Cum a învins o șoferiță din Constanța radarul în instanță! Judecătorii fac precizări importante
Cum a învins o șoferiță din Constanța radarul în instanță! Judecătorii fac precizări importante
03 Nov, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
10658
Marime text
- Femeia ar fi condus un autoturism cu viteza de 111 km/h pe o secțiune de drum unde limita de viteză este de 50 km/h.
- Petenta a arătat că la intrare în localitatea Lazu a respectat limita de viteză de 70 km/h. Cu toate acestea, la intrare în municipiul Constanța a fost oprită de poliția rutieră, comunicându-i-se că a depășit viteza legală.
- Instanța a admis plângerea contravențională, cu consecința anulării procesului-verbal, dând astfel câștig de cauză conducătoarei auto.
O șoferiță din Constanța, ce ar fi fost depistată conducând cu viteza de 111 km/h pe o secțiune de drum unde limita de viteză este de 50 km/h, a învins radarul în instanță, după ce a contestat procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției!
Victoria a fost obținută la Judecătoria Constanța, însă, nemulțumiți fiind de hotărârea magistraților, oficialii Inspectoratului de Poliție al Județului Constanta - Serviciul Rutier au contestat decizia primei instanțe, la Tribunalul Constanța. Până în prezent, conform datelor oficiale puse la dispoziție de portalul instanțelor de judecată, nu a fost stabilit un prim termen în apel.
Oprită la intrare în Constanța
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanța aproape de jumătatea lunii mai 2020.În fapt, prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției s-a reținut că femeia a condus un autoturism cu viteza de 111 km/h pe o secțiune de drum unde limita de viteză este de 50 km/h, abaterea filmată cu aparatul radar.
În motivarea cererii, conform rolii.ro, petenta a arătat că la intrare în localitatea Lazu a respectat limita de viteză de 70 km/h. La intrare în municipiul Constanța a fost oprită de poliția rutieră, comunicându-i-se că a depășit viteza legală.
Analizând materialul probator aflat la dosarul cauzei, Judecătoria Constanța a reținut următoarele: în fapt, prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției s-a reținut că petenta a condus autoturismul cu viteza de 111 km/h pe o secțiune de drum unde limita de viteză este de 50 km/h, abaterea filmată cu aparatul radar.
1305 lei amendă și suspendarea permisului pentru 90 de zile
Fapta constatată a fost încadrată legal în prevederile art. 121 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a O.U.G. 195/2002 care stabilesc că conducătorii de vehicule sunt obligați să respecte viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care circula și pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum și cea impusă prin mijloacele de semnalizare. Față de aceste aspecte, petenta a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 1305 lei și suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile, conform art. 102 alin. (2) din O.U.G. 195/2002.Procesul-verbal a fost comunicat petentei la momentul întocmirii, aceasta semnând de primire.
Numărul de înmatriculare nu este vizibil în mod clar
Oficialii Inspectoratului de Poliție al Județului Constanta - Serviciul Rutier au susținut că existența faptei contravenționale reținute în sarcina petentei este dovedită prin înregistrarea video realizată cu ajutorul mijlocului tehnic reprezentat de aparatul radar, care în acest mod viteza de circulație a autovehiculului condus de petentă la data și ora săvârșirii faptei contravenționale, precum și numărul de înmatriculare al autoturismului a cărui viteză a fost înregistrată, astfel cum au fost menționate în procesul-verbal.Cu toate acestea, Judecătoria Constanța a reținut că din înregistrarea video depusă la dosar nu se poate stabili numărul de înmatriculare al autoturismului, acesta nefiind vizibil în mod clar.
Cerință neîndeplinită
„În acord cu dispozițiile art. 3.5.1. din Norma de metrologie legală 021-05 Aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinemometre), aprobată prin Ordinul directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală nr. 301/2005, astfel cum a fost modificată prin Ordinul nr. 187/2009 al directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală, pentru a fi valabile, înregistrările efectuate trebuie să cuprindă cel puțin următoarele: data și ora la care a fost efectuată măsurarea; valoarea vitezei măsurate; imaginea autovehiculului, din care să poată fi pus în evidență numărul de înmatriculare al acestuia, această ultimă cerință nefiind îndeplinită în cauză“, se mai arată în motivarea judecătorilor.Mai mult decât atât, Judecătoria Constanța a reținut că, în conformitate cu dispozițiile art. 5.2.1 din Norma de Metrologie Legală NML-021-05, legalitatea cinemometrului este valabilă numai pe autovehiculul pe care acesta era montat la momentul efectuării verificării metrologice.
„Autospeciala pe care se montează aparatul radar“
„Din buletinul de verificare metrologică (...) rezultă că, în momentul verificării metrologice, aparatul radar era montat pe autospeciala cu numărul de înmatriculare (...), însă nu se poate determina dacă acesta este autoturismul pe care era montat și la momentul constatării faptei, procesul-verbal neconținând nicio mențiune cu privire la acest aspect“, au mai consemnat judecătorii în motivarea deciziei.De vreme ce, așa cum s-a reținut anterior, modul de constatare a faptei nu îndeplinește toate condițiile de legalitate, nefiind îndeplinite cele referitoare la înregistrarea numărului autoturismului și la autospeciala pe care se montează aparatul radar, Judecătoria Constanța a reținut că nu se poate determina viteza reală cu care se deplasa petenta la momentul constatării faptei.
Victorie și nemulțumiri
Față de toate aceste considerente, instanța a admis plângerea contravențională, cu consecința anulării procesului-verbal, dând astfel câștig de cauză conducătoarei auto.Nemulțumiți fiind de hotărârea magistraților de la Judecătoria Constanța, oficialii Inspectoratului de Poliție al Județului Constanta au formulat apel, la Tribunalul Constanța.
Citește și
Șoferi vitezomani pe autostrăzi! Incredibil cu cât circulau pe A2 București - Constanța
Acțiuni în mijloacele de transport în comun, făcute de polițiștii rutieri constănțeni
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii