Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:44 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu fonduri europene Un fost consilier judeţean ridică un complex sportiv în apropiere de Mangalia. Construcţia seamănă izbitor cu Castelul Corvinilor (galerie foto + video)

ro

12 Dec, 2017 00:00 35372 Marime text

Între Drumul Naţional 39 şi localitatea 23 August, mai exact pe locul Fermei Zootehnice nr. 6, se văd turnurile unei construcţii inedite, care aduce a castel medieval.
 
Societatea Marcus Uranus SRL, deţinută de fostul consilier judeţean Ioan Mărcuş, este beneficiarul proiectului „Construire piscină olimpică, SPA, amenajare loisir şi bazine exterioare“, în valoare de 33.830.092,34 de lei. Demarat pe 1.11.2013, proiectul va fi finalizat pe data de 31.12.2018. În cadrul proiectului, vor fi amenajate 18 terenuri de sport şi un teren de fotbal cu pistă de atletism. Proiectul este implementat cu fonduri europene.
 
Contribuţia Uniunii Europene este de 16.307.152,89 de lei, contribuţia Guvernului României - 1.307.152,89 de lei, iar contribuţia beneficiarului, Marcus Uranus SRL, este de 16.146.117, 54 de lei. Organismul intermediar este Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, iar autoritatea de management - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Constructor - societatea Mobitom SA. Este vorba despre Programul Operaţional Regional 2007-2013 „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului“, domeniul major de intervenţie „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterii calităţii serviciilor turistice“.

Asemănare cu Castelul Corvinilor? 

Construcţia ridicată de societatea Marcus Uranus SRL, deţinută de fostul consilier judeţean Ioan Mărcuş, seamănă din punct de vedere arhitectural cu Castelul Corvinilor, ce domină oraşul Hunedoara.
 
Castelul Corvinilor, pentru cei pasionaţi de Evul Mediu, reprezintă un monument singular în România şi printre cele mai atractive din spaţiul european. Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. Este o construcţie impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane şi un donjon. Castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu. Cetatea a fost una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Ioan de Hunedoara. Construcţia a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări, servind atât ca punct strategic întărit, cât şi ca reşedinţă feudală. Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare.
 
Contactat telefonic, fostul consilier judeţean Ioan Mărcuş a refuzat să ne dea mai multe amănunte.

Despre Marcus Uranus SRL 

Marcus Uranus SRL a luat fiinţă în anul 2004 şi are sediul în localitatea 23 August. Fondatorii firmei sunt Ioan Mărcuş şi Nicolae Alexandru Dospina. Domeniul principal de activitate al societăţii constă în
cultivarea plantelor; grădinărit destinat pieţei; horticultură. Capitalul social subscris este de 2.000.000 de lei, integral vărsat, divizat în 20 de părţi sociale.
 
În anul 2006, Nicolae Alexandru Dospina s-a retras din societate, cesionându-şi părţile sociale către asociatul Ioan Mărcus. Administrarea societăţii va fi efectuată de asociatul unic, Ioan Mărcuş. De asemenea, a fost completat obiectul de activitate al societăţii cu: producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii, producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii de pasăre, prepararea produselor din carne, prelucrarea şi conservarea peştelui şi a produselor din peşte; prelucrarea şi conservarea cartofilor; fabricarea sucurilor din fructe şi legume; fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor; fabricarea îngheţatei, fabricarea produselor de morărit; fabricarea pâinii; fabricarea biscuiţilor, a pişcoturilor şi a altor produse similare; fabricarea produselor de cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase; fabricarea macaroanelor, prelucrarea ceaiului şi a cafelei; fabricarea condimentelor; producţie de ape minerale şi băuturi răcoritoare nealcoolice.
 
În anul 2010, Marcus Uranus SRL a fuzionat cu societatea Catalpa 97 SRL. În urma fuziunii prin absorbţie, SC Catalpa 97 SRL a fost radiată, iar SC Marcus Uranus SRL, societate absorbantă, a preluat activul şi pasivul societăţii absorbite, în condiţiile stabilite de proiectul de fuziune, asociatul Nicolae-Alexandru Dospina retrăgându-se din societate. Sediul societăţii absorbante rămâne neschimbat, respectiv localitatea 23 August, Ferma Zootehnică nr. 6. Obiectul principal de activitate constă în activităţi de întreţinere peisagistică.

Despre Mobitom SA 

Înmatriculată în anul 1991, Mobitom SA are un capital social subscris de 2.250.542,5 lei, integral vărsat, compus din 900.217 acţiuni. Valoarea unei acţiuni este de 2,5 lei. Firma este controlată de acţionarul persoană juridică SC Five-Holding SA, cu 98,678% din capitalul social, şi de Asociaţi Listă (acţionari), cu 1,322% din capitalul social. Administratorii Mobitom SA sunt Valentin Boroş, David Sisu şi Valentin Ciuceanu. Mobitom SA se ocupă de fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice.
 


Reamintim că Mobitom a fost implicată în proiectul locuinţelor ieftine pentru tineri şi a câştigat, în 2008 şi în 2009, numai de la Primăria Constanţa, licitaţii în valoare de aproape 2.300.000 de lei fără TVA. Asta ca să nu mai punem la socoteală numeroasele contracte încheiate cu CJC-ul condus de fostul preşedinte, Nicuşor Constantinescu, dar şi cu instituţiile subordonate Primăriei sau Consiliului Judeţean. În portofoliul companiei se numără proiecte precum fântânile arteziene din Constanţa, Aqua Magic, reabilitarea Delfinariului şi Spectrum Residences. Firma a fost controlată de defunctul Gheorghe Oancea, care avea în portofoliul său şi afaceri precum On Plonge, Plonge Prest, Plonge, Shark şi Five-Holding.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mag 12 Dec, 2017 22:59 Felicitari