Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:42 27 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu ce s-a ales Cristian Borcea de pe urma dosarului „Retrocedări ilegale”

ro

07 Mar, 2014 00:00 5506 Marime text
Odată cu sentinţele fără precedent date în dosarul Transferurilor, apele par a se tulbura, indirect, şi în alte zone, cum ar fi, să zicem... dosarul „Retrocedările ilegale”, un dosar amplu, cu nume grele. Ce le leagă pe cele două mari speţe? Oamenii!
Printre cei 37 de inculpaţi din dosarul „Retrocedările ilegale” de la Constanţa se numără şi fostul finanţator al clubului de fotbal Dinamo Bucureşti, Cristian Borcea, unul dintre cei opt condamnaţi în dosarul „Transferurile”. Potrivit rechizitoriului din dosarul retrocedărilor, pe Borcea îl găsim în calitate de cesionar cumpărător de drepturi succesorale, pus sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Amintim că, în această cauză, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu presupusa restituire şi atribuirea „nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză”. Procurorii DNA spun că „a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)”. Se vorbeşte despre o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare (un milion de metri pătraţi) de teren situat în Constanţa, care ar fi fost retrocedat în perioada 2002 - 2005.
Revenind la Cristian Borcea, numele acestuia apare în dosarul amintit în cazul de retrocedare notificat de Buzescu-Movilă Ivonne Aline, care, în calitate de moştenitoare a persoanelor îndreptăţite Toma Elena, mama sa, Movilă Caton, Ciurea Marta şi Felicia Cerchez, fratele şi surorile mamei sale, l-a împuternicit pe Georgică Giurgiucanu, un alt inculpat din acelaşi dosar, să formuleze şi să depună la Primăria Constanţa notificări pentru a i se restitui proprietăţile imobiliare ce au fost deţinute de rudele sale. Jules Movilă şi Sever Movilă, fraţi predecedaţi ai mamei sale, aveau şi ei calitatea de persoane îndreptăţite, numai că, mandanta, respectiv Buzescu-Movilă Ivonne Aline, nu l-a împuternicit pe Georgică Giurgiucanu să ceară şi restituirea averii acestora. „Încălcându-se limitele împuternicirilor ce i-au fost date, învinuitul Georgică Giurgiucanu a formulat notificări şi pentru restituirea averii numiţilor Jules Movilă şi Sever Movilă. (...) Notificarea referitoare la averea imobiliară pe care a deţinut-o Jules Movilă, depusă de învinuitul Giurgiucanu Georgică sub semnătura sa, în numele mandantei, pentru restituirea suprafeţei de 986.600 mp teren intravilan în Constanţa, a fost înregistrată la Primăria Constanţa cu nr. 178840 din 12.12.2001, fiind prima care a fost inclusă în procedura de soluţionare”, se mai precizează în rechizitoriul dosarului.

Acelaşi rechizitoriu mai face trimitere la faptul că, „în încercarea de a acoperi fărădelegea comisă şi profitând de starea de sănătate mentală precară a mandantei, la data de 22.05.2002, Giurgiucanu Georgică, în asociere cu Săvulescu Emil Dragoş, au obţinut de la Buzescu-Movilă Ivonne Aline numirea ca mandatari în baza unui nou contract care l-a revocat pe primul”.
Obiectul noului contract de mandat a constat, după cum spun procurorii DNA, printre altele, în împuternicirea mandatarilor Giurgiucanu şi Săvulescu de a recupera dreptul de proprietate, inclusiv pentru averea imobiliară care a aparţinut lui Jules şi Sever Movilă.
Cristian Borcea apare în acest context alături de alte personaje, în calitate de cumpărător de drepturi succesorale. Potrivit procurorilor, aceşti cumpărători de drepturi succesorale, inclusiv Cristian Borcea, „nu erau legal îndreptăţiţi să ceară să li se restituie terenuri, deoarece chiar dacă ar fi dobândit drepturile succesorale legal, dreptul lor s-a născut din contract şi nu din succesiune”.

La data de 14.01.2004 s-au încheiat totuşi „trei contracte de cesiune de drepturi succesorale litigioase pentru vânzarea a 63,25% din drepturile ce priveau suprafaţa notificată de 12.500.000 mp de terenuri intravilane”. Unul dintre cele trei se referă la Cristian Borcea, care a primit, „pentru 100 de milioane de lei vechi (2.422 de euro), o cotă indiviză de 2,45% de la învinuitul Giurgiucanu Georgică, iar de la învinuitul Săvulescu Emil Dragoş, pentru 300 de milioane de lei vechi (7.266 de euro), o cotă indiviză de 9,8%, aceste cote raportându-se la totalul drepturilor succesorale”, în urma acestei „vânzări” el alegându-se, după cum se arată în rechizitoriu, cu „12,25%, reprezentând 1.531.250 mp de terenuri intravilane în Constanţa, din suprafaţa totală notificată (n.r. de Georgică Giurgiucanu şi Maria Măriuţa) de 12.500.000 mp”.
Au urmat în 2004 trei dispoziţii ale primarului Radu Mazăre, în urma cărora s-au atribuit 96 de terenuri în suprafaţă totală de 243.458,76 mp, evaluate la suma de 13.196.427 euro, terenuri înregistrate în Cartea Funciară în coproprietatea mai multor „complici”, printre ei numărându-se şi Cristian Borcea.

Astfel că, potrivit înregistrărilor din Cartea Funciară, Cristian Borcea figura cu terenuri deţinute individual, în cotă de 1/1 - 1.956,35 mp / 39.127 de euro, iar terenuri deţinute în coproprietate - 17.712,7 mp / 1.028.477 de euro. Din rechizitoriu reiese că vorbim despre averea defunctului Jules Movilă, evaluată la data de 09.03.2004 la suma de 42.534.000 de euro. Pentru cele 96 de terenuri, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, respectiv Nicuşor Constantinescu, Ramona Daniela Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Bogdan Ghiţulescu şi Cristian Tălpău, precum şi „învinuitul Mazăre Radu Ştefan au emis înscrisurile în baza cărora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privată în favoarea complicilor Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş (prin Măriuţa Maria), Ionescu Valentin Gheorghe (prin SC Habitat şi Ambient SA), Borcea Cristian şi Camboianu Mihai”.
Nu în ultimul rând, procurorii mai spun în rechizitoriu că „Borcea Cristian, pentru 124 euro, a fost împroprietărit cu 19.669,05 mp, terenuri ale căror valori, chiar subevaluate, însumează 1.067.604 euro”.

Cum Cristian Borcea, coinculpat în dosarul retrocedărilor alături de alţi 36, printre care şi primarul Radu Mazăre, nu se află acum într-o postură foarte comodă, el numărându-se printre cei opt condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul Transferurilor, cu siguranţă că fostul dinamovist ar da „orice” să mai poată reduce din... penitenţă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Erol 07 Mar, 2014 06:39 Probabil ca se cred de neatins,posibil sa fie mult mai monstruoasa decat gandim,caci nu le e teama de nimic. Va doresc mult bine sa aveti.