Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:30 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se cheltuiesc banii publici Ghidul de miliarde al lui Nicuşor

ro

06 May, 2011 00:34 9337 Marime text
DESCHIDERE_ghid_cjc_Nicusor_Constantinescu.jpgConsiliul Judeţean Constanţa cheltuieşte peste trei miliarde de lei vechi, fără TVA, pentru tipărirea ghidului turistic al judeţului - o publicaţie în limba engleză, în 5.000 de exemplare

Reprezentanţii administraţiei locale din Constanţa s-au plâns, în repetate rânduri, că structurile pe care le conduc abia se descurcă fiind vitregite de repartizarea fondurilor guvernamentale. Activitatea oglindită de procedurile de achiziţii publice contrazice însă ipoteza că judeţul duce lipsă de bani. Consiliul Judeţean Constanţa tocmai a cumpărat ghiduri turistice în valoare de peste trei miliarde de lei vechi.

ghid_cjc_cetatea_Capidava_44.jpgPotrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), valoarea estimată a contractului a fost de 334.532,66 lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. La licitaţie au participat doi ofertanţi, câştigătoarea contractului privind „Servicii de editare şi tipărire Ghidul judeţului Constanţa" fiind desemnată o societate din Bucureşti. SC Amma Print SRL a ofertat un preţ de 315.937,5 lei fără TVA, contractul de 75.000 euro fiind încheiat pe 14 martie anul acesta. În documentaţia de atribuire publicată în SEAP, se precizează că tirajul ghidului va fi de minim 5.000 de exemplare şi că finanţarea este suportată de la bugetul CJC. Aşadar, dacă facem un calcul raportat la aceste date, rezultă că un ghid al judeţului Constanţa ajunge să coste peste 63 lei, fără TVA, adică în jur de 800.000 de lei vechi. Tot din caietul de sarcini aflăm că ghidul este o publicaţie în format A4, în limba engleză, de 64 pagini color.

Patronul Amma Print: „Nici măcar nu sunt abonat la contracte"

De precizat că firma bucureşteană este deţinută de către Mihai Volintiru - asociat majoritar, alături de Ana Maria Volintiru şi Rădiţa Motoc. Ana Maria Volintiru mai este asociată şi în SC Maya Textil Design SRL şi Biomedix Romania SRL, iar Mihai Volintiru în Attecco Club SA, Uzina de Soft SRL, Tipografia Visual SRL, Ana Print SRL, Visual Promotion SRL şi Legătoria Visual SRL. Contactat telefonic, patronul Amma Print a fost foarte scump la vorbă, declarând că cei ce trebuie să ne ofere detalii despre contractul privind ghidul turistic sunt doar reprezentanţii CJC. „Tot ce pot să vă spun este că ghidul îndeplineşte condiţiile tehnice din caietul de sarcini", a afirmat Mihail Volintiru. Mirat că a fost contactat, Volintiru a spus: „nici măcar nu sunt abonat la contracte", adăugând că este prima licitaţie publică pe care firma sa o câştigă la Constanţa.

Aterizează atâţia turişti străini săptămânal?!

L-am contactat telefonic şi pe preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, pentru a afla cum de s-a găsit în buget atâta bănet de risipit pe ghiduri turistice, însă fără succes. De la purtătorul de cuvânt al CJC, Cristian Moldovanu, am aflat că dacă banii au fost prevăzuţi, ceea ce înseamnă că există resurse de cheltuit pe astfel de achiziţii. Reprezentantul CJC a precizat că instituţia investeşte în fiecare an în astfel de materiale promoţionale, dar că nu ştie cât s-a cheltuit în anii anteriori pe tipărirea acestui ghid care se distribuie gratuit turiştilor. „Vara, la aeroport (n.r. Aeroportul din Mihail Kogălniceanu) distribuim între 200 şi 250 de astfel de ghiduri săptămânal. Ghidul este adresat turiştilor care intră în Constanţa", a subliniat Moldovanu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Mihai 06 May, 2011 11:02 Pentru cine nu a fost pe afara i se par bani cheltuitzi aiurea...