind delegat să îndeplinească toate formalităţile.

Prezent la şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), prim-vicepreşedintele PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, solul social-democraţilor de la malul mării a venit ieri, în Capitală, cu vestea că şeful său de partid, Radu Mazăre, va candida la preşedinţia PSD-ului, mărind la şase numărul aspiranţilor la cea mai înaltă funcţie din partid. „Radu Mazăre candidează la Congresul PSD, la funcţia de preşedinte. I-am făcut dosarul, vine în timp util. Nu e nici o glumă, vorbesc serios. V-a anunţat şi el, personal, că va candida. Vede câte voturi ia şi mergem mai departe. Nu înseamnă că, dacă pierzi o bătălie, ai pierdut şi războiul, nu? Domnul Mazăre vrea să candideze singur, fără liste", a explicat Constantinescu, înaintea începerii şedinţei de CExN. Preşedintele CJC a precizat că organizaţia PSD Constanţa doreşte vot individual pentru candidatul său, iar locul de desfăşurare a Congresului din 20 februarie nu este important. „Candidăm oriunde, pe plajă, afară în ninsoare. Important este să fie votat", a adăugat Constantinescu.

De asemenea, acesta a afirmat că prietenul său, Mazăre, va face anunţul privind candidatura când va reveni de la carnavalul de la Sao Paolo din Brazilia, unde a fost invitat să defileze pe un car alegoric al şcolii de samba Vai - Vai.

Vestea prim-vicepreşedintelui PSD Constanţa nu a surprins colegii de partid şi nici pentru opinia publică, cu atât mai mult cu cât Radu Mazăre a anunţat, la începutul lunii februarie, că a primit oferte pentru a se înscrie în cursa pentru şefia partidului. La acel moment primarul Constanţei nu s-a declarat nici pro, nici contra, precizând că nu s-a decis dacă, în cele din urmă, se va înscrie în cursă. „Mi s-a propus de multe ori să candidez. Mă mai gândesc şi la asta. Pot să ştii dacă nu mă îmbrac militar şi candidez? PSD are nevoie de un lider cu sânge, ca mine, spre exemplu", susţinea edilul tomitan.

Zestrea redusă scade şansele

Anunţul prim-vicepreşedintelui PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, privind candidatura lui Radu Mazăre la şefia partidului ar putea da culoare, la propriu şi la figurat, scrutinului roşu din 20 februarie. Asta cu atât mai mult cu cât, dacă am lua în serios afirmaţia preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, organizarea congresului la Romexpo ar transforma evenimentul într-o „mascaradă de congres".

Numai că, intrarea în competiţie a lui Radu Mazăre nu este luată în serios fiind catalogată drept „băşcălie". Mulţi social-democraţi constănţeni, dar şi din alte colţuri ale ţării, consideră că preşedintele PSD Constanţa nu va face acest pas. Motivul: nu este „fan" întruniri de partid, preferă delegarea sarcinilor celor din subordine astfel încât timpul său să nu fie periclitat prea mult şi are o viaţă mondenă ce face deliciul presei şi la care e puţin probabil să renunţe pentru a se dedica partidului.

Admiţând că-şi va depune candidatura pentru funcţia de preşedinte al PSD, şansa ca Radu Mazăre să iasă învingător într-o competiţie politică, la nivel naţional, este redusă... ca să nu spunem inexistentă. Însă, făcând un exerciţiu de imaginaţie ar fi interesant de văzut care ar fi votanţii liderului de la Constanţa. Perversitatea în politica autohtonă e la modă aşa că, oameni cu care are relaţii apropiate, precum şi prietenii pe care s-ar putea baza Mazăre nu este exclus să îi joace feste. Deputatul Mădălin Voicu, declara recent că el este unul dintre cei care l-ar fi îndemnat pe Mazăre să facă acest pas „chiar dacă jocurile în partid sunt făcute" şi, ţinând cont de prietenia care-i leagă ar putea fi unul dintre susţinători. Mergem pe „ar putea fi" deoarece, în pofida „recrutării" remunerate la fel de fel de festivaluri şi preselecţii organizate la mal de mare, Voicu şi-ar putea da votul altui aspirant la şefia PSD, conştient de responsabilitatea ce revine unui lider de o asemenea anvergură. Singurele voturi garantate, dar nu se ştie dacă în totalitate alegerea fiind secretă, sunt cele ale delegaţilor constănţeni. Lor li s-ar putea adăuga voturi din partea unor delegaţi din alte filiale. PSD Tulcea - organizaţie de care Nicuşor Constantinescu s-a ocupat pentru o perioadă, PSD Teleorman - filială coordonată de prietenul Liviu Dragnea, PSD Vrancea aflată sub bagheta lui Marian Oprişan, dar şi voturi din Brăila, Călăraşi şi Ialomiţa - judeţe ce fac parte din Regiunea Sud - Est, şi o oarecare susţinere din Prahova pe unde s-ar fi „delegat" nişte afaceri, ar putea reprezenta zestrea pe care ar strânge-o Radu Mazăre, într-o eventuală confruntare. Dar, asta nu-i suficient pentru a ajunge şeful PSD.

radu_mazare_109.jpgPosibila echipă a lui Mazăre

Să fii preşedintele celui mai mare partid de opoziţie nu-i o bagatelă, şi în consecinţă, rămâne de văzut dacă anunţul prim-vicepreşedintelui PSD Constanţa se va concretiza.

De asemenea, a ţine în frâu un asemenea mastodont presupune a avea o echipă bine consolidată şi operativă.

Dacă Radu Mazăre ar ajunge preşedintele PSD, deocamdată, un viitor partener este cert: Liviu Dragnea. Aşa cum a confirmat şi Nicuşor Constantinescu, acesta ar avea asigurată funcţia de secretar general. Alţi potenţiali aliaţi preferaţi de Mazăre ar fi: ex-ministrul Sănătăţii, Ionuţ Bazac, ajutat de echipa Mazăre să obţină acel portofoliu, Marian Oprişan, Dan Nica şi Miron Mitrea. Liderului PSD Constanţa nu i-ar displace dacă i s-ar alătura oameni precum Victor Ponta, Cristian Diaconescu, Ilie Sârbu sau Marian Sârbu, oameni care şi-au îndeplinit cu brio atribuţiile ce le-au revenit ca miniştri. Totodată, acesta şi-ar lua aproape oameni din propria filială întrucât îi cunoaşte foarte bine şi îi sunt loiali.

Dar, cum majoritatea politicienilor sunt oportunişti, nu formarea unei echipe ar fi problema majoră a lui Mazăre, ci a ajunge în acea ipostază. Dacă ar candida şi ar fi ales preşedinte al PSD nu este exclus ca oameni precum Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Constantin Niţă şi alţii să-i devină slujitori dedicaţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii