Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Cuibuşorul baronilor“ Cum au dat Mazăre, Constantinescu, Strutinsky şi Schwartzenberg „haina“ de inculpat pe cea de reclamant

ro

08 Jul, 2016 00:00 27020 Marime text


Foştii aliaţi şi colegi de partid din PSD ţin aproape şi după încheierea mandatelor de şefi ai oraşelor. Un exemplu în acest sens este chiar primarul retras din lumina reflectoarelor, Radu Mazăre. Demisionat din fruntea Primăriei Constanţa, Mazăre nu se dezice de apropiaţii şi partenerii săi de afaceri, fie pentru că efectiv nu are de ales - în unele dosare instrumentate de DNA având calitatea de colegi de inculpare -  fie pentru că încă nu şi-au încheiat socotelile, cum zice vorba din popor.
 
Cert este că, recent, Mazăre şi alţi circa 20 de apropiaţi ai săi (majoritatea vizaţi de Dosarul Realitatea Media) au schimbat calităţile de „inculpat“, „învinuit“, „cercetat“ ori „urmărit“ pe care obişnuiau să le aibă la instanţă cu cea de „reclamant“. Foarte interesant, numele reclamanţilor par reunite nu numai în dosarul civil recent intentat la o instanţă bucureşteană, ci şi pe lista apartamentelor unui bloc de lux din Bucureşti, pe care presa din capitală îl desemnase „cuibuşorul din Bucureşti al baronilor PSD“.
 
Coincidenţă sau nu, pârâtele din dosarul civil deschis de fostul primar constănţean şi prietenii săi sunt Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Sector 1, respectiv Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice, adică exact instituţiile fiscale pe raza cărora s-ar afla presupusul „cuibuşor“.

Cer anularea actului administrativ fiscal

Să o luăm pas cu pas: la sfârşitul lunii trecute, pe rolul Secţiei a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului din capitală a fost înregistrat un dosar ce are ca obiect anularea unui act administrativ. Aşa cum menţionam mai sus, instituţiile ale căror acte au fost contestate sunt Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Sector 1, respectiv Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Aşadar, reclamanţii - care nu sunt deloc puţini la număr şi care au nume bine-cunoscute publicului român - solicită instanţei să anuleze actele emise de instituţiile care se ocupă de colectarea taxelor locale.
 
Acum, pasul doi - să vedem punctual reclamanţii din noul dosar civil. Cap de afiş, potrivit informaţiilor oficiale, este Ioana Nadolu, cea despre care procurorii Anticorupţie au anunţat că se fac cercetări în dosarul Realitatea Media. Iar dacă tot suntem la acest capitol, să vedem care sunt ceilalţi reclamanţi din dosarul intentat Finanţelor bucureştene şi ale căror nume sunt legate de Dosarul Realitatea Media. În ordinea afişată pe portal, ei sunt Carmen Antoanela Stăncescu, Adrian Marian Vîlsan, Fabian Schwartzenberg, Geraldina Elena Neagoe şi Adrian Radu.

Acuzaţii de spălare de bani, bancrută frauduloasă…

La momentul punerii sub învinuire, procurorii Anticorupţie au precizat că s-a început urmărirea penală faţă de aceste persoane şi altele „referitor la implicarea acestora în fapte care se circumscriu infracţiunilor de spălare a banilor, complicitate la înşelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicităţii, a participaţiei improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată“.
 
Întorcându-ne la procesul în care aceştia au dat în judecată DGFP şi Direcţia de Impozite Sector 1, mai trebuie precizat şi faptul că, în acest dosar, apar ca reclamanţi şi familiile suspecţilor din Dosarul Realitatea. Astfel, Carmen Stăncescu apare alături de Mihai Stăncescu, Adrian Marian Vîlsan alături de Luiza Vîlsan, Fabian Schwartzenberg alături de Oana Mihaela Schwartzenberg şi de cunoscutul om de afaceri şi apropiat al fostului primar Mazăre Elan (Emilian) Schwartzenberg, iar Adrian Radu alături de Nicoleta Radu.

Colegi de dosar cu most-wanted-ul de top

Restul celor care se plâng de actele emise de Finanţele bucureştene sunt Ioana Andrada Rădulescu (nepoata Mihaelei Rădulescu, potrivit presei din capitală), Ioan şi Mariana Buta, Codruţ Alexandru Marta, „most wanted“ de top şi, totodată, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar pe vremea când acesta era şeful mare de la ANAF, şi Andreea Marta, jurnalistul Daniel Bucura alături de Ioana Olimpia Bucura, dar şi Lucia Gherarde, mama „greului PSD“ Marian Oprişan.

 
Iar acum, să vedem numele grele de la Constanţa, bine-cunoscute locuitorilor din oraşul de la malul mării, care se plâng de actele emise de Finanţele Sectorului 1. Lista celor de aici este deschisă de afaceristul Sorin Gabriel Strutinsky, alături de fosta sa soţie, Adriana Strutinsky, de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în prezent arestat în alte cauze, Nicuşor Daniel Constantinescu, alături de soţia sa, Codruţa Mihaela Constantinescu, fostul edil-şef Radu Ștefan Mazăre, alături de fratele său Mihai Mazăre, şi renumitul apropiat al celor de mai sus, Sorin Ionuţ Barbu, alături de Alina Elena Barbu.

Vecinii de la „scara“ blocului

Aşa cum menţionam la începutul articolului, dincolo de dosarele penale care îi reunesc, pe grupuri, pe o parte dintre reclamanţii din noul dosar, cei mai mulţi au în comun un bloc din capitală de pe raza Sectorului 1, despre care presa din Bucureşti scria că ar fi „cuibuşorul baronilor din PSD“. Mai exact, potrivit evz.ro, blocul din strada Gheorghe Ionescu-Siseşti îi reunea, la începutul anului trecut, pe Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre, Mihai Mazăre, Sorin Gabriel Strutinsky, Marian Oprişan (prin mama sa), Elan Schwartzenberg, jurnalistul Daniel Bucura, o firmă a Mihaelei Rădulescu, Adrian Radu, Ioana Nadolu, Ionuţ Sorin Barbu, Adrian Marin Vîlsan, familia Stăncescu şi Geraldina Elena Neagoe, alături de alţi colocatari. Din schema blocului par să lipsească soţii Marta, care totuşi apar în dosarul civil intentat celor de la Finanţe.
 
În acest moment, procesul civil deschis de fostele personalităţi PSD este în procedura prealabilă şi nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cetatean 08 Jul, 2016 08:11 Domnule Fagadau, poate le puteti explica constantenilor prin ce metoda au reusit posesorii tarabelor de flori situate pe strada Soveja, vis-a-vis de Piata Tomis III, sa ocupe 3 metri din totalul de 4 pe care il are trotuarul din respectiva zona. Cum ati permis ca tarabele de flori sa muste din trotuar in conditiile in care standurile de flori din piata sunt situate la 200 de metri distanta. Pietonii sunt obligati sa circule pe carosabil pentru ca tarabele de flori sunt puse exact in statia de autobuz care este si asa foarte aglomerata. Pe ale cui interese le serviti? Pe ale constantenilor sunt convisa ca nu, asta in conditiile in care mame cu carucioare de copii, batrini in baston, invalizi in carucioare si multe alte categorii de cetateni sunt nevoite sa iasa pe carosabil printre masini ca sa poata depasi zona. Ati periat zona Tomis III si i-ati gonit pe toti amaratii care vindeau o legatura de leustean, dar de mafia florarilor nu v-ati atins. Asta inseamna dreptate? Sau sunteti doar un FAGADAU ? Fagaduti si nu va tineti de cuvant ?